aA
Lapkričio 4 dieną žinomi šalies žmonės susirinko į pristatymą kolekcijos, kurią Alfas Ivanauskas padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kulinaras ir virtuvės mitų griovėjas prisipažino, kad kulinarijos knygas pradėjo kaupti nuo šešerių metų. Vaikystėje jam įdomiausia buvo gaminti saldumynus, vėliau perėjo prie lietuviškų patiekalų, paskui – prie kitų tautų įdomiausių, įvairiausių, netikėčiausių virtuvių. Skonių ieškotojas knygų yra įsigijęs Amsterdame, Niujorke, Kopenhagoje, Londone, Briuselyje, Šanchajuje, taip pat parsivežė jų iš Prancūzijos, Japonijos.
Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
© DELFI montažas

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas renginio metu kalbėjo apie labdaros ir mecenatystės svarbą.

Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
© DELFI / Modesta Meškė

„Nacionalinė biblioteka visada palaiko iniciatyvas, susijusias su labdara ir mecenavimo tradicijų puoselėjimu. Vienas iš mūsų bibliotekos daugiabriaunės veikos aspektų yra ir siekis prisidėti prie mecenavimo kultūros skatinimo, palaikant privačias iniciatyvas, susijusias su kultūros ir meno plėtra ir sudarant palankias sąlygas remti visuomenei svarbius kultūros, meno ir kitų sričių labdaros projektus“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
© DELFI / Modesta Meškė

Po pasaulį daug keliaujantis A. Ivanauskas renginyje prasitarė, kad ir kur nuvyktų, niekada iš svečios šalies neparsiveža jokio suvenyro. Tiksliau, pagrindinis suvenyras yra nauja kulinarijos knyga. „Šiuo metu knygų yra tiek daug ir įvairių. Vienoje man ypač patinka, kaip sudėliotas turinys, kitoje – nuotraukos, trečioje – viršelis, dar kitur – antraštė ar tiesiog knygos koncepcija“, – sakė A. Ivanauskas.

Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių fondas ir erdvės pasipildė solidžia kulinarijos knygų kolekcija, kurią bibliotekai dovanojo Alfas Ivanauskas. Dabar maisto menininkai, kūrėjai, improvizacijos meistrai ir norintys tokiais tapti tikrai ras kur įkvėpimo ir padrąsinimo semtis, akis paganyti, naujus kulinarinius receptus išbandyti.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad galiu šią savo kulinarinių knygų kolekciją, kurią kaupiau 27-erius metus, padovanoti žymiausiai šalyje Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Kadangi kolekcijos egzemplioriai yra atkeliavę iš viso pasaulio, noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems. Šios knygos – tikra istorija ir įkvėpimas, tad dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir jus, nes dalytis – gera... ir ne vien receptais“, – prisipažįsta A. Ivanauskas, kartu užtikrindamas, kad draugų, rėmėjų ir partnerių dėka kas mėnesį šią kolekciją bus galima vis papildyti.

Kolekciją sudaro keli šimtai knygų lietuvių, latvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, švedų, turkų, italų kalbomis. Taip pat čia bus galima rasti daugiau nei pusę šimto „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) per septynerius metus sukurtų leidinių.

„Turėjau svajonę Lietuvoje įrengti kuo daugiau kulinarinių klasių, kad vaikai turėtų galimybę mokytis bei tobulėti. Su „VMG Mokykla“ projektu jau esame įrengę 7 kulinarines klases. O dabar atėjo eilė kulinarinei skaityklai. Džiaugiuosi, kad turiu dar daugiau kulinarinių svajonių, kurios neabejotinai dėka jūsų visų ir mano komandos virs realybe“, – vakaro metu kalbėjo A. Ivanauskas.

Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
Alfas Ivanauskas savo kulinarijos knygų kolekciją padovanojo Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai
© DELFI / Modesta Meškė

Kiekvieną savaitę partnerių „Borjomi“ ir „Dansukker“ pastangomis ši kolekcija bus plečiama ir pildoma naujausiomis knygomis iš viso pasaulio. „Siekiu, kad Baltijos šalyse turėtume tokią unikalią erdvę, kur kiekvienas galės atrasti įdomiausių ir naujausių kulinarijos knygų. Taip pat noriu pridurti, kad tai – tik pradžia: džiaugiuosi, jog šioje erdvėje vyks kulinariniai renginiai, paskaitos, konferencijos, kas skatins plėsti kulinarinį akiratį bei žinias, susijusias su gastronomija ir maisto dizainu“, – pristatymo metu kalbėjo A. Ivanauskas.

