Ar norėtumėte savo virtuvėje jaustis tikru profesionalu, laisvai žongliruoti įvairiausiais receptais nesibaimindami nesėkmių? Iš tiesų, yra reikšmingų dalykų, kurių neišmokys nė geriausios kulinarijos knygos, tad jei jaučiate, kad kartais vis dar pritrūksta žinių ar praktikos, skubame jums padėti. Svetainė „Food Network“ apklausė daugybę profesionalių restoranų šefų ir šie mielai pasidalijo netikėtais, bet sėkmę užtikrinančiais savo patarimais.
© Shutterstock
Taigi dalijamės ilgu patarimų sąrašu tiesiai iš profesionalų lūpų ir tikimės, kad jie bus naudingi ir jums.

1. Makaronus virkite viena minute trumpiau, nei nurodyta instrukcijoje ant pakuotės, nes dar šiek tiek papildomos kaitros makaronai gaus puode ar keptuvėje, kai sumaišysite juos su padažu.

2. Jei ruošdami maistą keptuvėje pajautėte, kad trūksta aliejaus, nedidele srovele jo pilkite prie keptuvės kraštų tam, kad pasiekęs ingredientus jis jau būtų įkaitęs.

3. Prieš dėdami mėsą ant keptuvės ją kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad po sąlyčio su karštu aliejumi ji neišskirtų sulčių. Per didelis skysčių kiekis verčia mėsą troškintis, o ne skrusti. Kitaip tariant, nenusausinę mėsos prarandate galimybę pasimėgauti gardžia apskrudusia plutele.

4. Norėdami pasiekti geriausią rezultatą prieš ruošdami kepinius sviestą ir kiaušinius palaikykite kambario temperatūroje, kad jie atšiltų.

5. Prieskonius laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje – virš viryklės esanti lentyna netiks. Dėl drėgmės, šviesos ir karščio žolelės ir prieskoniai netenka skonio.

6. Visada ant žuvies ir mėsos druskos ir pipirų berkite tolygiai, kad išvengtumėte netinkamo rezultato, kai tam tikrose vietose prieskonių būna per daug, o kitose jų nepakanka.

7. Virdami makaronus į vandenį nepilkite aliejaus, nes kitaip padažas prie išvirtų makaronų paprasčiausiai neprilips.

8. Prieš pjaustydami šoninę mažais gabaliukais norėdami juos pakepinti, įdėkite mėsą į šaldiklį 15 minučių. Po šios elementarios procedūros šoninę supjaustysite kur kas lengviau.

9. Užuot dėję viščiuką tiesiai ant kepimo grotelių, verčiau storais griežinėliais supjaustykite svogūną, juos išdėliokite ant aliejumi išteptos skardos, o tada ant viršaus dėkite viščiuką. Svogūno griežinėliai sugers viščiuko sultis, o kai mėsa iškeps, iš supjaustytų svogūno griežinėlių su šlakeliu sultinio ar vandens paruoškite gardų padažą. Padažą apie 3 minutes pakaitinkite ant didelės kaitros.

10. Jei ketinate maistą ruošti svarbiam svečiui, stenkitės neeksperimentuoti išmėgindami naujus receptus ir nenaudoti naujų dar neišmėgintų produktų.

11. Nepamirškite, kad receptai tėra rekomendacija, ne Biblija. Drąsiai keiskite ingredientus panašiais atitikmenimis, jei tik to pageidaujate. Pavyzdžiui, jei raudonėlius mėgstate labiau nei čiobrelius, rinkitės pirmuosius.

12. Česnakų skilteles neaštria peilio puse traiškykite ant plastikinio maišelio ar maistinės plėvelės. Ši gudrybė padės apsaugoti pjaustymo lentelę nuo aitraus kvapo.

