aA
Ar norėtumėte savo virtuvėje jaustis tikru profesionalu, laisvai žongliruoti įvairiausiais receptais nesibaimindami nesėkmių? Iš tiesų, yra reikšmingų dalykų, kurių neišmokys nė geriausios kulinarijos knygos, tad jei jaučiate, kad kartais vis dar pritrūksta žinių ar praktikos, skubame jums padėti. Svetainė „Food Network“ apklausė daugybę profesionalių restoranų šefų ir šie mielai pasidalijo netikėtais, bet sėkmę užtikrinančiais savo patarimais.
© Shutterstock
Taigi dalijamės ilgu patarimų sąrašu tiesiai iš profesionalų lūpų ir tikimės, kad jie bus naudingi ir jums.

1. Makaronus virkite viena minute trumpiau, nei nurodyta instrukcijoje ant pakuotės, nes dar šiek tiek papildomos kaitros makaronai gaus puode ar keptuvėje, kai sumaišysite juos su padažu.

2. Jei ruošdami maistą keptuvėje pajautėte, kad trūksta aliejaus, nedidele srovele jo pilkite prie keptuvės kraštų tam, kad pasiekęs ingredientus jis jau būtų įkaitęs.

3. Prieš dėdami mėsą ant keptuvės ją kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad po sąlyčio su karštu aliejumi ji neišskirtų sulčių. Per didelis skysčių kiekis verčia mėsą troškintis, o ne skrusti. Kitaip tariant, nenusausinę mėsos prarandate galimybę pasimėgauti gardžia apskrudusia plutele.

4. Norėdami pasiekti geriausią rezultatą prieš ruošdami kepinius sviestą ir kiaušinius palaikykite kambario temperatūroje, kad jie atšiltų.

5. Prieskonius laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje – virš viryklės esanti lentyna netiks. Dėl drėgmės, šviesos ir karščio žolelės ir prieskoniai netenka skonio.

6. Visada ant žuvies ir mėsos druskos ir pipirų berkite tolygiai, kad išvengtumėte netinkamo rezultato, kai tam tikrose vietose prieskonių būna per daug, o kitose jų nepakanka.

7. Virdami makaronus į vandenį nepilkite aliejaus, nes kitaip padažas prie išvirtų makaronų paprasčiausiai neprilips.

8. Prieš pjaustydami šoninę mažais gabaliukais norėdami juos pakepinti, įdėkite mėsą į šaldiklį 15 minučių. Po šios elementarios procedūros šoninę supjaustysite kur kas lengviau.

9. Užuot dėję viščiuką tiesiai ant kepimo grotelių, verčiau storais griežinėliais supjaustykite svogūną, juos išdėliokite ant aliejumi išteptos skardos, o tada ant viršaus dėkite viščiuką. Svogūno griežinėliai sugers viščiuko sultis, o kai mėsa iškeps, iš supjaustytų svogūno griežinėlių su šlakeliu sultinio ar vandens paruoškite gardų padažą. Padažą apie 3 minutes pakaitinkite ant didelės kaitros.

10. Jei ketinate maistą ruošti svarbiam svečiui, stenkitės neeksperimentuoti išmėgindami naujus receptus ir nenaudoti naujų dar neišmėgintų produktų.

11. Nepamirškite, kad receptai tėra rekomendacija, ne Biblija. Drąsiai keiskite ingredientus panašiais atitikmenimis, jei tik to pageidaujate. Pavyzdžiui, jei raudonėlius mėgstate labiau nei čiobrelius, rinkitės pirmuosius.

12. Česnakų skilteles neaštria peilio puse traiškykite ant plastikinio maišelio ar maistinės plėvelės. Ši gudrybė padės apsaugoti pjaustymo lentelę nuo aitraus kvapo.

13. Niekada nenuvertinkite pasiruošimo reikšmingumo. Streso išvengsite dalį paruošiamųjų darbų atlikę diena anksčiau.

14. Stenkitės ruošti didesnį maisto kiekį ir dalį jo sudėję į plastikinius maišelius užšaldykite. Kai norėsite išvirti sriubos, tereiks iš šaldiklio išsitraukti maišelį su jau supjaustytais ingredientais.

15. Po česnakų pjaustymo rankas aktyviai 30 sekundžių patrinkite į nerūdijančio plieno plautuvės paviršių ir tik tada jas nuplaukite.

16. Jei norite kreminės konsistencijos sveikesnio padažo varianto, majonezą lygiomis dalimis sumaišykite su graikišku jogurtu.

17. Jei trokštate iš tiesų gardaus sumuštinio, majonezo tepkite ant viso duonos paviršiaus. Skubėdami neretai aplaidžiai atliekame šią užduotį apsiribodami keliais potėpiais ties viduriu, o tai nėra tinkama, nes gardus turėtų būti kiekvienas sumuštinio kąsnis.

18. Produktus stenkitės pirkti ūkininkų turgeliuose ir maistą apdorokite minimaliai: svarbiausi turėtų būti kokybiški ingredientai ir instinktyvus jų ruošimas.

19. Namuose ruoštose mišrainėse mažiau ingredientų ir jos būna gardesnės nei pirktinės. Ir nereikia mišrainės ilgai ir nuobodžiai maišyti: pakaks suberti visus ingredientus į sandarų indelį su dangčiu ir gerai jį papurtyti.

