aA
Šiandien jaunesnioji karta prioritetą teikia maisto kainai ir skoniui, o itin paprastus patiekalus iš kelių ingredientų dažnai gamina namuose. Statistiškai virtuvėje jie linkę praleisti iki 30 min. Kaip sako žurnalistas Andrius Užkalnis, jaunimas renkasi greitą, tačiau skanų ir kokybišką valgį. Atsiųstame pranešime spaudai jis taip pat pastebi, kad jaunuoliai patiekalų skonį mėgsta sustiprinti įvairiais pagardais.
Burgerių festivalis
© DELFI / Modesta Meškė

Svarbiausia – kaina, o skonį pagerina padažais

Remiantis portalo „The Spoon“ 2017 m. internetine apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 1000 JAV namų ūkių, šiandien jaunesnioji karta (18–29 m.) namuose gamina netgi dažniau nei vyresni asmenys. Tačiau jų ruošiami patiekalai yra itin paprasti, jiems pagaminti užtrunka iki 30 minučių. Be to, jaunimas prioritetą skiria dviem veiksniams – maisto kainai ir skoniui. Tuo metu vyresnioji karta yra linkusi vertinti maistingumą ir sveikumą. Vartojimo tendencijos rodo, kad šiandien Lietuvos gyventojų valgymo įpročiai vis labiau panašėja į amerikiečių. O kaip pastebi žurnalistas ir maisto kritikas A. Užkalnis, šalyje jau retai galima išgirsti jaunuolį sakant: „Man viskas skanu.“

„Taip kalba nebent vyresnės kartos žmonės, kuriems dažnai būdavo svarbiausia nusipirkti maisto, nesvarbu, kokio. Žinoma, girtam – ir ožka panelė, taip ir alkanam – pervirti prastos kokybės sovietiniai makaronai irgi buvo maistas. Iš jaunosios kartos vis rečiau galima išgirsti: „Gal skonis ir nieko, svarbu, kad tik būtų sotu.“ Jie renkasi greitą, skanų ir kokybišką valgį: išsivirė koldūnų, užsidėjo šaukštą majonezo arba kito padažo ir valgo“, – apie jaunuolių mitybos įpročius kalba A. Užkalnis.

„Vartotojų įpročių tyrimai rodo, kad Lietuvoje žmonės maisto gaminimui namuose vidutiniškai skiria apie 45 valandas per mėnesį. Tam, kad pagerintų skonį, ruošdami patiekalus jie 9 iš 10 kartų naudoja įvairius pagardus. Be to, jaunimui patinka pridėti daugiau skonių, todėl ši grupė vartoja daugiausia majonezinio pagrindo padažų“, – komentuoja „Daumantų“ rinkodaros vadovė Karolina Grušauskaitė.

Taip kalba nebent vyresnės kartos žmonės, kuriems dažnai būdavo svarbiausia nusipirkti maisto, nesvarbu, kokio. Žinoma, girtam – ir ožka panelė, taip ir alkanam – pervirti prastos kokybės sovietiniai makaronai irgi buvo maistas. Iš jaunosios kartos vis rečiau galima išgirsti: „Gal skonis ir nieko, svarbu, kad tik būtų sotu.“
A. Užkalnis

Be to, keičiasi patiekalai, su kuriais vartojamas majonezas. Pasak pašnekovės, anksčiau šis padažas tradiciškai būdavo naudojamas su virtais kiaušiniais, keptais ar virtais mėsos gaminiais ir gaminant salotas. O šiandien jis vis dažniau dedamas gaminant sumuštinius, mėsainius, tortilijas ir grilio patiekalus, taip pat naudojamas maistui marinuoti bei kepant konditerijos gaminius.

Maisto vartojimo madų semiasi iš užsienio

Anot A. Užkalnio, jau praėjo tie laikai, kai žmonės Lietuvoje ateidavo į japonų virtuvės restoraną ir juokdavosi nesupratę, kaip sušiuose gali būti majonezo ir krabų lazdelių. Jo teigimu, šiandien daugelis žino, kad net brangiuose japonų restoranuose Tokijuje ar Osakoje ant kiekvieno stalo yra ne tik sojų padažo, bet ir majonezo.

Jaunimas nenori vergauti virtuvėje – renkasi kokybišką, bet greitą maistą
© Shutterstock

„Legendos apie tai, kaip Prancūzijoje kažką primušė ar išvarė iš restorano, nes jis, neva, paprašė kečupo, tėra legendos arba atsitiktinės nesąmonės. Kečupas, pomidorų ar barbekiu padažas yra genialūs žmonijos išradimai, skonio kapsulė ir džiaugsmas buteliuke, ir jaunoji karta tai žino“, – sako maisto publicistas.

