Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-osios šventei pradėti ruoštis jau dabar.
Beata Nicholson
© DELFI montažas

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – atsiųstame pranešime sako Beata.

Pasak B. Nicholson, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį ir šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Garsioji kulinarė siūlo ne tik išbandytus naujus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Aš pati asmeniškai tikiuosi Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų ir tikrai rinksiuosi smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu.

Grikiai, troškinti puode
Grikiai, troškinti puode
© Organizatorių nuotr.


Grikiai, troškinti puode

„Aš esu tikra grikių gerbėja. Pasirodo, ir tarpukaryje jie buvo mėgstami ir valgomi net prezidentų. Šis receptas – iš tarpukario receptų knygos. Dažniausiai patiekalas būdavo baigiamas ruošti storame ketaus puode krosnyje, nepagailint spirgučių, be kurių, beje, nei tada, nei dabar lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama. Aš dar leidau sau patobulinti receptą ir pagardinau šį nuostabų troškinį daržovėmis“, – seną receptą pristato B. Nicholson.

4–6 porcijoms reikės:

  • 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 150 g smulkinto poro
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 vidutinių morkų
  • 200 g tarkuoto moliūgo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 1 stiklinės jautienos ar kito jūsų mėgstamo sultinio
  • 1 stiklinės vandens

Gaminimas:

  1. Jei turite puodą, kuris nebijo nei viryklės karščio, nei orkaitės, imate jį. Jei tokio neturite, ne bėda – iš pradžių viską apkepkite gilesnėje keptuvėje, o į orkaitę pašausite grikius perkėlę į gilesnę kepimo formą, stiklinį ar keramikinį troškinimo indą.
  2. Puode ar keptuvėje bent keletą minučių paskrudinkite smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberkite stiklinę grikių kruopų, jas taip pat pakepinkite keletą minučių iki traškėjimo. Pabaigoje sudėkite gerai susmulkinta porą, sutarkuotas morkas ir moliūgą, viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
  3. Paskaninę viską druska ir pipirais, užpilkite stikline mėgstamo sultinio ir stikline vandens. Dangčiu ar folija uždengtą kepimo indą šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Už 50 eurų pavalgyti Palangoje vos tilpo žmonės (126)

Jau 25 metus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sukasi aplink puodus profesionalioje virtuvėje ir...

Pasiseks net naujokams: ką daryti, kad mėsa burnoje tirpte tirptų (13)

Specialiai kepti ant žarijų paruoštų maisto produktų asortimentas šiltuoju metų laiku kasmet...

Ištikimiausi „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyviai jau ruošiasi baltajam piknikui (9)

Rugpjūčio 31 dieną vyksianti jubiliejinė „Le Dîner en Blanc “ jau penktą kartą Vilniaus...

Ar žinojote: kodėl mineralinis vanduo yra sūrus? (10)

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami...

Humoristas Haroldas giriasi, kad agurkus raugia tobulai: vadinu juos mažasūdžiais (95)

Vieną dalyką, ką moku daryti tobulai, – tai raugti agurkus, ne viename interviu nesikuklindamas...

Top naujienos

Lietuvoje bus karšta kaip pirtyje (9)

Visą savaitę Lietuvoje laikysis šilti, tvankūs ir lietingi orai

Kroatų treneris po finalo: leiskite man pasakyti vieną sakinį teisėjui Deschampsas: ar mes – gražūs čempionai? (345)

Kroatijos rinktinei nepavyko tapti devintąja pasaulio čempione istorijoje – išrinktųjų klube...

Dar viena Šaro pergalė: White'as lieka „Žalgiryje“ Toupane'o ateitis paaiškės greitu metu (8)

Amerikietis Aaronas White'as ir toliau rungtyniaus Kauno „Žalgirio“ komandoje. Praėjusią...

Oskaras Koršunovas Prancūzijos pergalę čempionate sutinka mylimosios šalyje: aplink tik džiaugsmas ir euforija (15)

Šiuo metu teatro festivalyje Pietų Prancūzijoje dalyvaujantys režisierius Oskaras Koršunovas ir...

Nežabota Kremliaus fantazija: NATO pajėgas Baltijos šalyse palygino su naciais (431)

Adažių poligone, Latvijoje, įsikurs tarptautinė NATO divizija „Šiaurė“, – tokia žinute...

Automobilių baterijų ateitis: ką naudosim ir kiek važiuosim? (13)

Pastarąjį dešimtmetį elektriniai automobiliai nebūtų galėję taip sparčiai tobulėti, jei...

Grenlandijoje mokslininkams pavyko užfiksuoti įspūdingą reginį (2)

Rytų Grenlandijoje mokslininkai vaizdo įraše užfiksavo neįtikėtiną įvykį: akimirką, kai...

Prinokę ir žali bananai turi skirtingą poveikį sveikatai: ką reikia žinoti? (20)

Vieni žmonės mėgsta pusžalius bananus, kiti – prinokusius iki rudumo. Tačiau ar tarp tokių...

Macronas šėlo VIP ložėje, Kroatijos prezidentė neatsiliko – dalijo bučinius ranką spaudė Putinas (164)

Pasaulio čempionato finale laimėjusios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas nevaldė...

Kaip Izraelis per 3 minutes numušė 5 sovietų „MiG'us“ (348)

1970 metų liepos 30 dieną Izraelio karinės oro pajėgos iš dangaus nubloškė penkis sovietų...