aA
Prieš kokį mėnesį „Facebook“ ratuose pasklido juokingas įrašas, kuriame naujai atsidarysianti kebabinė komišku tekstu kvietė pas juos apsilankyti. „Kas mes? Mes kūrėjai, suppa gastronautai. Mūsų vizija: cosmo kokybės produktų įsisavinimas, tiesiant hypperloop'ą nuo įkaitusio grilio iki tavo liežuvio. Mūsų misija: išgirsti tave čepsint.“
Mykolas Pleskas
Mykolas Pleskas
© DELFI montažas

Iš pradžių pasirodė kaip nevykęs pokštas ir iškart atgrasė, bet vėlesnis atsakymas komentatoriui, pasibėdavojusiam dėl didelių kainų, patraukė akį: „Opelis nėra blogas automobilis. Tai yra daiktas, atitinkantis žmogaus poreikių bei galimybių santykį. Pas mus opelių nerasite. Mes prekiaujame kosminiais laivais. Už brangiai.“ Per „Messenger“ susirašiau su savininkais ir pasiprašiau išankstinės degustacijos. Tikėjausi gardžiai pasijuokti iš „kebabinių marozų, norinčių būti hipsteriais“.

Bet, pasirodo, viskas pas juos gerai. Ir netgi žmonės puikūs.

Įsižiūrėkite į nuotraukas. Ar matote sėdinčio žmogaus nugarą, o per petį permestą „marozišką“ tašytę? Jau džiaugiausi, kaip pasišaipysiu iš šios kebabinės, kuri žadėjo tokių žmonių pas save neįleisti. Tačiau šaipytis liko iš savęs, nes pasirodė, jog tas žmogus turi psichinę negalią, pas juos labai pasiprašė, o savininkai ne tik įleido, bet dar ir pavaišino nemokamai. Socialinis atsakingumas ir kebabinės iki šiol man atrodė kaip visiškai nesuderinami dalykai. Gyveni ir mokaisi.

M. Pleskas apie skaniausius kebabus: A. Užkalnis buvo neteisus
© Asmeninio albumo nuotr.

Šioje kebabinėje maistas toks geras, jog tvirtu balsu galiu pasakyti, kad Andrius Užkalnis buvo neteisus: skaniausi kebabai – ne Prienuose, ne Garliavoje, o mūsų visų mylimame Vilniuje – Pašilaičių mikrorajone. Hipsteriniu pavadinimu „Wraperia Suppa Kebs“ bandanti išsiskirti kebabinė dar savo identiteto iki galo neatrado, bet maistą išdirbo iki paskutinio kąsnio.

Paprastai aš kebabų nevertinu kaip maisto. Kebabas, mano nuomone, yra blogiau už bet kokį „McDonald“ gaminį ar netgi čebureką. Iš pigių miltų pagamintas lavašas, perdžiūvusios salotos ir kopūstai, iš sintetinių medžiagų pagaminti padažai ir mėsa, kuri iš tiesų net nėra mėsa, o jos pakaitalas, kartais papildytas sojos produktais, o dažniausiai – gyvulinių atliekų faršas, permaišytas su džiūvėsėliais. Ir dar prifarširuotas įvairių skonio stipriklių, kad bent kažkiek primintų mėsos skonį.

M. Pleskas apie skaniausius kebabus: A. Užkalnis buvo neteisus
© Asmeninio albumo nuotr.

Bet šiandien pasakysiu visiškai atvirkščiai: norėčiau, kad „Wraperia Suppa Kebs“ atsidarytų prie kiekvienos Lietuvos mokyklos. Tikriausiai išpūstomis nuo pasipiktinimo akimis pulsite sakyti, kad negalima vaikų šerti kebabais, bet akimirkai sustokite. Ir tada per mokyklos pietų pertrauką arba po pamokų pravažiuokite bent kelias mokyklas ir šalia jų esančius žemiausio lygio, prasčiausios kokybės kebabų kioskelius. Jie apsėsti įvairaus amžiaus vaikų, kemšančių tas jaunus organizmus žalojančias maistines atliekas.

Jeigu „Wraperia Suppa Kebs“ atsidarytų vietoj tų visų trečiarūšių, atsilikėlių „verslininkėlių“ prižiūrimų kioskelių, kuriems nė kiek nerūpi, kuo jie šeria savo klientus, tų mokyklų moksleiviai pradėtų maitintis daug sveikiau. Netikite?

