aA
Savaitgalį, likus kiek daugiau nei savaitei iki pirmą kartą pasaulyje organizuojamo tarptautinio jaunųjų šefų konkurso „International Young Chefs Challenge“, jame Lietuvai atstovausiantys Erikas Janerikas ir Rokas Ragauskas surengė paskutinę bendrą treniruotę. Komandinėje ir individualiose rungtyse dalyvausiantys lietuviai tolimojoje Kinijoje susirungs su kolegomis – šefais iki 25 m. amžiaus iš beveik 20 skirtingų pasaulio šalių. Nepaisant laukiančios beveik parą trūksiančios kelionės ir vis dar neišspręstų klausimų dėl produktų ir įrankių gabenimo, šalies atstovai neslepia ambicingo tikslo – parvežti Lietuvai medalių.
Lietuviai ruošiasi dalyvauti pirmą kartą vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse
© Organizatorių nuotr.

Konkursas vyksta kitame pasaulio krašte, kuriame nei vienas iš komandos nesame buvę, tad kyla daugybę klausimų – pirmiausia, dėl produktų, įrankių gabenimo. Žinome, kad vešimės dalį pusgaminių, tokių kaip sultinys, kurio svečioje šalyje neturėsime galimybės išsivirti. Nors įranga rūpinasi organizatoriai, iš susirašinėjimo žinome, kad dalies prietaisų jie nenaudoja, tad tikrai vešimės termomiksą, žiedus, formeles, kitus smulkius įrankius“, – sako patirties tarptautinėse jaunųjų šefų varžybose jau turintis Rokas Ragauskas, praėjusiais metais laimėjęs I-ą vietą mokinių meistriškumo konkurse-atrankoje į „EuroSkills 2020“ bei II-ą vietą Estijoje vykusiame profesiniame konkurse. Jam pritaria komandos kolega – Geriausiojo jaunojo virėjo titulą „Baltic Culinary Heritage 2016“ Rygoje bei II vietą kartu su komanda šiemet vykusiame tame pačiame konkurse laimėjęs Erikas Janerikas: „Su mentoriais juokaujame, jog pirma, ką padarysime išlipę iš lėktuvo Kinijoje, eisime ieškoti mums reikalingų produktų.“

Kinijoje, Džedziango provincijos Ningbo mieste, vyksiančiame konkurse, kuriame dirbs ir dalyvių darbus vertins Pasaulinės šefų asociacijų draugijos „WorldChefs“ sertifikuoti teisėjai, lietuviai varžysis trijose kategorijose. Viena jų komandinė – karštosios virtuvės rungtis „Two to Tango Teams“. Jaunieji šefai turės valandą laiko, per kurią privalės pagaminti tris porcijas šalto jūros gėrybių užkandžio bei tris porcijas pagrindinio patiekalo iš mėsos. Šiai rungčiai Erikas ir Rokas pasirinko gaminti antieną su lazdyno riešutų-šviežių žolelių pabarstuku, marinuotu, įdarytu svogūnu ir pastarnokų-topinambų kremu su lazdyno riešutais, virtiniu su baravyku, pastarnoko fondanu, pagardintą vyšnių ir konjako dekonstruota žele. Užkandžiui lietuviai gamins šukučių ceviche, teriyaki marinuotą tuną su peletrūnų puta ir agurkų granita.

LVVKA International Young Chefs Challenge 2019 treniruotė
LVVKA International Young Chefs Challenge 2019 treniruotė
© Organizatorių nuotr.

„Varžybų taisyklės numato, jog komandinėje rungtyje turime gaminti iš mėsos ir žuvies, kitus produktus renkamės ir sprendžiame patys – nesame įspausti į rėmus. Atsižvelgdamas į tai, jog kartu gaminsime paukštienos patiekalą, individualiai rungčiai pasirinkau žuvį – mėgstu iš jos gaminti, svarbu, kad galiu rinktis ir dirbti su labai gerais produktais, tuomet ir darbas įdomus, lengviau kurti“, – sako E. Janerikas, 2018-aisiais laimėjęs II vietą konkurse „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“. Kinijoje jis gamins ir teisėjams pristatys otą su kalafioru, ožkos sūriu, miso kremu, agurkų cannelloni su vėžiukais, marinuotą kalafiorą su miso, upėtakio ikrais, brokoliu, karamelizuotu dumplainiu, marinuotu svogūnu, pomidorų consommé ir bisque padažu. Tiek komandinėje, tiek individualioje Eriko rungtyje sukurti patiekalai bus vertinami pagal skonį (jam skiriama iki 50 balų), tikslų, profesionalų pasiruošimą (30), pateikimą ir novatoriškumą (10), darbo vietos švarą bei tvarką (10).

Antieną su lazdyno riešutų-šviežių žolelių pabarstuku, marinuotu, įdarytu svogūnu ir pastarnokų-topinambų kremu su lazdyno riešutais, virtiniu su baravyku, pastarnoko fondantu, pagardinta vyšnių ir konjako dekonstruota žele
Antieną su lazdyno riešutų-šviežių žolelių pabarstuku, marinuotu, įdarytu svogūnu ir pastarnokų-topinambų kremu su lazdyno riešutais, virtiniu su baravyku, pastarnoko fondantu, pagardinta vyšnių ir konjako dekonstruota žele
© Organizatorių nuotr.

