aA
22-ojo Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ Kulinarinių filmų programą atidarė danų režisieriaus Andreas Johnseno juosta „Vabzdžiai“, kurioje pasakojama apie vabalus ir kirmėles, kaip vieną pagrindinių ateities maisto resursų. Šia tema savo kulinarinę interpretaciją svečiams pateikė ir vienas geriausių Lietuvos šefų Martynas Praškevičius.
Kulinarinių filmų programos atidaryme M. Praškevičius pateikė fantazijas vabzdžių tema
© Organizatorių nuotr.

Dviem restoranams sostinėje vadovaujantis M. Praškevičius kartu su prieskonių gamintoja „Santa Maria“ ir „Skonio slėniu“ meniu vaišėms paruošti panaudojo inovatyviausiu 2016 m. išradimu pripažintą liofilizuotą medų ir pasitelkė molekulinės virtuvės šedevrus, tokius kaip medaus nano granulės, svirplių druska, specialiai valgiaraščiui išauginti bičių perai, rašoma pranešime spaudai.

„Dar ne taip seniai į profesionalias, o ypač namų virtuves Lietuvoje atkeliavo tokie produktai kaip krevetės, austrės, žalia žuvis. Ne vieną jų skonis ir vaizdas stebino, net šokiravo. Dabar šiais egzotiškais produktais mėgaujamės ir svečius vaišiname, deriname juos su mums jau gerai žinomais, vietiniais produktais, taip pat – įvairiais gurmaniškais ingredientais. Tuo pat metu tokių savo kulinarine kultūra pažengusių šalių kaip Danija restoranų virtuvėse atsiranda vabzdžiai“, – sako šefas.

Martynas Praškevičius
Martynas Praškevičius
© DELFI / Domantas Pipas

„Virtuvėje, kurioje, ypač pagal mus, šefus, privalo vyrauti ideali švara ir tvarka, vabzdžiams, atrodo, nėra vietos, tačiau vertinant per sveikatos prizmę, tai – gausiai baltymų prisotintas produktas. Be to, juose daug geležies, B grupės vitaminų. Neatsitiktinai, vabzdžių gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Vabzdžiai buvo populiarūs ir lietuvių liaudies medicinoje. Vis tik, nesu tvirtai už vabzdžių naudojimą ruošiant maistą, ypač – profesionalioje virtuvėje“, – prisipažįsta praėjusiais metais geriausiu Lietuvoje išrinkto restorano „Stebuklai“ vadovas M. Praškevičius.

Jis įsitikinęs, kad atsakingas vartojimas yra kelias, padėsiantis išvengti poreikio vabzdžius naudoti kaip vieną pagrindinių maisto produktų. „Jei gaminant ir maitinantis visi atsakingai galvos, kokius ir kiek produktų naudoti, kad kuo mažiau maisto būtų išmetama, ne tik patys taupysime, bet prisidėsime prie globalių aplinkosaugos ir maisto trūkumo problemų sprendimo“, – sako neseniai naują restoraną „Džiaugsmas“ atidaręs šefas.

Kulinarinių filmų programos atidaryme M. Praškevičius pateikė fantazijas vabzdžių tema
© Organizatorių nuotr.

Švelniame kokosų piene mirkyta krevetė, pateikiama su migdolu tyre ir medumi

Penkioms porcijoms reikės:
– 10 krevečių
– 10 g vyno
– 200 ml „Santa Maria“ kokosų pieno
– 100 g maltų migdolų
– 100 g migdolų miltų
– 5 g žalatinos
– medaus, tabasko padažo, ridikėlių daigų – pagal skonį

Nuo šviežių krevečių nulupami kiautai. Krevetės užmerkiamos 100 ml kokosų pieno ir mirkomos 60 min. Išėmus iš kokosų pieno, krevetės porą minučių apkepamos baltajame vyne.
Malti migdolai ir migdolų miltai sumaišomi su 100 ml kokosų pieno ir želatina, supilami į formą ir užšaldomi.
Į porcelianinį indelį dedamos dvi krevetės ir migdolų tyrė, gardinama medumi, ridikėlių daigais ir šlakeliu tabasko padažo.

Kulinarinių filmų programos atidaryme M. Praškevičius pateikė fantazijas vabzdžių tema
© Organizatorių nuotr.

