Paulius Strasevičius tituluojamas jauniausiu kulinaru Lietuvoje. Pirmąją autorinę kulinarinę knygą išleidęs vos 21-erių, šiandien Paulius pristato jau ketvirtąją savo receptų knygą „Vieno kąsnio užkandžiai“.
Paulius Strasevičius
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

Su jaunuoju virtuvės šefu, populiaraus maisto tinklaraščio „Kitchen Obsession“ autoriumi atsiųstame pranešime kalbamasi apie kulinariją, užkandžius ir naująją receptų knygą.

– Pauliau, esi tikras užkandžių gamybos virtuozas, tai tavo pagrindinė veikla. Ar užkandžių gamyba yra ir tavo aistra?

– Taip, nuo tada, kai pradėjau savo kulinarinio gyvenimo kelią, man labiausiai patiko būtent gaminti užkandžius. Nepaisant to, kad esu išleidęs įvairių receptų knygų, būtent užkandžių receptų kūryba ir gamyba man visada daug mielesnė nei karštųjų patiekalų ar desertų ruošimas. Ilgą laiką turėjau svajonę įkurti kulinarinę studiją, kurioje įvairioms progoms kurčiau užkandžius. Nuosekliu ir tikslingu darbu ši svajonė jau virto realybe – neseniai Kaune duris atvėrė „Kitchen Obsession“ studija.

– Ar užkandžiai šių dienų šventėse yra populiarūs?

– Šiuo metu užkandžiai yra labai populiarūs ir paklausūs. Iš savo darbo patirties galiu teigti, kad šiandien daugelis žmonių savo šventėse atsisako karštųjų patiekalų ir vietoj jų renkasi didesnį užkandžių stalą.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– Kokiomis progomis tinka svečiams patiekti vien tik užkandžių?

– Visomis. Nėra progos, kuriai netiktų užkandžių stalas. Tai labai patogu, o užkandžiai atrodo efektingai ir papuošia bet kokios šventės aplinką. Net vestuvėse, tais atvejais, kai šventė trunka vos kelias valandas, o svečių būna daug, paruošiamas didelis užkandžių stalas.

– Ar žmonės užkandžius gamina patys (draugų kompanijoje), ar mėgsta užsakyti užkandžių į namus ar šventės vietą?

– Reikia nepamiršti, kad užkandžiai, kai juos ruošia virtuvės šefas, yra prabangos prekė. Profesionalų parengtas užkandžių stalas atrodo nepriekaištingai ir dažniausiai nepalieka abejingų. Tai žmonėms palieka įspūdį, todėl jie vis dažniau yra linkę užkandžių ruošimą patikėti profesionalams. Tokiu atveju šventės šeimininkai atsikrato bereikalingų rūpesčių ir jiems belieka mėgautis savo švente. Žinoma, yra ir tokių žmonių, kuriems gaminimas – aistra, tad jiems vaišinti svečius savo pagamintais užkandžiais yra malonumas. Tokiems žmonėms ir yra skirta mano naujoji knyga.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– „Vieno kąsnio užkandžiai“ – jau ketvirtoji tavo knyga. Kodėl ji būtent apie užkandžius?

– Ši knyga yra apie mane ir mano kasdienybę. Joje sudėta tai, kuo aš gyvenu, kas yra mano didžiausia kulinarinė aistra. Galiu prisipažinti, kad iš visų keturių knygų, kurias esu išleidęs, ši knyga – mano mylimiausia.

– Ar užkandžiai, pateikiami šioje knygoje, tinka ir virtuvės naujokams?

– Knyga yra universali. Joje yra ir tokių receptų, kuriems paruošti nereikia jokių specialių įgūdžių. Kita vertus, knyga taip pat tinka ir tiems, kurie mėgsta ir moka gaminti, kurie sukasi virtuvėje jau daug metų, tačiau nori dar labiau pagilinti įgūdžius ir išmokti kažko naujo. Šioje knygoje atskleidžiau daug kulinarinio darbo metu sukauptų paslapčių. Nors nuo šiol tai jau nebėra vien tik mano paslaptys, toks žingsnis skatina nesustoti ir toliau tobulėti, kaupti naujas patirtis.

– Per kiek laiko vidutiniškai pagaminami knygoje pateikiamų užkandžių receptai?

– Įvairiai. Knygoje yra tokių užkandžių receptų, kurie paruošiami labai greitai. Jie tiks tais atvejais, kai reikės skubiai paruošti vaišių stalą netikėtiems svečiams. Tačiau knygoje skaitytojai taip pat ras ir tokių receptų, kuriems pagaminti prireiks daugiau laiko ir pastangų. Tokie receptai puikiai tiks norint nustebinti ypatingomis progomis.