20. Prieš kepdami kotletus ar mėsos kukulius būtinai patikrinkite masės skonį. Paragavę tiksliai žinosite, ar netrūksta druskos ir prieskonių. Tada nedidelį kotletų ar kukulių masės paplotėlį dėkite į keptuvę.

21. Skirkite pakankamai laiko perskaityti receptą ir tik tada pradėkite ruošti patiekalą.

22. Jei ruošiate svarbią vakarienę, elkitės organizuotai: sudarykite paruošiamųjų darbų sąrašą. Net jei kai kurie šio sąrašo punktai jums atrodo neįtikėtinai elementarūs, pavyzdžiui, sūrio tarkavimas ar lėkščių paruošimas, galiausiai pamatysite, kad paprasčiausio patiekalo paruošimą sudaro per 40 žingsnių. Taigi jei bent 10 iš jų trunka po 10 minučių, o kiti 10 – po 5 minutes, jums prireiks bent 2,5 val. patiekalui pagaminti. Atliktus darbus nepamirškite iš darbų sąrašo iš karto išbraukti.

23. Kiekvieną kartą dėdami šviežių svogūnų į aštrų padažą iš pradžių juos palaikykite po šaltu tekančiu vandeniu, o po to nusausinkite. Ši procedūra padės pašalinti padažo skonį sugadinti galinčias dujas. Šis patarimas aktualus ir ruošiant gvakamolę.

24. Prieš dėdami peilį į stalčių ant peilio ašmenų galiuko užmaukite vyno kamštį.

25. Jei ketinate pakepinti šiek tiek česnako, užuot jį smulkinę, supjaustykite griežinėliais. Mažai tikėtina, kad tokiu pavidalu jis susvils.

26. Ketaus keptuvė – itin vertingas pagalbininkas virtuvėje. Tokios keptuvės paviršius įkaista tolygiai, o jos priežiūra ganėtinai paprasta.

27. Jei trokštate namų sąlygomis paruošti iš tiesų traškių daržovių, imituokite pramoninėje orkaitėje pasiekiamą kaitrą. Įkaitinkite orkaitę maksimaliai, tada į ją kiškite tuščią kepimo skardą ir palikite ten 10–15 min. Daržoves pašlakstykite alyvuogių aliejumi, barstykite druska ir pipirais, o tada sudėkite į orkaitę. Šis metodas padės užtikrinti maksimalią kaitrą, kuri būtina daržovėse esančiam cukrui karamelizuotis per itin trumpą laiką.

28. Negailėkite pinigų ir būtinai nusipirkite butelį kokybiško alyvuogių aliejaus. Nedidelis jo kiekis suteiks nepakartojamo skonio picai, mocarelai, makaronams, mėsai ir žuviai.

29. Jei mėsai marinuoti naudosite citrusinius vaisius, mėsos tekstūra pakis. Jei dievinate citrusinių vaisių skonį, šiek tiek paprastųjų ar žaliųjų citrinų sulčių išspauskite ant jau paruošto patiekalo.

30. Daržovių ar mėsos sriubas gardinkite sūrio žievėmis ir mėgaukitės dar neatrastomis skonių subtilybėmis.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Skvernelis paskelbė savo sprendimą dėl Prezidento rinkimų pildoma (459)

Ketvirtadienį per susitikimą su vietos bendruomene Rusnėje premjeras Saulius Skvernelis...

Gyvai / Vienam lietuviui Dakaras baigtas: Bardauskas susilaužė ranką, išgabentas į ligoninę atnaujinta 15.13 val. (50)

Dešimtasis Dakaro etapas – paskutinis šių metų ralyje. Šiandien visų laukia vos 112 km...

Aukštas rusų saugumo pareigūnas: Ukraina greitai gali netekti savo valstybingumo

„Valdžia Kijeve daro viską, kad suskaldytų Ukrainą “, – tvirtina Rusijos Saugumo...

Žinia apie itin žiaurų išpuolį Vokietijoje išprovokavo dramatiškus pasisakymus: tokia buvo ir KGB strategija (120)

Prieš daugiau nei savaitę Vokietijos miesto Brėmeno centre buvo sumuštas Bundestago narys,...

Po partizanų kalbos suskaudo ir Kremliui: išpylė melo dozę, o kas už ją atsakys? (1020)

Karo nusikaltėliai, civilių skerdikai, nacių bendrininkai. Taip Lietuvos partizanus pastaraisiais...

Aukščiausias žaidėjas NBA istorijoje žavisi Saboniu: įspūdinga, kaip jis pats tapo savo likimo kalviu specialiai DELFI iš Londono (5)

Gheorge'as Murešanas – įspūdingo ūgio milžinas iš Rumunijos, kuris jaunystėje suprato, jog...

Karbauskis dėl pensijų kreipėsi į ministrą (145)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis...

Britų turistai siautėjo tiek, kad juos išprašė iš šalies (11)

Grupelės turistų iš Didžiosios Britanijos, tarp kurių ir vaikas, buvo paprašyta skubiai palikti...

Pasidalijo išgyvenimo patirtimi: uždirbu 466 eurus, kas mėnesį sutaupau 400 (617)

Turbūt daug kam perskaičius rašinio pavadinimą kilo klausimas „kas čia per nesąmonė?“,...

Žvilgsnis į įspūdingus viešbučio kambarius, kuriuose svečiai pasijaus tarsi pasakoje (1)

Parke „Gardaland“ ( Italijoje ) duris netrukus atvers naujas šeimoms skirtas viešbutis ,...