Clamarita su svirplių druska

Gėrimui reikės:
– 60 ml laimo ir cukraus koncentrato (arba šerbeto)
– 120 ml „Corrona“ alaus
– 50 ml „Tequilla blanco“
– žiupsnelio „Santa Maria“ druskos
– žiupsnelio „Santa Maria“ aitriųjų paprikų dribsnių
– 50 ml „Clamato“ (pomidorų sulčių su trintais moliuskais)
– laimo skiltelių

Supilkite laimo ir cukraus koncentratą (arba šerbetą) į vieną indą, druską – į kitą. Trečiame sumaišykite alų, tekilą ir „Clamato“. Taurės kraštus pamerkite į laimo ir cukraus koncentratą, paskui į druską. Į taip paruoštą taurę supilkite gėrimą, patiekite su laimo skiltele, apibarstyta aitriųjų paprikų dribsniais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Maisto istorikas papasakojo, kokius desertus valgė Lietuvos kunigaikščiai (9)

Vasarai nepaliaujant džiuginti gardžiausių gėrybių derliumi, lietuviai su nekantrumu laukia...

Kultinis Kauno baras po metų pertraukos grįžta neatpažįstamai pakeitęs savo veidą (18)

Kol karantino metu dauguma maitinimo įstaigų užvėrinėjo duris, kauniečiams gerai žinomas...

Unikalus sostinės kvartalas lyg magnetas traukia sostinės gyventojus ir svečius (6)

Unikaliame Stiklo kvartale (Stiklių, M. Antokolskio, Žydų, Gaono g. kvartalas, ribojamas...

Amerikietiški sušiai: ar žinote, kaip gimė nauja sušių kultūra? (9)

Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik...

Top naujienos

Baltarusijos sulaikymo įstaigose – tikras pragaras: kraujo balose guli žmonės, iš už sienų girdėti gąsdinantys pokalbiai (22)

Po Baltarusijoje rugpjūčio 9 dieną vykusių prezidento rinkimų visoje šalyje nesiliauja protesto...

Savomis rankomis siuva rankines, kurios gali kainuoti ir tūkstančius – amato išmoko pats (1)

Kaišiadorietis Irmantas Kanaševičius – tikras auksarankis. Jis savo rankomis siuva odines...

Parodė, kaip atrodo už 15 eurų išnuomojamas kambarys Palangoje: mus priėmė kaip mylimus giminaičius (89)

Garsusis „Youtube“ apžvalgininkas Paul De Miko arba Paulius Mikolaitis dažniausiai atostogauja...

Baltarusija neįsileido europarlamentaro Auštrevičiaus, kolegą iš Lenkijos deportavo papildyta (483)

Europarlamentaras Petras Auštrevičius sako negalėjęs išvykti į Baltarusiją, o jo kolega...

UEFA Čempionų lygoje – net aštuoni „Bayern“ įvarčiai į „Barcelonos“ vartus (62)

Penktadienio vakarą Portugalijos sostinėje Lisabonoje vyko mažuoju finalu pramintas UEFA Čempionų...

Minske – taikus protestas prie Vyriausybės rūmų: minia ir kariai nusiteikę taikiai Lukašenka: nelįskite į gatves (767)

Minsko Nepriklausomybės aikštėje šalia Vyriausybės rūmų penktadienį susirinko keli...

Prieš akis pasakiškas savaitgalis – džiugins saulėti orai, kais iki +30 (2)

Aukšto slėgio laukas įsitvirtinęs virš mūsų šalies ir toliau dovanos saulėtus ir malonius orus.

Vėlų penktadienio vakarą Radviliškio rajone žuvo moteris (1)

Artėjant vidurnakčiui Radviliškio rajono įvyko tragiška avarija.

Vitalija Guobė

Švedams tai jau geriau nei seksas: tos vietos masažas kaip gydymo priemonė N-18 (10)

Perskaitėte pavadinimą? Gerai. Ne aš išgalvojau yoni heeling . Autorines teises turėtų...

Nerimą kelia naujas tyrimas: nepakankamai įvertinome Arkties tirpsmą (32)

Arkties ledynas tirpsta sparčiau, nei manyta. Dabartiniuose klimato modeliuose dar neįtraukiamas...

|Maža didelių žinių kaina