aA
Turbūt kiekvienas nors kartą girdėjome pamokymus, kad verčiau rinktis baltą nei raudoną mėsą. Raudona, esą, kur kas riebesnė, todėl dažnas jos valgymas gali privesti prie įvairių ligų ir prastos savijautos, o balta mėsa laikoma liesesnė ir maistingesnė, todėl daugelis net nesusimąstydami valgo ją kasdien. Tačiau kiek naudingų medžiagų gausime suvalgę mėsos patiekalą, priklauso ne vien nuo mėsos rūšies. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia, kuri – balta ar raudona – mėsa naudingesnė ir pataria, kaip patikrinti jos kokybę bei tinkamai ją paruošti.
Mėsos rūšys
Mėsos rūšys
© DELFI montažas / Shutterstock

Daugelis paminėjus baltą mėsą pirmiausia pagalvotų apie vištieną, tačiau jos asortimentas kur kas platesnis. Šiai kategorijai priklauso ir žąsiena, antiena, kalakutiena bei žuvis. Tuo tarpu raudonai mėsai priskiriama jautiena, kiauliena, aviena ir kita raudono pigmento turinti gyvulių mėsa.

Raudona mėsa
Raudona mėsa
© Shutterstock

Abiejų rūšių mėsoje yra daug mineralų, tokių kaip cinkas ir geležis, kurie padeda organizmui kovoti su bakterijomis ir virusais. Taip pat joje yra vitamino B12, kuris reikalingas mūsų kraujo ir nervų ląstelėms, gyvybiškai svarbus smegenų veiklai bei geram imuniteto palaikymui. Šio vitamino trūkumas gali sukelti bendrą organizmo išsekimą ar netgi mažakraujystę.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, net 75 proc. šviežios mėsos asortimento sudaro lietuviška produkcija. Populiariausiame prekių trejetuke šioje kategorijoje yra kiaulienos produktai – smulkinta mėsa, šoninė ir sprandinė. Tačiau vis labiau auga ir vištienos pardavimai.

„Mūsų šviežios mėsos skyriuje pirkėjai ras platų tiek baltos, tiek raudonos mėsos pasirinkimą. Įpusėjus pavasariui, kai orai pradeda gerėti, pastebime, jog daugiausiai dėmesio susilaukia kiaulienos sprandinė. Tai gali lemti prasidėjęs grilio sezonas, kuriam puikiai tinka šios mėsos patiekalai. O jeigu įvertintume visų metų pardavimus, matome besitęsiantį baltosios mėsos populiarumą. Labiausiai perkama šios rūšies mėsa yra vištiena, na, o prieš įvairias šventes išauga antienos pardavimai“,– sako I. Baltrušaitienė.

Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė

Renkantis tiek baltą, tiek raudoną mėsą, labai svarbu jos šviežumas, todėl maisto ekspertė V. Juodkazienė pirmiausia rekomenduoja gerai įvertinti jos išvaizdą. Prieš perkant šviežią sveriamą mėsą iš ledo vitrinos, reikia apžiūrėti, ar nėra matomų kraujosruvų, kraujo likučių. Tą patį reikėtų padaryti ir prieš gaminant mėsos patiekalus, kadangi šviežia mėsa greitai genda.

„Šviežios baltos mėsos paviršius turi būti sausas, šviesiai gelsvos spalvos su rausvu atspalviu. Vištų ir kalakutų mėsos raumenų pjūvis vos drėgnas, šviesiai rausvos spalvos, o žąsų ir ančių – raudonos. Jei mėsa nešviežia, po paspaudimo ji neišsilygins, o pjūvio paviršius bus drėgnas, lipnus ir patamsėjęs. Raudona mėsa taip pat turėtų būti be gleivių, nepakitusios spalvos. Pradėjusios gesti mėsos pjūvio paviršius bus labai lipnus, mėsa suminkštėjusi, įdubimai paspaudus neišsilygins“, – sako V. Juodkazienė.

Kilus bent menkiausiai abejonei dėl mėsos kokybės, jos nepirkite, o jei įsigijote šviežią produkciją ir po kiek laiko pastebėjote maisto ekspertės įvardintus požymius – jos nenaudokite. Kitu atveju ne tik negausite maistinės naudos iš šių produktų, bet ir rizikuosite apsinuodyti.

