aA
Savaitgalį vykusią Kauno mugę „Pavasaris 2019“ vainikavo įspūdingas rekordas – milžiniškame kazane išvirtas rekordinis uzbekų avienos plovas, kurio masė svėrė 213,55 kg – viso net 610 porcijų. Šio rekordo sumanytojas, šeimos restorano „KaravanSarai” šefas Darius Lileikis su dviem asistentais plovą išvirė per 5 valandas.

Rekordiniam plovui pagaminti sunaudota 50 kg avienos mėsos, 50 kg ryžių, 50 kg rankomis supjaustytų morkų, 15 kg svogūnų, 15 litrų saulėgrąžų aliejaus, 1,5 kg uzbekiškų razinų, 1,5 kg avinžirnių, 0,75 kg raugekšnio uogų, 1 kg prieskonių plovui, 2 kg čili pipirų bei 2,5 kg druskos. Nors plovui išvirti prireikė 5 valandų, pasiruošimui buvo skirta dar daugiau laiko – rankomis pjaustomos morkos, mirkomos razinos, avinžirniai, plaunami ryžiai, taip pat pasirūpinta ir iš Uzbekijos atkeliavusio 225 litrų kazano logistika.

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.

Plovo rekordą stebėjo agentūros „Factum” atstovas Vytautas Navaitis: „Lietuvos rekordas užfiksuojamas tada, jei svoris ar matmenys viršija ankstesnius rekordus, laikomasi visų higienos reikalavimų ir valgomas be papildomo terminio apdirbimo. Deja, nors skonio rekordo užfiksuoti negalim, tačiau kvapas atrodo puikus, o rekordinio plovo svorį apskaičiavome pasvėrę visą didžiulį indą su plovu ir atėmę dar pradžioje pasverto tuščio kazano svorį“.

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas

Kol kas Lietuvoje didžiausias plovo rekordas užfiksuotas 1018 metais svėrė 138,4 kg, tačiau dėl tam tikrų įrodymų trūkumo, jo galiojimas yra suspenduotas. Pasaulyje didžiausias plovo rekordas priklauso patiems uzbekams. Uzbekistano sostinėje Taškente išvirtas milžiniškas plovas svėrė 7360 kg.

Uzbekų plovas verdamas švenčių metu

Rekordo sumanytojas Darius Lileikis atvirauja, jog iššūkis nebuvo baisus: kiekvieną dieną plovą savo restorano lankytojams verdantis šefas jį galėtų pagaminti ir užsimerkęs. „Sakoma, kad kai Aleksandras Makedonietis užkariavo Samarkandą (aut. past. trečiasis pagal dydį Uzbekijos miestas), jį pirmiausiai pavaišino plovu. Plovas Vidurinėje Azijoje laikomas šeimos šventiniu patiekalu, todėl mes šiandien taip pat norime sukurti didelę šventę mugės lankytojams,” – apie idėją pasakojo virtuvės šefas D. Lileikis. – „Genialu, kaip iš 7 natų galima sukurti visą simfoniją, taip iš vos trijų pagrindinių ingredientų egzistuoja daugybė plovo rūšių ir technikų. Plovą savaip ruošia arabai, kazachai, uzbekai, turkmėnai, netgi prancūzai turi savo plovo receptą. Tačiau pasirinkome uzbekiško plovo receptą, nes jis yra autentiškas. Uzbekistano sostinė Taškentas, ypač jos senasis turgus „Chorsu Bazaar” buvo svarbi Šilko kelio stotis, taip pats receptas nukeliavo iki daugelio šalių, įgavo daugiau įvairių skonių atspalvių.”

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.

Paklausus, ar ragausim visiškai autentišką uzbekų patiekalą, D. Lileikis jau buvo paruošęs atsakymą: „Yra legenda, jog vienas Kinijos didikas keliavo per Samarkandą ir ten pirmą kartą paragavo plovo. Grįžęs į Kiniją jis prisiminė tą plovo skonį ir įsakė, kad iš ten atgabentų virėją bei visus reikalingus ingredientus. Jam paragavus, skonis buvo ne toks, o virėjas didikui atsakė: „galiu viską atsivežti čia, bet Samarkando oro negaliu atvežti“. Taigi, net oras gali keisti plovo skonį. Iš tikrųjų, net patys uzbekai ginčijasi, kuris gi plovas yra pats autentiškiausias, bet žinome, kad mūsų ruošiamas šventinis plovas – tai uzbekų ir tadžikų kulinarinis paveldas.“

Pirmąją plovo porciją ragavusi ir įvertinusi meno ir maisto gurmanė, Guinesso rekordininkės smaragdinės Kauno eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė džiaugėsi, jog tokios iniciatyvos garsina Kauną ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Legendinio plovo valgyti atvyksta iš visos Lietuvos

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.


