Nors šiuos produktus vartojame kone kasdien, dažnas iki šiol nežinome, kaip juos tinkamai paruošti, kad gautume kiek įmanoma daugiau maistinių medžiagų. Taigi sudarėme trumpą patarimų sąrašą ir tikimės, kad nuo šiol jūsų organizmui itin naudingos bus net paprasčiausios virtos bulvės.
© DELFI montažas / Shutterstock

Grikiai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Vida Press


Dietologai pažymi, kad grikius reikia virti tik vandenyje, o dabar populiarius receptus su pienu dėl savo sveikatos verčiau pamiršti. Paslaptis slypi tame, kad grikiuose gausu geležies, o piene – kalcio, tad kartu šie elementai blogai dera ir sukelia diskomfortą žarnyne.

Bulvės

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Jaunas bulves, jeigu norite išsaugoti visus jų maistinius elementus, būtina valgyti su lupena. Nuskustos ar nupultos bulvės maistinės vertės turi gerokai mažiau. Vis dėlto, jeigu bulvė įgavusi žalsvą atspalvį, geriau tą vietą nupjauti, nes joje susikaupusios žmogui toksiškos medžiagos.

Morkos

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock nuotr.


Daugelis įpratę manyti, kad termiškai apdorojant produktus sunaikinamos naudingosios medžiagos, tačiau kai kuriais atvejais šis procesas yra naudingas. Pavyzdžiui, verdant beta karotino ir liuteino kiekis morkose tik išauga.

Kiviai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© DELFI montažas / Shutterstock


Kivių žievelėje vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų daugiau nei jų minkštime, todėl šį produktą rekomenduojama valgyti su žieve. Kad atrodytų patraukliau, ruošdami tirštuosius kokteilius kivių žievelę galite įmesti į trintuvę.

Pomidorai

Šakšuka
Šakšuka
© Shutterstock


Termiškai apdorotuose pomidoruose likopino kiekis išauga keliais kartais. Ši medžiaga yra puikus ginklas kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis. Vis dėlto, salotos su šviežiais pomidorais papildys vitamino C atsargas, todėl jų taip pat nereikėtų atsisakyti.

Kopūstai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Terminis apdorojimas stipriai sumažina karotino ir antioksidantų kiekį kopūstuose, todėl virta ar troškinta ši daržovė yra mažiau vertinga nei šviežia. Jeigu norite gauti daugiau naudos iš šio produkto, jį reikėtų valgyti raugintą, nes tokiu atveju kopūstai tampa ne tik puikiu vitamino C, bet dar ir pieno rūgšties šaltiniu.

Moliūgas

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Moliūgo minkštime naudingųjų medžiagų yra mažiau nei jo žievėje. Pavyzdžiui, tai pasakytina apie ląstelieną ir vitaminą C. Mažai kas norės valgyti moliūgą kartu su žieve, todėl geriausia jį kepti. Taip pat iš jo išeina skanūs ir naudingi desertai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ruošiamės marinuoti daržoves – ką vertėtų žinoti? 3 receptai (6)

Rugpjūčio mėnesį lietuviškuose ūkiuose dar noksta pačios įvairiausios daržovės –...

Ruošiantiems atsargas žiemai – originalus agurkų džemo receptas (5)

Pasimėgavę gausiomis šią vasarą užderėjusiomis sodo ir daržo gėrybėmis lietuviai jau...

Laikotės dietos? Bus lengviau, jei dėmesį skirsite ne tik maistui (1)

Jei galva užimta, dėmesio skrandžio reikalams lieka mažiau, portale psychologytoday.com rašo...

Geriausias šių metų sūris – „Ožka pataluose“ (4)

Šeštadienį Druskininkuose apdovanoti geriausi Lietuvos ūkininkų sūriai . Penktojo Sūrių...

Jude'as Law išrado būdą, kaip skaniai pavalgyti lėktuvuose: tuo naudojasi ir kitos garsenybės (3)

„Būkite atsargūs su kiaušiniais, negerkite kavos, vartokite nebent vandenį iš buteliukų“,...

Top naujienos

Santuokos sakramento auka: už norą tuoktis prestižinėje bažnyčioje pakloja įspūdingas sumas (51)

Vienas iš didžiausių galvos skausmą keliančių klausimų jaunavedžiams – kiek aukoti...

Šuns apkandžiota kaunietė: jo šeimininkė net nemėgino sudrausminti keturkojo – spruko, palikusi vaikus (6)

Į portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi svetimo šuns sužalota ir įbauginta...

Žaibo iškrova - vis dar už pažinimo ribų: gali nutrenkti ir mieste, ir net namuose (65)

Nidos kurorte praėjusį savaitgalį žaibas nutrenkė 1986 metais gimusią moterį. Pasak...

Mįslinga tatuiruote pasipuošusi Meilutytė praleis beveik visą pasaulio taurės sezoną (270)

Glazge (Jungtinė Karalystė) vykusiame Senojo žemyno čempionate Rūta Meilutytė demonstravo ne...

Norint išsvajotų skrydžių – sunkiai įgyvendinama sąlyga dėl gyventojų skaičiaus (36)

Palangos oro uoste naujos krypties į Vokietiją prašantys uostamiesčio verslininkai sulaukė...

Monika Šalčiūtė turi žinutę vieno kambario butus Vilniuje išnuomoti bandantiems žmonėms (132)

Socialinių tinklų žvaigždė Monika Šalčiūtė piktinasi aukštomis būsto nuomos kainomis...

Mirė Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs JT vadovas Kofis Annanas papildyta 15.34 (87)

Buvęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Kofi Annanas...

Blažytė: Galkinas pasišaipė labai laiku ir labai taikliai (626)

Labai laiku ir labai taikliai – taip Rusijos komiko Maksimo Galkino pokštus apie Dalią...

Didžiausias automobilių gamintojų galvos skausmas, arba kodėl nauji modeliai bandomi Laplandijoje

„Test World“ Suomijoje yra vienintelė vieta pasaulyje, kurioje automobilių gamintojai...

Verstaminietės ožkos net NATO kariškius sustabdė (4)

Užsukus pas Verstaminų kaime, savo tėviškėje, įsikūrusią Oną Sušinskaitę, iškart akys...