aA
Duona mūsų šalyje nuo seniausių laikų turėjo ypatingą reikšmę ir užėmė labai svarbią vietą tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio stalo. Duonos kepimas buvo tikras ritualas, o ją kepanti moteris – ypač gerbiama. Tradiciškai Lietuvoje buvo kepama tamsi ruginė duona, tačiau lietuvių skonis keičiasi – žmonės vis dažniau renkasi prancūzišką batoną arba išbando netikėto skonio duoną su alyvuogėms ar juodaisiais serbentais.
Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
© Shutterstock

Nijolia Juchnevič, prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė, sako, kad ilgą laiką mūsų šalies gyventojai buvo gana konservatyvūs ir valgė tradicines rugines ar plikytas kvietines duonas. Žinoma, jos turi pelnytą vietą ant dažno stalo, tačiau žmonės vis dažniau parduotuvių lentynose dairosi fokačijos, daigais praturtintų bagečių, įvairiausiomis sėklomis pagardintų duonų.

Taip pat vartotojams pasiūloma netikėtų naujų skonių duonos – pavyzdžiui, su juodaisiais serbentais. Vis dėlto naujos duonos kūrimas yra gana sudėtingas procesas. „Profesionalūs technologai domisi visų regionų duonos tradicijomis, iki pandemijos lankydavosi pasaulinėse parodose, taip pat domisi ir rinkos tendencijomis, atsižvelgia į pirkėjų lūkesčius, pageidavimus. Taip gimsta naujos receptūros ir skoniai“, – pasakoja N. Juchnevič.

Duona
Duona
© Organizatorių nuotr.

Kurdami receptus technologai visada profesionaliai įvertina, koks yra optimalus reikalingų ingredientų kiekis geriausiam skoniui išgauti. Tačiau ne mažiau svarbu nei skonis – kad duonos sudėtis būtų kuo palankesnė sveikatai. Todėl kuriant receptus cukraus, joduotos druskos, raugo ar mielių dedama tik tiek, kad duona galėtų fermentuotis, brandintis ir būtų puikaus skonio.

Skirtingos šalys – skirtingos ir duonos


Nijolia Juchnevič papasakojo, kuo pasižymi ir išsiskiria įvairiose pasaulio šalyse mėgstama duona, po truputį užkariaujanti ir lietuvių stalą.

Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
© Shutterstock

Prancūziškas batonas, arba bagetė, yra viena populiariausių duonos rūšių. Prancūziškas batonas išsiskiria traškia pluta ir minkštu puriu vidumi. Yra daugybė spėliojimų ir legendų, kodėl bagetė yra būtent tokios formos – ilga ir siaura. Viena iš versijų – imperatorius Napoleonas nusprendė, kad tokios formos duoną jo kareiviams bus lengviau nešiotis – savo kelnėse.

Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
Kodėl Napoleonui prireikė tokio ilgo prancūziško batono?
© Shutterstock

Kita istorija byloja, esą prancūziško batono nevalia pjauti, tik laužyti, o tam pasitarnauja ir forma. Bagetė – tikras prancūzų pasididžiavimas ir kasmet net rengiamas skaniausios bagetės kepėjo konkursas.

Prancūziškas batonas
Prancūziškas batonas
© Organizatorių nuotr.

Čiabata – ar žinojote, kad šios itališkos duonos pavadinimas kilo nuo žodžio „šlepetė“? Čiabata taip pavadinta, nes jos forma labai panaši į šio apavo. Šios rūšies duona populiari daugelyje šalių ir itin tinka sumuštiniams tepti. Čiabatos kepalas yra šiek tiek pailgas, platus ir plokščias ir, kaip šlepetė, neturi griežtos formos. Kadangi italai mėgsta eksperimentuoti, čiabatos versijų ir atmainų yra daugybė, bet populiariausios klasikinės tamsi arba šviesi.

Pita – sakoma, kad ši Artimuosiuose Rytuose pradėta kepti duona buvo viena pirmųjų duonų pasaulyje. Minkštą, lygią ir palyginti neutralaus skonio pitą žmonės pamėgo visame pasaulyje. Ši duonelė puikiai dera prie sriubų, taip pat su humusu ir įvairiausiomis užtepėlėmis. Ant jos galima dėti mėgstamus ingredientus ir išgauti įvairiausių skonių.

