Juokaujama, kad pasaulyje net devyni žmonės iš dešimties mėgsta šokoladą, o ir tas dešimtasis – meluoja. Istorija byloja, kad Centrinės Amerikos senovės civilizacijose – maždaug 1900 m. pr. Kr – šokoladas buvo geriamas ir aukojamas dievams. Viduramžiais Vakarų Europoje šokoladas buvo desertas, skirtas tik turtingiesiems. Ilgą laiką šokoladas ir Lietuvoje buvo turtingųjų privilegija, o laisvai kiekvienas juo mėgaujasi ne taip seniai – truputį daugiau nei 100 metų, kurie kupini įdomių faktų ir istorijų.
Sena lietuviško šokolado etiketė
© DELFI montažas

„Galima sakyti, kad Lietuvoje šokoladas tapo laisvai gaunamu skanėstu tik prieš šimtą metų, beveik tuo pat metu, kai šalis tapo laisva. Tarpukariu šokoladas buvo daugiau nei saldumynas – ypatinga dovana, meilės ženklas, skanus ir geidžiamas šventės akcentas, džiaugsmo akimirka“, – atsiųstame pranešime cituojama Šiauliuose įsikūrusio Šokolado muziejaus vadovė Odeta Kirnienė.

Artėjant Lietuvos šimtmečiui, ji kviečia atsigręžti į savas šokolado tradicijas ir istoriją, kupiną netikėtumų ir įdomių jungčių su šalies istorija.

Šokoladas – ne kiekvienam. Tikslių duomenų, kada pirmą kartą šokoladas atkeliavo į Lietuvą, nėra, mat kakavos pupelės buvo gabenamos iš Vakarų Europos tik asmeniniam vartojimui. Yra žinoma, kad XVIII a. šokoladu mėgavosi išskirtinai Lietuvos aukštuomenė, o platesniam žmonių ratui šis saldumynas tapo prieinamas tik tada, kai iš kakavos pupelių pradėtas gaminti kakavinis gėrimas. XIX a. viduryje kakavos buvo galima užsisakyti net ir Lietuvos smuklėse.

Pirmieji gamintojai – prieš šimtmetį. Pramoninė šokolado gamyba į Lietuvą atkeliavo 1886 m., kai M. Abramsonas Vilniuje įkūrė pirmąjį šokolado ir saldainių fabriką. Vėliau 1913 m. A. Gricevičius Šiauliuose įkūrė ir iki šiol veikiantį „Rūtos“ saldainių fabriką, kuris gana greitai ėmė gaminti ir šokolado gaminius. Net caro priespaudos metais buvo didžiuojamasi lietuviška fabriko kilme ir ant kiekvieno saldainių popierėlio buvo rašoma: lietuvių saldainių fabrikas. Fabrikas nepriklausomybės metais ypač suklestėjo ir siūlė net 300 skirtingų saldainių. Tuometiniai šokolado gaminiai buvo ypatingi – įvertinti medaliais tiek šalies, tiek užsienio mastu.

Lietuviško šokolado istorija: ne visiems prieinamo produkto reklama šiais laikais šokiruotų
© Fotolia nuotr.

Tada ir dabar. Vystantis maisto pramonei, šokolado Lietuvoje galėjo įsigyti daugelis, tačiau tai buvo proginis, brangus produktas. Tarpukario laikotarpiu vaikino merginai padovanota šokolado dėžutė ar saldainių maišelis savo verte ir reikšme prilygo šių dienų jaunuolio dovanai – gerų kvepalų buteliukui. Tarpukariu 100 g šokolado plytelė kainavo vidutiniškai 1,2 lito, kai vidutinis darbininko mėnesio uždarbis siekė 100 litų. Derėtų prisiminti, kad 80 proc. Lietuvos visuomenės tarpukariu gyveno kaime ir, apskritai, stabilių pajamų neturėjo. Tad šokolado plytelė ar saldainių dėžutė būdavo iš anksto suplanuotas ir dėmesingai renkamas pirkinys.

Stebinanti reklama. Šokolado verslas Lietuvoje nuo pat pradžių buvo gana konkurencingas. Maži fabrikėliai kopijuodavo saldainių pakuotes ir receptus, todėl didieji gamintojai nuolat ieškojo kūrybingų reklamos idėjų, kurios išskirtų jų siūlomą produkciją. Pavyzdžiui, velykinio „Šiaulių naujienų“ numerio puslapyje (1928 m.) buvo patalpinta naujiena su antrašte „Didelis gaisras Šiauliuose“, po kuria, atkreipus skaitytojų dėmesį, meistriškai pristatyti „Rūtos“ saldainių fabriko pranašumai bei apdovanojimai. Dabar tokia reklama galėtų būti laikoma klaidinanti, tačiau tuo metu ji puikiai pasitarnavo ieškantiems išskirtinumo. Be to, saldainių reklamas iliustruodavo žymiausi to laiko dailininkai: A. Varnas, G. Bagdonavičius, K. Šimonis ir kt.

