aA
Jei kartais užsuksite į svečius pas draugus ir jie pasiūlys jums pasimėgauti ledais su keptomis pinijomis ir tyru alyvuogių aliejumi, galite būti tikri – jūsų bičiulis buvo vienas iš nedaugelio, patekusių į sveiko maisto gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę su svečiu iš Italijos Giancarlo Bonamini.
Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Aliejaus paslaptys – iš profesionalo lūpų

Mes savo ūkyje gaminame lengvą, švelnų alyvuogių aliejų, labai tinkantį prie šviežio sūrio bei baltos mėsos“, – pasakojo svečias iš Italijos Giancarlo Bonamini, Frantoio Bonamini ūkio savininkas.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Pasak pašnekovo, šis aliejus „jau gimsta toks“, jo nereikia kaip nors ypatingai gaminti. Švelnų, elegantišką skonį lemia Veronos regiono saulėtas klimatas ir specialios alyvuogių veislės. Vietiniai gyventojai labai mėgsta šį žaliąjį savo krašto auksą ir suvartoja jo tikrai daug: skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas italas per dieną suvartoja 50 g alyvuogių aliejaus.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Į sveiko gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę susirinkusius svečius Giancarlo Bonamini pakvietė degustuoti tyro alyvuogių aliejaus, supažindino su įvairiomis jo ūkyje gaminamo aliejaus rūšimis. Pasakoti apie aliejų G. Bonamini gali daug ir ilgai, nes tai – ir jo darbas, ir aistra.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Prieš daugelį metų netoli Veronos esantį aliejaus gaminimo ūkį įsigijo jo tėvas, o nuo 1990 metų čia, baigęs žemės ūkio studijas, pradėjo dirbti ir Giancarlo. Netrukus rinkoje pasirodė „Bonamini“ prekės ženklas. „Mūsų filosofija – palaikyti glaudžius ryšius su mūsų šalimi, jos tradicijomis ir aplinka“, – sėkmės paslaptimi dalijosi svečias iš Italijos.

Šiandien Giancarlo Bonamini gaminamas aliejus – daugkartinis aliejų pasaulio čempionas švelnių aliejų kategorijoje. Be to, jam priklauso ir alyvmedžių giraitė, kurioje derlių brandina 4000 alyvmedžių.

Mokė gaminti nepakartojamo skonio brusketas bei steikus

Po aliejaus degustacijos svečiai buvo pakviesti į maisto gaminimo pamoką. Atskleisti virtuvės paslaptis ir kaip derinti aliejų su įvairiais patiekalais mokė aliejų someljė Liana Davletšina ir „Good Food Studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Pirmiausia A. Švetkauskė iš parodė, kaip gaminti jų sukurtas firmines trijų skonių brusketas: su alyvuogėmis ir gorgonzolos sūriu, Caprese stiliumi su vytintais pomidoriukais ir pesto padažu bei mocarela bei visų mėgiamu Parma DOC vytintu kumpiu, kale lapais, Parmigiano Reggiano DOP sūriu.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Mėsos šefas, Mykolas Lučiūnas ėmėsi rimtesnių patiekalų ir drauge su svečiais ruošė dviejų rūšių sausai brandintos jautienos steiką – su pipiriniu bei žolelių padažais.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

Na, o desertui buvo pasiūlytas itin originalus patiekalas – ledai su keptomis pinijomis ir ypač tyru alyvuogių aliejumi. Pasak italo, juo pagardintas maistas – daug lengvesnis ir greitai virškinamas.

Itališka vakarienė Vilniuje
Itališka vakarienė Vilniuje
© DELFI / Modesta Meškė

„Alyvuogių aliejaus kultūrą į Lietuvą atvežiau prieš šešerius metus ir nuolat ją puoselėju. Noriu, kad žmonės pažintų tikrąjį „žaliąjį auksą“, kurį savo veikaluose aprašė dar Hipokratas, ir pasinaudotų visa jo teikiama nauda. Tai ne tik nepamainomas bet kurio patiekalo palydovas, bet ir maisto papildas, vaistas, grožio bei ilgaamžiškumo eliksyras. Linkiu kiekvienam pažinti tikrą alyvuogių aliejų – maloniai kvepiantį, kartoką, pikantišką ir tokį, kuris geriamas tiesiog kaip sultys, nes juk tai ir yra alyvuogių sultys“, – teigė renginį organizavusi vienintelė Lietuvoje aliejaus someljė Liana Davletšina.

Pašnekovė teigė esanti labai laiminga, kad pavyko į Lietuvą prisikviesti aukščiausią – 99 balų reitingą pasauliniame reitinge turintį Frantoio Bonamini ūkio savininką Giancarlo Bonamini. „Tai didelė garbė ir įvertinimas. Frantoio Bonamini jau daug metų apdovanojamas kaip geriausias pasaulyje ūkis švelnių aliejų kategorijoje“, – kalbėjo L. Davletšina.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
3.9000

Itin gardūs sumuštiniai, kurie užkariaus jūsų draugų širdis (6)

Alfas Ivanauskas atskleidė labai gardžių sumuštinių receptą. Šie tikrai užkariaus jūsų...

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė perspėjo grybų mėgėjus: šie požymiai rodo apsinuodijimą (13)

Nors grybai turi naudingų savybių, mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria...

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą (37)

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Ypatingas grybų pyragas: gardus tiek karštas, tiek šaltas (8)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti nekasdienišką baravykų pyragą , kuris tiks...

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Top naujienos

Autentiški Kosto Kubilinsko gyvenimo kadrai: kaip vaikų poetas tapo žudiku ir išdaviku (138)

Talentingas ir jautrus vaikų poetas, kurio skambius eilėraščius apie du batus, skarotą eglutę ir...

Netiki, kad Lietuvoje vėl bus įvestas karantinas: didžiausią baimę verslininkams kelia kitas dalykas (92)

Nors politikai šiuo metu nekalba apie karantino įvedimą Lietuvoje, tačiau pastaraisiais mėnesiais...

Norvegijoje gimdžiusi lietuvė papasakojo, kaip ten prižiūrimos gimdyvės: tokio aptarnavimo pavydėtų daugelis (13)

Gimdymas yra unikali patirtis, kartais net lemianti ateities sprendimus. Turėti dar vieną vaiką...

Ukrainoje sudužus kariniam lėktuvui žuvo 25 žmonės papildyta 8.41 (295)

Ukrainos rytinėje Charkivo srityje penktadienį sudužus kariniam lėktuvui žuvo 25 žmonės, o...

Alytuje rasti dviejų žmonių kūnai (5)

Alytuje penktadienį rasti vyro ir moters kūnai, praneša Alytaus apskrities policija.

Savaitgalį – paskutinė proga pasidžiaugti šiltais orais (11)

Šeštadienio dieną mūsų šalis bus per kaimyninę Lenkiją keliaujančio ciklono šiltojoje...

„Titaniko“ tragedijos liudininkai užsiminė apie keistus tos nakties įvykius: turi naują teoriją (9)

„Tąnakt Šiaurės pašvaistė buvo labai ryški“, – prisiminė įvykio liudininkai.

Pribloškiantis apleisto 9-mečio prisipažinimas: su manimi darė tai, bet tuomet gaudavau pavalgyti (179)

Devynmetis berniukas maždaug metus buvo seksualiai prievartaujamas, tačiau neturėjo net kam...

Daugiau klausimų nei atsakymų: mįslinga ir kraupi 21 m. studentės mirtis (86)

2013 metais vieno Los Andželo viešbučio vandens rezervuare buvo rastas 21-erių Elisos Lam kūnas....

|Maža didelių žinių kaina