aA
Savaitgalį vykusią Kauno mugę „Pavasaris 2019“ vainikavo įspūdingas rekordas – milžiniškame kazane išvirtas rekordinis uzbekų avienos plovas, kurio masė svėrė 213,55 kg – viso net 610 porcijų. Šio rekordo sumanytojas, šeimos restorano „KaravanSarai” šefas Darius Lileikis su dviem asistentais plovą išvirė per 5 valandas.

Rekordiniam plovui pagaminti sunaudota 50 kg avienos mėsos, 50 kg ryžių, 50 kg rankomis supjaustytų morkų, 15 kg svogūnų, 15 litrų saulėgrąžų aliejaus, 1,5 kg uzbekiškų razinų, 1,5 kg avinžirnių, 0,75 kg raugekšnio uogų, 1 kg prieskonių plovui, 2 kg čili pipirų bei 2,5 kg druskos. Nors plovui išvirti prireikė 5 valandų, pasiruošimui buvo skirta dar daugiau laiko – rankomis pjaustomos morkos, mirkomos razinos, avinžirniai, plaunami ryžiai, taip pat pasirūpinta ir iš Uzbekijos atkeliavusio 225 litrų kazano logistika.

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.

Plovo rekordą stebėjo agentūros „Factum” atstovas Vytautas Navaitis: „Lietuvos rekordas užfiksuojamas tada, jei svoris ar matmenys viršija ankstesnius rekordus, laikomasi visų higienos reikalavimų ir valgomas be papildomo terminio apdirbimo. Deja, nors skonio rekordo užfiksuoti negalim, tačiau kvapas atrodo puikus, o rekordinio plovo svorį apskaičiavome pasvėrę visą didžiulį indą su plovu ir atėmę dar pradžioje pasverto tuščio kazano svorį“.

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas

Kol kas Lietuvoje didžiausias plovo rekordas užfiksuotas 1018 metais svėrė 138,4 kg, tačiau dėl tam tikrų įrodymų trūkumo, jo galiojimas yra suspenduotas. Pasaulyje didžiausias plovo rekordas priklauso patiems uzbekams. Uzbekistano sostinėje Taškente išvirtas milžiniškas plovas svėrė 7360 kg.

Uzbekų plovas verdamas švenčių metu

Rekordo sumanytojas Darius Lileikis atvirauja, jog iššūkis nebuvo baisus: kiekvieną dieną plovą savo restorano lankytojams verdantis šefas jį galėtų pagaminti ir užsimerkęs. „Sakoma, kad kai Aleksandras Makedonietis užkariavo Samarkandą (aut. past. trečiasis pagal dydį Uzbekijos miestas), jį pirmiausiai pavaišino plovu. Plovas Vidurinėje Azijoje laikomas šeimos šventiniu patiekalu, todėl mes šiandien taip pat norime sukurti didelę šventę mugės lankytojams,” – apie idėją pasakojo virtuvės šefas D. Lileikis. – „Genialu, kaip iš 7 natų galima sukurti visą simfoniją, taip iš vos trijų pagrindinių ingredientų egzistuoja daugybė plovo rūšių ir technikų. Plovą savaip ruošia arabai, kazachai, uzbekai, turkmėnai, netgi prancūzai turi savo plovo receptą. Tačiau pasirinkome uzbekiško plovo receptą, nes jis yra autentiškas. Uzbekistano sostinė Taškentas, ypač jos senasis turgus „Chorsu Bazaar” buvo svarbi Šilko kelio stotis, taip pats receptas nukeliavo iki daugelio šalių, įgavo daugiau įvairių skonių atspalvių.”

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.

Paklausus, ar ragausim visiškai autentišką uzbekų patiekalą, D. Lileikis jau buvo paruošęs atsakymą: „Yra legenda, jog vienas Kinijos didikas keliavo per Samarkandą ir ten pirmą kartą paragavo plovo. Grįžęs į Kiniją jis prisiminė tą plovo skonį ir įsakė, kad iš ten atgabentų virėją bei visus reikalingus ingredientus. Jam paragavus, skonis buvo ne toks, o virėjas didikui atsakė: „galiu viską atsivežti čia, bet Samarkando oro negaliu atvežti“. Taigi, net oras gali keisti plovo skonį. Iš tikrųjų, net patys uzbekai ginčijasi, kuris gi plovas yra pats autentiškiausias, bet žinome, kad mūsų ruošiamas šventinis plovas – tai uzbekų ir tadžikų kulinarinis paveldas.“

Pirmąją plovo porciją ragavusi ir įvertinusi meno ir maisto gurmanė, Guinesso rekordininkės smaragdinės Kauno eglės kūrėja Jolanta Šmidtienė džiaugėsi, jog tokios iniciatyvos garsina Kauną ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Legendinio plovo valgyti atvyksta iš visos Lietuvos

Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
Kaune pasiektas naujas kulinarinis rekordas – išvirtas 213,55 kg svėręs uzbekiškas plovas
© Organizatorių nuotr.


