aA
„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą prisuki“, – sako virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Prireikė net keleto metų, kad jis įgyvendintų savo svajonę ir atidarytų restoraną Vilniaus senamiestyje. Šį pavasarį restoranas atvėrė duris savo svečiams. Po dviejų dienų, kai buvo oficialiai paskelbta apie atidarymą, restoraną teko uždaryti. „Pusę metų laikrodis dulkėjo lentynoje, taigi, reikėjo jį sureguliuoti ir vėl paleisti, o tai reiškia, kad atidarėme dar vieną restoraną“, – sako vienas geriausių Lietuvos virtuvės šefų.
Liutauras Čeprackas
Liutauras Čeprackas
© DELFI montažas

Atidaryti restoraną visada – džiaugsmas ir šventė. Jūsų džiaugsmas truko dvi dienas...

Dabar kartais pagalvoju: gal ir gerai, kad vasarą nedirbome. Kieme vis dar tęsėsi remontai, niekaip nesibaigė statybos. Buvo mėnuo, kai į restoraną vaikščiojome pro ūkines duris, nes mūsiškės buvo apkaltos pastoliais.

Visada sakau savo studentams – išnuomoti patalpas restoranui, sukišti begalę pinigų yra pats lengviausias darbas. Sunkumai prasideda, kai įžengi į kasdienybę. Neoficialiai „Gastronomiką“ atidarėme vasario 14 dieną, manėme, padirbėsime, apsiuostysime, pasitikrinsime, o jau tada skelbsime savo žinią. Kai ją pranešėme, dabas restorane truko vos dvi dienas. Atėjo karantinas ir visi restoranai užsidarė.

Ar turėjai planą, iškart sugalvojai, ką veiksi, ką dirbsi toliau?

Didžiausia bėda, kad nė vienas iš mūsų, restoranų savininkų, neturėjo plano. Nė vienas žmogus jo neturėjo. Mes nebuvome pasirengę tam, kas įvyko, visas pasaulis nebuvo pasirengęs. Kai kuri restoraną, juk pinigus tik leidi ir nieko neuždirbi. Tai, kas įvyko pavasarį, buvo maitinimo verslui buvo tikra katastrofa. Mums sakė: kaip jūs dirbate, kad neturite susikaupę pagalvei? Paaiškėjo, kad pagalvės neturėjome ne tik mes, bet ir pasaulinio garso virtuvės žvaigždės.

Tendencijos ir dabar – labai gąsdinančios. Gerų naujienų beveik nėra, dažniausiai tik girdi – tas užsidarė, anas užsidarė. Garsūs pasaulio šefai uždaro savo restoranus arba netgi išvis neatidaro po pandemijos – amerikietis, „Momofuku“ tinklo kūrėjas Davidas Changas, Kalifornijos restoranų pažibos Tomas Keleris, Wolfgangas Puckas, Barselonos restoranas „El Celler de Can Rosa“, „Relae“ Kopenhagoje. Noriu pasakyti, kad nebuvo restorano ir šefo, kurio pandemija nepalietė. Išgyvenimo plano neturėjo niekas, nes niekas negalėjo įsivaizduoti, kad pasaulis, kurį pažįstame, vieną dieną ims ir sustos. Prognozuojama, kad JAV, iki krizės pabaigos, užsidarys ketvirtis restoranų. Labai tikėkimės, kad visa tai – laikinas momentas.

Gastronomika
Gastronomika
© Kernius Pauliukonis

Ar jauti, kad žmonės yra įsibaiminę, kad jie tapo atsargūs netgi tada, kai restoranuose lankytis leidžiama?

Pasaulis pilnas baimės. Mūsų verslui kirto ne tik pandemija, bet ir krizė.
Uždarę restoraną, kai kuriuos žmones išlaikėme, kai kuriuos buvome priversti atleisti. Priėmėme valstybės pagalbą drauge su įsipareigojimais. Ispanijoje 10 procentų PVM mokestį mokantys virtuvės šefai prašo jį sumažinti, sako, kitaip neišgyvens. Gal jie tegu ima pavyzdį iš mūsų, lietuvių? O mes sėdime, laukiame...

Ką veikėte vasarą? Juk jau galėjote restoraną atidaryti, bet kažkodėl neatidarėte...

Vasara yra pats blogiausias laikas atidaryti restoraną mieste. Atidaryti restoraną sostinėje, kurioje nėra turistų – išvis savižudybė. Atidaręs restoraną juk formuoji žmonių įpročius, skleidi žinią, pleti savo svečių ratą, kuris vėliau tampa sėkmingo restorano gyvavimo pagrindu. Aš laukiau rudens, kol Vilnius atgys, į miestą grįš žmonės.

Ką reiškia dar kartą atidaryti restoraną?

Mes surinkome laikrodį ir padėjome jį į lentyną pusmečiui. Teko nupūsti dulkes, surinkti ir paleisti jį iš naujo, o tai reiškia – tarsi atidaryti dar vieną restoraną. Restoranas – tai komanda, nuo kurios priklauso sėkmė. Ji negali nei strigti, nei kliūti. Per karantiną mums pavyko išlaikyti komandos branduolį.

Ar patiekalai restorane liko tie patys?

