aA
Spalio mėnesį Maskvoje įvyks kasmetinio jaunųjų virtuvės talentų konkurso „San Pellegrino Young Chef“ regioninis finalas. Jame Lietuvai atstovaus prieš kelerius metus karjerą kulinarijos srityje pradėjusi ir jau 2018 metais „Geriausio jaunojo Lietuvos virėjo“ titulą pelniusi Jonita Šeščilaitė. Intensyviai konkursui besiruošianti šefė pasakoja, kad profesionalioje virtuvėje moterys sutinkamos retai, bet tai nereiškia, kad jos mažiau vertinamos. Pasak šefės, jaunoms merginoms koją pakiša neryžtingumas ir didelis fizinis krūvis – stažuojantis Prancūzijoje J. Šeščilaitei teko dirbti net po 16 valandų per parą.
Jonita Šeščilaitė
© Organizatorių nuotr.

Nuo 2015-ųjų rengiamame tarptautiniame „San Pellegrino Young Chef“ konkurse šiemet dalyvaus 135 virtuvės šefai iš 50 šalių. Suskirstyti į 12 regionų – Šiaurės ir Lotynų Amerikos, Šiaurės Vakarų ir Vidurio Europos, Azijos ir kitų, žingsnis po žingsnio dalyviai artėja prie didžiojo konkurso finalo.

Mitai apie moteris profesionalioje virtuvėje sklaidosi: tarptautiniame konkurse Lietuvą garsins jaunoji kulinarė
Mitai apie moteris profesionalioje virtuvėje sklaidosi: tarptautiniame konkurse Lietuvą garsins jaunoji kulinarė
© Organizatorių nuotr.

Šiemet paraiškas dalyvauti konkurse pateikė daugiau nei 2,4 tūkst. jaunųjų šefų iš viso pasaulio. Todėl kai tarp laimingųjų konkurso dalyvių atsidūrė ir „Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijai“ priklausanti lietuvė J. Šeščilaitė – ji negalėjo patikėti savo sėkme.

Jau spalį regioniniame konkurse mergina varžysis su kitais 8 šefais iš Rusijos, Estijos ir Suomijos. Kartu su Lietuvos atstove į konkursą vyks jos asmeninis mentorius – šefas Justinas Kapkovičius.

Moteris nuo profesionalios virtuvės atbaido krūvis

Tarptautinio jaunųjų šefų konkurso organizatoriai džiaugiasi, kad moterų, dalyvaujančių konkurse, skaičius nuolat didėja. Pasak Lietuvai atstovausiančios J. Šeščilaitės, moterų profesionalioje virtuvėje yra mažiau ne dėl to, kad jos būtų nevertinamos ar negabios.

„Iš tiesų profesionalioje virtuvėje yra didelis krūvis. Prancūzijoje mes dirbdavome po 16 valandų per dieną su pusvalandžio pertrauka pavalgymui. Tai yra didelis fizinis ir psichologinis krūvis, kurį lydi stresas. Bet norint – nėra jokių stabdžių“, – įsitikinusi J. Šeščilaitė.

Apie vyrų ir moterų nelygybę profesionalioje virtuvėje su kolegomis J. Šeščilaitė nediskutuoja – čia jokiais stereotipais niekas nesivadovauja, nes svarbiausia yra įgūdžiai ir noras tobulėti. Todėl šefė svarsto, kad moterims siekti karjeros čia koją daugiau pakiša nepasitikėjimas savimi.

„Pažįstu tokių moterų virėjų, kurios dėlioja patiekalą taip, kaip, atrodo, niekas nesudėliotų, bet netampa šefėmis, nes pritrūksta ryžto. Atrodytų, kai vyras gamina, jis dažniau pasitiki savimi. Moterys daugiau dvejoja, linkusios save kritikuoti.“

Kad mėgsta gaminti maistą, J. Šeščilaitė suprato dar vaikystėje – jos mama mokėsi konditerijos, todėl namuose visuomet kvepėdavo tortais ir pyragais. „Būdavo galima pasirinkti – arba eiti į daržą tvarkyti augalus, arba namie padaryti šeimai valgyti. Visada rinkdavausi būti virtuvėje.

Kai studijavau, išleisdavau daug pinigų maistui. Pagalvojau, kodėl nepadirbėjus restorane, nereikės leisti pinigų, o man dar mokės už tai, kad daryčiau tai, ką mėgstu“, – priduria šefė.

Jonita Šeščilaitė
Jonita Šeščilaitė
© Organizatorių nuotr.

Sukurti neįprastą receptą įkvėpė močiutės istorija

Pildydama dalyvio anketą J. Šeščilaitė savo jėgomis netikėjo – tai pasaulinio lygio konkursas, o ji profesionalioje virtuvėje sukosi dar tik kelerius metus. Sulaukusi sėkmės jaunoji šefė labai apsidžiaugė ir nusprendė gaminti neįprastą, močiutės prisiminimais įkvėptą patiekalą „Winter Pigeon“ (liet. – žiemos balandis), kurio pagrindinis ingredientas – balandis. Pagal konkurso taisykles, kiekvienas dalyvis per 5-ias valandas turės paruošti dešimt vieno patiekalo porcijų.

„Močiutė man pasakojo apie okupuotą Lietuvą ir maisto trūkumą. Ji sakė, kad žmonės su tinklais gaudydavo balandžius ir juos kepdavo. Žinoma, tais laikais valgyti balandžius buvo gėda, bet trūko maisto, todėl žmonės darė viską, kad išsiverstų. Be to, taip nuo balandžių lesimo apsaugodavo kviečių laukus“, – sako J. Šeščilaitė.

