aA
Daugelis lietuvių garbina itališką virtuvę, tačiau būtiniausių žinių apie esminį šios virtuvės ingredientą – makaronus – jiems labai trūksta. Lietuviams makaronai vis dar asocijuojasi su sovietiniu požiūriu į siaubingos kokybės akimirksniu į košę suverdantį produktą, tikina Italijos gastronominės kultūros ekspertas Paulius Jurkevičius. Manoma, kad kokybiški makaronai – geltoni ir lygus, kai iš tiesų – yra visiškai priešingai. Tad kaip iš tiesų pasirinkti kokybišką pastą?
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius
© DELFI montažas

Makaronų arba pastos vartojimas pasaulyje nuolat auga, per pastaruosius dvidešimt metų kone padvigubėjo. Panaši situacija ir Lietuvoje – makaronų valgytojų daugėja kasmet, o jų skaičiai ypač išaugo karantino laikotarpiu. Tačiau retas lietuvis iš tiesų geba atskirti kokybiškus makaronus.

„Nors lietuviai myli itališką virtuvę, esminiai pastos kokybės rodikliai – žaliavos kilmė, baltymų koncentracija, gamybos technologijos paslaptys, pavyzdžiui, bronzinių formų reikšmė – daugeliui vis dar yra svetimi. Tačiau iš tiesų, pasirinkus tinkamus makaronus, pusė darbo jau nuveikta – jiems nereikės įmantrių gaminimo būdų ar kalno riebaus sūrio. Puikus to pavyzdys yra „spaghetti aglio e olio” – patiekalas, paruoštas su paprastu česnakų, aitriųjų paprikų ir tyro alyvuogių aliejaus deriniu. Jo skonio paslaptis – kokybiški makaronai ir vos kelių ingredientų padažas, kurį šie makaronai puikiai sugeria”, – sako ekspertas.

Tačiau kaip atskirti kokybiškus makaronus dar prie parduotuvės lentynos?

Mitas nr. 1: lygūs – kokybiškesni

Daugelis lietuvių mano, kad kokybiškiausi makaronai – tai lygūs makaronai. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, tai vienas didžiausių mitų, nes iš tiesų yra priešingai. Esminis kriterijus – gamyboje naudojamos ir makaronus „pašiaušiančios“ bronzinės formos, kurios lietuviams – vis dar neatrasta paslaptis.

„Lygūs, glotnūs, žvilgūs makaronai yra todėl, kad jie išformuoti teflono formomis. Jomis makaronų „tešla“ slysta greitai, jų pagaminama daug ir per trumpą laiką. Visai kas kita – makaronų gamyboje naudojama bronzinė forma, suteikianti gaminiui šiurkštumą. Vesdamas degustacijas pateikiu tokį pavyzdį: geriau sektųsi tapyba aliejiniais dažais ant metalo ar tapyba ant drobės? „Bronzinė“ pasta tarsi drobė puikiai sugeria padažą ir jo ingredientus”, – teigia gastronomijos žurnalistas.

Kokybiškus makaronus taip pat išduoda jų porėtumas. „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė priduria, kad per bronzines formas gaminami makaronai būna matiniai, tarsi padengti miltais.

„Bronzinės formos naudojamos senojoje tradicinėje pastos gamyboje, nes tai brangesnis ir daugiau gamybos laiko reikalaujantis būdas. Tokių makaronų porėtumas ir akytumas – beveik mikroskopiniai paviršiaus įtrūkimai – leidžia jiems vienodai absorbuoti vandenį ir padažą. Todėl pirmas žingsnis renkantis makaronus – ant pakuotės ieškoti ženklinimo, kuris nurodo, kad makaronai gaminti per bronzines formas“, – teigia specialistė.

Bronzinės formelės
Bronzinės formelės
© Organizatorių nuotr.

Mitas nr. 2: geltoni – kokybiškesni

Aukso spalvos ir ryškiai geltoni – būtent tokių makaronų daugelis dairosi parduotuvių lentynose. Tačiau tai mitas, nes iš tiesų makaronai turėtų būti balkšvi. Ryškiai geltoni gali reikšti, kad jie tiesiog „perkepti“ ir per daug išdžiūvę.