Balta mėsa ne visada liesesnė

Nors balta mėsa sulaukia daugiau pagyrų nei raudona dėl to, kad jos baltymai yra lengviau pasisavinami ir ji yra liesesnė, taip yra ne visada. Pasak V. Juodkazienės, mėsos riebumas priklauso ne vien nuo jos rūšies, bet ir nuo pasirinktos dalies.

Balta mėsa
Balta mėsa
© Shutterstock

„Negalime vienareikšmiškai tvirtinti, kad balta mėsa liesesnė už raudoną, nes gyvulio kūno dalys yra skirtingo riebumo. Pavyzdžiui, vištienos sparneliai yra kur kas riebesni nei kiaulienos išpjova. O ką jau kalbėti, jei gaminant pridedame papildomų riebalų ar cukraus, tuomet balta mėsa savo riebumu gali net pralenkti raudoną mėsą“, – sako V. Juodkazienė.

Siekiant, kad mėsa papildytų organizmą sočiaisiais riebalais, mineralais, vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis, maisto ekspertė rekomenduoja rinktis tą mėsos dalį, kuri yra mažiau riebi, pavyzdžiui, vištienos, kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos, jautienos išpjovą ar nugarinę.

Venkite riebalų ir aukštos temperatūros

Nors kiekvieną mėsą reikia ruošti skirtingai, svarbiausia, pasak V. Juodkazienės, nenaudoti per daug riebalų ir prieskonių. Taip mėsa išliks ne tik maistingesnė, bet ir išlaikys ryškesnį skonį.

„Daugiausiai maistinių savybių išlaiko troškinta arba garuose paruošta mėsa. Žinoma, toks maistas patinka ne visiems, todėl, jei vis dėlto norite kepti mėsą keptuvėje, rekomenduoju naudoti mažiau riebalų ir pasirinkti žemesnę temperatūrą. O jeigu mėsą kepsite ant grotelių, svarbu, kad nedėtumėte jos ant atviros liepsnos ir neperkeptumėte“, – sako V. Juodkazienė.

Mėsos rūšys
Mėsos rūšys
© Unsplash

Nors vieni mėsos ruošimo būdai padeda išlaikyti daugiau maistinių savybių, o kiti mažiau, svarbiausia, kad prieš apdorodami nepamirštumėte patikrinti, ar mėsa vis dar gera naudoti, švariai ją nuplautumėte ir tinkamai užmarinuotumėte.

Maisto ekspertė dalijasi skanių ir maistingų mėsos patiekalų receptais, kuriuos lengvai galėsite pasigaminti namuose.

Šviežių daržovių ir vištienos troškinys

Jums reikės (4 asm.):

  • 8 vištienos šlaunelių
  • 500 g bulvių
  • 200 g šviežių žaliųjų pupų
  • 200 g šviežių kukurūzų
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 200 g kreminio sūrio
  • 400 ml vištienos sultinio
  • 50 g svogūnų laiškų ir krapų
  • Druskos, pipirų


Paruošimas:

Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, įdėkite į puodą ir užpilkite sultiniu. Palaukite, kol užvirs ir troškinkite apie 30 minučių. Tuo metu kitame puode išvirkite bulves, kai jos išvirs, sudėkite į puodą, kuriame troškinote vištieną. Pomidorus perpjaukite per pusę, kukurūzus susmulkinkite, dėkite į troškinį ir virkite dar 5 minutes. Taip pat čia sudėkite pupas, kreminį sūrelį ir susmulkintus žalumynus. Viską gerai išmaišykite.