Ir švenčių stalui, ir netikėtiems svečiams nustebinti: šefas pasišovė išmokyti vieno kąsnio užkandžių gudrybių
© Ieva Jonelytė-Arlauskienė

– Ar užkandžių knygų receptuose palikta vietos skaitytojų improvizacijoms? Ar galima receptus modifikuoti?

– Improvizuoti galima beveik visada, ypač su užkandžiais. Tačiau svarbu žinoti, kad jei užkandis paruoštas iš tešlos, geriausia laikytis nurodytų proporcijų ir nieko nekeisti.

– Koks užkandis yra tavo mėgstamiausias? Kokį šios knygos receptą rekomenduotum išbandyti pirmiausia?

– Plikytos tešlos riestainiai. Drąsiai galiu teigti, kad jie tobuli, nieko panašaus nerasite niekur kitur (šypsosi Paulius).

Pauliaus patarimas: „Nepamirškite, kad gaminimas visų pirma turi būti malonus procesas. Gaminkite su draugais – tai dvigubas malonumas, o kartu ir įdomus laiko praleidimo būdas, kuriantis ryšį.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Tefloniniai indai – baubas ar visgi nepakeičiami pagalbininkai virtuvėje? (7)

Neprikepantys indai yra puikus išradimas – gaminant sunaudojama mažiau riebalų, o išplauti...

Natūralaus rauginimo paslapčių mokanti Ieva Šidlaitė: raugintiems produktams neatsispiria net didžiausi skeptikai (8)

Žolelių ir lauko gėrybių specialistė, knygos „Natūralus rauginimas “ autorė Ieva...

Rudens derliaus pažibos – cukinijos ir moliūgai: kaip išsirinkti ir kur panaudoti (2)

Rudenėjant parduotuvių lentynos gražėja nuo sezono derliaus gėrybių – jau prieš kelis...

Šviežia vištiena: koks iš tiesų jos galiojimo laikas ir kas jį sutrumpina? (5)

Pirkdami vištieną veikiausiai kiekvienas atkreipiame dėmesį į jos galiojimo laiką. Tai –...

Renkamės pjaustymo lentelę: kokios pačios geriausios, o kokiomis verčiau kuo greičiau atsikratyti (31)

Tikriausiai girdėjote ne vieną patarimą apie tai, kokios maisto produktų pjaustymo lentelės...

Top naujienos

Kuo baigėsi Jakeliūno „pažintis“ su Žalimu: sako, tokių precedentų nėra buvę (1)

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas teigė tik...

Sunku tuo ir patikėti: Seimas vienu klausimu sutaria bene vieningai atnaujinta 16.56 (92)

Antradienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Seime pateikė Notariato įstatymo ir...

Žiauri avarija Trakuose: nuo viaduko nukrito „Toyota“, baisiai sumaitotame automobilyje žuvo žmogus (37)

Antradienį, 14.40 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Olandai atėjo gelbėti Klaipėdos: „įdarbino“ celiuliozę ir krakmolą

Vasarą kilus pasipiktinimo bangai dėl pajuodusios Klaipėdos, jūrų krovinių kompanijai „ Klasco...

Įtariamieji Skripalių apnuodijimu pripasakojo tiek neįtikėtinų dalykų, kad Rusijai teko skubiai reaguoti (190)

Rusijos gynybos ministerija pirmadienį pamėgino diskredituoti nepriklausomą tyrėjų konsorciumą...

Gražulis apie Žmogaus teisių komitetą: jei manęs prašys, aš nesitrauksiu (60)

„Esu tinkamas dirbti Žmogaus teisių komitete“, – sako Seimo narys Petras Gražulis, nors net...

Rusija širsta dėl numušto lėktuvo, grasina imtis atsakomųjų veiksmų pasisakė ir Putinas (316)

Dėl incidento, per kurį virš Sirijos buvo numuštas Rusijos lėktuvas , Rusija antradienį...

Įvardino, kurios upės labiausiai užterštos nitratais

Kaip rodo Aplinkos apsaugos agentūros atliktas tyrimas, nitratų azoto koncentracijos Lietuvos upių...

Grįžusi emigrantė medikės išpuoliui nebuvo pasiruošusi: joje nubudo harpija (3)

Ar jums pažįstamas jausmas, kada gydytojas ima nei iš šio, nei iš to rėkti, o jūs pasijaučiate...

Kasmetės mugės Vilniuje lankytojai laimikius tempia maišais: tą patį daiktą čia įsigijo dešimt kartų pigiau (2)

Vilniaus „Gariūnų“ verslo centre šurmuliuoja kasmetė „ Mamų mugė “. Šiandien...