aA
Artėjant švenčių sezonui, Lietuvos virtuvės meistrai kartu su HoReCa įmonių partneriais pasiūlė gardaus valgiaraščio kūrybines idėjas: gurmanišką skonių kelionę nuo pasisveikinimo iki egzotiško deserto, kviesdami užuosti, pajausti, pasimėgauti išskirtiniais skoniais.
Lietuvos šefai dalijosi gardžiomis šventinio stalo idėjomis
Lietuvos šefai dalijosi gardžiomis šventinio stalo idėjomis
© Organizatorių nuotr.

Prie lietuvių virtuvės šefų komandos prisijungė ir Latvijos virtuvės meistras Edgards Jaunzems.

Modernaus verslo centro „Green Hall Slėnis“ restorane „Green Hall 2“ patyrę virtuvės meistrai kartu dalijosi patirtimi ir akcentavo „be atliekų“ („zero waste“) bei tvarios virtuvės gamybos principus, panaudojant visas žaliavų sudėtines dalis ir atrandant naujus skonius.

Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius
© Organizatorių nuotr.

Keliautojas, maisto entuziastas Vytaras Radzevičius pasidalino egzotiškų kelionių įspūdžiais bei papasakojo apie naujų skonių atradimus. Prisiminimuose ilgam maisto entuziastui išliko Vietnamo virtuvėje ruošiama kobra. Nė vienas kobros organas nėra išmetamas. Tikima, kad kobros organai gydo nuo visko, o iš jos galima pagaminti mažiausiai septynis patiekalus. Taip pat prisiminė, kaip JAV paplūdimyje vietinių gyventojų buvo įvertinti šaltibarščiai: salotos skanios tik padažo daugoka. Kelionių istorijų būta daug ir jos viena už kitą įdomesnės bei linksmesnės.

Šefai jaukioms bendravimo akimirkoms sustiprinti paruošė pasitikimo užkandėles: agurkų ir vėžių uodegėlių cannelloni su vėžių majonezu, gardintą morkų-apelsinų-čili ikrais, krapų aliejumi, grikių spragėsiais (Rytis Kairys, restoranas „Green Hall 2“); tešlos krepšelį su žirnių ir rūkytų burokėlių kremu, prieskoniuose marinuotu baltuoju ridiku (Darius Dabrovolskas, „Vytautas Mineral SPA“) bei traškius bulvių Cannoli su sūrio grybų kremu, kanapėmis ir žaluma (Arūnas Stoškus, restoranų grupė „Fortas“).

Eva Selezniova aguonų pyragaitis
Eva Selezniova aguonų pyragaitis
© Organizatorių nuotr.

Birštono sveikatingumo centro „Vytautas Mineral SPA“, restorano „Moon“ virtuvės šefas Darius Dabrovolskas renginio svečius nustebino daržovių užkandžiu: saliero šaknimi virta vištienos sultinyje, saliero ir šokolado kremu, fermentuoto česnako kremu, raugta slyva, marinuotomis daržovėmis, laiškinio česnako aliejumi, vištienos sultinio padažu.

Dariaus Dabrovolsko daržovių užkandis
Dariaus Dabrovolsko daržovių užkandis
© Organizatorių nuotr.

Latvijos virtuvės šefas Edgards Jaunzems vaišino įdarytu anties kroketu, ančiukų širdelėmis, morkų kremu, raudonųjų svogūnų džemu, ruginės duonos-rozmarino trupiniais, kopūstų traškučiu, džiovintų aviečių pudra.

Restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovas Arūnas Stoškus gamino lašišą su degintu žiediniu kopūstu, žiedinio kopūsto kremu, juodaisiais lęšiais, gardino ikrų padažu.

Jautienos išpjovą su bulvių traškučių ir džiovintų svogūnų panyru, salierų obuolių ir bruknių piure, pastarnokų tyre, keptu pastarnoku, juoduoo šokolado padažu, žaliaisiais pipirais ir trumais paruošė restorano „Green Hall 2“ virtuvės šefas Rytis Kairys.

Ryčio Kairio jautienos patiekalas
Ryčio Kairio jautienos patiekalas
© Organizatorių nuotr.

Pasitinkant didžiąsias šventes, konditerijos meistrės Dovilė Valentienė ir Toma Piskarskaitė iš „Amandus desertinės“ pasiūlė kreminio sūrio pyragaitį su spanguolėmis ir aguonomis bei aviečių – spanguolių ledus. Prie deserto derino karštą spanguolių, aviečių gėrimą su romu ir žvaigždiniais anyžiais. Restoranas „Green Hall 2“ konditerė Eva Selezniova paruošė aguonų pyragaitį.