Legendinio uzbekiško plovo į šeimos restoraną „KaravanSarai” atkeliauja paragauti ne tik kauniečiai, bet ir svečiai ar ekskursijos iš Vilniaus, Klaipėdos ar kitų miestų. Restoranas populiarina Vidurinės Azijos – uzbekų, armėnų, tadžikų virtuves. Čia kviečiama ragauti ne tik plovo ar kibinų, armėniškų šašlykų, bet ir uzbekų medvilnės rinkėjų „Mastava” sriubos, uzbekiškos duonos, mantų ir kitų dažnai netgi egzotinių patiekalų ir padažų. 5 metų jubiliejų švenčiančio restorano šeimininkas D. Lileikis – lietuvis, nuo nepriklausomybės atgavimo kartu dirbo ir mokėsi iš geriausių Tadžikistano ir Uzbekistano virėjų.

„Taip jau išėjo, kad būdamas muzikantu ir dirbant meno vadovu, norėjosi sutaupyti savo muzikiniam kompaktui, todėl bandžiau verstis ne tik iš meno. Susipažinus su vienu uzbeku, pradėjau gėlių verslą. Uzbekai man tiekdavo gėles iš Uzbekistano, vėliau atvažiuodavo pasisvečiuoti ir parsivežti prekių iš Lenkijos. Taip pat aš pats ne kartą svečiavausi Vidurinėje Azijoje, išmokau labai daug jų virtuvės paslapčių,“ – pasakojo Darius. Vėliau atidarius savo nedidelį verslą – kibininę Kauno automobilių turguje, šefo patiekalus girdavo kirgizai, kazachai, turkai, tadžikai, uigurai ar dunganai. Taip gimė idėja atidaryti ir restoraną „KaravanSarai“ Kaune, Vičiūnuose.

Šeimininkas neslepia, jog siekti rekordo paskatino noras populiarinti Vidurinės Azijos virtuvę, mat vietų gardžiai pavalgyti šios virtuvės autentiškų patiekalų Lietuvoje nėra jau taip ir daug. „Galbūt tai pasiruošimas dar didesniam – 1 tonos plovo rekordui Lietuvoje,“ – tolesnius tikslus ir siekius atskleidė D. Lileikis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
4.0769

Italas į Lietuvą atvežė sūrių: supažindino su naujais skoniais ir pateikimo būdais (21)

Vėstant orui ir trumpėjant vakarams neapleidžia mintys apie saulėtus kraštus – jūrą,...

Lietuvių šefų desantas ruošiasi į Kiniją: parodys, kaip reikia gaminti (25)

Savaitgalį, likus kiek daugiau nei savaitei iki pirmą kartą pasaulyje organizuojamo tarptautinio...

Etiketas prie stalo: šias klaidas kartoja visi, bet taip elgtis nederėtų (99)

Šiais laikais, net kai kviestinės vakarienės nebėra labai formalios, vis vien nepriimtina kalbėti...

87-erių Ksavera išpeikė visų pamėgtas dietas: atskleidė ilgaamžiškumo receptą (542)

Šeštadienio laidoje „Alfas live“ svečiavosi ypatinga viešnia – chemijos mokslų daktarė,...

Idealus lašišos marinatas vos per 1 minutę (22)

Labai dažnai genialumas slypi paprastume. Skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas siūlo 1 minutės...

Top naujienos

Andrius Navickas – apie tai, kaip konservatoriai rengiasi perimti valdžią į savo rankas (51)

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai ( TS – LKD ) šiuo metu išgyvena naują...

Prakalbo apie žemės kainų burbulo sprogimą: padėtis panaši, kaip buvo su butais prieš 10 metų (27)

Ūkininkai prakalbo apie tai, kad keletą metų iš eilės mažėjant ūkių pelningumui pradėjo...

Rimvydas niekada rimtai nesirgo, kol neužpuolė gripo virusas: praėjus 6 metams nuo ligos, teko persodinti širdį (1)

Apie 2000-uosius metus paplito gripo forma, kuria sergant žmogui nepakyla temperatūra. „Tais...

JAV ir Kinijos santykiai nusirito iki neregėtų žemumų (27)

Praėjusi savaitė turėjo būti ta, per kurią JAV ir Kinijos derybos grįžo į vėžes, o abi...

Karališkiesiems asmenims suteikti slapti kodiniai vardai: kai kas net nesupranta, kas skambina telefonu (8)

Karališkosios šeimos šaltinis atskleidė neįprastą karalienės kodinį vardą, praneša...

Pusantro kėlinio žaidęs Sabonis surinko dvigubą dublį

Indianos „Pacers“ ekipa dar viename priešsezoniniame mače namuose 111:119 (20:27, 28:24, 37:32,...

„Kalėte“ mintinai jūs, šitaip mokytis patariate ir savo vaikams: mokytoja pasakė, kodėl toks būdas netinkamas (6)

Vis dažniau mokytojai pastebi, kad per pamokas vaikai sunkiai išlaiko dėmesio koncentraciją,...

Dėl šios krizės gali nepakilti ir jūsų lėktuvas: jai spręsti reikalingas antrasis Maršalo planas

Žmogaus veiklos sukelta klimato kaita nesustabdomai vyksta. Ši tema tampa vis labiau aktuali ir...

Ką daryti, jei skalbiant nusidažė drabužiai?

Ryškių spalvų ir tamsius daiktus rekomenduojama skalbti atskirai nuo šviesių. Skalbiant viską...