aA
Kiek kartų atsidūrėte situacijoje, kai nusipirkote per daug maisto ir teko jį išmesti į šiukšlių dėžę? Užplūdusios neigiamos emocijos dėl neatsakingo poelgio priverčia susimąstyti ir pagalvoti, kaip vartojimo įpročius būtų galima pakeisti. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gaminimo eksperto Aido Polenino teigimu, šiek tiek įgūdžių, žinių ir teisingas planavimas gali padėti ne tik sutaupyti, bet ir maitintis sveikiau, skaniau, o taip pat dalį biudžeto išsaugoti kitoms reikmėms.
Maisto laikymas šaldytuve
© Adobe Stock

Norint sutaupyti būtina planuoti

Pasak A. Polenino, pagauti impulso, vedini emocijų ar tiesiog būdami išalkę, beveik visada nusiperkame daugiau, nei mums reikia, todėl kruopštus išlaidų maistui planavimas yra būtinas.

„Apsipirkimui reikia ruoštis, todėl tikslinga nusistatyti ne tik mėnesio, bet ir savaitės biudžetą maistui. Tam padės meniu planavimas – sugalvokite, ką valgysite pusryčiams, pietums ir vakarienei visą savaitę, apskaičiuokite vieno valgymo kainą ir to laikykitės“, – sako A. Poleninas.

Maisto gaminimo eksperto teigimu, žinant tikslią savaitės sumą maistui, perkant reikalingus produktus ir tik tiek, kiek reikia, turėtume stengtis maistui per savaitę išleisti dar mažiau, nei suplanavome, o sutaupytą sumą atidėti maloniems dalykams. „Motyvaciją padės palaikyti žinojimas, kad sutaupytus pinigus galėsite išleisti kitoms reikmėms: galbūt skaniai vakarienei restorane ar bilietams į koncertą, į kurį anksčiau nueiti turėjote mažiau galimybių“, – teigia A. Poleninas.

Ne išmesti, bet užšaldyti

Tyrimų rezultatai yra stulbinantys – daugiausia maisto iššvaistoma ne prekybos centruose ar maisto perdirbimo vietose, bet namų ūkiuose. Kasmet Europos Sąjungoje iššvaistoma apie 88 milijonus tonų maisto, Jungtinėje Karalystėje išmetamo maisto kiekis vienam namų ūkiui kainuoja maždaug 565 eurus, o Jungtinėse Amerikos valstijose – daugiau nei 600 dolerių. Vidutinis lietuvis išmeta daugiau nei 56 kg maisto per metus. Pagrindinės švaistymo priežastys yra sugedęs maistas, nes jo perkame per daug, likučių išmetimas, kai pagaminame ir nesuvalgome bei pasibaigęs produktų galiojimo terminas.

Maisto gaminimo ekspertas A. Poleninas atkreipia dėmesį, kad būdų, kaip panaudoti besibaigiančio galiojimo produktus, yra labai daug: iš dar sveikų vaisių pusryčiams galima pasigaminti glotnutį, iš besibaigiančio galiojimo daržovių – išsivirti ir užsišaldyti sultinių ir padažų, kuriuos panaudosite tada, kai gaminti neturėsite laiko ar noro.

„Šaldyti galima daugelį maisto produktų: jogurtą, mėsą, žuvį, kepinius, duoną. Šaldyti nereikėtų minkštojo sūrio, nes šis procesas pažeidžia produkto struktūrą, majonezo, ryžių, makaronų – jie tampa beskoniai. Bananus prieš šaldant reikėtų nulupti ir sudėti į specialius šaldymo indus”, – patirtimi dalinasi maisto gaminimo ekspertas.

Pasak specialisto, pagamintą maistą ir jo likučius reikia šaldyti iš karto ir padalintus porcijomis, tiek, kiek suvalgysite per vieną kartą, o prieš naudojant, visiškai atšildyti šaldytuve arba kambario temperatūroje.