M. Pleskas apie skaniausius kebabus: A. Užkalnis buvo neteisus
© Asmeninio albumo nuotr.

Užtenka pažiūrėti į mano valgyto „Berlyno reivo“ nuotrauką, kad suprastumėte, kodėl šiuo atveju esu nusiteikęs taip geranoriškai. Ridikėliai kebabe? Keptos šviežios morkos kebabe? Gražgarstės, fetos sūris kebabe? Kur jūs tai matėte? Čia kažkokia alternatyvi realybė?

Kebabe – labai neblogos kokybės kebabų mėsa, kurią tiekėjai tiekia tik keliems išskirtiniams taškams Lietuvoje (todėl, kad visi kiti perka pigiausią šlamštą). Tai labai aiškiai pasijaučia atkandus pirmą kąsnį – skonio receptorius pasiekia ne tas baisus, kartais šleikštulį sukeliantis vėmalinio kebabo skonis, kurio bjaurumą paslepia tik didelis padažo kiekis. Ne, receptorius čia pasiekia tikros mėsos, skanaus riebalo skonis, lyg būtum kokį jautienos mėsgalį pasikepęs keptuvėje ir kirstum kartu su pačirškinta šonine ir šviežiomis daržovėmis.

M. Pleskas apie skaniausius kebabus: A. Užkalnis buvo neteisus
© Asmeninio albumo nuotr.

Bulvytės čia patiekiamos kartu su valgymo lazdelėmis. Deja, eksperimentas nėra vykęs, nes valgyti bulvytes lazdelėmis yra nepatogu ir netgi panašu į tokią pačią nuodėmę, kaip valgyti burgerius bei picas peiliu ir šakute. Pirštais daug patogiau.

Kebabinės man asocijuojasi su pusžalėmis, savo garuose permirkusiomis, purvinoje folijoje įvyniotomis bulvytėmis, kurių nebenori tik paragavęs. Šioje kebabinėje bulvytes gauni lyg tiesiai iš „McDonald's“, įpakuotas gražiame popieriuje, o grietinės ir pomidorų pastos padažas viską subtiliai užbaigia. Suvalgiau iki paskutinio gabalėlio.

Vis dėlto ėjau ten ne vien pavalgyti, nes įdomiausia buvo paklausti „Ką gi jūs rūkote?“. Kuo svaiginatės, kad sukuriate tokius tekstus ir sugalvojate tokias nesąmones, kaip kebabines, kuriose nepageidaujami marozai su treningais. Kurie, iš esmės, yra pagrindinis kebabinių kontingentas. Kas jums galvoje, jei reklamuojatės šūkiais „Ate ate, tašyte per petį“ ir nesutinkate įsileisti žmonių, vartojančių rusiškus keiksmažodžius?

M. Pleskas apie skaniausius kebabus: A. Užkalnis buvo neteisus
© Asmeninio albumo nuotr.

Pasirodo, savininkas nejuokavo. Džiaugsmingai papasakojo, kad dėl idėjos komiškumo net norėjo nusamdyti apsauginį, kuris visokių visuomenės padugnių tiesiog neįleistų. Bet apsauga kainuoja nepigiai, taigi reiktų branginti ir taip nepigius kebabus. O jie tikrai brangesni. Čia sumokėsite keliais eurais brangiau nei kokiame aptrintame kebabų kioskelyje. Nors, mano kuklia nuomone, tai net per mažas antkainis už tai, ką gauni – kardinaliai skirtingą kokybę ir normalaus greito maisto patiekalą.

Už klasikinį kebabą čia sumokėsite nuo 3,8 iki 4,8 Eur. Vegetariškas kainuos tiek pat. Už skanųjį „Berlyno reivą“ – nuo 4,7 iki 5,7 Eur. O jei imsite rinkinį su bulvytėmis ir gėrimu – visa tai atsieis nuo 6 iki beveik 10 Eur. Brangu? Jei lyginsi su kitomis skylėmis – kai kada netgi dvigubai. Bet lyginti tikrai neverta.

Tiesa, kebabinė siūlo ir išskirtinį patiekalą – kebabą iš krokodilienos, trumų padažo ir valgomo aukso. „Tik“ už 29 eurus. Kažin, ar toks gudrus viešųjų ryšių veiksmas užtikrins žinomumo sklaidą, nes idėja šiek tiek perspausta. Bet nemeluosiu, krokodilienos paragauti vis tiek norisi.