Tomos Piskarskaitės desertas
Tomos Piskarskaitės desertas
© Organizatorių nuotr.

Virtuvės šefus bei konditerius pristatė ir kalbino charizmatiškas, subtiliai šmaikštus renginio vedėjas, aktorius Aleksandras Kleinas.

Padėka vykdomajai direktorei Jūratei Mikalkėnienei
Padėka vykdomajai direktorei Jūratei Mikalkėnienei
© Organizatorių nuotr.

Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė nuoširdžiai dėkoja virtuvės šefams už naujus skonių derinius bei pasidalintą kūrybiškumą, metiniams asociacijos partneriams – už bendradarbiavimą ir galimybę susipažinti su naujovėmis bei šventiniu laikotarpiu linki ištvermės, energijos bei jaukių akimirkų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(5 žmonės įvertino)
4.2000

Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės (22)

Garsiojo prancūzų virtuvės šefo Paulio Bocuse'o (Polio Bokuso), kuris mirė prieš dvejus metus,...

Garsiausi šefai šį patiekalą apibūdina kaip blogiausią ir šlykščiausią dalyką, kokį yra valgę: vietiniai valgo pasigardžiuodami (35)

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos . Šefas Gordonas...

Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu: nedaug ingredientų, o rezultatas – stebinančiai gardus (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasiūlė itin greitai pagaminamą patiekalą –...

Kunigas prakalbo apie maisto ir prieskonių galią, kurie stiprina santuoką (40)

Pasistengus įmanoma šeimos pasisėdėjimus paversti švente, įsitikinęs profesionalus kulinaras ,...

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus „Oskarai“ (1)

Kasmetinis renginys sutraukia geriausius pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojus, importuotojus,...

Top naujienos

Vieną vargingiausių pasaulio šalių apiplėšusi moteris skęsta prabangoje: neturi lygių visoje Afrikoje (61)

Nutekintuose dokumentuose atskleidžiama, kaip turtingiausia Afrikos moteris susikrovė turtus...

Šimtametė: džiaugiuosi, kad dabar visko pilna ir gaunu didelę pensiją – net 56 centais daugiau nei skurdo riba (112)

Šimto metų sulaukusi panevėžietė, ilgametė pedagogė Valė Zablockienė tvirtina, kad tokia...

Kinija grumiasi su virusu: miršta gydytojai, siunčiami karo medikai, įvažiavimus į epicentrą saugo pareigūnai JAV planuoja evakuoti diplomatus (266)

Skelbiama, kad nuo koronaviruso Kinijos Uhano mieste mirė minėtuoju virusu sergančius gydęs...

Po Indrę Stonkuvienę įžeidusių replikų prabilo ir apdovanojimų organizatoriai: nesuprato humoro? (172)

Po „ Žmonės 2020 “ netylant kalboms apie televizijos laidų vedėją ir socialinių tinklų...

Neurologas – apie tylias ir klastingas kraujotakos ligas: ne visi pastebi, kad kūnas prašo skubios pagalbos (33)

Gera kraujotakos sistema – gyvybiškai svarbi, dėl to ir sutrikimai, susiję su kraujotaka, gali...

Tikroji priežastis, kodėl vyras atitolsta (42)

Kiekviena moteris, kuri susitikinėja ar yra susitikinėjusi, juolab gyvenusi su vyru žino, kad vyrai...

Per karjerą profesoriui teko gydyti daugybę susirgusiųjų kepenų ciroze: įvardijo simptomus, kuriais jie skųsdavosi (8)

Jau nebesuskaičiuoju, kokį kiekį pacientų, sergančių alkoholine kepenų ciroze , teko gydyti....

Ėmė gvildenti vieną žiauriausių laikotarpių mūsų istorijoje: kodėl sąjungininkai nesubombardavo Aušvico (2)

1944 m. pavasarį sąjungininkų pajėgos gavo sukrečiančios žvalgybinės informacijos apie protu...

Stulbinama „Titaniko“ meilės istorija – pora, kuri nesutiko skirtis ir pasirinko žūtį (1)

urbūt nė vienas nutikimas istorijoje nesulaukė tiek susidomėjimo, kiek „Ttitaniko“ tragedija...

Atliko eksperimentą: Kaune alkoholio įsigijo ir nakties metu (30)

Nors visi žino, kad nuo 2018-ųjų tarp 20 ir 10 val., o sekmadieniais – po 15 val. parduotuvėse...