aA
Šią savaitę įvairiose pasaulio šalyse, taip pat Lietuvoje organizuota gurmanų šventė „Good France“, kurios metu joje dalyvaujantys restoranai pristato gilias prancūzų virtuvės tradicijas atskleidžiantį meniu, populiaresnė užsienio nei gimtojoje šalyje. Tai pastebėjo Prancūzų instituto Lietuvoje kvietimu šalyje viešėję „Michelin“ žvaigždės restorano šefaiPrancūzijos – tėvas ir sūnus Christian ir Jordan Morisset. Virtuvės meistrai neslėpė susižavėjimo, kurį jiems paliko Vilniaus senamiestis, bei nuostabos, kurią kėlė itin aukšto lygio aplankytų sostinės restoranų meniu.
„Michelin“ šefai Lietuvoje: Christian Morisset
© Organizatorių nuotr.

„Nė negalėjau įsivaizduoti, kad Lietuvos šefai tokie talentingi, nesitikėjau tokio aukšto lygio meniu, kai į vieną lėkštę sudėta tiek daug darbo, pavyzdžiui, ragautas žuvies tartaras su morkomis ir svogūnais buvo tikras atradimas. Šią produktų kombinaciją neabejotinai galėtume naudoti Prancūzijoje“, – sako šefas Jordan Morisset, nuo 2007 m. dirbantis kartu su tėvu Christian Morisset. Prieš atidarydamas savo restoraną, p. Christian dirbo Pietryčių Prancūzijoje, Juan-les-Pins mieste, viešbučio „Juana“ dviejų žvaigždučių restorane „La Terrasse“, kuriam šlovę pelnė prancūzų virtuvės legenda Alain Ducasse.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: Jordan Morisset
„Michelin“ šefai Lietuvoje: Jordan Morisset
© Organizatorių nuotr.

Tuo tarpu pats Christian Morisset legenda tapo pelnęs „Michelin“ žvaigždę šeimos restoranui „Le Figuier de Saint-Esprit“, kurį su sūnumi įkūrė buvusio vienuolyno patalpose. Nedidelį šeimos restoraną sudaro dvi salės, kurių vienos viduryje auga figos medis – tai ir atspindi restorano pavadinimas, kuris reiškia „Saint Esprit gatvės figos medis“. Netoli Italijos esantis Antibos miestas, kuriame veikia restoranas, priklauso Pajūrio Alpių departamentui, Provanso-Alpių-Žydrosios pakrantės regionui. Šio regiono virtuvę, pasak šefo J. Morisset, geriausiai apibūdina tokie produktai kaip alyvuogės, citrinos, pomidorai, artišokai, cukinijos.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: virti aštuonkojai su baklažanų ikrais, avinžirnių, sezamo ir citrinos espuma, bolivinės balandos ir žemės riešutų traškučiu
„Michelin“ šefai Lietuvoje: virti aštuonkojai su baklažanų ikrais, avinžirnių, sezamo ir citrinos espuma, bolivinės balandos ir žemės riešutų traškučiu
© Organizatorių nuotr.

Modernias tradicinių Provanso regiono patiekalų interpretacijas Vilniuje viešėję šefai pristatė Prancūzų instituto Lietuvoje ir Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos organizuotuose meistriškumo kėlimo kursuose. Juose susirinkę šefai iš visos Lietuvos turėjo galimybę stebėti, kaip svečiai iš Prancūzijos užkandžiui ruošia jūros šukutes ir jų tartarą su avokadu ir žiedinių kopūstų tyre, pagrindinį patiekalą – virtus aštuonkojus su baklažanų ikrais, avinžirnių, sezamo ir citrinos espuma, bolivinės balandos ir žemės riešutų traškučiu bei Velingtono karvelį su pievagrybių duxelle, foie gras, įsuptą lapiniame burokėlyje. Šefai prancūzai pademonstravo modernią jo versiją, skanintą karvelio sultinio ir karčiojo šokolado padažu.