Lietuviško šokolado istorija: ne visiems prieinamo produkto reklama šiais laikais šokiruotų
© Bendrovės archyvas

Istorija – saugoma. Lietuvos šokolado istorija yra saugoma Šiauliuose – vieninteliame šalyje šokolado muziejuje. Muziejus yra įkurtas vieno seniausių saldainių fabrikų teritorijoje, tame pačiame pastate, kuriame tarpukariu ir buvo gaminami saldainiai. Muziejuje galima pamatyti, kaip atrodė senosios saldainių pakuotės, yra išsaugota net 400 saldainių popierėlių, kurie buvo gaminti tarpukariu, reklaminės iškarpos, kurios šiandien nustebintų ne vieną, ir kt.

Tai tik keli įdomūs faktai iš šimtmetį trunkančios šokolado istorijos Lietuvoje. Pasak O. Kirnienės, yra detalių, kurias sunku perduoti žodžiu, reikia pamatyti, paliesti, pajausti, o tai padarius, šokoladas tampa tik dar skanesnis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (3)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Paryžiaus bistro siekiama įtraukti į UNESCO sąrašą

Po dramatiškų teroristų išpuolių, per kuriuos nukentėjo nemažai Paryžiaus kavinių ir bistro...

E. Bradūnaitė-Aglinskienė: Havajuose italės mokydavosi gaminti šaltibarščius ir kugelį

Vasario 16-ąją Havajuose vyksta tikra lietuviško maisto fiesta – lietuviai vieni su kitais...

Vis daugiau lietuvių „užsikrečia“ nauja tradicija: čia slypi prancūzų grakštumo paslaptis (16)

Gyvename pasaulyje, kuriame neberandame laiko pailsėti, pritrūkstame energijos bendrauti su artimais...

Geriausias Klaipėdos šefas Vytautas Samavičius: kopimas į kalnus man primena pasisekusią vakarienę, gal netgi dar skaniau (14)

Daug kas nežino, tačiau vienas geriausių Lietuvos šefų, Klaipėdos restoranų „Monai“ ir...

Top naujienos

Psichologė įvardijo, kas lemia jūsų mitybą: kodėl sunku keisti įpročius ir juos išlaikyti? (19)

Ar kada nors susimąstėte, kas lemia mūsų maisto pasirinkimus? Psichologai teigia, jog kiekvieną...

Planą „B“ be Jasikevičiaus turintis Motiejūnas įvertino išvykstančius: važiuoja, kur uždirbs daugiau (5)

Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas tik iš žiniasklaidos sužinojo,...

Pergalė prieš kazino: lošimų bendrovė privalės grąžinti vyrui 6,5 tūkst. praloštų eurų (49)

Teisminis ginčas Klaipėdos miesto teisme išnagrinėtas priklausomybę įrodžiusio vyro naudai....

Veryga brandina planą: palies pamėgusius privačias ligonines (332)

Sveikatos apsaugos ministerija sukūrė planą, kaip valstybės finansus ligoninėms susieti su...

Ironiška Kurtinaičio „padėka“ klubo vadovybei: tikrai padarėte viską, kad būtų lengviau (2)

Rimas Kurtinaitis LKL sezono apdovanojimų vakare nestoko geros nuotaikos, spėjo prasilenkdamas...

Islandijoje svajonių darbą susiradęs lietuvis negali atsidžiaugti (33)

Antrus metus iš eilės gidu pietryčių Islandijoje dirbantis Žilvinas Žebrauskas negali...

Užkalnis. Vilnius nebetinka būti sostine. Perkelkime ją į Kauną (517)

Daug metų didžiavausi ir gyriausi, kad, gimęs Kaune, esu vilnietis. Džiaugiausi, kad po 16 metų...

Pirkėjas „Maximoje“ užfiksavo koktų vaizdą – dar labiau papiktino darbuotojos reakcija (118)

Esu nuolatinis parduotuvių tinklo „Maxima“ pirkėjas, tačiau tai, ką pamačiau ir teko patirti...

Kai užklupus aistrai tenka veikti tyliai (1)

Ritmingas dunksėjimas į lovą, vibratoriaus burzgimas, malonumo šūksniai ir dejonės – geras...

Moteris teigia, kad ant jos nukrito išmatos iš lėktuvo: ar tai įmanoma? (13)

Viena moteris Kelounos mieste Kanadoje pateko į komiškai netikėtą įvykį. Jos vairuojamas...