aA
Nors šiuos produktus vartojame kone kasdien, dažnas iki šiol nežinome, kaip juos tinkamai paruošti, kad gautume kiek įmanoma daugiau maistinių medžiagų. Taigi sudarėme trumpą patarimų sąrašą ir tikimės, kad nuo šiol jūsų organizmui itin naudingos bus net paprasčiausios virtos bulvės.
© DELFI montažas / Shutterstock

Grikiai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Vida Press


Dietologai pažymi, kad grikius reikia virti tik vandenyje, o dabar populiarius receptus su pienu dėl savo sveikatos verčiau pamiršti. Paslaptis slypi tame, kad grikiuose gausu geležies, o piene – kalcio, tad kartu šie elementai blogai dera ir sukelia diskomfortą žarnyne.

Bulvės

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Jaunas bulves, jeigu norite išsaugoti visus jų maistinius elementus, būtina valgyti su lupena. Nuskustos ar nupultos bulvės maistinės vertės turi gerokai mažiau. Vis dėlto, jeigu bulvė įgavusi žalsvą atspalvį, geriau tą vietą nupjauti, nes joje susikaupusios žmogui toksiškos medžiagos.

Morkos

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock nuotr.


Daugelis įpratę manyti, kad termiškai apdorojant produktus sunaikinamos naudingosios medžiagos, tačiau kai kuriais atvejais šis procesas yra naudingas. Pavyzdžiui, verdant beta karotino ir liuteino kiekis morkose tik išauga.

Kiviai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© DELFI montažas / Shutterstock


Kivių žievelėje vitaminų, ląstelienos ir antioksidantų daugiau nei jų minkštime, todėl šį produktą rekomenduojama valgyti su žieve. Kad atrodytų patraukliau, ruošdami tirštuosius kokteilius kivių žievelę galite įmesti į trintuvę.

Pomidorai

Šakšuka
Šakšuka
© Shutterstock


Termiškai apdorotuose pomidoruose likopino kiekis išauga keliais kartais. Ši medžiaga yra puikus ginklas kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis. Vis dėlto, salotos su šviežiais pomidorais papildys vitamino C atsargas, todėl jų taip pat nereikėtų atsisakyti.

Kopūstai

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Terminis apdorojimas stipriai sumažina karotino ir antioksidantų kiekį kopūstuose, todėl virta ar troškinta ši daržovė yra mažiau vertinga nei šviežia. Jeigu norite gauti daugiau naudos iš šio produkto, jį reikėtų valgyti raugintą, nes tokiu atveju kopūstai tampa ne tik puikiu vitamino C, bet dar ir pieno rūgšties šaltiniu.

Moliūgas

Kasdieniniai produktai, kuriuos dažnas vartojame ne taip, kaip reikėtų
© Shutterstock


Moliūgo minkštime naudingųjų medžiagų yra mažiau nei jo žievėje. Pavyzdžiui, tai pasakytina apie ląstelieną ir vitaminą C. Mažai kas norės valgyti moliūgą kartu su žieve, todėl geriausia jį kepti. Taip pat iš jo išeina skanūs ir naudingi desertai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Apsipirkti prekybos centre reikės naujų įgūdžių: laukia didelės naujovės (450)

Nuo investicijų į savitarnos kasas iki naujos internetinės prekybos platformos - taip didieji...

Jastramskis: Skvernelis gali sumaišyti kortas Nausėdai, nes kur du – trečias nereikalingas (453)

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis Prezidento rinkimuose. Kokios jo...

Teismas nusprendė: Naujosios Zelandijos pora į gimtinę grįžo be 9-metės (1353)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą tarptautinio įvaikinimo...

Orai: savaitės pabaigoje nieko naujo (2)

Penktadienį per Lietuvą slinks dar vienas nedidelis žemo slėgio sūkurys.

Kelininkai skelbia ekstremalią padėtį – dauguma kelių tapo neįveikiamais (214)

Permainingos oro sąlygos Lietuvoje negaili iššūkių – rajoniniai keliai dėl spustelėjusio...

Rekordą Lietuvai pelnęs Vanagas svajojo apie TOP 10: penkias sekundes paliksime kitiems metams (84)

„Mes prieš startą pasitarėme, kad turime dar 4 minutes priekyje. Na, ir kur nematome, nelekiam,...

Geriausiu savo žaidėju Lekavičių vadinantis PAO treneris: jis neišpildo tik vieno prašymo (9)

Rickas Pitino iki šiol nebuvo viešėjęs Lietuvoje, bet apie lietuvius atsiliepia labai pagarbiai. O...

Dakaro ralis įveiktas – į Lietuvą bus parvežti net du rekordai atnaujinta 17.48 val. (435)

Trumpesnis, tik vienoje valstybėje vykstantis, tačiau toks pats sunkus ir kankinantis – toks...

Fenomenaliai pataikiusi „Maccabi“ ketvirtame kėlinyje pasigailėjo katalonų (2)

Lapkritį trenerį Ioannį Sfairopoulą pasikvietusi Tel Avivo „Maccabi“ (8 pergalės/11...

Vilniuje, pėsčiųjų perėjoje, mirtinai partrenkta moteris (94)

Ketvirtadienio vakarą, apie 18.12 val., Vilniuje, Žirnių g., automobilis „VW Scirocco“...