aA
Ar norėtumėte savo virtuvėje jaustis tikru profesionalu, laisvai žongliruoti įvairiausiais receptais nesibaimindami nesėkmių? Iš tiesų, yra reikšmingų dalykų, kurių neišmokys nė geriausios kulinarijos knygos, tad jei jaučiate, kad kartais vis dar pritrūksta žinių ar praktikos, skubame jums padėti. Svetainė „Food Network“ apklausė daugybę profesionalių restoranų šefų ir šie mielai pasidalijo netikėtais, bet sėkmę užtikrinančiais savo patarimais.
© Shutterstock
Taigi dalijamės ilgu patarimų sąrašu tiesiai iš profesionalų lūpų ir tikimės, kad jie bus naudingi ir jums.

1. Makaronus virkite viena minute trumpiau, nei nurodyta instrukcijoje ant pakuotės, nes dar šiek tiek papildomos kaitros makaronai gaus puode ar keptuvėje, kai sumaišysite juos su padažu.

2. Jei ruošdami maistą keptuvėje pajautėte, kad trūksta aliejaus, nedidele srovele jo pilkite prie keptuvės kraštų tam, kad pasiekęs ingredientus jis jau būtų įkaitęs.

3. Prieš dėdami mėsą ant keptuvės ją kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad po sąlyčio su karštu aliejumi ji neišskirtų sulčių. Per didelis skysčių kiekis verčia mėsą troškintis, o ne skrusti. Kitaip tariant, nenusausinę mėsos prarandate galimybę pasimėgauti gardžia apskrudusia plutele.

4. Norėdami pasiekti geriausią rezultatą prieš ruošdami kepinius sviestą ir kiaušinius palaikykite kambario temperatūroje, kad jie atšiltų.

5. Prieskonius laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje – virš viryklės esanti lentyna netiks. Dėl drėgmės, šviesos ir karščio žolelės ir prieskoniai netenka skonio.

6. Visada ant žuvies ir mėsos druskos ir pipirų berkite tolygiai, kad išvengtumėte netinkamo rezultato, kai tam tikrose vietose prieskonių būna per daug, o kitose jų nepakanka.

7. Virdami makaronus į vandenį nepilkite aliejaus, nes kitaip padažas prie išvirtų makaronų paprasčiausiai neprilips.

8. Prieš pjaustydami šoninę mažais gabaliukais norėdami juos pakepinti, įdėkite mėsą į šaldiklį 15 minučių. Po šios elementarios procedūros šoninę supjaustysite kur kas lengviau.

9. Užuot dėję viščiuką tiesiai ant kepimo grotelių, verčiau storais griežinėliais supjaustykite svogūną, juos išdėliokite ant aliejumi išteptos skardos, o tada ant viršaus dėkite viščiuką. Svogūno griežinėliai sugers viščiuko sultis, o kai mėsa iškeps, iš supjaustytų svogūno griežinėlių su šlakeliu sultinio ar vandens paruoškite gardų padažą. Padažą apie 3 minutes pakaitinkite ant didelės kaitros.

10. Jei ketinate maistą ruošti svarbiam svečiui, stenkitės neeksperimentuoti išmėgindami naujus receptus ir nenaudoti naujų dar neišmėgintų produktų.

11. Nepamirškite, kad receptai tėra rekomendacija, ne Biblija. Drąsiai keiskite ingredientus panašiais atitikmenimis, jei tik to pageidaujate. Pavyzdžiui, jei raudonėlius mėgstate labiau nei čiobrelius, rinkitės pirmuosius.

12. Česnakų skilteles neaštria peilio puse traiškykite ant plastikinio maišelio ar maistinės plėvelės. Ši gudrybė padės apsaugoti pjaustymo lentelę nuo aitraus kvapo.

13. Niekada nenuvertinkite pasiruošimo reikšmingumo. Streso išvengsite dalį paruošiamųjų darbų atlikę diena anksčiau.

14. Stenkitės ruošti didesnį maisto kiekį ir dalį jo sudėję į plastikinius maišelius užšaldykite. Kai norėsite išvirti sriubos, tereiks iš šaldiklio išsitraukti maišelį su jau supjaustytais ingredientais.