Mitai apie moteris profesionalioje virtuvėje sklaidosi: tarptautiniame konkurse Lietuvą garsins jaunoji kulinarė
Mitai apie moteris profesionalioje virtuvėje sklaidosi: tarptautiniame konkurse Lietuvą garsins jaunoji kulinarė
© Organizatorių nuotr.

Šefės patiekalą palydi ir sezoninės daržovės, kurias nuo seno lietuviai vartoja per visą žiemą iki ankstyvo pavasario. „Juk anksčiau taip žmonės ir darydavo – prisirinkdavo rudenį daržovių, kad galėtų visą žiemą jas valgyti“, – pasirinkimą komentuoja ji.

Konkurse patiekalus vertina garsūs pasaulio šefai

Didysis konkurso finalas dar tik laukia dalyvių 2020 metų birželio mėnesį. Iki jo jaunieji kūrėjai su priskirtais šefais mentoriais drauge tobulins patiekalus regioniniuose etapuose.

Kiekviename jų komisija iš pasaulyje pripažinto tarptautinio itališkos virtuvės edukacinio centro ALMA vertins ne tik techninius dalyvių įgūdžius, kūrybiškumą, bet ir asmeninį požiūrį į gastronomiją kaip būdą kurti pozityvius pokyčius visuomenėje.

„Nuo pat pirmojo konkurso džiaugiamės galėdami bendradarbiauti su „San Pellegrino Young Chef“, nes kiekvieną kartą esame sužavėti, kiek įvairių idėjų ir aistros kulinarijai pademonstruoja dalyviai.
Šių metų konkursui atrinkome 135 talentus ir su nekantrumu laukiame pamatyti, kaip jie pasirodys regioniniame, o paskui – ir pasauliniame etape. Jiems visiems linkiu sėkmės“, – sako ALMA vadovė Andrea Sinigaglia.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.8889

Neįprastoje Vilniaus vietoje įsikūręs restoranas pasikeitė neatpažįstamai, bet visos įdomybės prasideda atsivertus meniu (39)

Jau kuris laikas keliaudama iš ar į prekybos centrą „ Ozas ”, DELFI sporto centrą ar...

Moliūgų ir grikių salotos – jūs net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia (8)

Iki gyvo kaulo įkyrėjo grikių košė? Nebeišmanote, kuo dar ją pagardinti? Nieko tokio, nes...

Italas į Lietuvą atvežė sūrių: supažindino su naujais skoniais ir pateikimo būdais (26)

Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą,...

Lietuvių šefų desantas ruošiasi į Kiniją: parodys, kaip reikia gaminti (25)

Savaitgalį, likus kiek daugiau nei savaitei iki pirmą kartą pasaulyje organizuojamo tarptautinio...

Etiketas prie stalo: šias klaidas kartoja visi, bet taip elgtis nederėtų (103)

Šiais laikais, net kai kviestinės vakarienės nebėra labai formalios, vis vien nepriimtina kalbėti...

Top naujienos

Saldi pirmoji pergalė: „Žalgiris“ privertė pasiduoti „Real“ ekipą (252)

„Žalgirio“ berniukai tampa vyrais: prisimenant Šarūno Jasikevičiaus frazę prieš savaitę...

„Barakudų“ sostinėje darbuojasi ir lietuvės: suvilioti turtuolį darosi vis sunkiau (265)

Jeigu vieniša mergina, ar kelios merginos prie baro geria tik vandenį ir nieko daugiau – iš karto...

„Sodra" įspėja, už kokį elgesį išmokų už ligą galite negauti ir dar teks grąžinti (49)

Pastaruoju metu visuomenėje pasklido gandas: jei susirgsite ir išsiimsite nedarbingumo pažymą, „...

Prieš savaitgalį – geros žinios: ruduo dar lepins šiluma (3)

Penktadienio dieną virš Lietuvos pamažu stiprės aukštesnio slėgio laukas. Pirmoje dienos...

Šaro planą gyręs Grigonis: su tokiu treneriu – visada didelės galimybės (7)

Pirmosios pergalės Eurolygoje paieškas Kauno „Žalgiris“ (1/2) baigė ketvirtadienį ir tą...

Brandžiu žaidimu pasidžiaugęs Jasikevičius: įveikėme ne bet ką – didesnio stimulo būti negali (17)

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pergalių sąskaitą 2019-2020 m. Eurolygoje atidarė efektingai....

Turkija stabdo karinius veiksmus Sirijoje (181)

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ketvirtadienį pranešė, kad Turkija ir JAV pasiekė susitarimą...

„Žalgirio“ lyderį išskyręs „Real“ vairininkas – apie gautą pamoką ir degančias Šaro auklėtinių akis (10)

Tituluota ir puikiai sezoną pradėjusi Madrido „Real“ ekipa Kaune buvo priversta nuryti karčią...

Daug nervų kainavęs „Brexit“ – finišo tiesiojoje: pagrindinės susitarimo sąlygos ir kompromisai (33)

„Sąžininga ir pagrįsta“ – taip Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ir...

Antro balsavimo atveju Pranckietis žada kreiptis į teismą: tai yra neteisėtas veiksmas, bet jie jį daro (231)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis žada kreiptis į Konstitucinį teismą, jeigu valdantieji...