„Ryškiai geltoni, kartais net beveik rudi makaronai vartotojui turėtų pranešti, kad pastos džiovinimas vyko itin aukštoje temperatūroje labai trumpai. Tokio intensyvaus džiovinimo, kuris labiau primena kepimą, metu sudega baltymai, vitaminai ir kitos kietiesiems kviečiams būdingos sveikatai naudingos medžiagos. Tai jau beveik pusgaminis, kurio virimo laikas labai trumpas, sunkiai valdomas, tokie makaronai suverda. Makaronų kokybę rodo šviesi, vos gelsva grūdų spalva“, – tikina P. Jurkevičius.

Makaronai
Makaronai
© Adobe Stock

„Malsenos“ atstovė priduria, kad jų gaminami kietagrūdžiai makaronai yra džiovinami lėtai, proceso metu išlaikant tolygią žemą temperatūrą, tokiu būdu užtikrinant siektiną kokybę ir skonį. Tokius makaronus reikėtų virti apie 10 minučių, todėl žymiai lengviau galima pasiekti ir kontroliuoti norimą tekstūrą, pavyzdžiui išgauti al dente, kuomet makaronai nei per minkšti, nei per kieti, rašoma pranešime spaudai.

Mitas nr. 3: svarbiausias makaronų ingredientas – miltai

Nors gali skambėti keistai, kokybiškuose makaronuose miltų nėra, jiems naudojama semola iš kietųjų kviečių durum. Juos sumalus ir sumaišius su vandeniu gaunama tešla, iš kurios ir formuojama pasta.

„Italijoje 1967 m. yra išleistas 580 įstatymas, kuris nurodo, kad paprastųjų kvietinių miltų naudojimas vietoje kietųjų kviečių miltų yra nesąžininga veikla. Taigi makaronų, o ypač sausųjų makaronų gamyba iš paprastųjų kviečių laikoma prieštaraujančia įstatymams“, – teigia P. Jurkevičius.

Todėl renkantis makaronus svarbu ant pakuotės ieškoti užrašo semola, grano duro, durum arba tiesiog kietieji (kietagrūdžiai) kviečiai.

„Kietųjų kviečių miltai turi daugiau baltymų ir geriau išlaiko formą virimo proceso metu. Siekiant išlaikyti baltymų struktūrą ir tešlos standumą, kietieji kviečiai malami stambiai. Paėmę į delną saują paprastų miltų ir pabandę juos patrinti tarp pirštų tekstūros beveik nepajusime, o štai kietųjų kviečių arba semolos tekstūra rupi – tai jų kokybės paslaptis”, – sako V. Petravičiūtė.

Mitas nr. 4: visų makaronų maistingumas vienodas

Šiandien gajus mitas, kad norint maitintis sveikai, makaronus reikėtų išbraukti iš savo meniu. Tačiau, anot P. Jurkevičiaus, geros kokybės kietųjų kviečių makaronuose gausu įvairių organizmui svarbių mikroelementų. Jie puikiai veikia virškinimą, skatina žarnyno veiklą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

Makaronai
Makaronai
© Shutterstock

„Lėtai, žemoje temperatūroje džiovinti iš kokybiškos kietųjų kviečių žaliavos, bronzinėmis formomis išformuoti makaronai, kurie neperverdami, o jų sudėtyje esanti baltymų ir skaidulinių medžiagų koncentracija aukšta – toks produktas atitinka Viduržemio jūros dietos nurodymus. Todėl ieškant sveikatingumo, svarbiausias kriterijus – pasirinkti kokybiškus makaronus”, – tikina P. Jurkevičius.

Mitas nr. 5: kokybiški – tik itališki makaronai

Nors šiandien makaronų kokybė visų pirma asocijuojasi su Italija, V. Petravičiūtė teigia, kad kokybiški makaronai – nebūtinai itališki, nes visiems kokybiškiems makaronams svarbūs tie patys kokybės reikalavimai. Juos gali identifikuoti kiekvienas makaronų mylėtojas:

Kokybiški makaronai yra vienodo dydžio ir tekstūros, todėl išverda tolygiai, o ant paruoštų makaronų nesusidaro krakmolinga plėvelė.