15. Po česnakų pjaustymo rankas aktyviai 30 sekundžių patrinkite į nerūdijančio plieno plautuvės paviršių ir tik tada jas nuplaukite.

16. Jei norite kreminės konsistencijos sveikesnio padažo varianto, majonezą lygiomis dalimis sumaišykite su graikišku jogurtu.

17. Jei trokštate iš tiesų gardaus sumuštinio, majonezo tepkite ant viso duonos paviršiaus. Skubėdami neretai aplaidžiai atliekame šią užduotį apsiribodami keliais potėpiais ties viduriu, o tai nėra tinkama, nes gardus turėtų būti kiekvienas sumuštinio kąsnis.

18. Produktus stenkitės pirkti ūkininkų turgeliuose ir maistą apdorokite minimaliai: svarbiausi turėtų būti kokybiški ingredientai ir instinktyvus jų ruošimas.

19. Namuose ruoštose mišrainėse mažiau ingredientų ir jos būna gardesnės nei pirktinės. Ir nereikia mišrainės ilgai ir nuobodžiai maišyti: pakaks suberti visus ingredientus į sandarų indelį su dangčiu ir gerai jį papurtyti.

20. Prieš kepdami kotletus ar mėsos kukulius būtinai patikrinkite masės skonį. Paragavę tiksliai žinosite, ar netrūksta druskos ir prieskonių. Tada nedidelį kotletų ar kukulių masės paplotėlį dėkite į keptuvę.

21. Skirkite pakankamai laiko perskaityti receptą ir tik tada pradėkite ruošti patiekalą.

22. Jei ruošiate svarbią vakarienę, elkitės organizuotai: sudarykite paruošiamųjų darbų sąrašą. Net jei kai kurie šio sąrašo punktai jums atrodo neįtikėtinai elementarūs, pavyzdžiui, sūrio tarkavimas ar lėkščių paruošimas, galiausiai pamatysite, kad paprasčiausio patiekalo paruošimą sudaro per 40 žingsnių. Taigi jei bent 10 iš jų trunka po 10 minučių, o kiti 10 – po 5 minutes, jums prireiks bent 2,5 val. patiekalui pagaminti. Atliktus darbus nepamirškite iš darbų sąrašo iš karto išbraukti.

23. Kiekvieną kartą dėdami šviežių svogūnų į aštrų padažą iš pradžių juos palaikykite po šaltu tekančiu vandeniu, o po to nusausinkite. Ši procedūra padės pašalinti padažo skonį sugadinti galinčias dujas. Šis patarimas aktualus ir ruošiant gvakamolę.

24. Prieš dėdami peilį į stalčių ant peilio ašmenų galiuko užmaukite vyno kamštį.

25. Jei ketinate pakepinti šiek tiek česnako, užuot jį smulkinę, supjaustykite griežinėliais. Mažai tikėtina, kad tokiu pavidalu jis susvils.

26. Ketaus keptuvė – itin vertingas pagalbininkas virtuvėje. Tokios keptuvės paviršius įkaista tolygiai, o jos priežiūra ganėtinai paprasta.

27. Jei trokštate namų sąlygomis paruošti iš tiesų traškių daržovių, imituokite pramoninėje orkaitėje pasiekiamą kaitrą. Įkaitinkite orkaitę maksimaliai, tada į ją kiškite tuščią kepimo skardą ir palikite ten 10–15 min. Daržoves pašlakstykite alyvuogių aliejumi, barstykite druska ir pipirais, o tada sudėkite į orkaitę. Šis metodas padės užtikrinti maksimalią kaitrą, kuri būtina daržovėse esančiam cukrui karamelizuotis per itin trumpą laiką.

28. Negailėkite pinigų ir būtinai nusipirkite butelį kokybiško alyvuogių aliejaus. Nedidelis jo kiekis suteiks nepakartojamo skonio picai, mocarelai, makaronams, mėsai ir žuviai.

