aA
Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti – įsitikinusi kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson ir kviečia Vasario 16-osios šventei pradėti ruoštis jau dabar.
Beata Nicholson
© DELFI montažas

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – atsiųstame pranešime sako Beata.

Pasak B. Nicholson, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį ir šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Garsioji kulinarė siūlo ne tik išbandytus naujus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Aš pati asmeniškai tikiuosi Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų ir tikrai rinksiuosi smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu.

Grikiai, troškinti puode
Grikiai, troškinti puode
© Organizatorių nuotr.


Grikiai, troškinti puode

„Aš esu tikra grikių gerbėja. Pasirodo, ir tarpukaryje jie buvo mėgstami ir valgomi net prezidentų. Šis receptas – iš tarpukario receptų knygos. Dažniausiai patiekalas būdavo baigiamas ruošti storame ketaus puode krosnyje, nepagailint spirgučių, be kurių, beje, nei tada, nei dabar lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama. Aš dar leidau sau patobulinti receptą ir pagardinau šį nuostabų troškinį daržovėmis“, – seną receptą pristato B. Nicholson.

4–6 porcijoms reikės:

  • 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 150 g smulkinto poro
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 vidutinių morkų
  • 200 g tarkuoto moliūgo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 1 stiklinės jautienos ar kito jūsų mėgstamo sultinio
  • 1 stiklinės vandens

Gaminimas:

  1. Jei turite puodą, kuris nebijo nei viryklės karščio, nei orkaitės, imate jį. Jei tokio neturite, ne bėda – iš pradžių viską apkepkite gilesnėje keptuvėje, o į orkaitę pašausite grikius perkėlę į gilesnę kepimo formą, stiklinį ar keramikinį troškinimo indą.
  2. Puode ar keptuvėje bent keletą minučių paskrudinkite smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberkite stiklinę grikių kruopų, jas taip pat pakepinkite keletą minučių iki traškėjimo. Pabaigoje sudėkite gerai susmulkinta porą, sutarkuotas morkas ir moliūgą, viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
  3. Paskaninę viską druska ir pipirais, užpilkite stikline mėgstamo sultinio ir stikline vandens. Dangčiu ar folija uždengtą kepimo indą šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Barista: geros kavos namie pasigaminti nepavyks (27)

Pirmą kartą juodos kavos puodelį geriančiam žmogui ji greičiausiai nepatiktų, LRT RADIJO...

Lietuviai – dideli sūrio mėgėjai: kiek jo suvalgome ir kokį labiausiai mėgstame (2)

Daugiau nei kelis šimtus metų skaičiuojantys įvairūs gurmaniški sūriai – parmezanas,...

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (93)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (201)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (138)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

Diktatoriai ja žavėjosi, o Baltieji rūmai šiurpo dėl vizitų be jokio įspėjimo pilotui liepė apsukti lėktuvą, nes pamiršo nusipirkti sūrio (9)

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos veikiausiai viena prieštaringiausiai vertinamų šių...

Rimvydas Valatka. Kas rūpinasi Skvernelio kojinėmis ir Kirkilo bičiulių vynais? (69)

Kartą, kai Prezidentu buvo išrinktas Brazauskas, Prezidentūroje apsigyveno toks Buzūnas. Niekas...

Oficialiai išsiskyrė Natalija ir Sigitas Martinavičiai (25)

Verslininkas Sigitas ir papuošalų kūrėja Natalija Martinavičiai oficialiai pasuko skirtingais...

„Neptūnas“ po atkaklios kovos palaužė „Juventus“ pasipriešinimą (2)

Gerą formą demonstruojantis Klaipėdos „Neptūnas“ (6-1) turėjo vargo, tačiau sugebėjo...

Prabangių lėktuvų rinka kaista: parduodami net naudoti lėktuvai (24)

Įsigyti naudotą reaktyvinį verslo lėktuvą tampa vis sudėtingiau ir tai ženklas, jog prabangių...

Pardavęs žvejybos laivus įsigijo salą Tailande ir pavertė rojaus kampeliu

Jau keletą dešimtmečių vietiniai stengiasi paversti Koh Talu gamtos sanatorija. Jiems puikiai...

Rafailas Karpis apie gyvenimą su Elza ir Ana iš Ledo šalies: visus mano iššūkius užgožia džiaugsmai (1)

Operos solisto Rafailo Karpio po koncertų bei gastrolių namie laukia itin moteriškas kolektyvas –...