aA
Nors šiuos produktus vartojame kone kasdien, dažnas iki šiol nežinome, kaip juos tinkamai paruošti, kad gautume kiek įmanoma daugiau maistinių medžiagų. Taigi sudarėme trumpą patarimų sąrašą ir tikimės, kad nuo šiol jūsų organizmui itin naudingos bus net paprasčiausios virtos bulvės.
© DELFI montažas / Shutterstock

Grikiai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Vida Press


Dietologai pažymi, kad grikius reikia virti tik vandenyje, o dabar populiarius receptus su pienu dėl savo sveikatos verčiau pamiršti. Paslaptis slypi tame, kad grikiuose gausu geležies, o piene – kalcio, tad kartu šie elementai blogai dera ir sukelia diskomfortą žarnyne.

Bulvės

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Jaunas bulves, jeigu norite išsaugoti visus jų maistinius elementus, būtina valgyti su lupena. Nuskustos ar nupultos bulvės maistinės vertės turi gerokai mažiau. Vis dėlto, jeigu bulvė įgavusi žalsvą atspalvį, geriau tą vietą nupjauti, nes joje susikaupusios žmogui toksiškos medžiagos.

Morkos

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock nuotr.


Daugelis įpratę manyti, kad termiškai apdorojant produktus sunaikinamos naudingosios medžiagos, tačiau kai kuriais atvejais šis procesas yra naudingas. Pavyzdžiui, verdant beta karotino ir liuteino kiekis morkose tik išauga.

Kiviai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© DELFI montažas / Shutterstock


Kivių žievelėje vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų daugiau nei jų minkštime, todėl šį produktą rekomenduojama valgyti su žieve. Kad atrodytų patraukliau, ruošdami tirštuosius kokteilius kivių žievelę galite įmesti į trintuvę.

Pomidorai

Šakšuka
Šakšuka
© Shutterstock


Termiškai apdorotuose pomidoruose likopino kiekis išauga keliais kartais. Ši medžiaga yra puikus ginklas kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis. Vis dėlto, salotos su šviežiais pomidorais papildys vitamino C atsargas, todėl jų taip pat nereikėtų atsisakyti.

Kopūstai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Terminis apdorojimas stipriai sumažina karotino ir antioksidantų kiekį kopūstuose, todėl virta ar troškinta ši daržovė yra mažiau vertinga nei šviežia. Jeigu norite gauti daugiau naudos iš šio produkto, jį reikėtų valgyti raugintą, nes tokiu atveju kopūstai tampa ne tik puikiu vitamino C, bet dar ir pieno rūgšties šaltiniu.

Moliūgas

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Moliūgo minkštime naudingųjų medžiagų yra mažiau nei jo žievėje. Pavyzdžiui, tai pasakytina apie ląstelieną ir vitaminą C. Mažai kas norės valgyti moliūgą kartu su žieve, todėl geriausia jį kepti. Taip pat iš jo išeina skanūs ir naudingi desertai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Pirmą kartą „geriausiu pasaulio konditeriu“ išrinkta moteris (3)

Pirmą kartą „geriausiu pasaulio konditeriu“ išrinkta moteris. Šį titulą organizacija „Les...

3 žvaigždučių „Michelin“ šefų patiekalai Romoje – pigesni nei bulviniai blynai (14)

Amžinojo miesto danguje, Romoje , kiekvieną rudenį sužimba pasaulinio garso virtuvės asų...

Top naujienos

Visiškai išteisintas Balčiūnas: dar pagalvosiu, ar reikalausiu kompensacijos už pareigūnų neprofesionalumą (11)

Namų šturmas paryčiais, dešimt parų areštinėje ir penkeri metai teismo proceso, kol buvęs...

Pasaulio nepripažintoje Europos „šalyje“ klesti komunizmas: vietiniams negalima išvykti, o turistams – fotografuoti (280)

Yra tokia vieta Europos žemėlapyje, kurioje nesuprantamais būdais klesti komunizmas . Visos...

Išlydėjusi 11-metį sūnų į mokyklą motina tokios tragedijos nesitikėjo (7)

Kartais turi nutikti kas nors labai nelaimingo, kad sužinotume, kokie nuostabūs žmonės mus supa....

Sunerimę Čeponis ir Sirvydis pateisina Šaro rimbą, bet siūlo keisti „Žalgirio“ žaidimą (28)

„Stengsiuosi, kad mūsų vyrai pataptų vėl tokiais pačiais žmonėmis, kokie jie buvo...

Paaiškėjo neįtikėtina tragedijos priežastis – vienas neatsargus rankos mostas pražudė 5 asmenų šeimą (6)

Remiantis naujausiais žiniasklaidos pranešimais, vienas iš hidroplano keleivių, darydamas...

Sveikatos specialistė sukritikavo naują visuomenės įprotį: kodėl į tualetą nereikėtų neštis telefono (17)

Visi nuo pat vaikystės žinome, kad rankas reikia plauti pasinaudojus tualetu, prieš valgį ar...

Mokslininkė įkvėpimo sėmėsi iš Nobelio premijos laureato: svarbiausia nepasiduoti po nesėkmių (5)

Jaunoji neuromokslininkė dr. Julija Krupič, prieš 12 metų baigusi fizikos studijas Vilniaus...

Kitas aktoriaus Nicolo Cage'o veidas: 54-erių aktorius demonstravo sugebėjimus lovoje

Dramoje „Between Worlds“ vieną iš pagrindinių personažų įkūnijusiam Nicolui Cage‘ui...

Psichologų patarimai, kaip palikti žmogų, suteikiant jam kuo mažiau skausmo (3)

Vienas iš nemaloniausių dalykų gyvenime – būti paliktam. Tiesa, būti tuo, kuris nutraukia...

Užklupusi liga parodė Lietuvos institucijų grimasas: ar ten sėdintys jaučiasi nuo visko apsaugoti? (5)

Oi kaip neretai man norisi pakartoti tą garsiąją AtA Bobelio frazę – mūsų Seimas bukas. Ir...