aA
Atėjus šiltajam iškylų sezonui visi skuba mėgautis kepiniais ant laužo. Išsiilgti kepsniai ir šašlykai gardinami įvairiais marinatais bei prieskoniais kartais net nesusimąstant – daugiau naudos ar žalos daro skanusis pagardas. Dažnai vertėtų pasirūpinti ne tik vieta, kurioje norite iškylauti, bet ir patiekalais, kuriuos kepsite ant laužo, garnyru ir kitais užkandžiais.
Grilio sezonas atidarytas: kaip išvengti dažniausių mėsos marinavimo ir kepimo klaidų
© Shutterstock

Kaip teisingai juos pasirinkti, atsiųstame pranešime spaudai mums pataria asmeninis fitneso treneris Paulius Ratkevičius.

„Labai populiarius ir visų pamėgtus šašlykus daugelis marinuoja majonezo padaže net nesusimąstydami, kad taip padidina patiekalo riebumą, kuris kenkia jūsų kūno formoms ir didina riziką apsinuodyti. Kaitinamas majonezas išskiria kancerogenines medžiagas, o jos labai kenksmingos jūsų organizmui, tad geriau rinktis natūralius marinatus ir taip išvengti bet kokių pasekmių. Marinuojant mėsą ar žuvį rekomenduočiau rinktis žoleles, citriną, česnaką, įvairius prieskonių mišinius arba mineralinį vandenį“, – sveikos mitybos ypatumus atskleidžia žinomas treneris.

Grilio sezonas atidarytas: kaip išvengti dažniausių mėsos marinavimo ir kepimo klaidų
© Shutterstock nuotr.

Be abejo, labai svarbu ir kokybiški produktai. „Siūlyčiau rinktis šviežią mėsą ir žuvį specializuotose parduotuvėse ir vengti jau marinuotos mėsos ar jos gaminių. Marinuodami patys tiksliai žinosite, kas įeina į marinatą, ir tai, kad produktai yra švieži“, – pataria P. Ratkevičius.

Dar labai svarbus priedas prie kepinių – garnyras. Treneris siūlo atrasti ir pamėgti daržovių iešmelius: „Labai skanu ne tik įvairūs mėsos ar žuvies kepiniai ant laužo, bet ir daržovės. Asmeniškai aš labai mėgstu pievagrybius, baklažaną, cukiniją ir papriką. Daržoves pagardinu druska ir pipirais – labai puikus garnyras tiek prie mėsos, tiek prie žuvies patiekalų.“

Kad kepiniai būtų skanūs ir sultingi, labai svarbi kepimo temperatūra. Kepant ant labai kaitrios ugnies, mėsa išsausėja ir praranda sultingumą, tad norint, kad kepsniai ar šašlykai būtų skanūs ir sultingi, P. Ratkevičius pataria didelį dėmesį skirti kepimo temperatūrai ir kepimo laikui.

Grilio sezonas atidarytas: kaip išvengti dažniausių mėsos marinavimo ir kepimo klaidų
© Shutterstock nuotr.

„Dar labai svarbu nepersivalgyti! Stenkitės neskubėti valgyti, mėgaukitės maistu. Dažnas persivalgytojas skundžiasi skrandžio skausmais, tad iškyla gali baigtis bloga nuotaika ir nemaloniais pojūčiais, todėl rekomenduoju neskubėti ir valgyti lėtai – taip neapkrausite skrandžio ir lauke keptas maistas taps malonumu, o ne našta“, – linki žvaigždžių treneris P. Ratkevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Amerikietiški sušiai: ar žinote, kaip gimė nauja sušių kultūra? (9)

Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik...

Užsuko į kaimo restoraną ir liko maloniai nustebusi: čia verta sugrįžti ne dėl vieno dalyko (80)

Manau, kad nesumeluosiu sakydama, kad Dreverną žino tikrai ne kiekvienas lietuvis. Į atokų...

Kaip perkant mėsą suprasti, kad ji iš tiesų yra gera ir šviežia: svarbu spalva ir kvapas mėsos eksperto patarimai (12)

Jeigu mėgstate kepti ant grilio ir vasariškus grilio patiekalus, ši laida tiesiog subalansuota...

Valgomos gėlės: atkreipkite dėmesį, kuriuos žiedus lėkštėje galima valgyti, o kurie – nuodingi (10)

Lauko gėlės gastronomijoje naudojamos jau tūkstančius metų, o jomis iki šiol puošiami ir...

Top naujienos

Apsilankymas Žalgirio klinikoje dėl paprastos procedūros apkarto: spėkite, kiek už tai sumokėjau? (70)

Po karantino daugelis gyventojų susidūrė su sunkiai prieinamomis medicinos paslaugomis. Taip pat...

Lietuvoje įkūrė pirmąjį Baltijos šalyse krevečių auginimo ūkį: planas – užkariauti Europą (30)

Kaišiadorių rajone įsikūręs vienintelis Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse krevečių auginimo...

Prie Vilniaus – slaptos orgijos su nepilnamečiais (136)

„Buvau visas tarnybas įspėjusi, kad reikia saugoti vaikus – juk nenormalu, kai darbdavys...

Incidentas Vilniaus oro uoste: pasieniečiai dėl neaiškių priežasčių sulaikytus JAV piliečius paliko be geriamo vandens (357)

Joey Weissman ir Nellie Park, JAV piliečiai , prieš penketą valandų iš Danijos sostinės...

Veryga po 3 valandas trukusios FNTT apklausos: dabar elgtumėmės kitaip (205)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad per pandemijos piką daug sprendimų...

Savaitgalį Lietuvą užplūs tropinis karštis – kais iki 32 laipsnių (11)

Savaitgalį Lietuvą užplūs itin karšti orai – šeštadienį termometrai rodys 32 laipsnius...

Bandantys tyrinėti tamsias šio nacių pastato paslaptis praranda sveiką protą (30)

Tai labai neįprasta istorija apie didžiulį pastatą Vokietijoje, kuriame pačioje pradžioje, 1872...

Vilniuje nulūžo daugiabučio 15-o aukšto balkonas, evakuoti gyventojai (546)

Policijos departamentas informavo, kad rugpjūčio 7 d., apie 16 val. 50 min., Vilniuje, Architektų...

Testas: ar išlaikytumėte 2020 m. matematikos egzaminą? įvertinkite egzamino užduotis (269)

Šių metų matematikos egzaminas tapo kietu riešutėliu jį laikiusiems dvyliktokams. Paskelbus jo...

UEFA Čempionų lygoje – „Juventus“ nuo fiasko neišgelbėjęs Ronaldo dublis ir klaikus „Real“ gynėjo vakaras (5)

Po penktadienio vakaro rungtynių UEFA Čempionų lygos aštuntfinalyje liko tik du nežinomieji.

|Maža didelių žinių kaina