aA
Pasak kavos specialistų, lietuvių ir kitų Baltijos šalių gyventojų kavos gėrimo įpročiams įtakos turėjo ir laikai, kai geros kavos gauti buvo sunku, todėl vis dar vaišinamės puodelyje plikyta kava su nuosėdomis. Kita vertus, po Nepriklausomybės atgavimo atsivėrusios galimybės leido iškart „peršokti“ prie modernių kavos gaminimo technologijų, todėl paplito ir išpopuliarėjo įvairūs kavos gėrimai, kuriais mėgautis galima ne tik kavinėse, bet ir namuose bei biure.
Kava
© Shutterstock

Kokią kavą mėgsta lietuviai ir kaip jų skonis bei kavos gėrimo įpročiai išsiskiria iš kitų Europos šalių, įžvalgomis pasidalino Šveicarijos gamintojo „Jura“ automatinių kavos aparatų išskirtines platinimo teises Baltijos šalyse ir Baltarusijoje turinčios bendrovės OU „Rickman Trade“ generalinė direktorė ir valdybos pirmininkė Jolanta Kazlauskaitė.

Lietuviai kavą gamina moderniau nei suomiai

Vyresnės kartos žmonės puikiai pamena laikus, kai patys namie orkaitėse skrudindavo sunkiai gautas kavos pupeles. Dar vyresni prisimena, kai kažkada kava buvo pardavinėjama net vaistinėse.
Pasak J. Kazlauskaitės, sovietiniai laikai neišvengiamai padarė įtaką mūsų kavos gėrimo įpročiams – ilgą laiką neturėjome nieko, o po Nepriklausomybės staiga visko atsirado. Tuo tarpu kitose Europos šalyse, pavyzdžiui Suomijoje, kavos gėrimo tradicijos labai senos, ir ši tauta garsėja kaip išgerianti daugiausiai kavos pasaulyje. Suomiai įpratę gerti filtruotą kavą – tokių kavos aparatų sovietinėse šalyse nebuvo, mes tiesiog plikydavome kavą puodelyje.

Pasako jos, Suomijoje, kur kavos tradicijos senos, ir šiandien daugiau kaip pusę kavos aparatų pardavimų vis dar sudaro paprasti aparatai su popieriniais filtrais. Baltijos šalyse to nėra – mes „peršokome“ per šį technologinį etapą ir iškart perėjome prie automatinių kavos aparatų, kurie gamina aukštos kokybės kavą iš šviežių ingredientų, arba kapsulinių kavos aparatų, rašoma pranešime spaudai.

Skirtingai nei kaimynai, lietuviai vertina stiprų espreso ir švelnaus skonio kavą

Visos Baltijos šalyse dirbanti J. Kazlauskaitė pastebi, kad Lietuvoje supratimas apie geros kokybės kavą pastaraisiais metais ypatingai sustiprėjo. Lietuva pasiekė lygį, kai žmonės vis geriau išmano kavą, jos variantus.

Pasak jos, jeigu palygintume, kokio skonio kavai pirmenybę teikia lietuviai ir Skandinavijos šalių gyventojai, tai skirtumai labai ženklūs: jei Šiaurės šalyse dominuoja 100 proc. arabikos rūšies išraiškingo skonio kava su rūgštesniu prieskoniu, tai lietuviai šio būdingo kavos rūgštumo nemėgsta, jiems labiau patinka švelnesnio skonio kava.

„Tai akivaizdžiai matome organizuodami kavos degustacijas ir mokymus skirtingose Baltijos šalyse. Lietuvoje labai padidėjo ir įvairių kavos gėrimų su pienu populiarumas, tačiau kartu lietuviai nuo kaimynų skiriasi tuo, kad itin vertina geros espreso kavos skonį. Juodos kavos ir tokių kavos su pienu rūšių kaip kapučinas, latė, makiatas, espreso makiatas arba iš Australijos kilusi „flat white“ dažniausiai yra siūloma kavinėse, tačiau premium klasės automatiniai kavos aparatai suteikia galimybę profesionalaus baristos kokybės lygio kavą lengvai pasigaminti namuose vienu mygtuko paspaudimu“, – sakė kavos specialistė.

Vis dar vaišina puodelyje plikyta kava

Vis dėlto ekspertė pastebi, jog Lietuvoje dar ne visada suprantama, jog kokybiškos kavos ir kavos gėrimų su pienu galima gauti ne tik kavinėje, bet ir namuose ar biure. Tai – rinkos brandos klausimas: nors Lietuvos rinka jau yra pasiekusi tam tikrą brandą, tačiau dar atsiliekame nuo kaimynų estų. Šioje šalyje automatiniai kavos aparatai sudaro didžiausią dalį nuo visų kavos aparatų pardavimų.

Pavyzdžiui, Estijoje per verslo susitikimus jau nebevaišinama puodelyje užplikyta kava, o pasiūloma rinktis iš įvairių automatiniais kavos aparatais gaminamų kavos gėrimų. Tuo tarpu Lietuvoje puodelyje plikyta kava su nuosėdomis vis dar gana dažnas dalykas, pasitaikantis net prestižiniuose, Vilniaus Senamiestyje įsikūrusiuose biuruose.

Lietuvių kavos gėrimo įpročiai – kitokie nei Vakarų Europoje: atsiliekame net nuo estų
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Lietuviai pagal kavos gėrimo įpročius pasuko Vakarų Europos keliu

J. Kazlauskaitė pastebi, kad kavos gaminimo, gėrimo įpročiams bei skoniui įtakos turi ir klimatas. Šiaurės šalyse dažnai geriama paprasta filtruota kava, Vidurio ir Vakarų Europoje dominuoja automatiniai kavos aparatai, o pietinėse šalyse vyrauja tradiciniai espreso kavos aparatai.

Tuo tarpu Baltijos šalys per pastarąjį dešimtmetį šiuo požiūriu priartėjo prie Vakarų Europos šalių, tokių kaip Vokietija ir Šveicarija, kur pirmenybė teikiama automatiniams kavos aparatams. Gali pasirodyti keista, tačiau lietuviai, kaip ir estai, nepasuko Suomijos keliu, kur nuo seno geriama paprasta filtruota kava – mes pirmenybę teikiame modernioms kavos gaminimo technologijoms ir galimybei pasigaminti įvairių kavos gėrimo variacijų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Viename geriausių Lietuvos restoranų – naujovės (4)

Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1...

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Vietnamiečiai Vokietiją iškeitė į gyvenimą Lietuvoje: negaili pagyrų lietuviams, bet ne lietuvių virtuvei (49)

Kai čia gyvenantys kaimynai latviai pasako, kad Lietuva jiems tarsi antra gimtinė, nieko labai...

Eksperimentas tamsoje: žinomi žmonės išdrįso patirti naujų pojūčių (2)

Antradienio vakarą žinomi šalies žmonės rinkosi į naują intriguojančią patirtį –...

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (129)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (6)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (47)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (47)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (214)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (34)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (60)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2516)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (24)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (8)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...