13. Niekada nenuvertinkite pasiruošimo reikšmingumo. Streso išvengsite dalį paruošiamųjų darbų atlikę diena anksčiau.

14. Stenkitės ruošti didesnį maisto kiekį ir dalį jo sudėję į plastikinius maišelius užšaldykite. Kai norėsite išvirti sriubos, tereiks iš šaldiklio išsitraukti maišelį su jau supjaustytais ingredientais.

15. Po česnakų pjaustymo rankas aktyviai 30 sekundžių patrinkite į nerūdijančio plieno plautuvės paviršių ir tik tada jas nuplaukite.

16. Jei norite kreminės konsistencijos sveikesnio padažo varianto, majonezą lygiomis dalimis sumaišykite su graikišku jogurtu.

17. Jei trokštate iš tiesų gardaus sumuštinio, majonezo tepkite ant viso duonos paviršiaus. Skubėdami neretai aplaidžiai atliekame šią užduotį apsiribodami keliais potėpiais ties viduriu, o tai nėra tinkama, nes gardus turėtų būti kiekvienas sumuštinio kąsnis.

18. Produktus stenkitės pirkti ūkininkų turgeliuose ir maistą apdorokite minimaliai: svarbiausi turėtų būti kokybiški ingredientai ir instinktyvus jų ruošimas.

19. Namuose ruoštose mišrainėse mažiau ingredientų ir jos būna gardesnės nei pirktinės. Ir nereikia mišrainės ilgai ir nuobodžiai maišyti: pakaks suberti visus ingredientus į sandarų indelį su dangčiu ir gerai jį papurtyti.

20. Prieš kepdami kotletus ar mėsos kukulius būtinai patikrinkite masės skonį. Paragavę tiksliai žinosite, ar netrūksta druskos ir prieskonių. Tada nedidelį kotletų ar kukulių masės paplotėlį dėkite į keptuvę.

21. Skirkite pakankamai laiko perskaityti receptą ir tik tada pradėkite ruošti patiekalą.

22. Jei ruošiate svarbią vakarienę, elkitės organizuotai: sudarykite paruošiamųjų darbų sąrašą. Net jei kai kurie šio sąrašo punktai jums atrodo neįtikėtinai elementarūs, pavyzdžiui, sūrio tarkavimas ar lėkščių paruošimas, galiausiai pamatysite, kad paprasčiausio patiekalo paruošimą sudaro per 40 žingsnių. Taigi jei bent 10 iš jų trunka po 10 minučių, o kiti 10 – po 5 minutes, jums prireiks bent 2,5 val. patiekalui pagaminti. Atliktus darbus nepamirškite iš darbų sąrašo iš karto išbraukti.

23. Kiekvieną kartą dėdami šviežių svogūnų į aštrų padažą iš pradžių juos palaikykite po šaltu tekančiu vandeniu, o po to nusausinkite. Ši procedūra padės pašalinti padažo skonį sugadinti galinčias dujas. Šis patarimas aktualus ir ruošiant gvakamolę.

24. Prieš dėdami peilį į stalčių ant peilio ašmenų galiuko užmaukite vyno kamštį.

25. Jei ketinate pakepinti šiek tiek česnako, užuot jį smulkinę, supjaustykite griežinėliais. Mažai tikėtina, kad tokiu pavidalu jis susvils.

26. Ketaus keptuvė – itin vertingas pagalbininkas virtuvėje. Tokios keptuvės paviršius įkaista tolygiai, o jos priežiūra ganėtinai paprasta.

27. Jei trokštate namų sąlygomis paruošti iš tiesų traškių daržovių, imituokite pramoninėje orkaitėje pasiekiamą kaitrą. Įkaitinkite orkaitę maksimaliai, tada į ją kiškite tuščią kepimo skardą ir palikite ten 10–15 min. Daržoves pašlakstykite alyvuogių aliejumi, barstykite druska ir pipirais, o tada sudėkite į orkaitę. Šis metodas padės užtikrinti maksimalią kaitrą, kuri būtina daržovėse esančiam cukrui karamelizuotis per itin trumpą laiką.

