aA
Istorinėje vietoje, tiesiai priešais Trakų pilį, kur susipina praeitis ir dabartis, pristatyta istorinė-gastronominė knyga „Karalienės Bonos virtuvė“. Į Lietuvos didžiosios kunigaikštienės vardu pavadintą restoraną „Bona“ susirinkę svečiai ne tik klausėsi įdomiausių istorijų apie Lietuvos istorijai nusipelniusią moterį, bet ir ragavo patiekalų iš naujojo meniu, rašoma atsiųstame pranešime.
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.


Ši knyga šiemet išleista neatsitiktinai – sukanka lygiai 500 metų, kai garsios ispanų Aragonų dinastijos atstovė, Italijoje užaugusi Bona Sforca buvo karūnuota Lenkijos karaliene ir didžiąja Lietuvos kunigaikštiene. Šiai moteriai negailima epitetų, ji buvo didi asmenybė, tikra dama ir išmintinga valdovė, į Lietuvą atnešusi kulinarijos tradicijas, stalo ir vaišių etiketą, svetingumo supratimą ir mecenatystę.

„Nuostabu, kad istorija artėja prie žmogaus, neabejoju, to siekė ir karalienė Bona. Ji buvo kultūros patronė, labai daug į ją investavo. Pagerbdami didžiulį valdovės įnašą į Lietuvos gastronominę kultūrą, restoranui Trakuose prieš šešerius suteikėme „Bona“ vardą. Nuo to laiko restorane kūrybiškai sekame Milano kunigaikštytės atvežtomis bei įdiegtomis Viduržiemio jūros regiono kulinarijos tradicijomis. Karalienės Bonos įkvėpti nuolat puoselėjame draugystę ir bendradarbiavimą su kviestiniais mentoriais iš Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos“, – vakaro svečiams pasakojo restorano įkūrėja Rasa Šnaiderienė.

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

Istorijos apie Lietuvos didžiąją kunigaikštienę į vieną knygą surinktos bene pirmą kartą. Ano meto virtuvė knygoje turi kur kas platesnę reikšmę, per ją knygos kūrėjos atskleidžia gyvenimo būdą, papročius ir pačios Bonos asmenybę. Knygos autorės ilgai ieškojo ir receptų, kurie atitiktų to meto virtuvės tradiciją.

Aistringai istorija ir karalienės Bonos gyvenimu besidominti knygos autorė Jolita Bernotienė kalbėjo: „Ano meto Lietuvoje dominavo juoda duona, o Bonos dvaras buvo pratęs prie baltos. Balti miltai – vienas iš didžiausių italų mitybos įtakos aspektų mūsų virtuvėje. Tačiau karalienės nuopelnai kur kas didesni – ji buvo Renesanso epochos žmogus, dama, kuri šiais laikais atitiktų emancipuotos moters etaloną: išsilavinusi, veikli ir ambicinga, sugebanti derinti darbą bei atsakomybę šeimoje, neužmirštanti, kad yra dailiosios lyties atstovė ir gebanti tuo pasinaudoti. Tokio charakterio moteris kaip ji šiandien turbūt būtų didelės įmonės arba net valstybės vadovė.“

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

„Karalienės Bonos valdymo metais ant valdovo stalo atsirado lazanija ir tortai, maistas imtas gardinti Viduržemio jūros virtuvei būdingomis žolelėmis, pradėta valgyti daugiau daržovių. Sakoma, kad Bona išmokė lenkus ir lietuvius kultūringai elgtis prie stalo“, – karalienės nuopelnus lietuviškai virtuvei vardijo viena iš knygos autorių – istorikė, doktorantė Rasa Leonavičiūtė.

„Valgydami net nesusimąstome, kiek daug patiekalų metams bėgant nuo kunigaikščių stalo persikėlė kasdieninę mūsų virtuvę. Ir joje – galybė atradimų, kaip ir karalienės Bonos gyvenime, kuris gali įkvėpti netgi šiandienos moteris. Tai pirmoji tokia visapusiška knyga ne tik apie karališkos šeimos virtuvę, bet ir apie Bonos gyvenimo vingius, politines vingrybes“, – sakė knygos leidėja, leidyklos „Aukso žuvys“ įkūrėja Sigita Pūkienė.

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

Receptai iš nepaprastomis istorijomis ir iliustracijomis pagardintos knygos jos pristatymo vakarą atgimė naujam gyvenimui. Virtuvės šefas Artūras Naujokas iš naujojo meniu patiekė valgius, kurių receptūra siekia Renesanso laikus. Svečiams buvo pasiūlyta: rizotas su miško grybais, lakštiniai su varškės sūriu, vyne troškintas liežuvis su pastarnokų tyre ir šakninėmis daržovėmis, vyšnių tartaletė su rožių vandeniu ir grūstais pipirais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (31)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Beata Nicholson pasidalijo prancūziško žuvies troškinio receptu: išskirtinumo suteikia vienas ingredientas (19)

Kai atšąla oras, šis troškinys pakelia ūpą, nes yra lengvas, jo pavalgęs neapsunksti, LRT...

Top naujienos

Landsbergis perspėjo Karbauskį: mūsų laukia katastrofa (588)

Besibaigiant Seimo rudens sesijai ir prasidedant rinkimų maratonui laidoje „DELFI Diena“...

Nusivylę, susierzinę ir pikti: „Brexit“ įvarė JK į kampą (89)

Jungtinė Karalystė atsidūrė pavojingiausioje kryžkelėje per kelis dešimtmečius po to, kai...

Gyvai / Dakare tarp lietuvių užvirė kova sekundę į sekundę: priekyje Vanagas, iš paskos – Juknevičius atnaujinta 16.20 val. (71)

Dakaro ralyje – 9-oji diena ir finišas, rodos, ranka pasiekiamas. Tačiau lenktynių organizatoriai...

Parduoda ypatingą butą Vilniuje už beveik milijoną eurų: kodėl už jį verta tiek pakloti? (1)

Užupyje, ant Vilnelės kranto parduodamas butas, užimantis net 267 kv. metrus ir išsitenkantis...

Anglijoje gyvenanti lietuvė nusprendė neleisti vaikų į mokyklą: netenkino, kad jie privalės daryti tai, kas pasakyta (55)

Dizainerę Mildą Juškaitytę ko gero būtų galima pavadinti ne visai tipine mama – jos mažyliai...

Teismas paskelbė verdiktą dėl 9-metės įvaikinimo į Naująją Zelandiją: visuomenė jo nesužinos (696)

Vilniaus apygardos teismas paskelbė sprendimą dėl tarptautinio įvaikinimo, kuriame devynmetės...

„Linkomanija“ bus užblokuota šią savaitę, „piratai“ atsakė instrukcijomis, kaip apeiti draudimus (296)

Interneto tiekėjai, vykdydami teismo sprendimą, ruošiasi blokuoti failų dalijimosi svetainę...

Iš viešumos dingęs keistuolis Antanas Nedzinskas: aš tikrai gyvenu geriau negu Radži (34)

„Aš tikrai gyvenu geriau negu Radži. Turiu daug daugiau laisvės, daug daugiau vietos, galiu ir...

Turto banko vadovas: turime galvoti, kaip valstybės pastatus užpildyti institucijomis (23)

Naujasis valstybės nekilnojamąjį turtą centralizuojančio Turto banko vadovas Mindaugas...

„Facebook“ prieš 2019 m. rinkimus pasaulyje sugriežtins politinės reklamos taisykles (2)

„Facebook“ pranešė pirmąjį metų pusmetį sugriežtinsiantis politinės reklamos socialiniame...