Indijoje įvykęs pirmojo šių metų „Darjeeling“ arbatos derliaus aukcionas Lietuvai buvo sėkmingas: arbatos gurmanus mūsų šalyje jau pasiekė net dvi „arbatų šampanu“ vadinamos „Darjeeling“ arbatos rūšys. Pasaulyje šios rūšies arbatos vertinamos kaip itin prabangūs gėrimai, todėl jos dažnai klastojamos, o dėl unikalios skonių paletės gėrimai dažnai lyginami su muskatiniu vynu.
Arbatos rinkėjos
© Bendrovės archyvas

Kaip atsiųstame pranešime pasakoja „Skonio ir kvapo“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas, šįmet arbatos gurmanai Lietuvoje galės mėgautis net dviejų „Darjeeling“ arbatų skoniais. Pirmoji Lietuvą pasiekė žemutinio „Longview“ sodo arbata, o visai netrukus atkeliavo ir ekologiškai auginama, ypač vaisiška arbata iš daugiau nei prieš šimtmetį įkurto „Risheehat“ sodo.

„Abejuose soduose užaugusios arbatos pasižymi vaiskiu, lengvu skoniu ir gėlių kvapą primenančiais aromatais. Aukcione įsigytos arbatžolės – pirmojo arbatos derliaus Indijos Himalajų regione Dardžilinge, kasmet nuimamo kovo-balandžio mėnesiais, vaisius. Taigi Lietuvą arbatžolės pasiekė kone ką tik nuraškytos“, – sako A. Žilinskas.

Nors „Darjeelingo“ arbatos vadinamos juodosiomis, iš tiesų galėtų būti priskiriamos oolong kategorijai – jos trumpiau oksiduojamos, todėl turi ir juodosios, ir žaliosios arbatos skoninių natų, yra švelnesnės, gėliškesnės nei įprastos juodosios.

Įtakos skoniui turėjo politika

Arbatos žinovas pasakoja, kad „Darjeeling“ arbata – viena iš gražiųjų Indijos kolonijinio amžiaus tradicijų, kurią išsaugoti tampa vis sunkiau.

Arbatos rinkėja
Arbatos rinkėja
© Bendrovės archyvas

„Dėl kalnų šlaitų erozijos, šimtamečių arbatmedžių derliaus mažėjimo ir į miestus išsikeliančios darbo jėgos šios arbatos kasmet tampa vis vertingesnės. Regionas pastaraisiais metais persmelktas neramumų: gorkha tauta nori savo nepriklausomos Indijos valstijos. Pernai įsiplieskus politiniams sukilimams ir streikams, visi arbatos sodai buvo uždaryti, ir net trys arbatos derliai iš keturių liko nenurinkti“, – pasakoja A. Žilinskas.

Nors neramumai smarkiai paveikė sodus finansiškai, arbatos žinovams ir aistruoliams pirmasis šių metų derlius ypač viliojantis. Pasak A. Žilinsko, neįprastai ilgas laiko tarpas tarp derlių nurinkimo arbatmedžiams suteikė laiko pailsėti: arbatos lapeliuose įvyko cheminės ir fiziologinės reakcijos, suteikusios arbatai netikėtų ir ypatingų poskonių. „Tokią arbatą ragausime pirmą ir, tikėtina, paskutinį kartą“, – tikina ekspertas.

Apstu klastočių

„Darjeelingo“ arbatos arbatų pasaulyje išskirtinės daugeliu atveju. „Regione auga kiniškieji, ne indiški arbatmedžiai, mažesniais, saldesniais lapeliais. Himalajų šlaitų dirva, praretėjęs oras bei gausūs krituliai suteikia lapeliams ypatingą gėlišką aromatą, vaisių, ypač muskatinių vynuogių poskonių. Ši arbata auga toli nuo didelių populiacijos centrų, ir visuomet skinama ir gaminama rankomis“, – pasakoja A. Žilinskas.

Į Lietuvą atkeliavo prabangi arbata, kurią sukčiai įpratę klastoti
© Bendrovės archyvas

Jis skaičiuoja, kad „Darjeeling“ arbata renkama keturis kartus per metus, ir kiekvienas jos derlius išsiskiria savitu skoniu. „Darjeelingo“ arbatos sodų yra tik 87, per metus pagaminama iki 10 milijonų kilogramų arbatos. Tuo metu pasaulyje „Darjeelingo“ arbatos parduodama 40 milijonų kilogramų – gausu klastočių ar tiesiog arbatos mišinių, kuriuose „Darjeelingo“ arbatos – tik šiek tiek“, – stebina A. Žilinskas.