28. Negailėkite pinigų ir būtinai nusipirkite butelį kokybiško alyvuogių aliejaus. Nedidelis jo kiekis suteiks nepakartojamo skonio picai, mocarelai, makaronams, mėsai ir žuviai.

29. Jei mėsai marinuoti naudosite citrusinius vaisius, mėsos tekstūra pakis. Jei dievinate citrusinių vaisių skonį, šiek tiek paprastųjų ar žaliųjų citrinų sulčių išspauskite ant jau paruošto patiekalo.

30. Daržovių ar mėsos sriubas gardinkite sūrio žievėmis ir mėgaukitės dar neatrastomis skonių subtilybėmis.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Šioje ledų gausybėje pasislėpęs ledinukas. Ar sugebėsite jį rasti? (15)

Vengrijos menininkas Gergely Dudás – tikras maskuotės meistras, kurio kūriniai internete jau...

Už 50 eurų pavalgyti Palangoje vos tilpo žmonės (130)

Jau 25 metus virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sukasi aplink puodus profesionalioje virtuvėje ir...

Pasiseks net naujokams: ką daryti, kad mėsa burnoje tirpte tirptų (13)

Specialiai kepti ant žarijų paruoštų maisto produktų asortimentas šiltuoju metų laiku kasmet...

Ištikimiausi „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyviai jau ruošiasi baltajam piknikui (9)

Rugpjūčio 31 dieną vyksianti jubiliejinė „Le Dîner en Blanc “ jau penktą kartą Vilniaus...

Ar žinojote: kodėl mineralinis vanduo yra sūrus? (10)

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami...

Top naujienos

Feisbuke plinta siūlymai, kaip užsidirbti iš „Maxima“ kortelės (122)

„Pinigai grįžta perkant“, – džiaugsmingai skelbia viena feisbuko grupė. Joje visi norintys...

Vienintelė tokia Lietuvoje: bažnyčios rūsyje laukia šiurpi akistata su mirtimi (41)

Liškiava – senas dzūkų kaimelis, kuris rašytiniuose šaltiniuose minimas dar nuo XI a....

Charkoviečiai pageidauja pasiskolinti mūsų prezidentę: jos reikia Ukrainai (611)

Prieš lankantis pusantro milijono gyventojų turinčiame, antrame pagal dydį Ukrainos mieste...

Trumpas po susitikimo su Putinu: aš manau, kad dabar mes einame teisingu keliu (1591)

Pirmadienį Helsinkyje susitiko JAV ir Rusijos vadovai. Tai buvo pirmasis dvišalis Donaldo...

Orai: tvankuma ir lietus nesitrauks

Šią naktį būti užkluptiems trumpo lietaus su perkūnija didžiausia tikimybė pietinėje šalies...

JAV sulaikyta Rusijos agentė dėl pasikėsinimo kištis į JAV politiką (37)

JAV pareigūnai sulaikė 29 metų rusę dėl pasikėsinimo daryti neteisėtą įtaką Jungtinių...

Neringa Venckienė vėl sulaukė palaikymo: iš Lietuvos – laiškas JAV teismui (718)

Ketvirtadienį, liepos 12 d., Jungtinių Amerikos Valstijų teismas paskelbė, kad Neringos...

Futbolo taktikos evoliucija: kodėl Kroatija pasaulio čempionate buvo balta varna? (34)

Kroatija nusipelnė neutralių gerbėjų simpatijų, bet ji nediktuoja globalių madų. Taip mano...

Temstant Rokiškyje įvyko avarija – sužalotas žmogus (8)

Pirmadienio vakarą Rokiškyje įvyko avarija, kurios metu sužalotas žmogus. Laimė, ne stipriai.

Lietuvos aukštuomenė parodė elegancijos ir gero skonio pavyzdį (255)

Tradiciškai liepos 14-ąją Turniškėse esančioje Prancūzijos rezidencijoje paminėta Bastilijos...