Užsakant kebabą, galima pasirinkti du aštrumo tipus – Bieber ir Rembo. Šitas juokelis net man patiko.

Manau, kad potencialūs vartotojai visa tai įvertins. Laukia sunkus, alinantis, bet gražus darbas – pakeisti kebabo įvaizdį mūsų visuomenėje. Pradedant kokybiškais ingredientais, baigiant šiek tiek juokinga, bet jaunam target’ui priimtina komunikacija. Palinkėsiu nepradėti taupyti ingredientų kokybės sąskaita.

Ieškokite Pašilaičiuose, prie prekybos centro „Pas Juozapą“. Sakė, kad greitu metu ir Šiaurės miestelyje bei Antakalnyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Ideali pora prie filmų namuose: 3 lengvai pagaminamų užkandžių receptai + filmų rekomendacijos (3)

Nors vasara jau čia pat, tačiau kol kas sulaukiame daugiau lietaus nei saulės. Kol negalime...

Parodė, kaip išsikepti pačius skaniausius blynus du ypatingai gardūs saldžių ir nesaldžių blynų receptai (2)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip namuose išsikepti pačius skaniausius blynus su skirtingais...

Mėsainių diena: eksperto patarimai, kaip išsikepti tobulą mėsainį namų sąlygomis (7)

Šiandien gatvės maisto entuziastai švenčia – daugelyje pasaulio valstybių minima nacionalinė...

Liucina Rimgailė apie tai, kaip sunkumai įkvėpė naujoms veikloms + pavasariškas Liucinos Ricottos sūrio pyragas be miltų (6)

Verslininkė, komunikacijos specialistė Liucina Rimgailė koronaviruso akivaizdoje tapo viena iš...

Mityba prieš vasarą: paprastos taisyklės, kurias būtina žinoti + receptai (7)

Šiltėjantys orai ir beveik atėjusi vasara vėl priverčia daugelį susimąstyti apie tai, kaip...

Top naujienos

JAV branduoliniai ginklai Europoje vėl skelia žiežirbas: kaip tai atsilieps Lietuvai (92)

Būti ar nebūti. Tokia yra Vokietijoje atsinaujinusių aršių debatų dėl JAV branduolinių...

Užkalnis: restoranuose leisti pinigus - patriotinė pareiga (113)

Apie dešimt metų rašau apie maistą, kartais gerai, kartais išvis puikiai. Koks tikslas, klausiate...

Po virtinės kruvinų incidentų pasienyje Kinija ir Indija dislokuoja tūkstančius karių, baiminamasi atviro konflikto (185)

Gegužės 5 d. tarp Indijos ir Kinijos karių prie Pangongo ežero, esančio 4270 metrų aukštyje...

Lietuviško vyno gamintojas Juozas Vilkenis: šio gėrimo galima išgerti tik vieną taurę (50)

„Aš nedirbu, aš visą laiką atostogauju“, – štai taip apie savo veiklą sako vyndarys...

Berniukas gimė sveikas, bet netrukus pastebėjo nerimą keliančius požymius: kraujo tyrimai buvo netikėti (157)

Kauniečiai Gintarė ir Rytis Rudzinskai 2016 m. susilaukė sveiko berniuko, kurį pavadino Bernardu....

Gydytoja: 4 ženklai, rodantys, kad pas ginekologą apsilankyti reikia nedelsiant (1)

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojos akušerės-ginekologės Agnės Tarvydienės...

Nuosavam sodui kiemo nereikia: 10 idėjų, kaip sukurti oazę daugiabučio balkone (5)

Daug kas klaidingai galvoja, kad sodai gali egzistuoti tik sodybose ar nuosavų namų sklypuose, kur...

Ne pirmą kartą grasinančių žinučių sulaukusi Mia jaučiasi įbauginta: žadu kreiptis į teisėsaugą (45)

Žinomai dainininkei Miai savaitgalį apkartino atviras grasinimas mirtimi. Tokią žinutę atlikėja...

Naujo kelio pradžia: istorinės lygiosios Tbilisyje ir kryptį į Vakarus blokavusi Maskva (7)

„Didžiausią įspūdį paliko ne tūkstančiai sirgalių stadione, o trispalvės vėliavos...

Dešrelės dabar ir seniau: kodėl pasikeitė jų skonis, ar tai pavojinga (138)

Ar teisus žmogus, kuris sako, kad prieš dvidešimt metų tos pačios rūšies dešrelių skonis buvo...

|Maža didelių žinių kaina