Teisingas maisto laikymas šaldytuve

Nusipirktą maistą galėtumėte valgyti ilgiau, jei šaldytuve jį laikytumėte teisingai. „Šaldytuve reikėtų nuolat palaikyti +5 laipsnių ar šiek tiek mažesnę temperatūrą, vengti jame laikyti atviras konservuotų produktų skardines – maistas įgaus metalo skonį. Kiaušiniai ilgiausiai išlieka švieži, kai jų laikymo temperatūra nekinta. Mėsą geriausiai laikyti apatiniame šaldytuvo stalčiuje – temperatūra ten yra žemiausia, o pagaminta mėsa turi būti laikoma uždengta. Tik nusipirkę mėsą, pieną, valgymui paruoštą maistą, juos iš karto reikėtų dėti į šaldytuvą, taip šie produktai ilgiau išliks švieži”, – pasakoja A. Poleninas.

Keletas taupymo gudrybių

Taupyti ir neišmesti maisto gali padėti ir kūrybingi sprendimai, pavyzdžiui, dienos, kai sunaudojame viską, kas yra šaldytuve ir tik tada einame apsipirkti.

„Vištienos likučius galima panaudoti sultiniui, makaronus – salotoms, mėsos gabaliukus – pyragams, tortilijoms, bulves – mėsos apkepams. Nors taupymas gali pasirodyti nuobodus ir ribojantis dalykas, tačiau įgavę įgūdžių atrasite, kad ne tik sutaupėte, bet ir sukūrėte naujų receptų, o mityba tapo įvairesnė”, – sako A. Poleninas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(8 žmonės įvertino)
2.7500

Receptas skubantiems: gaminimo trukmė — 1 minutė, prireiks vos kelių produktų (18)

Kaip pamaitinti didelę kompaniją vos per vieną minutę? Šis bet kada užgriuvus draugams...

Vilniaus širdyje – prancūziška dvasia alsuojantis skonių festivalis (7)

Antradienį Vilniaus paveikslų galerijos kieme – šurmulys ir triukšmas: čia vyksta prancūziško...

20 filmų ir serialų, kurie pakeis jūsų požiūrį į maistą (7)

Mano požiūris į filmus ir serialus yra visai paprastas: jeigu jie tave užveda ir įkvepia, –...

Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą (19)

Penktadienį, rugsėjo 6 d., Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „ Baltic...

Vienintelis Karibų restoranas Lietuvoje stebina netikėtais patiekalais (12)

Sostinėje įsikūręs restoranas ir romo baras „Rhum room“ pakvietė susipažinti su...

Top naujienos

Lietuva Briuselyje pralaimėjo dar vieną mūšį: vairuotojams gresia dideli pokyčiai (64)

Menka viltis, kad naujasis Europos Parlamentas (EP) atsižvelgs į Lietuvos ir kitų ES rytinių...

Jau neslepia net agrooligarchai: dar pora metų – ir padėties nebepataisysi (172)

Tai, apie ką ilgai buvo kalbėta užuominomis, dabar kalbama pilnu balsu – iš Lietuvos žemės...

Naujausi partijų reitingai: kova dėl lyderystės – vis aršesnė, ekspertė kalba apie galimus pokyčius (137)

Naujausios gyventojų apklausos rodo, kad jei artimiausiu metu vyktų rinkimai į Seimą, kaip ir...

Valdantieji gausina pajėgas – Seime pasirašytas tarpfrakcijinis susitarimas papildyta (38)

Valdantieji ir naujausia Seimo frakcija, pasivadinusi „Lietuvos gerovei“ ketvirtadienį pasirašė...

Dvigubas Latvijos krepšinio apmaudas: liko ir be olimpinės atrankos (7)

Potencialiai dabartinė Latvijos rinktinė galėtų suburti bene talentingiausią sudėtį per visą...

Klaipėdos regione prasiautė lietus su kruša

Ketvirtadienį Priekulėje prasiautė lietus su kruša . Vaizdo įrašą moteris užfiksavo prieš...

Sutkus įvertino Masiulio darbą: kelių sektoriuje – drastiškas nuosmukis (109)

Situacija Lietuvos transporto sektoriuje blogėja, sako Lietuvos verslo konfederacijos (LVK)...

Po vaiko paviešintų vaizdo įrašų Kupiškyje globotojai gresia nelaisvė iki penkerių metų (91)

Toks atvejis, kai laikina globotoja įtariama smurtu prieš mažametį, yra pirmas, tvirtina vaiko...

Lietuva smuko žemyn FIBA reitingo lentelėje (75)

Po prasčiausio istorijoje pasirodymo planetos čempionate Kinijoje Lietuvos vyrų krepšinio...