Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-osios šventei pradėti ruoštis jau dabar.
Beata Nicholson
© DELFI montažas

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – atsiųstame pranešime sako Beata.

Pasak B. Nicholson, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį ir šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Garsioji kulinarė siūlo ne tik išbandytus naujus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Aš pati asmeniškai tikiuosi Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų ir tikrai rinksiuosi smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu.

Grikiai, troškinti puode
Grikiai, troškinti puode
© Organizatorių nuotr.


Grikiai, troškinti puode

„Aš esu tikra grikių gerbėja. Pasirodo, ir tarpukaryje jie buvo mėgstami ir valgomi net prezidentų. Šis receptas – iš tarpukario receptų knygos. Dažniausiai patiekalas būdavo baigiamas ruošti storame ketaus puode krosnyje, nepagailint spirgučių, be kurių, beje, nei tada, nei dabar lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama. Aš dar leidau sau patobulinti receptą ir pagardinau šį nuostabų troškinį daržovėmis“, – seną receptą pristato B. Nicholson.

4–6 porcijoms reikės:

  • 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 150 g smulkinto poro
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 vidutinių morkų
  • 200 g tarkuoto moliūgo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 1 stiklinės jautienos ar kito jūsų mėgstamo sultinio
  • 1 stiklinės vandens

Gaminimas:

  1. Jei turite puodą, kuris nebijo nei viryklės karščio, nei orkaitės, imate jį. Jei tokio neturite, ne bėda – iš pradžių viską apkepkite gilesnėje keptuvėje, o į orkaitę pašausite grikius perkėlę į gilesnę kepimo formą, stiklinį ar keramikinį troškinimo indą.
  2. Puode ar keptuvėje bent keletą minučių paskrudinkite smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberkite stiklinę grikių kruopų, jas taip pat pakepinkite keletą minučių iki traškėjimo. Pabaigoje sudėkite gerai susmulkinta porą, sutarkuotas morkas ir moliūgą, viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
  3. Paskaninę viską druska ir pipirais, užpilkite stikline mėgstamo sultinio ir stikline vandens. Dangčiu ar folija uždengtą kepimo indą šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aprūpino darbu, automobiliu ir butu kurorte: išskirtinės sąlygos kelia dar didesnių įtarimų (68)

Vyriausybei vis garsiau kabant apie valstybinių įmonių veiklos optimizavimą, aiškėja, kad kai...

Lietuvoje mįslingai daugėja pinigų iš Rusijos (324)

Daugiausia mūsų tautiečių yra Jungtinėje Karalystėje. Ilgai ir pinigų iš šios šalies į...

LRT komisija susidūrė su netikėta kliūtimi: Seime jau yra pasiūlymų dėl baudų papildyta (55)

Seimo laikinoji tyrimo komisija Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) veiklai tirti...

Kitokias rungtynes žadantis McLeanas: žaisti „Panathinaikos“ arenoje – tūkstantį kartų sunkiau nei „Žalgirio“ (22)

Kauno „Žalgiris“ trečiosiose Eurolygos ketvirtfinalio serijos rungtynėse gera gynyba...

Macrono ir jo žmonos garbei – prabangi vakarienė Baltuosiuose rūmuose Trumpas sulaužė tradiciją (34)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo žmona Melania antradienį surengė banketą Prancūzijos...

Pastebėjo tik akyliausi: Melanios ir Donaldo Trumpų rankų „kova“ tapo socialinių tinklų hitu (23)

Žurnalistų kameros ir vėl užfiksavo, kaip pirmoji Jungtinių Valstijų ponia Melania Trump per...

Kas toliau Sirijoje: yra vienintelė strategija (79)

Praėjo jau šiek tiek laiko, ir galima drąsiai konstatuoti, jog Jungtinių Valstijų antskrydžiai...

Atvira Čmilytės išpažintis apie skyrybas su pirmuoju vyru: jis norėjo, kad pirmiausia būčiau jo talento gerbėja (34)

Šeima ar karjera – su šia dilema susiduria daugelis sportininkių. Ne išimtis ir...

Jasikevičius prakalbo apie serijos pabaigą, bet komandai turi sąlygą (102)

Kas prieš šešis mėnesius būtų pasakęs, kad Kauno „Žalgiris“ brausis į Eurolygos finalo...

Laisvės alėjoje parduota „Šustausko būstinė“ (5)

Apie šimtą tūkstančių eurų gavo Kauno miesto savivaldybė , pardavusi Laisvės alėjos ir A....