Nors šiuos produktus vartojame kone kasdien, dažnas iki šiol nežinome, kaip juos tinkamai paruošti, kad gautume kiek įmanoma daugiau maistinių medžiagų. Taigi sudarėme trumpą patarimų sąrašą ir tikimės, kad nuo šiol jūsų organizmui itin naudingos bus net paprasčiausios virtos bulvės.
© DELFI montažas / Shutterstock

Grikiai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Vida Press


Dietologai pažymi, kad grikius reikia virti tik vandenyje, o dabar populiarius receptus su pienu dėl savo sveikatos verčiau pamiršti. Paslaptis slypi tame, kad grikiuose gausu geležies, o piene – kalcio, tad kartu šie elementai blogai dera ir sukelia diskomfortą žarnyne.

Bulvės

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Jaunas bulves, jeigu norite išsaugoti visus jų maistinius elementus, būtina valgyti su lupena. Nuskustos ar nupultos bulvės maistinės vertės turi gerokai mažiau. Vis dėlto, jeigu bulvė įgavusi žalsvą atspalvį, geriau tą vietą nupjauti, nes joje susikaupusios žmogui toksiškos medžiagos.

Morkos

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock nuotr.


Daugelis įpratę manyti, kad termiškai apdorojant produktus sunaikinamos naudingosios medžiagos, tačiau kai kuriais atvejais šis procesas yra naudingas. Pavyzdžiui, verdant beta karotino ir liuteino kiekis morkose tik išauga.

Kiviai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© DELFI montažas / Shutterstock


Kivių žievelėje vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų daugiau nei jų minkštime, todėl šį produktą rekomenduojama valgyti su žieve. Kad atrodytų patraukliau, ruošdami tirštuosius kokteilius kivių žievelę galite įmesti į trintuvę.

Pomidorai

Šakšuka
Šakšuka
© Shutterstock


Termiškai apdorotuose pomidoruose likopino kiekis išauga keliais kartais. Ši medžiaga yra puikus ginklas kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis. Vis dėlto, salotos su šviežiais pomidorais papildys vitamino C atsargas, todėl jų taip pat nereikėtų atsisakyti.

Kopūstai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Terminis apdorojimas stipriai sumažina karotino ir antioksidantų kiekį kopūstuose, todėl virta ar troškinta ši daržovė yra mažiau vertinga nei šviežia. Jeigu norite gauti daugiau naudos iš šio produkto, jį reikėtų valgyti raugintą, nes tokiu atveju kopūstai tampa ne tik puikiu vitamino C, bet dar ir pieno rūgšties šaltiniu.

Moliūgas

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Moliūgo minkštime naudingųjų medžiagų yra mažiau nei jo žievėje. Pavyzdžiui, tai pasakytina apie ląstelieną ir vitaminą C. Mažai kas norės valgyti moliūgą kartu su žieve, todėl geriausia jį kepti. Taip pat iš jo išeina skanūs ir naudingi desertai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Jaukios ir gardžios itališkos vestuvės: kaip tokią šventę susikurti Lietuvoje (6)

Toskana, Amalfio pakrantė, Tivolio miestas, Florencija, Venecija, saulė, jūra, viduramžių mūrai...

Ką valgysime šią vasarą: šviežiausias naujienas pristatė Gian Luca Demarco itališkų salotų receptas (1)

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė...

Patiekti šviežių lietuviškų produktų – restoranams tikras iššūkis (5)

Didėjantis žmonių dėmesys sveikai mitybai verčia restoranus pasitempti ir ieškoti būdų maistą...

Apgaulės prekybos centruose: 10 triukų, kuriuos būtina žinoti norintiems sutaupyti (40)

Turbūt daugeliui yra nutikę taip, kad atėjus į parduotuvę vos vienos prekės , galiausiai...

Pasitikrinkite, ar žinote: kai kurie iš šių gaminių nėra veganiški, nors apie tai nežino net patys veganai (22)

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto...

Top naujienos

Tūpsnis žemvaldžiams: paprasti mirtingieji apie tai galėtų nebent pasvajoti

Publikavus DELFI tyrimą apie gyventojų interesus pažeidžiančias statybas Kėdainių rajono...

Ukrainietis kreipėsi į Trumpą ir lietuvius: ar jūs žinojote apie šiuos nusikaltimus? (42)

Gerbiamas JAV prezidente, ar amerikiečių ir lietuvių kariniai patarėjai žinojo apie Ukrainos...

Geros žinios norintiems parduoti naudotą automobilį: dabar lengva kaip niekada (109)

„Ukrainiečių daugėja kiekvieną dieną. Galima taip pasakyti: dabar yra ukrainiečių daugėjimo...

Tyla prieš audrą: prabilo apie „valstiečių“ gretose bręstantį maištą ir jo dalyvius (504)

Virš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime pakibo...

Savaitės orai: trumpam teks išskleisti skėčius, o savaitgalį – maloni staigmena (1)

Antradienį skėčius reikėtų pasiimti daugelyje rajonų, o artėjant savaitgaliui sugrįš...

Su „Žalgiriu“ Eurolygoje patriukšmavęs Udrihas vėl dairosi į NBA specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (9)

Su Kauno „Žalgiriu“ Eurolygoje trečią vietą iškovojęs veteranas Beno Udrihas apie batelių...

Rezultatai nustebino: kiaušiniai yra daug sveikesni nei iki šiol manyta

Kasdienis pusryčių kiaušinis , anot tyrimo, yra daug sveikesnis nei iki šiol manė mokslininkai....

Smulkaus verslo realybė: buvęs partneris prasiskolino, o dabar mėto pėdas (25)

„Jis galimai sukčiavo“, „tiesiog piktybiškai apgavo“, „aš jį jau beveik sapnuoju“ –...

Po kritikos ministras atsiima siūlymą drausti „istoriją iškraipančias“ prekes (1)

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė...

Šaltiniai: „neįveikiama“ Putino ginkluotė patyrė visišką fiasko (233)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais jau gyrėsi, kad jo šalis turi naują...