29. Jei mėsai marinuoti naudosite citrusinius vaisius, mėsos tekstūra pakis. Jei dievinate citrusinių vaisių skonį, šiek tiek paprastųjų ar žaliųjų citrinų sulčių išspauskite ant jau paruošto patiekalo.

30. Daržovių ar mėsos sriubas gardinkite sūrio žievėmis ir mėgaukitės dar neatrastomis skonių subtilybėmis.
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Pasaulinė kiaušinių diena: 10 priežasčių, kodėl verta juos valgyti (3)

Antrąjį spalio penktadienį daugelyje šalių švenčiama Pasaulinė kiaušinių diena. Tuo metu...

Nauja Liverpulio lietuvių pradžia: startuos su cepelinais (17)

Nors Liverpulyje gyvenantys lietuviai gali būti skaičiuojami tūkstančiais, niekas, be...

Pirmą kartą „geriausiu pasaulio konditeriu“ išrinkta moteris (3)

Pirmą kartą „geriausiu pasaulio konditeriu“ išrinkta moteris. Šį titulą organizacija „Les...

3 žvaigždučių „Michelin“ šefų patiekalai Romoje – pigesni nei bulviniai blynai (14)

Amžinojo miesto danguje, Romoje , kiekvieną rudenį sužimba pasaulinio garso virtuvės asų...

Top naujienos

Smurtas, skolos ir antstoliai lydėjo visą gyvenimą: kartą pamatęs laišką suprato, kad teks tiesiog bėgti (15)

Po tėvų skyrybų namuose trūko šilumos, todėl jos pradėjau ieškoti gatvėje, sako Andžėjus....

Biudžetininkams kitais metais gali būti sunku: didėjančią algą praris augančios kainos (32)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos suformuota darbo grupė kartu su profsąjungomis sutarė,...

Artėjant „Brexit“ lemiamai akimirkai, rinkos dalyviai pasiruošę svaro vertės kaitai (1)

Rinkos dalyviai rengiasi didesniems svaro sterlingų svyravimams tuo metu, kai Junginės Karalystės...

Visiškai išteisintas Balčiūnas: dar pagalvosiu, ar reikalausiu kompensacijos už pareigūnų neprofesionalumą (74)

Namų šturmas paryčiais, dešimt parų areštinėje ir penkeri metai teismo proceso, kol buvęs...

Pasaulio nepripažintoje Europos „šalyje“ klesti komunizmas: vietiniams negalima išvykti, o turistams – fotografuoti (421)

Yra tokia vieta Europos žemėlapyje, kurioje nesuprantamais būdais klesti komunizmas . Visos...

Išsami Michaelo Jacksono skrodimo išvada: randai ir tatuiruotės atskleidė tai, ką žvaigždė mielai būtų nuslėpusi (1)

Popkaraliumi tituluojamo Michaelo Jacksono rankos buvo nusėtos dūrių, o veidas ir kaklas...

Orai: pokyčių laukiama savaitgalį (1)

Šaltis į Lietuvą veržtis neskuba. Antradienį termometrų stulpeliai aukščiausiai kils iki...

35 kg antsvorio atsikračiusi buvusi TV laidų vedėja Aušra Kilkuvienė renginyje - sunkiai atpažįstama (76)

Pirmą kartą prie vakarienės tamsoje stalo svečiai rinkosi 1999 metais Ciuriche, Šveicarijoje, kai...

Išlydėjusi 11-metį sūnų į mokyklą motina tokios tragedijos nesitikėjo (17)

Kartais turi nutikti kas nors labai nelaimingo, kad sužinotume, kokie nuostabūs žmonės mus supa....

Sunerimę Čeponis ir Sirvydis pateisina Šaro rimbą, bet siūlo keisti „Žalgirio“ žaidimą (50)

„Stengsiuosi, kad mūsų vyrai pataptų vėl tokiais pačiais žmonėmis, kokie jie buvo...