aA
Keliaujant svarbu paragauti ir vietinio maisto. Na, nebent keliausite Filipinuose ar Vietname – tuomet šį populiarų gatvės patiekalą galite ir praleisti.
Balutas - kiaušinis su paukščio embrionu.
© Wikimedia Commons

Tai – balutas, kiaušinis su besivystančiu paukščio, įprastai anties, embrionu. Šis kiaušinis išverdamas vandenyje ar garuose ir valgomas tiesiai iš lukšto Filipinų ir Vietnamo gatvėse. Turistai kartais išbando šį maistą vien dėl ekstremalių potyrių, o kiti negali matyti baluto net nuotraukose. Filipinus balutas pasiekė 1885 metais, kuomet buvo pristatytas kinų, ir nuo to laiko tapo tautiniu patiekalu. Tuo tarpu kinai jį beveik pamiršo.

Priklausomai nuo naudojamo recepto ir tradicijų, apvaisintas kiaušinis saulėje ar specialiame krepšyje laikomas 14-21 dieną. Svarbu išlaikyti optimalią temperatūrą, kad embrionas augtų ir nežūtų. Tuomet balutas yra verdamas arba apdorojamas garais.

Išvirti kiaušinį nėra sunku ir balutas šioje vietoje didelių iššūkių nekelia. Tačiau įdomu tai, kad viduje vyksta cheminiai procesai, kurių metu embriono skysčiai iš esmės virsta sultiniu. Pats embrionas yra daugiausia baltymai, tačiau ir tas nedidelis kiekis baltymų tirštėja. Galiausiai embrionas virsta kažkuo panašiu į baltyminį gelį.

Balutas patiekiamas ne tik gatvėje, bet ir viešbučiuose.
Balutas patiekiamas ne tik gatvėje, bet ir viešbučiuose.
© Wikimedia Commons

Nors minėjome, kad išvirti balutą nėra labai sunku, reikia laikytis recepto. Nuo vandens temperatūros ir virimo laiko priklauso labai daug, ypač trynio ir paties ančiuko tekstūra. Jei vandenyje yra druskos, trynys bus kietesnis.

Balute yra labai daug baltymų, šiek tiek riebalų ir kalcio. Beje, kalbant apie kalcį, dėl kaulų nereikėtų bijoti – tokio jauno embriono kaulai yra minkšti ir lengvai susikramto. Todėl balutas valgomas visas, tiesiai iš lukšto. Filipinuose ant baluto beriama druska, jis skaninamas čili padažu, pipirais. Kartais balutas tampa sriubos sudedamąja dalimi. Labai retai balutas patiekiamas žalias arba virtas labai trumpai – tai gali būti pavojinga, nes tuomet kiaušinyje išlieka pavojingos bakterijos.

Balutas ne tik atrodo prastai, bet dar ir gali sukelti ligų.
Balutas ne tik atrodo prastai, bet dar ir gali sukelti ligų.
© Wikimedia Commons

Balutas retai verdamas aukštoje temperatūroje, todėl jame gali išlikti kenksmingos bakterijos. Pavojus kyla ir dėl neteisingo šių kiaušinių saugojimo – jie gali imti gesti ir tapti paprasčiausiai nuodingi. Tačiau iš patikimų gamintojų gauti balut kiaušiniai yra saugūs ir net maistingi. Vietnamo gyventojai mano, kad tai – idealus maistas nėščiosiom.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
2.2941

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (66)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (307)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (29)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

VU rektorius: dabartiniam valstybės „establišmentui“ reikia radikalaus atnaujinimo – jie nebesupranta, ką daro

„Mūsų protesto akcijos nesibaigs per visus rinkiminius metus. Mūsų tikslas yra nauja karta –...

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (66)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...