Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-osios šventei pradėti ruoštis jau dabar.
Beata Nicholson
© DELFI montažas

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – atsiųstame pranešime sako Beata.

Pasak B. Nicholson, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį ir šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Garsioji kulinarė siūlo ne tik išbandytus naujus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Aš pati asmeniškai tikiuosi Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų ir tikrai rinksiuosi smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu.

Grikiai, troškinti puode
Grikiai, troškinti puode
© Organizatorių nuotr.


Grikiai, troškinti puode

„Aš esu tikra grikių gerbėja. Pasirodo, ir tarpukaryje jie buvo mėgstami ir valgomi net prezidentų. Šis receptas – iš tarpukario receptų knygos. Dažniausiai patiekalas būdavo baigiamas ruošti storame ketaus puode krosnyje, nepagailint spirgučių, be kurių, beje, nei tada, nei dabar lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama. Aš dar leidau sau patobulinti receptą ir pagardinau šį nuostabų troškinį daržovėmis“, – seną receptą pristato B. Nicholson.

4–6 porcijoms reikės:

  • 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 150 g smulkinto poro
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 vidutinių morkų
  • 200 g tarkuoto moliūgo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 1 stiklinės jautienos ar kito jūsų mėgstamo sultinio
  • 1 stiklinės vandens

Gaminimas:

  1. Jei turite puodą, kuris nebijo nei viryklės karščio, nei orkaitės, imate jį. Jei tokio neturite, ne bėda – iš pradžių viską apkepkite gilesnėje keptuvėje, o į orkaitę pašausite grikius perkėlę į gilesnę kepimo formą, stiklinį ar keramikinį troškinimo indą.
  2. Puode ar keptuvėje bent keletą minučių paskrudinkite smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberkite stiklinę grikių kruopų, jas taip pat pakepinkite keletą minučių iki traškėjimo. Pabaigoje sudėkite gerai susmulkinta porą, sutarkuotas morkas ir moliūgą, viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
  3. Paskaninę viską druska ir pipirais, užpilkite stikline mėgstamo sultinio ir stikline vandens. Dangčiu ar folija uždengtą kepimo indą šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vienuoliktokų tėvams – bauginanti žinia apie itin užkrečiamą ligą (56)

Pirmadienį Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijos vienuoliktokų tėvai informuoti dėl...

Po taksi iškvietimo – tikru detektyvu virtusi kelionė po Vilnių

Po išgertuvių taksi automobiliu į namus vykęs individualia veikla užsiimantis vilnietis pateko į...

Nauja kryptis: būsto pirkėjai sau gali leisti vis daugiau – miegamieji rajonai praranda žavesį (66)

Gyventi senamiestyje svajoja daugelis – patogi lokacija, išskirtinė architektūra, išvystyta...

Vladimiras Laučius. Šiltos kėdės oligarchija, arba išgirskite pagaliau Bronislovą Burgį (82)

„Užtenka mokytoją tampyti į visas puses. Lenkitės jam žemai, sveikinkitės kiekvieną rytą ir...

Siaubo namai: 13 vaikų kalinę tėvai turėjo neįtikėtinų planų kalbėjo apie dar vieną vaiką (19)

Viena buvusi vieno iš 13 tėvų kalintų vaikų bendramokslė pasakojo, kaip jo išsekusiame ir...

Gintarė Gurevičiūtė ant raudonojo kilimo vilkėjo 30 eurų kainavusią suknelę: spindėkime pasitikėjimu savimi, išmintimi ir ramybe (4)

Sekmadienio vakarą į pramogų pasaulio apdovanojimus „Žmonės 2018“ rinkosi daugybė šalies...

Ką reikia žinoti apie Davoso forumą: 5 dalykai (3)

Antradienį prasideda Pasaulio ekonomikos forumas . Agentūra AFP pateikia pagrindinius faktus apie...

Pūkas: pateikiau VRK prašymą atšaukti mano atsistatydinimo pareiškimą (345)

"Pateikiau VRK prašymą atšaukti mano atsistatydinimo pareiškimą. Visame procese nuo kovo 8 dienos...

Susitarta dėl JAV vyriausybės atidarymo (4)

JAV senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris paskelbė, kad valdančiųjų lyderiai pirmadienį...