aA
Dažnai apsipirkinėjant net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį. Pasitikime etiketėmis ir galvojame, kad užrašai: „Eko“, „Rankų darbo“, „Natūralu“ – apibūdina produktą kaip sveiką ir gerą vartoti. Ar taip yra iš tikrųjų?
Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© DELFI / Josvydas Elinskas

Šio šeštadienio „Alfas live“ laidoje pratęsime pokalbį apie tai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš pasirenkant maisto produktus.

Alfas Ivanauskas savo rytinėje laidoje kalbina Ramintą Bogušienę – maisto technologę, VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėją.

Pokalbio pradžioje pašnekovė atskleidė kaip reikėtų elgtis prieš perkant produktus ir į ką reiktų atkreipti dėmesį: „Pirmiausia, renkantis maisto produktus, pirmenybę reiktų teikti gryniems maisto produktams. Pagrindiniame mūsų krepšelyje prekybos centruose ar turguose turi būti produktai, kurie yra nesupakuoti ir be sudedamųjų dalių.

Tai gali būti: daržovės vaisiai, mėsa, šviežia žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, nerūkyti, ne stipriai perdirbti, grūdinės kultūros – tokie produktai, kurie turi būti ant mūsų stalo. Jeigu renkatės supakuotus maisto produktus – vadovaukitės ne marketingo gudrybėmis ir ne tuo, kas parašyta pirmoje pakuotės pusėje, o skaitykite sudėtį, kas parašyta kitoje pusėje. Kiek yra sudedamųjų dalių?

Jeigu matote labai ilgą sudedamųjų dalių sąrašą – neieškokite kas sveikiau ar nesveikiau – pereikite prie kito produkto. Žiūrėkite, kokia pirma sudedamoji dalis. Skaitykite sudėtį to, ką jūs perkate.“

Raminta Bogušienė pasakojo, kad net renkantis sveikesnes maisto alternatyvas, galime patiekalą sugadinti vos vienu ingridientu.

„Rinkdamiesi patiekalus, pvz.: vištieną su makaronais, rinkitės pilno grūdo makaronus. Tačiau pasigaminus pakankamai sveiką patiekalą, nesugalvokite visko užpilti padažu. Suvartoję 100 g padažo jūs faktiškai gaunate trečdalį savo dienos kalorijų normos – 400 kcal.“

Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė
© DELFI / Josvydas Elinskas

Pokalbio pabaigoje maisto technologė paneigė mitą, jog cukrus yra didelė blogybė.

„Cukraus pakeitimas saldikliais mūsų sveikatos neišsaugos. Ne cukrus yra didysis blogis, o jo perteklius. Tie, kurie galvoja, kad saldikliai išgelbės jų sveikatą, nes cukrus yra blogai, po 2 metų tikrai susitiksim ir atsiprašysite cukraus.

Pats cukrus nėra blogai, kadangi jo suvartojama perteklinis kiekis, todėl eskaluojama, kad tai yra blogai. Nors dar priklauso, kokį cukraus šaltinį pasirenkame.“

Alfas laidoje gamino burnoje tirpstantį obuolių pyragą su graikiniais riešutais ir sopa de lima su kukuliukais ir tortilijų „makaronais“.

Laidos pabaigoje Alfas uždavė klausimą InMedica klinikos gydytojai: „Kuo skiriasi sisteminė medicina nuo algoritminės?“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(4 žmonės įvertino)
4.0000

Koks bus pandeminis lietuvių Kalėdų stalas – ar šiemet lietuviai taps gurmanais? (6)

Duomenys rodo, kad dėl pandemijos daugumos pramogų ir kelionių netekę lietuviai šiemet...

Traškūs vištienos sparneliai, dėl kurių „pamesite galvą“ (9)

Visi gerai žinome populiariuosius „fast food“ amerikietiško tipo vištienos sparnelius , dėl...

Iš piloto kabinos – į virtuvę gaminti tradicinio maisto

Darbo netekęs Malaizijos pilotas tapo virėju Kiekvieną rytą Malaizijoje gyvenantis pilotas...

Meilė virtuvei gimė sulaukus trijų atžalų: žmonai dažniausiai leidžiu tik vaikams maistą paruošti (5)

Girdvainį neleis sumeluoti, kad nieko nėra maloniau, kaip sulaukti jo kvietimo: „Bandau naują...

Netradiciniai bulviniai blynai pagal Alfą Ivanauską (19)

Bulvinių blynų fanai sukluskite, nes jūsų laukia naujas ir netikėtas blynų receptas pagal...

Top naujienos

„Pražioti burną ir kalbėtis“ raginęs Schilleris: patyrę senbuviai neleis šiai komandai sulūžti (92)

Nauja Nigelio Hayeso šukuosena ketvirtadienį buvo įdomesnė nei jo komandos žaidimas tris...

Lietuvio atradimai Norvegijoje nustebino net vietinius: užfiksuoti vaizdai masina atvykti ir nemėgstančius šaltų kraštų (101)

Turbūt sutiksite, kad per karantiną lietuviai juda kur kas mažiau – riboja ne tik namų sienos,...

„Žalgirio“ nesėkmių serija Eurolygoje tęsiasi – pralaimėjo penktą kartą iš eilės (510)

Nesėkmių seriją Eurolygoje išgyvenančiam Kauno „Žalgiriui“ (5/6) ketvirtadienį nepavyko jos...

Į Lietuvą atkeliauja švelniai žiemiški orai: kai kur gali iškristi sniegas (5)

Šiandien Lietuvos orus lems ciklono pietvakarinė dalis. Su smarkoku šiaurės vakarų vėju į...

Santaros klinikų medikė: net ir reanimacijoje dėl COVID-19 gydytas pacientas viruso egzistavimu netikėjo (728)

Kai kurie pacientai, net ir paguldyti į Santaros klinikų reanimacijos ir intensyvios terapijos...

Trenerių dvikovą Kaune įvertinęs Pascualis: Gudaitis – vienas mėgstamiausių mano žaidėjų (6)

Sankt Peterburgo „Zenit“ šiame Eurolygos sezone dar nė karto namo negrįžo tuščiomis....

Vis daugiau vaikų kamuoja šis sutrikimas: pasekmės – daug liūdnesnės nei galima įsivaizduoti (16)

Lietuvoje per paskutinį dešimtmetį viršsvorį turinčių ar nutukimu sergančių vaikų gretos...

Dobrovolska papasakojo, apie ką kalbėjo su Nausėda: buvo labai įdomu mato būdą atpiginti notarų ir antstolių paslaugas (508)

Kandidatė į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska sako turinti aiškią viziją, ką reikėtų...

Seksas po 50-ties: patarimai, kurie padės iki senatvės mėgautis intymiais santykiais (109)

Kad ir kiek mus bandytų įtikinti, kad lekiantis laikas tai tik skaičiai dokumente, o patirtis yra...

Specialistė išvardijo tinkamiausius žaislus 0-1 metų vaikams: neapsigaukite su populiariausiais mamų pirkiniais (8)

Artėjant didžiosioms metų šventėms, tėvai, seneliai, dėdės ir tetos šluoja nuo parduotuvių...

|Maža didelių žinių kaina