O kam keisti tai, kas yra gerai? Juk kai meno galerijoje atidarai parodą, o tau ją liepia uždaryti, praėjus pusmečiui negalvoji, kad reikia keisti paveikslus, nes jie apdulkėjo.
Patiekalai liko tie patys, tik produktai nauji, Žmonės nespėjo paragauti pavasario meniu, taigi jį palikome, pakeitėme sezoninius produktus.

Karvelis ir balandėlis
Karvelis ir balandėlis
© Martyna Paukštė

Kur tavo šeima leido karantiną?

Palangoje. Kaime. Pagaliau turėjome laiko sau, bet jei reikėtų rinktis, ar jis, ar dirbame, rinkčiausi darbą. Jaučiausi lyg per premjerą – repetuoji, repetuoji, ateina premjeros diena, spektaklis įvyksta, tačiau sezonas taip ir neįsisiūbuoja. Dabar repetuoti baigėme, restoraną atidarėme iš naujo, vėl lyg pirmąkart.

Nebaisu, kad užuolaidos ir vėl užsitrauks?

Jei kalbame apie vėl – bus tragedija. Restoranų verslas dar nespėjo atsigauti, vis dar gyvename krizės sąlygomis. Aš ir pats tai stipriai jaučiu: viduje esu pasimetęs, neužtikrintas, svyruojantis. Ir man labai nepatinka toji depresinė būsena. Iš tiesų žlunga visa maitinimo verslo sritis, laukėme rudens kaip išganymo, tačiau nė vienas nežinome, ką jis iš tiesų atneš. Tačiau kažkaip turime išgyventi šiame socialiniame eksperimente.

Liutauras Čeprackas
Liutauras Čeprackas
© Gintautas Rapalis
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(28 žmonės įvertino)
4.0357

Prancūzijos restoranai prieš naują karantiną ruošė paskutinę vakarienę

Spalio 29 dieną prieš įsigalint naujam mažiausiai mėnesį truksiančiam karantinui Prancūzijos...

Gydytoja dietologė patarė, kokius sausus pusryčius rinktis ir kokių verčiau atsisakyti (3)

Turbūt vienas mėgiamiausių vaikų rytinių patiekalų yra sausi pusryčiai. Tačiau kiek mes apie...

Nusikelkite į Meksiką: burnoje tirpstantys kukuliai (5)

Pasiilgote kelionių ir naujų skonių? Alfas Ivanauskas kviečia jus nusikelti į Meksiką ....

Maisto technologė įspėja: skaitykite gaminio sudėtį, nes etikečių užrašai klaidina (8)

Dažnai apsipirkinėjant net nepagalvojame, kokius produktus dedame į savo pirkinių krepšelį....

Žąsų kepenėlių pašteto gamintojai tikisi pagerinti pardavimus Kalėdų laikotarpiu (2)

Prancūzai žąsų kepenėlių pašteto gamintojai ragina žmones pirkti šio delikateso Kalėdoms,...

Top naujienos

Paskelbus rekordinį užsikrėtimų skaičių prabilo Skvernelis: ant stalo gula pasiūlymai griežtinti karantiną (802)

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį savo Feisbuko paskyroje įvertino koronaviruso plitimą...

JAV renkasi: kaip Trumpui pavyko užvaldyti ir pakeisti Respublikonų partiją ir ar pavyks pakartoti 2016 magiją? (62)

17 kandidatų dalijasi viena scena ir bando suspėti įsiterpti, kažką pasakyti ir kaip nors...

Renginį vesti turėjusiam Rolandui Mackevičiui teko skubiai izoliuotis, eteryje jį netikėtai pakeitė Jonas Nainys papildyta (52)

Penktadienį (spalio 30 d.) vykusioje „Red Bull SoundClash“ muzikos dvikovoje, kurioje kovėsi...

Koronaviruso stipriausiai siaubiama Europos šalis imasi dar griežtesnių priemonių: gali būti per vėlu simptomų nejaučiančių žmonių nebetestuoja (88)

Niekur kitur Europoje taip nėra pastebimi šiurpūs koronaviruso padariniai, kaip Briuselyje –...

Mirė ilgametis Lietuvos rinktinės futbolininkas Marius Žaliūkas (39)

Šeštadienį Lietuvos futbolo bendruomenę sukrėtė netikėta žinia. Anapilin išėjo ilgametis...

Pirmąkart Seimo nariu išrinkto Valinsko palinkėjimas „suolo draugams“: svarbiausia rasti du svarbius taškus (127)

Į Seimą išrinktas konservatorius Arūnas Valinskas jaunesnysis Seime – ne naujokas, jau...

Lietuviai kapų priežiūrai išleidžia vis daugiau: populiarėja 3D antkapiai, paminklus renkasi ir sau (85)

Paprastai gyventojai renkasi kapų sprendimus, kurie nereikalauja didelės priežiūros, arba...

Santaros klinikose užpildyti visi COVID-19 pacientams gydyti skirti skyriai (151)

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose užpildyti visi COVID-19 pacientams gydyti...

Kodėl kūne atsiranda vėžys? Gydytojas Morozovas viską paaiškino labai paprastai (105)

Vienas mano mylimas kolega onkogenetikas, perfrazavo Orvelo knygą (kurios neskaitė vienas Seimo...

„Bix“ narys Skirmantas Gibavičius anapilin išlydėtas su muzika, prie kapo duobės – jautrus kolegos Samo gestas (15)

Pirmadienį roko gerbėjus pasiekė liūdna žinia – mirė grupės „ Bix “ bosistas...

|Maža didelių žinių kaina