„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip vasario 16-osios šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – atsiųstame pranešime sako Beata.

Pasak B. Nicholson, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino parengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį ir šiai temai dedikuoti 6 LRT laidas „Beatos virtuvė“. Garsioji kulinarė siūlo ne tik išbandytus naujus receptus, bet ir 3 specialius meniu Vasario 16-osios šventei, namų ir stalo dekoravimo idėjas, populiariausių tradicinių lietuviškų desertų receptus, netikėtas istorikų įžvalgas apie tarpukario Lietuvos kulinarijos pasiekimus.

„Aš pati asmeniškai tikiuosi Vasario 16-ąją sukviesti pas save būrį draugų ir tikrai rinksiuosi smetonišką meniu. Išbandžiusi ne vieną dešimtį receptų iš senųjų receptų knygų, sakau – Vasario 16-ajai drąsiai galite semtis įkvėpimo iš tarpukario Lietuvos virtuvės, tikrai nenusivilsite, o kai kas tikriausiai net bus įtraukta į jūsų geriausių receptų užrašus. Tradicijas kuriame patys, galbūt kaip tik šiemet ir aš, ir jūs pradėsite kurti savo Vasario 16-osios šventimo namuose tradicijas“, – sako Beata ir dalijasi pamėgtu tarpukario receptu.

Grikiai, troškinti puode

Grikiai, troškinti puode

„Aš esu tikra grikių gerbėja. Pasirodo, ir tarpukaryje jie buvo mėgstami ir valgomi net prezidentų. Šis receptas – iš tarpukario receptų knygos. Dažniausiai patiekalas būdavo baigiamas ruošti storame ketaus puode krosnyje, nepagailint spirgučių, be kurių, beje, nei tada, nei dabar lietuviška virtuvė sunkiai įsivaizduojama. Aš dar leidau sau patobulinti receptą ir pagardinau šį nuostabų troškinį daržovėmis“, – seną receptą pristato B. Nicholson.

4–6 porcijoms reikės:

  • 150 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės
  • 150 g smulkinto poro
  • 1 stiklinės grikių kruopų
  • 2 vidutinių morkų
  • 200 g tarkuoto moliūgo
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 1 stiklinės jautienos ar kito jūsų mėgstamo sultinio
  • 1 stiklinės vandens

Gaminimas:

  1. Jei turite puodą, kuris nebijo nei viryklės karščio, nei orkaitės, imate jį. Jei tokio neturite, ne bėda – iš pradžių viską apkepkite gilesnėje keptuvėje, o į orkaitę pašausite grikius perkėlę į gilesnę kepimo formą, stiklinį ar keramikinį troškinimo indą.
  2. Puode ar keptuvėje bent keletą minučių paskrudinkite smulkiai supjaustytą šalto rūkymo šoninę, suberkite stiklinę grikių kruopų, jas taip pat pakepinkite keletą minučių iki traškėjimo. Pabaigoje sudėkite gerai susmulkinta porą, sutarkuotas morkas ir moliūgą, viską išmaišykite ir pakepkite dar kelias minutes.
  3. Paskaninę viską druska ir pipirais, užpilkite stikline mėgstamo sultinio ir stikline vandens. Dangčiu ar folija uždengtą kepimo indą šaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 20 minučių.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)