Pasak jo, moterys ir Lietuvoje, ir Italijoje geria kapučino ir latę. Tačiau Italijoje latė neegzistuoja, mat latė buvo sugalvota Amerikoje. O Italijoje yra gerokai mažiau kavos pasirinkimo galimybių.

„Vyrai Lietuvoje pusryčiams ateina į degalinę, suvalgo dešrainį ir grįžta namo, nes gali būti, kad namie neranda normalaus maisto, o vyrai vis tiek valgyti nori. Italijoje irgi yra panašiai, tačiau jie sustoja suvalgyti sumuštinį su mėsa, bet šito žmona nežino. Ši situacija dažniausiai būna slapta.

Bet bet kokiu atveju vyrai geria espreso. Jeigu vyras yra girtuoklis – geria espressso coretto, tai reiškia, kad kava su grapa. Tokia kava labiau įprasta aplink Veneciją esančiame regione“, – teigė Gian Luca.

Perveria žvilgsniu? Na ir kas!


Ko gero, ne vienam Italijoje teko susidurti, jog užsisakius latė ar kapučino, perveria žvilgsnis, kad kažką padarėme ne taip. Lietuvoje – jokių problemų.

„Pavalgę pietus, mes drąsiai viską užgeriame dideliu puodu latė kartu du dideliu gabalu Napoleono“, – sakė kavos žinovas Kęstutis Krasauskis.

Tačiau Gian Luca jam prieštaravo: „Ne ne, jūs ne taip darote. Pas jus įprastai ateina žmonės dienos pietų, standartiškai užsisako sriubytės ir pagrindinį patiekalą, desertai būna tik pasirinktini, kai paklausia ko norite gerti – dažnas atsakymas būna latė“.

Bet italų šefas sako, kad tai netinka ir pietums užbaigti rekomenduoja espreso ar ristreto. „Kava vietoj vandens – šie du dalykai nesueina. Jeigu tu geri kapučino ir į tave žiūri blogai – tai yra jo problema. Greičiausiai, tas žmogus turėjo problemų su žmona prieš ateidamas į darbą. Tad jei norite, gerkite tą kapučino. Pagal mane, žmogus gali pasirinkti gerti tai, ką nori“, – šmaikštavo italas.

Anot G. L. Demarco, kiekvienas žmogus turi savo taisykles, kaip ir kokią geria kavą. „Mes, vyrai, nepadauginame pieno, nes mums vėliau būna per sunku. Aš, kuris esu jau virš 30-ies, man jau miegas ima, todėl aš nebegeriu. Tada geriu espreso ir jaučiuosi geriau“, – pasakojo G. L. Demarco.

Bloga kava gali sugadinti viską


Pasak jo, italams problema – sumaišyti skonius. Italai siekia, kad espreso kavos skonis išliktų paskutinis burnoje.

„Gali būti patys geriausi restoranai, bet jei ten bus neskanūs desertai, žmonės visada prisimins.
Yra du dalykai, kurie gali sugadinti restorano vardą – desertas ir kava. Jeigu Italijoje kava yra blogai paruošta– sudeginta ir skonyje tai jaučiasi – žmonės pas tave negrįš, nes Italijos žmonės yra labai reiklūs. O jei vakarienei paprašei kapučino – žmonės nesupras“, – dėstė Gian Luca.

Tačiau tiek lietuviai, tiek italai pusryčiams kavą šiek tiek švelnina pienu. Pasak virtuvės šefo, tokią vaikišką kavą Italijoje geria ir vaikai. „Man vaikystėje tėtis duodavo puodelį šilto pieno su šlakeliu kavos“, – man tai labai patikdavo.

Italo įsitikinimu, lietuviai mano, kad kakava yra žymiai sveikiau vaikams nei kava. „Nežinau kodėl, bet mano mama buvo nusistačiusi prieš kakavą ir manė, kad ji yra nesveika“, – teigė jis.

Geros kavos maišyti nevalia


G. L. Demarco liepė išmokti – jeigu ragaujame iš tiesų gerą kavą, jos negalima maišyti nei su pienu, nei gardinti cukrumi. Jeigu norime paragauti geros kavos skonį – jos negalime maišyti su nė kuo.

„Mane kažkada pakvietė draugas kavos. Paklausiau, kur? Sako, čia labai skani latė. O koks tada skirtumas, kokią kavą gersim, jei geriam latę? Juk pienas turi savo skonį. Tada jis dar įsidėjo du šaukštelius cukraus, grietinėlės, sirupo. Tai jūs man pasakykit, koks skirtumas tokios kavos? Aš jam sakiau – čia juk visas patiekalas. Dar spagečių įdėti trūksta.

Tada pasijuokiu ir sakau, gal ant tų užpilų, tu dar šokolado užsidėk ir riešutų ant viršaus? O jis atsako – taip, teisingai. Bet čia tada jau nebe gėrimas, o desertas“, – apie lietuvių įpročius, geriant kavą, pasakojo italas.

Ir pridūrė, jog visi tie kavos sluoksniavimai atsirado Amerikoje: „Amerikonams viską reikia didinti, o mes, italai, atrodome kaip apgavikai – „šitie tai nenormalūs, na, ką tu duodi – duok normaliai, ar tau gaila“. Mums užtenka espreso, kapučino, ristreto ir espresso macchiato.“

Gian Luca Demarco
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)