Jautienos salotos su apelsinais

Jums reikės (4 asm.):

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 200 g salotų lapų
  • 2 apelsinų
  • 80 g ananasų
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 200 ml vandens
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v. š. citrinų rūgšties
  • 10 g mėtų
  • Druskos, pipirų


Paruošimas:

Apelsinus nulupkite, nepalikite net odelių (turi likti tik apelsino minkštimas) ir juos supjaustykite. Taip pat nedideliais gabalėliais supjaustykite ananasą. Į puodą įpilkite vandens, užvirkite ir įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose. Į jį sudėkite jautieną, pupeles, uždenkite ir garinkite 20 minučių. Salotų lapus sumaišykite su citrinos rūgštimi ir alyvuogių aliejumi, sudėkite apelsinų ir ananasų gabaliukus. Supjaustykite garintą jautieną stambiais gabalėliais ir kartu su pupelėmis sudėkite į salotas. Pagardinkite druska, pipirais, mėtomis ir gerai išmaišykite.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.8333

Ideali pora prie filmų namuose: 3 lengvai pagaminamų užkandžių receptai + filmų rekomendacijos (3)

Nors vasara jau čia pat, tačiau kol kas sulaukiame daugiau lietaus nei saulės. Kol negalime...

Parodė, kaip išsikepti pačius skaniausius blynus du ypatingai gardūs saldžių ir nesaldžių blynų receptai (2)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip namuose išsikepti pačius skaniausius blynus su skirtingais...

Mėsainių diena: eksperto patarimai, kaip išsikepti tobulą mėsainį namų sąlygomis (7)

Šiandien gatvės maisto entuziastai švenčia – daugelyje pasaulio valstybių minima nacionalinė...

Liucina Rimgailė apie tai, kaip sunkumai įkvėpė naujoms veikloms + pavasariškas Liucinos Ricottos sūrio pyragas be miltų (6)

Verslininkė, komunikacijos specialistė Liucina Rimgailė koronaviruso akivaizdoje tapo viena iš...

Mityba prieš vasarą: paprastos taisyklės, kurias būtina žinoti + receptai (7)

Šiltėjantys orai ir beveik atėjusi vasara vėl priverčia daugelį susimąstyti apie tai, kaip...

Top naujienos

Po neįprastai šaltos gegužės – birželio prognozė: atrodo gerai, ypač viena pusė (3)

Meteorologų surinktais duomenimis, gegužė Lietuvoje buvo gerokai šaltesnė nei įprasta Lietuvai...

Pareigūnų krauju pažymėtas įvykis Mažeikių rajone: gaisravietėje rastas žmogaus kūnas, šalia jo – ginklas pakelti VSAT sraigtasparniai, nuolat pildoma (121)

Bendrasis pagalbos centras pranešė , kad Mažeikių r. , Viekšnių sen., Birbiliškės k.,...

„Sodra“ pateikė birželio išmokų grafiką: baigiasi mokslo metai – baigiasi ir pinigai tėvams kai kurie senjorai gaus atnaujintas pensijas (4)

Birželio mėnesį dalis senjorų sulauks didesnių pensijų, daugiau gyventojų pasieks nedarbo...

Mažeikių rajone nušautas pareigūnas – vienas geriausių šalies kinologų be tėčio liko du vaikai (15)

Penktadienį Mažeikių r. nužudytas šio rajono policijos komisariato pareigūnas Saulius Žymantas...

Visi nauji koronaviruso atvejai – Vilniaus apskrityje, stebimi 2 pagrindiniai židiniai papildyta 14.31

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė...

Parengė naują tyrimų dėl COVID-19 tvarką: profilaktinius testavimus pradės nuo pirmadienio papildyta 14.34 (4)

Penktadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos...

Europa dėl koronaviruso ima neregėto dydžio ir labai daug klausimų keliančią paskolą (56)

Šią savaitę Europos Komisija pristatė kuriamą atsigavimui nuo koronaviruso skirtą 750 mlrd....

Kiek kainuoja senelį išlaikyti globos namuose: kai kur kainos pakilo keliais šimtais (48)

Didėjant minimaliam atlyginimui, augant socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų atlyginimams,...

Gyvai / Tiesiogiai – iš SAM: Verygos informacija dėl koronaviruso prevencijos (10)

Gegužės 29 d., 14.00 val. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuotoliniu būdu transliuos...

Tūkstančiai baltarusių renkasi į piketus: Lukašenka nusibodo, gana! papildyta (144)

Tūkstančiai baltarusių atvirai priešinasi valdžiai. Piketuose driekiasi ilgos eilės – norima...

|Maža didelių žinių kaina