Įvairiose Europos šalyse ir Azijoje nemažai metų praleidęs virtuvės meistras atsiųstame pranešime pasakoja sako, kad Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente.

„Dėl to, kad tai bene vienintelė visuotinai minima lietuviška šventė vasarą, ant Joninių stalo dominuoja saldumynai ir ant žarijų kepta mėsa. Labai svarbu, kad jau dabar vis daugiau vietos ant stalo užima vaisiai, uogos, gaivieji gėrimai, salotos. Riebių mišrainių, riebios orkaitėje keptos mėsos nėra arba šie patiekalai atsiduria antrame plane. Todėl Joninės tikrai turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente, kur maistu mėgaujamasi saikingai“, – sakė G. Abraškevičius.

Jis rekomenduoja šiek tiek sumažinti saldumynų, dar daugiau dėmesio skirti vaisiams ir salotoms, naminiams iš sulčių ir uogų pagamintiems limonadams, naudojant kuo mažiau cukraus. Labai šiai progai, anot jo, tiktų ir įvairios vaisių salotos. Pagrindiniu akcentu galėtų išlikti pagal kokybišką receptą gerai paruošta, ant žarijų kepta mėsa. Bet tiek, kad nebūtų pagundų persivalgyti.

„Jei oras geras, išnaudokite jį įvairiai veiklai lauke, susigalvokite žaidimų, kad nebūtų vien sėdėjimas prie stalo. Ragaukite visų patiekalų po truputį, geriau po kelis kartus, o ne iš karto stenkitės prisikišti skrandį. Tada Joninės išties bus smagi, gaivi ir lengva vasaros šventė“, – patarė virtuvės šefas.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus atstovas Jonas Plenta sako, kad Joninėms žmonės įsigyja išties daug įvairių saldumynų, o taip pat mėsos kepsniams ant žarijų.
„Labai populiarūs tortai ir šakočiai. Ieškantys naujovių Joninių stalą papuošia ir spalvingais, išskirtinio skonio turkiškais saldumynais, kurių specialų skyrių turime savo turguje. Suintensyvėja prekyba vaisiais, uogomis ir daržovėmis. Ir, žinoma, šviežia arba marinuota mėsa kepti ant žarijų. Populiariausia Joninėms išlieka mėsa šašlykams arba jau paruošti kepti šašlykai.

Įdomesnių kepsnių ant žarijų norintys pirkėjai dažniausiai traukia pas jautienos ir avienos prekybininkus, kurie pataria išsikepti jautienos steiką ar pabandyti avienos šonkauliukus. Tuo metu įdomesnių įdomesnių pagardų mėsai suka į specializuotas prieskonių krautuvėles, kur galima rasti, tarkime, tikrų indiškų prieskonių, ir paruošti mėsą pagal tos šalies tradicijas“, – sakė J. Plenta.

Tortais ir šakočiais turguje prekiaujanti Irena Povilaitienė teigė, kad vasariškas, gaivus tortas su vaisiais ar uogomis yra tapęs bene privalomu lietuviškų Joninių akcentu.

„Taip pat populiarūs ir šakočiai. Jei namuose yra Jonas arba einama į svečius jo sveikinti, dažnai perkamas didelis papuoštas šakotis. O jei Jonas ar Janina švenčia garbingą jubiliejų, neapsieinama be krokembušo. Tai – šakotį savo forma primenantis, iš plikytų pyragaičių su maskarponės įdaru sulipdytas, nepaprasto skonio įspūdingai atrodantis gaminys“, – pasakojo prekybininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)