Kad netektų patirti nusivylimo, pasistenkite užtikrinti tinkamas kai kurių vaisių laikymo sąlygas vadovaudamiesi toliau pateiktais patarimais iš portalo „Insider“.

Pomidorams ne vieta šaldytuve


Nors daugelis vaisių ir daržovių šaldytuve ilgiau išlieka švieži, apie pomidorus to pasakyti negalima. Šaldytuve laikomi pomidorai gana greitai netenka jiems būdingo skonio ir aromato.

Jau po 7 dienų ima keistis į šaldytuvą padėtų pomidorų DNR, todėl sumažėja šių daržovių genų aktyvumas ir nukenčia skonis. Remiantis 2016 m. aprašyto tyrimo išvadomis, net išėmus iš šaldytuvo genetinė pomidorų sandara neatkuriama, todėl pomidorus geriau laikykite ant spintelės.

Kekėmis laikomi bananai greičiau paruduoja


Norėdami kuo ilgiau išlaikyti bananus atskirkite juos nuo kekės ir kiekvieno vaisiaus kotelį apvyniokite maistine plėvele.

Kaip ir kai kurie kiti vaisiai, bananai išskiria nokimą skatinančias etileno dujas. Jei bananus atskirsite vieną nuo kito, be to, apvyniosite jų kotelius, nokimo procesas sulėtės.

Obuoliai puikiai išsilaiko šaldytuve


Idealiausia, jei obuolius laikysite maždaug nulio laipsnių temperatūroje. Be to, sudėkite juos į vaisiams skirtą šaldytuvo stalčių – taip jie ilgiau išliks švieži nei maišelyje su skylėmis arba užkloti drėgnu rankšluosčiu.

Obuoliai taip pat išskiria etileno dujas, todėl jokių kitų produktų į stalčių, kuriame jie laikomi, dėti nereikėtų. Etilenas yra natūralus augalų hormonas, kurio veikiami kiti vaisiai ir daržovės gali suminkštėti ir imti pūti.

Arbūzo nereikia dėti į šaldytuvą, kol jis neprapjautas


Kai kurie informacijos šaltiniai nusipirktą arbūzą, prieš prapjaunant, rekomenduoja net savaitę arba dvi palaikyti kambario temperatūroje (jokiu būdu ne šaldytuve), o supjausčius skiltimis dar 1–3 dienoms įdėti į šaldytuvą.

Persikai ir slyvos noksta ir nuskinti


Tiek persikai, tiek slyvos yra tokie kaulavaisiai, kurie noksta ir tada, kai jau būna nuskinti. Kad jie kuo ilgiau išliktų švieži, nokinti juos rekomenduojama išdėliotus ant spintelės ir tik tada dėti į šaldytuvą.

Vynuoges tiesiog įdėkite į šaldytuvą


Jei parduotuvėje nusipirktas vynuoges tiesiog įdedate į šaldytuvą, ko gero, elgiatės teisingai.

2011 m. vieno kulinarinio žurnalo iniciatyva buvo atliktas eksperimentas, kuriuo buvo siekta išsiaiškinti, kaip reikia laikyti vynuoges, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios. Tyrėjai stebėjo kekėmis laikomų, nuskintų, neplautų ir vandeniu nuskalautų vynuogių kokybės pokyčius. Neplautos ir nenuskabytos vynuogės, pasirodo, ilgiausiai išlieka šviežios.

Taigi, nusipirktas vynuoges laisvai galite palikti specialiame polietileno maišelyje su skylutėmis ir dėti tiesiai į šaldytuvą. Tik nepamirškite prieš tai nuskinti suminkštėjusių arba pūvančių uogų. Taip kekės išsilaiko net iki mėnesio, tik kartkartėmis reikia apžiūrėti, ar ant jų nėra pradėjusių gesti vynuogių.

Ant stalo stovintis dubuo su apelsinais atrodo puikiai, bet...


Apelsinus ir mandarinus daugelis, matyt, laiko ant spintelės arba stalo pastatytame inde, nė neįtardami, kad kambario temperatūra citrusiniams vaisiams tikrai nėra tinkamiausia. Šaldytuve jie išsilaiko kur kas geriau, ypač – sudėti į specialiai vaisiams skirtą stalčių.

Šaldytuve citrusinius vaisius galima laikyti net kelias savaites. Vis dėlto kartkartėmis reikėtų patikrinti, ar kuris nors nesuminkštėjo. Tai būtų ženklas, kad jų vartojimo terminas eina į pabaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)