Rinkinyje – maisto gaminimo enciklopedijos, teminės vakarienės, pietų, pusryčių receptų knygų, leidiniai, skirti mėsos, daržovių, žuvų, picų, bandelių, suvožtinių, tortų, kokteilių, kavos ruošimo subtilybėms atskleisti. Akis turėtų pradžiuginti maisto meno albumai, skirti Salvadoro Dali kūrybai ir jo pamėgtiems patiekalams, žymiausių nūdienos pasaulio virtuvės šefų sukurtiems valgiaraščiams ar maisto fotografijų istorijai. Kolekcijoje ir daugelis pastarojo meto lietuvių autorių parašytų kulinarijos knygų, leidinių apie amerikiečių, rusų, prancūzų, turkų, žydų, japonų, venecijiečių virtuves.

„Noriu, kad ši vieta būtų atvira ir pasiekiama visiems – tiek lietuviams, tiek užsieniečiams, nes čia surinktos knygos yra parašytos įvairiausiomis kalbomis. Visos mano sukauptos knygos yra tam tikra istorija ir inspiracija, bet dabar norėčiau, kad jos įkvėptų ir kitus“, – sakė kulinarijos meistras.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje renginio metu VMG komanda kūrybiškai pažvelgė ir į svečių vaišinimą: čia buvo įrengta speciali erdvė – originali duonos galerija. „Juk viskas prasideda nuo duonos ir sviesto, nesvarbu – tai restoranas ar namai. Tad ir čia noriu jus pavaišinti ką tik iškepta duona su sviestu, nes tai yra pradžios simbolis“, – apie sumanymą netikėtai nustebinti susirinkusius svečius kalbėjo idėjų moderatorius A. Ivanauskas.

Į pristatymą susirinko maisto gurmanai, žymiausi šefai, someljė, garsūs šalies žmonės ir VMG bičiuliai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.8333

Biomedicinos mokslų daktaras paaiškino, kaip susijęs maistas ir žmonių ilgaamžiškumas (85)

Visais laikais žmonės ieškojo ilgaamžiškumo recepto. Ilgaamžiais būdavo vadinami iki šimto...

Vilniuje duris atvėrė nauja kulinarijos studija (40)

Molekulinės virtuvės šefė, dažnai televizijų laidose, interneto portaluose ir spaudoje matoma...

Kova su maisto švaistymu – dalyvauti turi ne tik institucijos, bet ir kiekvienas asmeniškai (2)

Maisto švaistymas – tai skaudžiai pulsuojanti viso pasaulio opa. Skaičiuojama, jog per metus...

Austrės: anksčiau – vargšų „popkornas“, dabar – prabangos dalykas (16)

Austrės šiandien yra prabangos, stiliaus ir gerovės simbolis ir saikingai vartojamas subtilus...

Alfas Ivanauskas rekomenduoja: kreminė moliūgų sriuba vos iš 4 ingredientų (4)

Lengvai paruošite itin skanią kreminę moliūgų sriubą ir jums tik reikės keturių ingredientų.

Top naujienos

Kaip lietuvis ruošiasi transformuoti didžiųjų iššūkių drebinamą NATO? (32)

Būrio vadas, vieno didžiausio tarptautinio banko viceprezidentas, viceministras, o dabar vienas...

Lietuviai atsakė, kokį nekilnojamo turto mokestį mokėtų (24)

Gyventojai sako nepritariantys visuotiniam nekilnojamo turto (NT) mokesčio įvedimui ir tikina, kad...

Artinasi žiema: jau šią savaitę prasidės orų permainos (20)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šiltąjį ciklono sektorių. Padangė išliks debesuota, tik...

Vertingi Sujetos patarimai mitybai: jais pasinaudoję būsite kur kas sveikesni

Jeigu žmogus per visą parą negali surasti nei vienos valandos sportui – kažkas tikrai yra labai...

Sunkios ligos kamuojamas Jurgis atsidūrė beviltiškoje padėtyje: nežinau, ką man reiks pasakyti savo dukrai (171)

„Laivas skęsta, bet mane išmetė pirmąjį“, – laidoje „ DELFI diena “ sakė cukriniu...

Justinas Jarutis – atvirai apie alkoholio sukeltas bėdas ir psichologo pagalbą: po visko man būdavo žiauriai gėda

Dainininkas, roko grupės „ Freaks on Floor“ lyderis Justinas Jarutis džiaugiasi sėkminga...

Macronas ir Merkel įtraukti į naują šaltąjį karą (2)

„Technologinis suverenumas“ yra vienas iš šiais laikais madingesnių terminų, reiškiantis...

Šis pasaulio pabaigos lėktuvas turėjo atlaikyti net atominę ataką, tačiau jį pražudė – paukštis (2)

Štai kaip atrodo tikrų tikriausia gėda. JAV laivyno vadinamasis pasaulio pabaigos lėktuvas, esą,...

Kiek degalų per valandą sunaudodavo sovietiniai traktoriai (5)

Daugelis prisiekusių automobilistų, prisimindami gūdų sovietmetį, būtinai atkreipia dėmesį į...

3 priežastys, kodėl visada reikia išskalbti naujus drabužius

Iš parduotuvės parsinešėte naują suknelę, kelnes ar apatinį trikotažą. Nepatingėkite prieš...