Atsiųstame pranešime prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen atskleidžia penkis populiariausius padažų receptus pasaulyje ir pataria, kur ir kaip geriausia juos pritaikyti.

Prancūziška elegancijos dvelksmas – bešamelio padažas

Prancūzijoje sukurtas bešamelio padažas Lietuvoje – dar naujovė. Šis padažas pavadintas pagal karaliaus Liudviko XIV gastronomo L. de Bešamelio pavardę, nors lietuviai dažniausiai jį vadina tiesiog baltuoju padažu. Maisto ekspertė A. Rasmussen sako, kad bešamelio padažas skaniausias tuomet, kai būna patiekiamas karštas.

„Bešamelio padažas yra tirštos konsistencijos padažas, gaminamas iš pieno arba grietinėlės. Jei norite išgauti unikalų jo skonį, pagardinkite jį sūriu, smulkiai pjaustytais svogūnais arba muskato riešutais. Šis padažas labiausiai tinka virtoms daržovėms, jūrų gėrybių patiekalams, puikiai dera prie žuvies ir makaronų. Gaminant bešamelio padažą gana dažnai jame susidaro gumuliukai, kurių išvengsite, jei pieną į miltus pilsite po truputį, plona srovele ir nuolat maišydami – ši gamybos proceso dalis ypač svarbi“, – atskleidžia A. Rasmussen ir dalijasi prancūziško padažo receptu.

Klasikinis bešamelio padažas

Jums reikės:

  • 2 v. š. sviesto
  • 1 v. š. miltų
  • 250 ml pieno arba grietinėlės
  • 0,5 a. š. muskato riešuto
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir pakepinkite iki auksinės spalvos.
  2. Tuomet pamažu supilkite pieną arba grietinėlę ir nuolat maišydami kaitinkite tol, kol padažas sutirštėja.
  3. Berkite druskos, pipirų, šaukštelį tarkuoto muskato riešuto ir viską gerai išmaišykite. Bešamelio padažas turi išeit vientisas.
  4. Šis padažas puikiai tiks prie daugelio kasdienių patiekalų – makaronų, lazanijos, bulvių, žuvies ir mėsos.

Gvakamolės padažas traškučiams


Garsioji gvakamolė trumpam nukels į Meksiką

Avokadai yra nuo seno vertinami dėl juose esančių žmogaus organizmui reikalingų vitaminų. Be to, juos galima panaudoti daugybėje patiekalų, pavyzdžiui, gaminant klasikinį meksikietišką avokadų padažą – gvakamolę. Sodraus skonio, sveikas ir skanus padažas idealiai tinka ant pusryčių stalo ar gardinant užkandžius, tačiau labiausiai dera prie įvairių traškučių.

„Gvakamolės padažas visada ruošiamas iš avokadų, kurie sutrinami su jūros druska. Tai – šio padažo skonio paslaptis. Tiesa, tobulą gvakamolę pagaminti pavyks tik tuomet, jei naudosite gerai prinokusius ir minkštus avokadus, todėl prieš gamindami visada juos patikrinkite. Tai galite padaryti suspaudę rankomis avokadą taip, kad pavyktų iš jo išimti kauliuką nenaudojant peilio“, – atskleidžia A. Rasmussen.

Gvakamolė

Gvakamolės padažas traškučiams

Jums reikės:

  • 4 vnt. avokadų
  • 1 citrinos
  • 1 pomidoro
  • 1 a. š. jūros druskos
  • 1 a. š. juodųjų pipirų
  • 1 skiltelės česnako
  • saujelės kapotos kalendros

Gaminimas:

  1. Perpjaukite avokadus pusiau ir išimkite jų kauliukus. Avokadų masę atskirkite nuo odelės ir sudėkite į didelį dubenį bei pamaišykite.
  2. Tuomet įdėkite smulkiai supjaustytą pomidorą ir smulkintą česnako skiltelę.
  3. Dėkite kapotą kalendrą.
  4. Viską pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gautą masę gerai išmaišykite ir paragaukite. Jie trūksta skonio – dar kartą pagardinkite prieskoniais.
  6. Šis padažas puikiai tiks su bulvių traškučiais arba tortilijomis.

Klasikinis pesto padažas


Italijos paveldas – pomidorų, petražolių ir pesto padažai

Italija garsėja ne tik savo istorija, kultūra ar menu, bet ir nacionaline virtuve. Daugelis itališkų receptų buvo sugalvoti dar Senovės Romoje, todėl italai tikrai suvokia savo kulinarinį paveldą.

Maisto ekspertė A. Rasmussen sako, kad itališki patiekalai dažnai atrodo lengvi ir švieži, todėl yra laikomi vienais sveikiausių pasaulyje. Be to, pasak maisto ekspertės, italai moka gaminti kokybiškus ir gardžius padažus, todėl atskleidžia kelis jų receptus, puikiai tiksiančius kasdieniams patiekalams gardinti.

Pesto

Klasikinis pesto padažas

Jums reikės:

  • 100 g bazilikų ar kitų pasirinktų prieskoninių žolelių
  • 50 g kedrinių pinijų
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g tarkuoto kietojo sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Į trintuvę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, tarkuotą kietąjį sūrį ir sutrinkite.
  2. Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami palengva pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps panašios konsistencijos kaip grietinė. Tiesa, sūrio kiekį galite pasirinkti pagal savo skonį – kuo daugiau jo dėsite, tuo sodresnio skonio išeis pesto padažas.
  3. Galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių, kurios padės geriau subalansuoti padažo skonį.
  4. Pesto padažas puikiai tiks prie įvairių rūšių makaronų, salotoms. Pesto padažu galite gardinti žuvį, mėsą, sriubas ir netgi varškėčius.

Pomidorų padažas su svogūnų laiškais


Pomidorų padažas

Pomidorų padažas su svogūnų laiškais

Jums reikės:

  • 2 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių česnako
  • 400 g pomidorų
  • 1 a. š. itališkų žolelių mišinio
  • 1 a. š. cukraus
  • 0,5 a. š. druskos
  • šiek tiek juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir pakepinkite smulkintą česnaką.
  2. Tuomet sudėkite nuluptus ir mažais kubeliais supjaustytus pomidorus.
  3. Berkite prieskonius, druską, cukrų ir pipirus. Viską maišydami mediniu šaukštu to, kol padažas pradės tirštėti.
  4. Šis padažas puikiai tinka miltiniams patiekalams arba picai gardinti, o jei norite jam suteikti pikantiškumo – dėkite šiek tiek paprikos.

Itališkas „Salsa Verde“ padažas


Itališkas „Salsa Verde“ padažas

Itališkas „Salsa Verde“ padažas

Jums reikės:

  • 50 g petražolių
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 3 v. š. kaparėlių
  • 3 vnt. ančiuvių filė
  • 1 v. š. baltojo vyno acto
  • 1 v. š. citrinos sulčių
  • 2 skiltelių česnako
  • 0.5 a. š. tarkuotos citrinų žievelės
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Petražoles, aliejų, kaparėlius, ančiuvius, actą, citrinos sultis, česnakus ir tarkuotą citrinos žievelę sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Jei padažas išeis tirštas – įpilkite aliejaus.
  3. Padažą pagardinkite druska ir pipirais bei uždarę į sandarų indelį porą dienų palaikykite šaldytuve.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt