aA
Paulius Strasevičius tituluojamas jauniausiu kulinaru Lietuvoje. Pirmąją autorinę kulinarinę knygą išleidęs vos 21-erių, šiandien Paulius pristato jau ketvirtąją savo receptų knygą „Vieno kąsnio užkandžiai“.
Paulius Strasevičius
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

Su jaunuoju virtuvės šefu, populiaraus maisto tinklaraščio „Kitchen Obsession“ autoriumi atsiųstame pranešime kalbamasi apie kulinariją, užkandžius ir naująją receptų knygą.

– Pauliau, esi tikras užkandžių gamybos virtuozas, tai tavo pagrindinė veikla. Ar užkandžių gamyba yra ir tavo aistra?

– Taip, nuo tada, kai pradėjau savo kulinarinio gyvenimo kelią, man labiausiai patiko būtent gaminti užkandžius. Nepaisant to, kad esu išleidęs įvairių receptų knygų, būtent užkandžių receptų kūryba ir gamyba man visada daug mielesnė nei karštųjų patiekalų ar desertų ruošimas. Ilgą laiką turėjau svajonę įkurti kulinarinę studiją, kurioje įvairioms progoms kurčiau užkandžius. Nuosekliu ir tikslingu darbu ši svajonė jau virto realybe – neseniai Kaune duris atvėrė „Kitchen Obsession“ studija.

– Ar užkandžiai šių dienų šventėse yra populiarūs?

– Šiuo metu užkandžiai yra labai populiarūs ir paklausūs. Iš savo darbo patirties galiu teigti, kad šiandien daugelis žmonių savo šventėse atsisako karštųjų patiekalų ir vietoj jų renkasi didesnį užkandžių stalą.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– Kokiomis progomis tinka svečiams patiekti vien tik užkandžių?

– Visomis. Nėra progos, kuriai netiktų užkandžių stalas. Tai labai patogu, o užkandžiai atrodo efektingai ir papuošia bet kokios šventės aplinką. Net vestuvėse, tais atvejais, kai šventė trunka vos kelias valandas, o svečių būna daug, paruošiamas didelis užkandžių stalas.

– Ar žmonės užkandžius gamina patys (draugų kompanijoje), ar mėgsta užsakyti užkandžių į namus ar šventės vietą?

– Reikia nepamiršti, kad užkandžiai, kai juos ruošia virtuvės šefas, yra prabangos prekė. Profesionalų parengtas užkandžių stalas atrodo nepriekaištingai ir dažniausiai nepalieka abejingų. Tai žmonėms palieka įspūdį, todėl jie vis dažniau yra linkę užkandžių ruošimą patikėti profesionalams. Tokiu atveju šventės šeimininkai atsikrato bereikalingų rūpesčių ir jiems belieka mėgautis savo švente. Žinoma, yra ir tokių žmonių, kuriems gaminimas – aistra, tad jiems vaišinti svečius savo pagamintais užkandžiais yra malonumas. Tokiems žmonėms ir yra skirta mano naujoji knyga.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– „Vieno kąsnio užkandžiai“ – jau ketvirtoji tavo knyga. Kodėl ji būtent apie užkandžius?

– Ši knyga yra apie mane ir mano kasdienybę. Joje sudėta tai, kuo aš gyvenu, kas yra mano didžiausia kulinarinė aistra. Galiu prisipažinti, kad iš visų keturių knygų, kurias esu išleidęs, ši knyga – mano mylimiausia.

– Ar užkandžiai, pateikiami šioje knygoje, tinka ir virtuvės naujokams?

– Knyga yra universali. Joje yra ir tokių receptų, kuriems paruošti nereikia jokių specialių įgūdžių. Kita vertus, knyga taip pat tinka ir tiems, kurie mėgsta ir moka gaminti, kurie sukasi virtuvėje jau daug metų, tačiau nori dar labiau pagilinti įgūdžius ir išmokti kažko naujo. Šioje knygoje atskleidžiau daug kulinarinio darbo metu sukauptų paslapčių. Nors nuo šiol tai jau nebėra vien tik mano paslaptys, toks žingsnis skatina nesustoti ir toliau tobulėti, kaupti naujas patirtis.

– Per kiek laiko vidutiniškai pagaminami knygoje pateikiamų užkandžių receptai?

– Įvairiai. Knygoje yra tokių užkandžių receptų, kurie paruošiami labai greitai. Jie tiks tais atvejais, kai reikės skubiai paruošti vaišių stalą netikėtiems svečiams. Tačiau knygoje skaitytojai taip pat ras ir tokių receptų, kuriems pagaminti prireiks daugiau laiko ir pastangų. Tokie receptai puikiai tiks norint nustebinti ypatingomis progomis.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– Ar užkandžių knygų receptuose palikta vietos skaitytojų improvizacijoms? Ar galima receptus modifikuoti?

– Improvizuoti galima beveik visada, ypač su užkandžiais. Tačiau svarbu žinoti, kad jei užkandis paruoštas iš tešlos, geriausia laikytis nurodytų proporcijų ir nieko nekeisti.

– Koks užkandis yra tavo mėgstamiausias? Kokį šios knygos receptą rekomenduotum išbandyti pirmiausia?

– Plikytos tešlos riestainiai. Drąsiai galiu teigti, kad jie tobuli, nieko panašaus nerasite niekur kitur (šypsosi Paulius).

Pauliaus patarimas: „Nepamirškite, kad gaminimas visų pirma turi būti malonus procesas. Gaminkite su draugais – tai dvigubas malonumas, o kartu ir įdomus laiko praleidimo būdas, kuriantis ryšį.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Po įnirtingos kovos ringe paskelbtas geriausias Lietuvos virėjas (1)

Savaitgalį Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA)...

Specialistė: arbata maišeliuose – didelė klaida, o su pienu – tragiška (84)

Žemesnės kokybės arbatos nei maišeliuose vargu, ar galima rasti – tokia arbata pigi, nes į...

Užkalnis amžiniems savo kritikams: rašydamas savo apžvalgas uždirbu maždaug 80 kartų daugiau už jus (474)

Kai šiandien skaitai briedus , kaip Liandzbergis sugriovė kolūkius, prie ruso visko buvo pirkti ir...

Istorijos apie karalienės Bonos Sforcos gyvenimą ir virtuvę atgimė Trakuose (2)

Istorinėje vietoje, tiesiai priešais Trakų pilį, kur susipina praeitis ir dabartis, pristatyta...

Panevėžietės pyragaičių atvažiuoja net iš Vilniaus: jos desertai perspjauna net madingiausias sostinės desertines (281)

Panevėžietė Jūratė Šidlauskienė tik kukliai nusišypso kaskart išgirdusi jos adresu...

Top naujienos

Liūdnos nuotaikos „apačių“ stovykloje: kas galėtų laimėti Prezidento rinkimus? (566)

Kandidatams į prezidentus rikiuojantis prie starto linijos, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir...

„Gazprom“ turės susitaikyti: Lietuva žengia kitą atsijungimo nuo Rusijos energetinių sistemų žingsnį (123)

Suskystintų gamtinių dujų terminalas buvo pirmas, bet ne vienintelis žingsnis, reikalingas...

Ministrė Petrauskienė neatvyko į Landsbergio inicijuotą susirinkimą dėl švietimo problemų (54)

Antradienio rytą Seime vyko atviras posėdis, į kurį švietimo atstovus pakvietė Tėvynės...

Nutekėjęs ŽŪM dokumentas: maisto kuponai didins kainas, o ne jas mažins (159)

Siūlomi vaučeriai pakenks verslui, institucijoms ir patiems pirkėjams, o kainos, įvedus juos, tik...

Spauda skelbė apie princesės Dianos meilės aferas ir sunkias ligas, bet štai, kas paaiškėjo tik jai mirus (48)

Princesė Diana ilgą laiką buvo didžiulio smalsumo ir žavėjimosi objektas visame pasaulyje. Jos...

Vairuotojas pamėgino praleisti visus pėsčiuosius perėjoje – sulaukė net praeivių agresijos (163)

Lapkričio pradžioje įsigaliojo Kelių eismo taisyklės ( KET ), nurodančios vairuotojams, kad...

Kas nutinka, kai Putiną fotografuoja ne Kremliaus fotografai (30)

Internete audrą sukėlė Rusijos prezidento Vladimiro Putino nuotrauka, daryta jo vizito Paryžiuje...

Tūkstančiai keleivių prieš skrydį vis padaro vieną klaidą (5)

Kelionės lėktuvais yra pakankamai malonus dalykas – galite grožėtis pasauliu visai kitu kampu....

Europa sulaikiusi kvėpavimą laukia sprendimo dėl Italijos: gali baigtis blogiau nei su Graikija (37)

Europos Komisija ( EK ) pasirengusi nenusileisti savo kovoje dėl Italijos biudžeto. Nepaisydami...

Analitikas: sukrečianti byla labai aiškiai pademonstravo, kokia yra Didžioji Britanija (21)

JAV ir Europoje tikriausiai jokia kita tema nediskutuojama taip aršiai, kaip apie emigraciją –...