Šiandien „Darjeeling“ arbata žymima saugoma geografine nuoroda: tik šiame regione užaugintą ir pagamintą arbatą galima vadinti „Darjeelingo“ arbata, visai kaip šampanu vadiname tik vyną iš Šampanės regiono.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Ką valgysime šią vasarą: šviežiausias naujienas pristatė Gian Luca Demarco itališkų salotų receptas (1)

Šią vasarą maisto naujovių ieškotojai, kulinarai ir šefai pabrėžia, kad itališka virtuvė...

Patiekti šviežių lietuviškų produktų – restoranams tikras iššūkis (5)

Didėjantis žmonių dėmesys sveikai mitybai verčia restoranus pasitempti ir ieškoti būdų maistą...

Apgaulės prekybos centruose: 10 triukų, kuriuos būtina žinoti norintiems sutaupyti (40)

Turbūt daugeliui yra nutikę taip, kad atėjus į parduotuvę vos vienos prekės , galiausiai...

Pasitikrinkite, ar žinote: kai kurie iš šių gaminių nėra veganiški, nors apie tai nežino net patys veganai (22)

Žmonių kultūra yra keista tuo, kad mes nusprendžiame, ką valgyti, o ko – ne. Maisto...

Elegantiškiausias pasaulio piknikas „Vakarienė baltai“ švęs jubiliejų: paaiškėjo, kada įvyks ir Lietuvoje (5)

Artėjant penktajai, jubiliejinei, „Vakarienei baltai” (pranc. „ Le Dîner en Blanc “), jos...

Top naujienos

Naujausi reitingai: vieno iš kandidatų sprendimas gali situaciją pakeisti iš esmės (309)

Naujausių prezidentinių reitingų favoritų trejetuke ekonomistas Gitanas Nausėda vis dar tvirtai...

Visiems teks apsispręsti: didesnė alga dabar ar didesnė pensija ateityje skaičiuoklė (181)

Jeigu Seimas priimtų Vyriausybės teikiamas mokesčių ir pensijų permainas, visų dirbančiųjų...

Po „Žalgirio“ smūgio – negailestinga kritika CSKA: pasakyti du žodžius? Itoudis vėl pratrūko (112)

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas. Tai – apmaudu ir nemalonu. Bet atsilikti 20 taškų buvo...

Ją pastebėjo Holivudas ir pati Lady Gaga: Paryžiaus man nereikia (17)

Esant mados kūrėju būti laimingam galima ir čia, tarp savų sienų. Milano ar Paryžiaus...

Po dramatiško finišo atsikvėpęs Šaras: dabar visa Europa žino, kad „Žalgiris“ – aukščiausias lygis specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (289)

Šarūnas Jasikevičius didžiuojasi tuo, ką Kauno „Žalgiriui“ pavyko nuveikti tiek šį...

Orai: po lietaus plūstels vasariškas karštis (3)

Šią savaitę šalyje ir toliau išsilaikys maloniai šilti orai. Savaitei įpusėjus pradžiugs tie,...

Linksmybės „Žalgirio“ rūbinėje: daina kapitonui, vakarėlio planai ir lažybos dėl futbolo specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (12)

„Jau mačiau, kaip lietuviai moka linksmintis, todėl esu tikras, kad bus geras vakarėlis“, –...

Ką pradėti daryti jau dabar, kad po 5 metų būtumėte laimingas ir sėkmingas (6)

Į šį klausimą yra daugiau nei šimtas atsakymų, mes atrinkome pačius populiariausius.

Lieknėkite valgydami grikius: sveika ir efektyvi dieta be jokio badavimo (15)

Ar žinote, kad grikiai yra labai sveikas ir naudingas produktas, kurį tiesiog privalote įtraukti į...

Miestiečiai brandžiame amžiuje nėrė į kaimo verslą ir nepasigailėjo (36)

Kada nors nusibelsti iš savosios Dzūkijos į kitame Lietuvos pakraštyje, Molėtų rajono Medeikių...