Jie išlaiko savo formą, yra tvirti ir elastingi. Tokie jie turėtų išlikti iki paskutinio kąsnio. Net jei makaronus paliekate lėkštėje su padažu, jie neturėtų prarasti savo formos.

Po virimo vanduo išlieka pakankamai skaidrus (kitu atveju makaronai vandenyje „palieka“ visus svarbiausius vitaminus ir naudingąsias medžiagas).

Kramtant makaronus jaučiama gera, elastinga konsistencija, juos gaminant nesunkiai paruošite norimą al dente struktūrą. Tai priklauso nuo geros kokybės žaliavos ir tinkamos džiovinimo temperatūros.

Makaronai
Makaronai
© Organizatorių nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(44 žmonės įvertino)
3.8182

Amerikietiški sušiai: ar žinote, kaip gimė nauja sušių kultūra? (9)

Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik...

Užsuko į kaimo restoraną ir liko maloniai nustebusi: čia verta sugrįžti ne dėl vieno dalyko (80)

Manau, kad nesumeluosiu sakydama, kad Dreverną žino tikrai ne kiekvienas lietuvis. Į atokų...

Kaip perkant mėsą suprasti, kad ji iš tiesų yra gera ir šviežia: svarbu spalva ir kvapas mėsos eksperto patarimai (12)

Jeigu mėgstate kepti ant grilio ir vasariškus grilio patiekalus, ši laida tiesiog subalansuota...

Valgomos gėlės: atkreipkite dėmesį, kuriuos žiedus lėkštėje galima valgyti, o kurie – nuodingi (10)

Lauko gėlės gastronomijoje naudojamos jau tūkstančius metų, o jomis iki šiol puošiami ir...

Top naujienos

Politologas: tai didžiausias iššūkis, su kuriuo iki šiol susidūrė Lukašenka gali griebtis net karinės parengties (95)

Viskas turėjo vykti ne taip. Tai turėjo būti jau eiliniai Baltarusijos prezidento rinkimai,...

Darbą prabangiuose restoranuose iškeitė į širdžiai malonesnį: nedirbame prie konvejerio, tad klientams dažnai tenka ir luktelti (5)

Paluknyje, visai netoli kelio yra įsikūrusi kavinė „Green street cafe“ . Jos vadovė –...

Tragedija JAV: netikėtai mirė vos 28 metų auksinės Lietuvos rinktinės narys Lukas Žemaitis (65)

Iš už Atlanto atskriejo tragiška žinia – Anapilin iškeliavo vos 28-erių metų Lukas Žemaitis,...

Ir toliau reikės slėptis pavėsyje (33)

Sekmadienio dieną virš Lietuvos toliau laikysis labai šilta oro masė. Ir vėl alins karščiai,...

UEFA Čempionų lyga: genialus Messi ištempė „Barceloną“, o „Bayern“ su Lewandowskiu sudorojo „Chelseą“ visos ketvirtfinalio poros (8)

Šeštadienio vakarą sužaidus likusias dvejas UEFA Čempionų lygos aštuntfinalio etapo...

Serijinis žudikas angelo veidu kraupino Lietuvą: miegodavo šalia savo aukų (85)

Atkūrus Nepriklausomybę, iki mirties bausmės panaikinimo, Lietuvoje buvo sušaudyti septyni...

Prezidentas Gitanas Nausėda nutraukė saviizoliaciją (240)

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su šeima nutraukė laikiną saviizoliaciją...

Paprastas tikro alkoholiko patarimas: ristis žemyn nesustosi, kol neištaisysi vienos klaidos (224)

„Nuolat kartojau sau, kad jei tik norėsiu, tai ir negersiu, galiausiai suvokiau, kad negerti...

Sulaukė taip reikalingos išmokos, bet kilo klausimų: kodėl gavo mažiau, nei žadėta (137)

Lietuvoje liepos ir rugpjūčio mėnesiais prasidėjo tikras išmokų lietus – buvo pervestos...

Šimtukininkė atskleidė visą tiesą apie lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą: išlaikė ir nė vieno kūrinio neperskaitę (42)

Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą šimtuku išlaikiusi Pakruojo r. Linkuvos...

|Maža didelių žinių kaina