„Michelin“ šefai Lietuvoje: Velingtono karvelis su pievagrybių duxelle, foie gras, įsuptas lapiniame burokėlyje
„Michelin“ šefai Lietuvoje: Velingtono karvelis su pievagrybių duxelle, foie gras, įsuptas lapiniame burokėlyje
© Organizatorių nuotr.

Būtent tradicinių virtuvės patiekalų interpretavimą šefas Jordan Morisset įvardijo kaip dabartinę tendenciją Prancūzijos gastronomijos pasaulyje, tačiau pabrėžė, kad jo gimtojoje šalyje maistas visada bus daugiau nei vien tik valgis: susirinkusiems prie bendro stalo prancūzams svarbiausia ne valgyti, o būti kartu su šeima, draugais, dalintis akimirkomis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
3.9655

Patarimai, kaip panaudoti sudžiūvusią duoną, kad jos nereikėtų išmesti 5 skanios idėjos (7)

Vienas didžiausių šių dienų socialinių iššūkių – sumažinti išmetamo maisto kiekius. Jis...

Atgimstančiame „Paupio“ rajone kursis Italijos virtuvės puoselėtojai

Vilniaus Senamiestyje atgimstančiame „ Paupio “ rajone įsikurs Italijos virtuvės puoselėtojų...

Miestiečiai iš sostinės plūsta į kaimą valgyti vėlyvųjų pusryčių, kokių dar neragavo (62)

Prieš daugiau nei devyniolika metų, kai įžengėme į šį tūkstantmetį, kai kiekybė paėmė...

Pirmą kartą šalies istorijoje lietuvė pateko į stipriausių pasaulio barmenų trejetuką (28)

Kasmet organizuojamuose barmenų čempionatuose norinčių dalyvauti netrūksta. Pirmą kartą šalies...

Italas išaiškino, kaip Lietuvos picerijoje atpažinti tikrą kokybišką picą (63)

Pica – vienas populiariausių ir dažniausiai aptarinėjamų itališkos virtuvės šedevrų....

Top naujienos

Nausėda kviečia Lenkijos banką į Lietuvą (80)

Varšuvoje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pakvietė Lenkijos banką atidaryti...

Gyvai / „DELFI Diena“ iš Šventosios: patirtys legendiniuose nameliuose ir naktinės pramogos (1)

„DELFI Diena“ keliasi į Šventąją, kur apsilankysime legendiniuose mediniuose nameliuose,...

Italijos valdančiuosius paralyžiavęs rusiškų pinigų skandalas: ką slepia Salvini? (38)

Roma paskutinę savaitę gyvena skandalu, metusiu tamsų šešėlį ant valdančiosios „ Lega “...

Pirmojo Nausėdos vizito į Lenkiją akimirkos - jau Prezidento paskyroje „Twitter“ papildyta (181)

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antradienį atvyko pirmojo vizito į Lenkiją, kur...

„Brexit“ skandina svarą: ar dar verta vykti dirbti į Jungtinę Karalystę? (209)

Kol pasaulis laukia, kada bus paskelbtas naujasis Jungtinės Karalystės (JK) premjeras, kuris toliau...

Bernardas Gailius. Kodėl Lietuvos prezidentas neturi tikslo? (32)

Natūralu, kad prezidento Gitano Nausėdos inauguracija nustelbė įprastus politikos klausimus....

Lietuva skelbs karą dyzeliniams automobiliams (543)

Lietuva ketina sekti kitų Europos Sąjungos šalių pavyzdžiu ir greičiausiai skelbs karą...

Artėjant rinkimams Ukrainoje – intriguojantis Putino pasiūlymas Zelenskiui (96)

Rusija teigia, kad svarsto galimybę apsikeisti kaliniais, konkrečiai – Ukrainos jūreiviais,...

Karštos Karolinos Meschino atostogos Italijoje: paskutinę poilsio dieną – simbolinis atsitiktinumas

Kol Lietuvoje vasariški orai gerokai atvėso, socialinių tinklų garsenybė Karolina Meschino su...

Miškai pakvipo grybais: rokiškėnių laimikis – 187 baravykai

Rokiškėnėms Aurelijai Pupelytei–Gubarienei ir Alvydai Mackei sekmadienis buvo išties darbingas....