aA
Istorinėje vietoje, tiesiai priešais Trakų pilį, kur susipina praeitis ir dabartis, pristatyta istorinė-gastronominė knyga „Karalienės Bonos virtuvė“. Į Lietuvos didžiosios kunigaikštienės vardu pavadintą restoraną „Bona“ susirinkę svečiai ne tik klausėsi įdomiausių istorijų apie Lietuvos istorijai nusipelniusią moterį, bet ir ragavo patiekalų iš naujojo meniu, rašoma atsiųstame pranešime.
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.


Ši knyga šiemet išleista neatsitiktinai – sukanka lygiai 500 metų, kai garsios ispanų Aragonų dinastijos atstovė, Italijoje užaugusi Bona Sforca buvo karūnuota Lenkijos karaliene ir didžiąja Lietuvos kunigaikštiene. Šiai moteriai negailima epitetų, ji buvo didi asmenybė, tikra dama ir išmintinga valdovė, į Lietuvą atnešusi kulinarijos tradicijas, stalo ir vaišių etiketą, svetingumo supratimą ir mecenatystę.

„Nuostabu, kad istorija artėja prie žmogaus, neabejoju, to siekė ir karalienė Bona. Ji buvo kultūros patronė, labai daug į ją investavo. Pagerbdami didžiulį valdovės įnašą į Lietuvos gastronominę kultūrą, restoranui Trakuose prieš šešerius suteikėme „Bona“ vardą. Nuo to laiko restorane kūrybiškai sekame Milano kunigaikštytės atvežtomis bei įdiegtomis Viduržiemio jūros regiono kulinarijos tradicijomis. Karalienės Bonos įkvėpti nuolat puoselėjame draugystę ir bendradarbiavimą su kviestiniais mentoriais iš Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos“, – vakaro svečiams pasakojo restorano įkūrėja Rasa Šnaiderienė.

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

Istorijos apie Lietuvos didžiąją kunigaikštienę į vieną knygą surinktos bene pirmą kartą. Ano meto virtuvė knygoje turi kur kas platesnę reikšmę, per ją knygos kūrėjos atskleidžia gyvenimo būdą, papročius ir pačios Bonos asmenybę. Knygos autorės ilgai ieškojo ir receptų, kurie atitiktų to meto virtuvės tradiciją.

Aistringai istorija ir karalienės Bonos gyvenimu besidominti knygos autorė Jolita Bernotienė kalbėjo: „Ano meto Lietuvoje dominavo juoda duona, o Bonos dvaras buvo pratęs prie baltos. Balti miltai – vienas iš didžiausių italų mitybos įtakos aspektų mūsų virtuvėje. Tačiau karalienės nuopelnai kur kas didesni – ji buvo Renesanso epochos žmogus, dama, kuri šiais laikais atitiktų emancipuotos moters etaloną: išsilavinusi, veikli ir ambicinga, sugebanti derinti darbą bei atsakomybę šeimoje, neužmirštanti, kad yra dailiosios lyties atstovė ir gebanti tuo pasinaudoti. Tokio charakterio moteris kaip ji šiandien turbūt būtų didelės įmonės arba net valstybės vadovė.“

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

„Karalienės Bonos valdymo metais ant valdovo stalo atsirado lazanija ir tortai, maistas imtas gardinti Viduržemio jūros virtuvei būdingomis žolelėmis, pradėta valgyti daugiau daržovių. Sakoma, kad Bona išmokė lenkus ir lietuvius kultūringai elgtis prie stalo“, – karalienės nuopelnus lietuviškai virtuvei vardijo viena iš knygos autorių – istorikė, doktorantė Rasa Leonavičiūtė.

„Valgydami net nesusimąstome, kiek daug patiekalų metams bėgant nuo kunigaikščių stalo persikėlė kasdieninę mūsų virtuvę. Ir joje – galybė atradimų, kaip ir karalienės Bonos gyvenime, kuris gali įkvėpti netgi šiandienos moteris. Tai pirmoji tokia visapusiška knyga ne tik apie karališkos šeimos virtuvę, bet ir apie Bonos gyvenimo vingius, politines vingrybes“, – sakė knygos leidėja, leidyklos „Aukso žuvys“ įkūrėja Sigita Pūkienė.

 Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
Knygos „Karalienės Bonos virtuvė“ pristatymas
© Organizatorių nuotr.

Receptai iš nepaprastomis istorijomis ir iliustracijomis pagardintos knygos jos pristatymo vakarą atgimė naujam gyvenimui. Virtuvės šefas Artūras Naujokas iš naujojo meniu patiekė valgius, kurių receptūra siekia Renesanso laikus. Svečiams buvo pasiūlyta: rizotas su miško grybais, lakštiniai su varškės sūriu, vyne troškintas liežuvis su pastarnokų tyre ir šakninėmis daržovėmis, vyšnių tartaletė su rožių vandeniu ir grūstais pipirais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Kaip tinkamai laikyti vaisius, kad šie greit nesugestų arba kaip reikiant prinoktų (4)

Prasidėjus mėgstamų vaisių sezonui, kyla pagunda prisipirkti jų daugiau, nei pavyksta iš karto...

Elito pamėgtuose „Stikliuose“ įsidarbinęs naujas šefas nepasikuklino: su vidutinybėmis nedirbu (238)

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranuose vyksta pokyčiai – šį rudenį į...

Egzotiškieji persimonai: lietuviai itin pamėgo, tačiau iki šiol neišmoko, kaip valgyti (124)

Atėjus šaltajam sezonui, dažnas gyventojas ieško natūralių vitaminų, stiprinančių imunitetą,...

„Michelin“ žvaigždutę pelnęs Pasquale Palamaro: labai daug dalykų virtuvėje išmokau iš savo močiutės

Jis žino, ką reiškia virtuvėje raškyti „ Michelin “ žvaigždes. Ir vieną jų prisisegti...

Tokio paties skonio sūrį gaminančius konkurentus apgynė ES teismas

Maisto produktų skonio autorių teisių negalima įregistruoti, nes tai pernelyg subjektyvu,...

Top naujienos

Tapinas: jeigu jau galime žveją nukelti girtą nuo ledo, tai gal galime ir prezidentę į Rygą nuskraidinti (178)

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės sprendimas dėl lėktuvo gedimo nevykti į Latvijos...

Panevėžio ir Prienų klubų siekiams pasipriešino „Žalgiris“ (1)

Pirmadienį vykusiame Lietuvos krepšinio lygos ( LKL ) visuotiniame susirinkime netrūko įtampos....

Ne visi lietuviai norėtų dirbti trumpiau už tą patį atlyginimą (67)

Didžioji dauguma lietuvių norėtų, kad jų darbovietė sutrumpintų darbo valandas , palikdama tą...

Rusijos samdinius traukia iš „pilkosios zonos“: mes reikalaujame, prašėme jau užtektinai (23)

Rusijos kariuomenės veteranams atstovaujantis forumas sekmadienį nutarė žengti neįprastą...

Kai kurioms Lietuvos ligoninėms – neišvengiami pokyčiai: likimą pasirinkti galės pačios (92)

Pasirodė sąrašas 15 ligoninių, kurios turėtų būti arba uždarytos, arba pertvarkytos. Pasak...

Įsivaikinusi moteris: tiesa, kad vaikas auga ne biologinėje šeimoje, turi savo kainą (48)

Daugelis žmonių turi stiprų poreikį tėvystei, tačiau nepavykus natūraliu keliu susilaukti...

Paskelbtas pavojingiausių žaislų sąrašas: ko per Kalėdas vaikams geriau nedovanoti

Artėjant Kalėdų karštinei, Jungtinėse Amerikos Valstijose paskelbtas 10 pavojingiausių žaislų...

„Benzingalviams“ standartinis „Lamborghini Huracan“ pasirodė per lėtas – pavertė žvėrimi (1)

„Lamborghini“ yra greiti automobiliai, tačiau kai kuriems jų, rodos, įspūdingos galios...