– Gal galėtumėte išskirti kas dabar vartotojų požiūriu yra madingi patiekalai? – klausiama pranešime spaudai.

Pasaulio virtuvėse šiuo metu madingi ramenai, azijietiškas gatvės maistas, havajietiškas dubenėlis – poke, kokoso piene marinuota žuvis, ryžiai. Pas mus šios tendencijos dar nėra labai išryškėjusios.

Mes tokių dubenėlių dar neturime, o Kalifornijoje žmonėms tai labai patinka. Kartais žmonės per kursus manęs klausia, kur jūs gavote šį daiktą, ir rodo pirštu į kokoso pieną. Tai parodo, kad mums dar tikrai yra kur tobulėti.

Vakare kartais valgau braškes, užsipilu alyvuogių aliejaus, pabarstau druska. Ar tai yra skanu? Skonio reikalas. Bet mano pagrindinė mintis, kad žmonės turi eksperimentuoti ir bandyti įvairius dalykus. Pagrindinė taisyklė – jeigu kažko nori, pasigamink pats. Tai yra Jono dieta.
J. Jonušas

Dar viena virtuvės mada, kuri mus pasieks, – elektronika. Tai visokie įrenginiai, aplikacijos, pavyzdžiui, termometrai maistui ir jų valdymas telefone, taip pat maisto užsakymas išmaniu formatu, robotizuotas maisto pateikimas restoranuose.

– Vasara neatsiejama nuo piknikų. Ką šiemet populiaru valgyti gamtoje?

– Viską, ką tik mėgstate! Tai labai priklauso nuo oro ir nuotaikos. Pasigaminkite šaltų bulvių salotų. Nusipirkite pačių brangiausių prancūziškų bulvyčių, nes bus tikrai labai skanu. Taip pat reikės garstyčių su grūdeliais, majonezo, raudonojo svogūno, virto kiaušinio, kaparėlių. Prireiks nemažai laiko pasigaminti, bet skanu. Juk mes taip mėgstame nusipirkti mišrainės prekybos centre – nedarykite šios klaidos.

Prie užkandžių gamtoje renkuosi gerti nealkoholinį alų. Kadangi kalbame apie kulinarines mados tendencijas, galiu paminėti ir tai, kad žmonės vis dažniau atsisako saldžių limonadų, vaisvandenių ir alkoholio. Tuo tarpu nealkoholinis alus tampa madingas, o alaus gamintojai gali pasiūlyti vis daugiau jo rūšių. Pats vartoju tik nealkoholinį alų ir jo populiarumas tikrai ima stebinti, tačiau sunku rasti tiek parduotuvių lentynose, tiek baruose. Mėgstu kvietinį, o jį rasti ypač sunku. Labai laukiu, kol mūsų šalį pasieks pilstomas nealkoholinis kvietinis alus.

– Dabar madinga valgyti ne tik sveikus patiekalus, bet ir užkandžius. Ką siūlytumėte pasigaminti prie gaiviųjų gėrimų?

– Pasigaminkite gvakamolės arba paprasčiausią salsa užkandį. Sukapokite pomidorus, įpilkite laimo sulčių, įdėkite raudonojo svogūno, šlakelį kumino, druskos ir kalendros. Prie gvakamolės nusipirkite kukurūzinių traškučių. Jie yra praktiškai be jokių priedų, pagaminti iš kukurūzinių miltų ir druskos. Tokių rasti sunku, bet įmanoma. Svarbiausia, žiūrėkite, kad būtų kepti ne palmių aliejuje, nes dėl to miršta beždžionės Borneo saloje – džiunglės iškertamos, kad užleistų vietą palmių plantacijoms.

Mes taip mėgstame nusipirkti mišrainės prekybos centre – nedarykite šios klaidos.
J. Jonušas

Taip pat, rekomenduoju barbekiu sparnelius. Pirkite tik vidines dalis arba patys susipjaustykite, pamerkite į vandenį su druska ir palaikykite. Tuomet reikia nuvarvinti vandenį, gausiai apiberti miltais – turi susidaryti tešlos konsistencija. Galima dėti ant grilio, kepti žemoje temperatūroje. Palikime, kad jie apskrustų, bet neperkeptų. Kai susidarys plutelė, pačioje pabaigoje, galima uždėti kokio nors terijakio ar barbekiu padažo.

– Kokius maisto produktus, patiekalus būtinai rekomenduotumėte išmėginti kasdieniame racione?

– Svarbiausia – valgyti balansuotai. Visko reikia nedidelėmis dozėmis. Pavyzdžiui, vakare kartais valgau braškes, užsipilu alyvuogių aliejaus, pabarstau druska. Ar tai yra skanu? Skonio reikalas. Bet mano pagrindinė mintis, kad žmonės turi eksperimentuoti ir bandyti įvairius dalykus. Pagrindinė taisyklė – jeigu kažko nori, pasigamink pats. Tai yra Jono dieta. Nepirkite jokio perdirbto maisto, kad ir kaip bebūtų sunku. Užtruksite ilgiau, bet to verti jūs ir jūsų organizmas.

Yra tokia parduotuvėlė „Bobos daržas“ – duok dieve daugiau tokių parduotuvėlių. Ten gali rasti šviežių pomidorų, avokadų, nepurkštų apelsinų, gerų alyvuogių ar sūrių – ieškokit būtent tokių natūralių dalykų. Nusipirkite austrių, bet labai gerų. Skirkite laiko maisto paieškai, tai bus geriau nei receptai vasaros sezonui.

– Vasara – atostogų metas, žmonės labai mėgsta keliauti, lankyti pietines Europos šalis, Aziją. Gal galėtumėte rekomenduoti, ką iš ten parsivežti?

– Pasaulis yra pasidaręs tikrai labai mažas, tad daug ko jau turime. Ieškokite to, ko čia neturime. Dažnai tai būna prieskoniai. Karibuose pirkite muskatą, gvazdikėlius ar kitus ten auginamus prieskonius, Azijoje – visokiausius džiovintus vabzdžius. Pirkite tai, ko negalite rasti Lietuvoje, tai, ką perka vietiniai gyventojai, lankykitės turguose. Svarbiausia – parsivežkite smalsumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)