Komandos kolega R. Ragauskas individualiai rungtis nusprendė desertų, tiksliau – tortų kategorijoje, kurios dalyviai turės pristatyti 20-24 cm tortą su bent vienu pertepimu. „Konditerija, tortai traukia nuo pat pirmų dienų, kai atėjau į profesionalią restorano virtuvę. Dabartinėje darbovietėje su pagrindiniu šefu išsikalbėjau, jog mėgstu, domiuosi desertais ir man restorane buvo patikėta jų gamyba“, – sako viename geriausiai vertinamų Palangos restoranų dirbantis Rokas. Jis atskleidė, jog didžiausia dilema, kurią dabar sprendžia su mentoriumi, – kaip į tolimąją Kiniją nugabenti tortą: gaminti visą Lietuvoje ir skraidinti, ar gaminti dalimis ir baigti jau konkurso vietoje.

Lietuvos šefų dvejetui ruoštis varžyboms Kinijoje padeda „WorldChefs“ asocijuoti šefai, tarptautinių konkursų dalyviai ir prizininkai – Lietuvos vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Jaroslavas Orševski bei jos Tarybos narys, virtuvės meistras Tomas Rimydis. Jie jauniesiems kolegoms jau per patį pirmą susitikimą iškėlė tikslą – parvežti Lietuvai medalių. Tiek Erikas Janerikas, tiek Rokas Ragauskas jį drąsiai priėmė – supranta, jog tokio šanso antrą kartą gyvenime gali ir nebepasitaikyti. Ne mažiau jauniesiems šefams svarbu tai, jog vykdami į Kiniją jie atstovauja Lietuvai bei turi galimybę ją garsinti per maistą, gastronomiją, kulinarijos tradicijas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(7 žmonės įvertino)
2.1429

„Stiklių“ restoranas atsinaujino ir atvertė naują lietuviškos gastronomijos puslapį (44)

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorane šefas Gerdvilas Žalys , kurdamas naują...

Stalo etiketas: ar žinojote, kaip iš tiesų valgyti buritus, tortilijas ar takus? (44)

Valgymo etiketas – tai, kaip elgiamės prie stalo, kaip sėdime ar naudojamės įrankiais gali ne...

Juozo Statkevičiaus sriuba pasiekė „Maximos“ lentynas (267)

Praėjusią savaitę lietuviško prekybos tinklo „ Maxima “ asortimentą papildė mados dizainerio...

Biomedicinos mokslų daktaras paaiškino, kaip susijęs maistas ir žmonių ilgaamžiškumas (85)

Visais laikais žmonės ieškojo ilgaamžiškumo recepto. Ilgaamžiais būdavo vadinami iki šimto...

Vilniuje duris atvėrė nauja kulinarijos studija (41)

Molekulinės virtuvės šefė, dažnai televizijų laidose, interneto portaluose ir spaudoje matoma...

Top naujienos

Orai: kasdien vis labiau vės (6)

Šiandien ir artimiausiomis dienomis Lietuvos orus lems šalto arktinio anticiklono vakarinis...

Jaunuolis neįgaliojo vežimėlyje mokykloje krito nuo laiptų: mokykloje pradėtas tyrimas (24)

Cerebriniu paralyžiumi sergantis ir dar kaukolę susilaužęs devyniolikmetis ligoninėje, o...

Regionas, virš kurio neskrenda nė vienas lėktuvas: jokia aviacijos įmonė nenori tokių problemų (33)

Tibeto regionas yra pietinėje gausiai apgyvendintos Azijos dalyje. Čia susikerta Indijos ir...

Įvertinkite: Juozas Statkevičius pristatė fatališkai moteriai skirtą kolekciją (76)

Metų mados šou – kitaip talentingojo kutiurjė Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymo jau...

Lietuviai pelnė 34 taškus, „Lokomotiv“ atsitiesė Prancūzijoje (2)

Po keturių nesėkmių iš eilės Europos taurės varžybose į pergalių kelią grįžo su...

Metų mados šou: Statkevičiaus baltuoju kilimu žengė išsipusčiusios Lietuvos ir užsienio žvaigždės (122)

Metų renginys – taip dažnai pramogų pasaulio užkulisiuose yra įvardijamas kasmetinis dizainerio...

Politikams griebiantis paskutinio šiaudo, siūlo alternatyvą: padidinkime Seimo narių skaičių (384)

Seimas imasi siūlymų, kuriais rinkimų kartelė partijoms, patenkančioms į Seimą, siektų 4, o...

Katalonai sutriuškino „Fenerbahče“, baskai parklupdė CSKA

Septynis kartus paeiliui tarpusavio rungtynėse Stambulo „Fenerbahče“ skriausta „Barcelona“...

7 temos, labiausiai įaudrinančios seksualines fantazijas (4)

Mokslininkai įvardijo temas, kuriomis žmonės dažniausiai fantazuoja. Kurią pasirenkate jūs, kai...