Vasara – vaisių ir daržovių karštymetis

Maisto gamybos ekspertas primena, jog ir pavasarį bei vasarą rūpintis savo mityba yra svarbu. Anot jo, maisto nederinimas gali bereikalingai apsunkinti organizmą, o papildomos kalorijos slypėti iš pirmo žvilgsnio visai paprastuose maisto produktuose ar patiekaluose.

„Atostogos ar gerų orų padiktuotas aktyvesnis gyvenimo ritmas gali labai lengvai išbalansuoti įprastą mitybos tvarkaraštį, todėl šiltuoju metų laiku nereikia pamiršti, visų pirma, reguliarios mitybos. Natūralu, kad žmonės, kai karšta, neturi apetito arba sąmoningai renkasi nevalgyti argumentuodami tuo, jog taip jaučiasi geriau, tačiau atvėsus orams, ypač vakare, pasijunta stipriai išalkę ir prieš miegą neretai persivalgo. Kad taip nenutiktų, dienos metu rinkitės įvairiaspalves šviežias daržoves, liesą mėsą, žuvį ir ypač sezonines uogas ir vaisius, kurių pasiūla būna – tikrai labai įvairialypė“, – sako A. Poleninas.

Gera diena prasideda nuo pusryčių

Tuo metu A. Poleninas primena, kad artėjant vasarai, kaip ir kitais metų laikais, valgyti galima dažnai, tačiau rekomenduoja nedidelėmis porcijomis.

„Tarp pirmojo ir antrojo valgio turi praeiti ne daugiau nei 2 ar 3 valandos. Idealus dienos meniu turi būti sudarytas iš trijų pagrindinių patiekalų ir dviejų užkandžių“, – sako maisto gamybos ekspertas ir pateikia pasiūlymus pusryčių, pietų ir vakarienės patiekalams, kurių gamybai užtruksite mažiau nei pusvalandį.

Glotnutis su avižiniais dribsniais

Reikės: 200 ml natūralaus jogurto, 5 v. š. avižinių dribsnių, 1 banano ir šiek tiek neriebaus pieno.

„Į trintuvą supilkite visą jogurtą, įberkite avižinių dribsnių ir sudėkite pjaustytą bananą. Visą mišinį trinkite kelias minutes, kol masė pasidarys vientisa. Jeigu masė išeis per tiršta, įpilkite šiek tiek pieno savo nuožiūra ir viskas – turite skanų ir sveiką pusryčių atitikmenį“, – atskleidžia A. Poleninas.

Lašiša orkaitėje su grietinėlės padažu

Lašiša

Reikės: 6 vnt. lašišos filė, 200 g neriebios grietinėlės, 200 ml sultinio, 1 v. š. garstyčių, 2 v. š. citrinų sulčių, šiek tiek česnako, druskos, šviežių krapų, džiovinto rozmarino, pipirų ir aliejaus.

„Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis, prieskoninėmis žolelėmis ir išspaustu česnaku. Paruoštus lašišos gabalėlis sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą. Tuomet grietinėlę sumaišykite su sultiniu ir garstyčiomis ir šiuo padažu užpilkite lašišą. Tuomet ją pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Lašišą patiekite su šviežiomis daržovėmis arba ryžiais“, – sako A. Poleninas.

Juodųjų lęšių salotos su vištiena

Reikės: 100 g vištienos, 50 g juodųjų lęšių, 30 g žaliosios citrinos skiltelėmis, 20 g burokėlių lapų, šiek tiek petražolių, moliūgo sėklų ir čiobrelių.

„Į puodą įpilkite apie 200 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius ir sudėkite kartu su petražolėmis. Tuomet į puodą įstatykite indą, skirtą virti garuose ir sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė. Viską uždenkite dangčiu ir garinkite apie pusvalandį. Tuomet visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite mėgstamu padažu. Vasaros metu siūlyčiau rinktis natūralų jogurtą arba savo gamybos vaisių padažą“, – sako A. Poleninas.

Sumuštiniai su avokadu, mocarela sūriu ir pomidorais

Reikės: 4 riekelių porcijinės duonelės, 120 g mocarelos sūrio, 1 avokado, citrinos sulčių, saujelės vyšninių pomidorų, šiek tiek druskos ir pipirų.

„Duoną paskrudinkite orkaitėje kelias minutes ir tuomet ant jos uždėkite avokadą. Jį būtinai pašlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuostų. Tuomet dėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir pjaustytą mocarelos sūrį. Sumuštinius pabarstykite druska ir pipirais bei mėgaukitės sveiku ir skaniu užkandžiu“, – sako A. Poleninas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)