Legendinio uzbekiško plovo į šeimos restoraną „KaravanSarai” atkeliauja paragauti ne tik kauniečiai, bet ir svečiai ar ekskursijos iš Vilniaus, Klaipėdos ar kitų miestų. Restoranas populiarina Vidurinės Azijos – uzbekų, armėnų, tadžikų virtuves. Čia kviečiama ragauti ne tik plovo ar kibinų, armėniškų šašlykų, bet ir uzbekų medvilnės rinkėjų „Mastava” sriubos, uzbekiškos duonos, mantų ir kitų dažnai netgi egzotinių patiekalų ir padažų. 5 metų jubiliejų švenčiančio restorano šeimininkas D. Lileikis – lietuvis, nuo nepriklausomybės atgavimo kartu dirbo ir mokėsi iš geriausių Tadžikistano ir Uzbekistano virėjų.

„Taip jau išėjo, kad būdamas muzikantu ir dirbant meno vadovu, norėjosi sutaupyti savo muzikiniam kompaktui, todėl bandžiau verstis ne tik iš meno. Susipažinus su vienu uzbeku, pradėjau gėlių verslą. Uzbekai man tiekdavo gėles iš Uzbekistano, vėliau atvažiuodavo pasisvečiuoti ir parsivežti prekių iš Lenkijos. Taip pat aš pats ne kartą svečiavausi Vidurinėje Azijoje, išmokau labai daug jų virtuvės paslapčių,“ – pasakojo Darius. Vėliau atidarius savo nedidelį verslą – kibininę Kauno automobilių turguje, šefo patiekalus girdavo kirgizai, kazachai, turkai, tadžikai, uigurai ar dunganai. Taip gimė idėja atidaryti ir restoraną „KaravanSarai“ Kaune, Vičiūnuose.

Šeimininkas neslepia, jog siekti rekordo paskatino noras populiarinti Vidurinės Azijos virtuvę, mat vietų gardžiai pavalgyti šios virtuvės autentiškų patiekalų Lietuvoje nėra jau taip ir daug. „Galbūt tai pasiruošimas dar didesniam – 1 tonos plovo rekordui Lietuvoje,“ – tolesnius tikslus ir siekius atskleidė D. Lileikis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
4.0769
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Apgaulingos išvaizdos pusryčiai tiems, kurie nemėgsta kiaušinių (8)

Nors per Velykas įprasta valgyti mėsos ir kiaušinių patiekalus, šis netikėtas užkandis jus...

Pasiskolintas senovinis receptas Velykoms atgimė naujai (8)

„Tradicinis Velykų stalas pas mus neatsiejamas nuo mėsos. Turi būti daug, gausiai ir, be...

Naminis jautienos vyniotinis: be liežuvio, bet dar skanesnis (7)

„Brandintos jautienos vyniotinis skirtas aistringos virtuvės mėgėjams. Brutalus, aštrus, su...

Žymus šefas pasidalijo 3 skirtingų šalių išskirtiniais Velykų receptais (5)

Keptas ėriukas , kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis...

Italas į Lietuvą atvežė netikėtų maisto gaminimo paslapčių: aliejų šlaksto net ant ledų (31)

Jei kartais užsuksite į svečius pas draugus ir jie pasiūlys jums pasimėgauti ledais su keptomis...

Top naujienos

Aštrumo ir atsarginių pasigedęs Jasikevičius: prastai žaidė abi komandos (57)

Kauno „Žalgiris“ spaudė iš paskutiniųjų ir buvo netoli tikslo, bet Stambulo „Fenerbahče...

Į Lietuvą iš JAV atskriejęs pranešimas atskleidė baisią tiesą apie verslininko laisvalaikį (171)

Vieno Vilniaus verslininko pomėgiai sudomino Jungtinių Amerikos Valstijų ( JAV ) pareigūnus –...

Sinoptikai patikslino, kiek tęsis įspūdinga šiluma: po jos – viskas staiga keisis ir subjurs (3)

Po pakankamai vėsios nakties, trečiadienio rytas Lietuvoje auš giedras ir sausas.

Mandagus Obradovičius: šitaip su „Žalgiriu“ kapojamės jau trejus metus (4)

Kauno „Žalgiris“ ir Stambulo „Fenerbahče “ Eurolygos ketvirtfinalyje ietis surėmė...

Laurinavičius: Zelenskio aplinkoje – Rusijos karinės žvalgybos veteranai (526)

Neįtikėtinai sėkmingas polittechnologinis projektas – taip Volodimiro Zelenskio pergalę Ukrainos...

Pasiaukojančiai kovojęs „Žalgiris“ turėjo pripažinti „Fenerbahče“ pranašumą (843)

Po dviejų Eurolygos atkrintamųjų mūšių Stambule serija persikėlė į Kauną. „Žalgiris“...

Griausmingos ovacijos „Žalgirio“ arenoje: Eurolygos čempionams plojo ir Valančiūnas (17)

Nors Kauno „Žalgiris“ šiuo metu iki kaklo pasinėręs į grumtynes dėl vietos Eurolygos...

Paviešintas klausimynas mokiniams supriešino tėvus: klausimas apie indaplovę diskriminuoja (286)

Nacionalinio egzaminų centro ( NEC ) svetainėje pateikiamas pavyzdinis klausimynas, kuriame – 32...

Eurovizinis Jurijaus Veklenko dienoraštis iš Madrido: ne veltui sakoma, kad ispanai yra viena temperamentingiausių tautų (30)

Šįkart mano eurovizinė kelionė buvo ypač emocionali ir įdomi. Neseniai grįžau iš Madrido , o...