Sveikas pasirinkimas – cukinijų ir grikių makaronai

Nors makaronai – kasdienis maisto patiekalas, tačiau ne visi moka juos tinkamai pagaminti. Mitybos sveikatai poveikio tyrėja Aida Matulevičiūtė atsiųstame pranešime teigia, kad net iš pirmo žvilgsnio nepretenzingą patiekalą, reikia mokytis gaminti palengva.

„Verdant makaronus reikia prisiminti reikšmingą italų vartojamą terminą „al dente“, kuris reiškia makaronų virimo momentą, kai vos išimti iš verdančio vandens jie būna ne per minkšti ir ne per kieti. Tokie makaronai – patys geriausi ir tikrai nereikia baimintis, kad bus kietoki ar nevalgomi. Prie makaronų beveik visada yra naudojami padažai ar kiti pagardai, kurie juos suminkštins“, – makaronų gaminimo gudrybę atskleidžia specialistė.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, skanūs padažai kartais gali išgelbėti net šiek tiek pervirusius makaronus, todėl rekomenduoja mokėti pagaminti bent kelis skirtingus padažus – kiekvienam pagal nuotaiką ir skonį.

Kaip tikina A. Matulevičiūtė, makaronai gali būti ne tik sveiki, bet ir itin vertingi. Pasak jos, makaronų naudą galima pastebėti tada, kai jiems gaminti naudojamos aukštos kokybės žaliavos ir juose nėra jokių priedų.

„Makaronai yra sotus ir daug energijos teikiantis maistas. Rekomenduoju rinktis pilno grūdo, grikių, lęšių, cukinijų ar moliūgų makaronus. Makaronus visada siūlau pasigaminti patiems, o jei norite, kad ir vaikai juos valgytų – leiskite jiems prisidėti prie gamybos proceso“, – pataria A. Matulevičiūtė.

Skanių makaronų paslaptys slypi tešloje

Maisto ekspertė A. Rasmussen atskleidžia, kad makaronų paslaptis slypi tešloje, todėl parduotuvėje ypač atidžiai reikia žiūrėti jų sudėtį arba pasigaminti ją patiems namuose. Taip pat, anot maisto ekspertės, makaronus visada geriau virti šiek tiek trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės.

„Skaniausi makaronai yra tie, kurie po virimo išlieka šiek tiek standesni. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo makaronų tešlos. Kokybiški makaronai turi būti švelniai geltoni, nes tamsūs makaronai sufleruoja, kad jie buvo pagaminti iš prastų miltų“, – sako A. Rasmussen.

Anot A. Rasmussen, makaronai turi būti ne tik gražūs ir patrauklūs, bet ir skanūs. Jų skonį ji pataria paįvairinti įvairiais padažais iš daržovių, vaisių, uogų, mėsos. Taip pat galima užtarkuoti mėgstamo sūrio ar pabarstyti augaliniais prieskoniais.

A. Rasmussen pateikia tris originalesnius makaronų receptus.

Grikių makaronai su vištiena

Grikių makaronai

Grikių makaronai su vištiena

Jums reikės:

  • 70 g vištienos krūtinėlės
  • 100 g grikių makaronų
  • 50 g salotų lapų
  • 20 g tarkuotos morkos
  • 1 a. š. sezamų aliejaus
  • 1 a. š. sojų padažo
  • 1 a. š. citrinos sulčių
  • druskos

Gaminimas:

  1. Vištienos gabaliukus supjaustykite mažais gabaliukais, o grikių makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Tuomet pjaustytus vištienos gabalėlius sudėkite į keptuvę ir apkepkite sezamų aliejuje.
  3. Po kelių minučių į keptuvę sudėkite tarkuotas morkas.
  4. Per tą laiką išimkite makaronus iš puodo ir sudėkite į lėkštę. Ant viršaus sudėkite vištienos gabalėlius su morkomis ir papuoškite smulkintais salotų lapais.
  5. Sumaišykite citrinos sultis, sezamų aliejų, sojos padažą ir gautu mišiniu apšlakstykite patiekalą.

Cukinijų makaronai su sūriu

Cukinijų makaronai

Cukinijų makaronai su sūriu

Jums reikės:

  • 1 jaunos cukinijos
  • 30 g sviesto
  • 50 g mėgstamo sūrio

Gaminimas:

  1. Cukiniją nuskuskite ir supjaustykite smulkias šiaudeliais.
  2. Tuomet supjaustytą cukiniją dėkite į indą ir palikite pastovėti kelioms minutėms.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą ir sudėkite šiaudeliais pjaustytą cukiniją.
  4. Vis pamaišydami cukinijų makaronus kepkite apie 10 minučių, o vėliau – pabarstykite sūriu ir patiekite.

Makaronai su avokadų ir špinatų padažu

Makaronai

Makaronai su avokadų ir špinatų padažu

Jums reikės:

  • 250 g spagečių makaronų
  • 1 avokado
  • 50 g graikinių riešutų
  • 50 g kietojo sūrio
  • 50 g špinatų
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
  • šviežio baziliko

Gaminimas:

  1. Makaronus suberkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 8–10 minučių.
  2. Per tą laiką į smulkintuvą sudėkite avokadą, špinatus, graikinius riešutus, kietąjį sūrį ir česnaką. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Paruoštą padažą sumaišykite su išvirusiais makaronais ir pagardinkite juos kietuoju sūriu ir šviežiais bazilikais.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)