aA
Indijoje įvykęs pirmojo šių metų „Darjeeling“ arbatos derliaus aukcionas Lietuvai buvo sėkmingas: arbatos gurmanus mūsų šalyje jau pasiekė net dvi „arbatų šampanu“ vadinamos „Darjeeling“ arbatos rūšys. Pasaulyje šios rūšies arbatos vertinamos kaip itin prabangūs gėrimai, todėl jos dažnai klastojamos, o dėl unikalios skonių paletės gėrimai dažnai lyginami su muskatiniu vynu.
Arbatos rinkėjos
© Bendrovės archyvas

Kaip atsiųstame pranešime pasakoja „Skonio ir kvapo“ arbatos ekspertas Andrius Žilinskas, šįmet arbatos gurmanai Lietuvoje galės mėgautis net dviejų „Darjeeling“ arbatų skoniais. Pirmoji Lietuvą pasiekė žemutinio „Longview“ sodo arbata, o visai netrukus atkeliavo ir ekologiškai auginama, ypač vaisiška arbata iš daugiau nei prieš šimtmetį įkurto „Risheehat“ sodo.

„Abejuose soduose užaugusios arbatos pasižymi vaiskiu, lengvu skoniu ir gėlių kvapą primenančiais aromatais. Aukcione įsigytos arbatžolės – pirmojo arbatos derliaus Indijos Himalajų regione Dardžilinge, kasmet nuimamo kovo-balandžio mėnesiais, vaisius. Taigi Lietuvą arbatžolės pasiekė kone ką tik nuraškytos“, – sako A. Žilinskas.

Nors „Darjeelingo“ arbatos vadinamos juodosiomis, iš tiesų galėtų būti priskiriamos oolong kategorijai – jos trumpiau oksiduojamos, todėl turi ir juodosios, ir žaliosios arbatos skoninių natų, yra švelnesnės, gėliškesnės nei įprastos juodosios.

Įtakos skoniui turėjo politika

Arbatos žinovas pasakoja, kad „Darjeeling“ arbata – viena iš gražiųjų Indijos kolonijinio amžiaus tradicijų, kurią išsaugoti tampa vis sunkiau.

Arbatos rinkėja
Arbatos rinkėja
© Bendrovės archyvas

„Dėl kalnų šlaitų erozijos, šimtamečių arbatmedžių derliaus mažėjimo ir į miestus išsikeliančios darbo jėgos šios arbatos kasmet tampa vis vertingesnės. Regionas pastaraisiais metais persmelktas neramumų: gorkha tauta nori savo nepriklausomos Indijos valstijos. Pernai įsiplieskus politiniams sukilimams ir streikams, visi arbatos sodai buvo uždaryti, ir net trys arbatos derliai iš keturių liko nenurinkti“, – pasakoja A. Žilinskas.

Nors neramumai smarkiai paveikė sodus finansiškai, arbatos žinovams ir aistruoliams pirmasis šių metų derlius ypač viliojantis. Pasak A. Žilinsko, neįprastai ilgas laiko tarpas tarp derlių nurinkimo arbatmedžiams suteikė laiko pailsėti: arbatos lapeliuose įvyko cheminės ir fiziologinės reakcijos, suteikusios arbatai netikėtų ir ypatingų poskonių. „Tokią arbatą ragausime pirmą ir, tikėtina, paskutinį kartą“, – tikina ekspertas.

Apstu klastočių

„Darjeelingo“ arbatos arbatų pasaulyje išskirtinės daugeliu atveju. „Regione auga kiniškieji, ne indiški arbatmedžiai, mažesniais, saldesniais lapeliais. Himalajų šlaitų dirva, praretėjęs oras bei gausūs krituliai suteikia lapeliams ypatingą gėlišką aromatą, vaisių, ypač muskatinių vynuogių poskonių. Ši arbata auga toli nuo didelių populiacijos centrų, ir visuomet skinama ir gaminama rankomis“, – pasakoja A. Žilinskas.