Dar viena itališka duona – fokačija. Tai mielinė, minkšta ir puri, rozmarinais ar alyvuogėmis pagardinta duona, kartais vadinama picos pussesere. Dėl išraiškingo skonio ši duona labai tinka sotiems sumuštiniams paruošti.

Pasak N. Juchnevič, pastaruoju metu populiarėja ne tik tradicinės Lietuvoje ir Europoje mėgstamos duonos, bet ir sveikesnės duonos, su pridėtine maistine verte, mažiau cukraus ir druskos. Vietoj pridėtinio cukraus į duoną dedama medaus. Taip pat naudojamas alyvuogių aliejus, duona praturtinama įvairiausiomis sėklomis, daigintais grūdais, rūgpieniu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.3750

Maisto specialistė išaiškino, kur yra daugiausia mums itin pavojingų transriebalų (13)

Vis dažniau susirūpiname savo sveikata ir pradedame domėtis, kokį maistą valgome. Visgi, ar...

Sveikiausi užkandžiai: juos pasirinkę – nesuklysite (7)

Daugiau laiko praleisdami namuose, esame linkę daugiau ir dažniau užkąsti – prieš pietus, po...

Kurpienės patarimai: kad visi šeimos nariai būtų sotūs, piniginė storesnė, o maisto likučiai neiškeliautų į šiukšlių dėžę (10)

Rūšiavimas ir gamtos išteklių tausojimas tampa vis opesne tema. Vis daugiau šeimos ūkių ne tik...

Du lietuviški šokoladai iškovojo bronzą tarptautiniuose apdovanojimuose Londone (38)

Lietuviškas prekinis ženklas dar kartą buvo pripažintas tarptautiniuose apdovanojimuose. Šį...

Ruoškitės keisti mitybos įpročius – Europos Sąjunga patvirtino naują maisto produktą (268)

Didysis milčius – tai vabalas , kuris yra sutinkamas ir mūsų kraštuose. Tokį vardą jis gavo...

Top naujienos

Naujais savo pareiškimais Kepenis nustebino net Verygą: tai ne religija, kur gali tikėti ar netikėti perspėja mokytojus ir medikus (343)

Seimo narys, sveikos gyvensenos entuziastas Dainius Kepenis užsimojo ginti darbuotojus,...

Šaltiniai: ES narės dėl vakcinų įsiutusios ant „AstraZeneca“

Europos Sąjunga ir toliau nesutaria su „ AstraZeneca Plc“ po to, kai anglų-švedų vaistų...

Emigrantė buvo priversta grįžti į Lietuvą: sūnų iš Pravieniškių parsivežiau karste (871)

„Aš niekada nepatikėsiu, kad mano sūnus pats prieš save pakėlė ranką – jis buvo pernelyg...

Naujausia COVID-19 statistika: protrūkiai senuose ir naujuose židiniuose įmonėse, vaikų darželiuose (14)

Lietuvoje praėjusią parą koronaviruso infekcija patvirtinta 953 asmenims, mirė 24 ir pasveiko 1370...

Šimonytė: kirpyklos ir mokyklos atsidarys panašiu metu (495)

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ketvirtadienio rytą Žinių radijo laidoje „Pozicija“...

Laikinai uždarytas vienas prekybos centrų Kaune – baiminamasi, kad stogas neatlaikys sniego (60)

Trečiadienio vakarą prekybos centre „ Molas “ apsipirkti planavę kauniečiai atsimušė į...

Kaip vaikai mokysis po pandemijos? Ekspertų įžvalgos sudėliojo taškus ant i (7)

Kai kurias gyvenimo sritis koronavirusas jau pakeitė visam laikui. Tikėtina, kad viena tokių –...

Už Uspaskicho ir Dragūno pokalbį prieš rinkimus gali būti taikoma administracinė atsakomybė (27)

Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ir žinomo atlikėjo Egidijaus Dragūnas susitikimas prieš...

Karantinas nesutrukdė įgyvendinti svajonę: jauna šeima nedideliame Kėdainių rajono miestelyje atidarė kavinę

Ne visi žmonės skundžiasi, kaip jiems blogai, kaip jų neremia valdžia, kaip jiems nemoka pinigų...