Kaip sako restorano „Drama Burger“ atstovas Jonas Mažintas, laisvai keliaudami po pasaulį žmonės, ypač jaunoji karta, pamato įvairių maisto vartojimo kultūrų, o vėliau ir gimtinėje ieško atitinkamos kokybės. Anot jo, kokybiško aukštesnės klasės mėsainių vartojimo auditorija kasmet plečiasi: gourmet burgerius atranda ne tik „hipsterių“ ratas, bet ir vyresnė karta.

„Vadinami millenialsai su gourmet burgeriai, galima sakyti, augo, tad jie vartojami dažniau ir įvairesnėmis progomis. O vyresnė karta juos tik atranda – su šeima ar draugais burgerių restorane apsilanko savaitgaliais. Žmonės pradėjo suprasti, kuo premium klasės mėsainiai ir jų kokybė skiriasi nuo tiesiog už kampo prabangaus interjero restorane keptos atšildytos vištos krūtinėlės“, – sako J. Mažintas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Mėsos technologas patarė, ko šiukštu nedaryti su mėsa, jei norisi sultingos (45)

Sultingas, aukštos kokybės ir puikiai paruoštas mėsos kepsnys suvilioja ne vieną. Ir jei...

Pristatė unikalų pasiūlymą Vilniuje: tokių lietuviškų linksmybių užsieniečiai dar nematė (20)

Naujo lietuviško startuolio „feelZcity“ kūrėjai ėmėsi suplanuoti tokią vakarienę, kurios...

Paragauti garsiojo šefo ruoštų patiekalų nusidriekė ponų eilės (34)

Sostinėje įsikūrę žymiausius pasaulio baldų, porceliano, krištolo bei sidabro gamintojus...

TOP 30. Geriausi 2019 metų restoranai Lietuvoje – pirmasis dešimtukas (98)

Ketvirtus metus iš eilės sėkmingai besivystantis „ 30 geriausių restoranų “ Lietuvoje...

Vasaros meniu: kokios maisto tendencijos bus populiarios šį sezoną

Vasara – bene vienintelis metų laikas, kuomet žmonių įprastas gyvenimo ritmas keičiasi iš...

Top naujienos

DELFI tyrimas. Įspūdinga Borisovo sėkmė: į jo įmonės sąskaitą plūsta Lietuvos pinigai (173)

Skandalingasis verslininkas ir į Prezidentūrą Rolando Pakso prezidentavimo metais prasibrauti...

Turintiems daug atostogų reikėtų susirūpinti: amžinai jos nesikaups (25)

Atostogas vengiantiems imti darbuotojams derėtų prisiminti, kad amžinai jos nesikaups, po kiek...

Saudo Arabija užgniaužusi kvapą laukia, ar bus panaikintas dar vienas didelis tabu (19)

Rijado centre įsikūrusiame sporto bare blausioje prietemoje visu garsu transliuojamos sporto...

Uodų žemėlapis: į kurias Lietuvos vietas geriau kojos nekelti pasitikrinkite, ar dėl nežinojo savo kieme neveisiate uodų (11)

Mėgstantiems leisti laiką gamtoje šiemet pasisekė: sausas pavasaris lėmė tai, kad uodų šiuo...

Daugiau nei 100 vaikų žuvo užsikrėtę pavojinga smegenų infekcija uždarytos visos mokyklos (2)

Šimtai tėvų ir neabejingų vietos gyventojų antradienį, birželio 18 dieną, rinkosi prie...

Skvernelis sprendimo dar neatskleidžia: turiu pakankamai daug abejonių ragina užbaigti karą su konservatoriais (36)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad dar dvejoja, ar liks premjero pareigose po...

Pasipiktino automobilių vairuotojų elgesiu: įsivaizduoja, kad keliuose yra vieni (42)

Šiltojo sezono metu ne vienas automobilį iškeičia į dviratį ar elektrinį paspirtuką. Visgi...

Po skyrybų posėdžio tylėjęs Andrius Šedžius papasakojo, kas iš tiesų dedasi už uždarų teismo durų: tai primena karą (65)

Antradienį dar viename teismo posėdyje susitikus besiskiriantiems ir dėl vaiko gyvenamosios...

Lietuvą jau netrukus siaubs galingos liūtys – lietų lydės perkūnija, žaibai ir gūsingas vėjas (37)

Vakar Lietuvos orus lėmęs anticiklonas jau pasitraukė į rytus, o šiandien prie mūsų šalies...

„Wizzair“ lėktuvo tūpimas vos nesibaigė tragedija: nekokybiška danga apgadino orlaivį (6)

Budapešto oro uoste vieno oro bendrovės „Wizzair“ lėktuvo, trečiadienį atskridusio iš...