Į Lietuvą atkeliavo prabangi arbata, kurią sukčiai įpratę klastoti
© Bendrovės archyvas

Jis skaičiuoja, kad „Darjeeling“ arbata renkama keturis kartus per metus, ir kiekvienas jos derlius išsiskiria savitu skoniu. „Darjeelingo“ arbatos sodų yra tik 87, per metus pagaminama iki 10 milijonų kilogramų arbatos. Tuo metu pasaulyje „Darjeelingo“ arbatos parduodama 40 milijonų kilogramų – gausu klastočių ar tiesiog arbatos mišinių, kuriuose „Darjeelingo“ arbatos – tik šiek tiek“, – stebina A. Žilinskas.

Šiandien „Darjeeling“ arbata žymima saugoma geografine nuoroda: tik šiame regione užaugintą ir pagamintą arbatą galima vadinti „Darjeelingo“ arbata, visai kaip šampanu vadiname tik vyną iš Šampanės regiono.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Vietnamiečiai Vokietiją iškeitė į gyvenimą Lietuvoje: negaili pagyrų lietuviams, bet ne lietuvių virtuvei (49)

Kai čia gyvenantys kaimynai latviai pasako, kad Lietuva jiems tarsi antra gimtinė, nieko labai...

Eksperimentas tamsoje: žinomi žmonės išdrįso patirti naujų pojūčių (2)

Antradienio vakarą žinomi šalies žmonės rinkosi į naują intriguojančią patirtį –...

Lietuvių kavos gėrimo įpročiai – kitokie nei Vakarų Europoje: atsiliekame net nuo estų (150)

Pasak kavos specialistų, lietuvių ir kitų Baltijos šalių gyventojų kavos gėrimo įpročiams...

Top naujienos

Po Naujųjų „ant popieriaus“ uždirbsime daugiau, bet kalbama apie sąmyšį

Nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigalios priimta mokesčių reforma, o tai reiškia, kad keisis ir...

Paksą į prezidento postą vedęs Katkevičius: viskas yra taip pat, pamokų neišmokome (571)

2002 metais Lietuvoje vykę prezidento rinkimai nustebino ne vieną analitiką. Nors 2001 m. apklausos...

Pensijų pokyčiai palies visus: kitąmet reikės apsispręsti, kaip elgsimės su savo pinigais (320)

Nuo kitų metų pensijai kaupsime kitaip nei tai darėme iki šiol. Visi jaunesni nei 40 metų...

Tautvydas Marčiulaitis. Reikia pradėti be gailesčio ir labai greitai žudyti mažas kaimo mokyklas (25)

Per du metus matėme ilgai neregėtų dalykų. Mokesčių reformą, švietimo reformą bei...

Dėl Seimo pirmininko pasisakymo apie „gyvulių ūkį“ feisbukas leipsta juokais (70)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prajuokino daugelį savo atsakymu apie „gyvulių ūkį“...

Šiltoje mero užuovėjoje – Frankenšteino eksperimentas valstybės sąskaita (54)

170 tūkst. eurų – tiek valstybei per metus atsieina sportininkų rengimo centro Druskininkuose...

Liudininkai pasakoja apie Strasbūre kilusią paniką: žmonės lakstė ir verkė ant tilto sužeistąjį radęs vyras: po 45 min. liovėmės gaivinti (108)

Prancūzijos policija trečiadienį tebeieško asmens, nušovusio tris žmones ir sužeidusio dar...

Žinomi keliautojai apie žiemos keliones: kur geriausia švęsti, o kur – ilsėtis (1)

Norintys Naujuosius sutikti užsienyje dar gali gauti bilietų, tik prieš keliaudami turėtų...

Kaunietis garaže slepia itin retą „Mercedes-Benz“ – tokių pasaulyje tik du (91)

„Parduosiu, jei reikės širdį ar kitą organą pirkti“, – juokiasi Stanislovas Bartkevičius,...

Maisto ekspertė pasakė, kaip išsirinkti geriausią silkę šventėms (8)

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius,...