aA
Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos. Šefas Gordonas Ramsay'is gabalėlį šio maisto išspjovė vos paragavęs, o garsusis Anthony Bourdainas šį patiekalą apibūdino kaip „blogiausią, šlykščiausią ir neskaniausią dalyką“ kokį jis yra valgęs. Ir visgi, Hákarl gamintojai klesti.
Džiovinamas Hákarl
© Wikimedia Commons

Hákarl – tai nacionalinis Islandijos valgis, gaminamas iš Grenlandijos ryklio mėsos. Kuri, beje, yra nuodinga dėl aukštos trimetilamino N-oksido ir karbamido koncentracijos. Islandams padeda tai, kad šios nuodingos medžiagos yra ne pačioje mėsoje, o jos sultyse. Tradiciškai išvalytas ryklys be galvos yra užkasamas seklioje duobėje smėlyje ar žvyre. Ant viršaus dar padedami keli akmenys, kurie spaudžia mėsą, versdami skysčius iš jos išbėgti.

Ką veikia ryklys po smėliu? Pūva. Na, gerai – fermentuojasi. Po smėliu ryklio mėsa praleidžia 6-12 savaičių, tada yra ištraukiama, supjaustoma į ilgas juosteles ir pakabinama džiovyklose keliems mėnesiams.

Džiūdama fermentuota ryklio mėsa susitrauks, susiraukšlės ir pasidengs ruda pluta. Ją vietiniai nulupa prieš patiekdami Hákarl ant stalo. Tiesa, šiais laikais egzistuoja ir paprastesnių Hákarl gamybos metodų – mėsa yra suslegiama plastikiniuose induose, iš kurių nuodingas vanduo išbėga lauk. Islandai Hákarl taip pat gali įsigyti ir parduotuvėse.

Kai Gordonas Ramsey'is paragavo Hákarl, iš karto išspjovė tą mažytį gabalėlį lauk. Anthony Bourdainas, kuris šiaip jau buvo egzotiško maisto gerbėjas, apibūdino Hákarl kaip „blogiausią, šlykščiausią ir neskaniausią dalyką“ kokį jis kada nors yra valgęs. Šefas Ainsley'is Harriottas apibūdino Hákarl kaip „šlapimu permirkusį čiužinį“.

Hákarl turi daug amoniako, kurį galima pajusti ne tik liežuviu, bet ir nosimi. Pati mėsa yra šiek tiek guminės tekstūros, pasižymi itin stipriu skoniu. Vieni net nejaučia Hákarl žuvies skonio – daug kam šis patiekalas primena labai stiprų pelėsinį sūrį.

Taip kaip vietiniai islandai valgo Hákarl? Na, jie pataria pirmiausia užsiimti nosį – amoniako kvapas yra stipresnis už skonį. Pirmą kartą ragaujantys Hákarl išgirsta ir kitą patarimą – neskubėti. Reikia gerai pakramtyti, iš pradžių rinktis patį mažiausią Hákarl kubelį. O patys islandai valgo Hákarl kubelius ir juos užgeria brenivinu – vietiniu stipriu alkoholiniu gėrimu.

Hákarl paprastoje maisto parduotuvėje
Hákarl paprastoje maisto parduotuvėje
© Wikimedia Commons
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(28 žmonės įvertino)
4.2143

Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės (23)

Garsiojo prancūzų virtuvės šefo Paulio Bocuse'o (Polio Bokuso), kuris mirė prieš dvejus metus,...

Garsiausi šefai šį patiekalą apibūdina kaip blogiausią ir šlykščiausią dalyką, kokį yra valgę: vietiniai valgo pasigardžiuodami (35)

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos . Šefas Gordonas...

Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu: nedaug ingredientų, o rezultatas – stebinančiai gardus (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasiūlė itin greitai pagaminamą patiekalą –...

Kunigas prakalbo apie maisto ir prieskonių galią, kurie stiprina santuoką (40)

Pasistengus įmanoma šeimos pasisėdėjimus paversti švente, įsitikinęs profesionalus kulinaras ,...

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus „Oskarai“ (1)

Kasmetinis renginys sutraukia geriausius pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojus, importuotojus,...

Top naujienos

Saulius Skvernelis: nekaltinu prezidento, bet tai panašu į diskriminaciją tautiniu pagrindu

Kalbėdamas apie prezidento ir opozicijos kritiką susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus...

Sausus orus keis vėjuoti ir drėgni (5)

Pirmadienio dieną toliau vyraus sausi orai . Šalies rytinius ir pietinius rajonus dengs gana storas...

Paluckas sulygino konservatorius su „valstiečiais“: visuomenę skaldo siekdami politinių išskaičiavimų (54)

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad „valstiečiai“...

The Economist

Ekonomistai bando suvokti, kodėl daugėja amerikiečių „mirštančių iš nevilties“

Norint suprasti „mirtis iš nevilties“ reikės į problemą pažvelgti naujai.

Rusija ir vėl melavo: šalia Lietuvos dislokuoti pajėgumai kelia didesnį pavojų, nei manyta (1132)

Vienas netaiklus šūvis ir dešimtmečio senumo paslaptis, o kartu ir Kremliaus melas subyrėjo į...

Po konservatyvią Saudo Arabiją keliavusi lietuvė: užsieniečiai ten gyvena tarsi auksiniame kalėjime (90)

Apie didžiausią Arabijos pusiasalio valstybę Saudo Arabiją sklando daugybė mitų. Ji garsėja...

Šildymo kainos vieno miesto gyventojų pinigines tuština daug smarkiau (140)

Nors liaudies išmintis byloja, kad šiluma kaulų nelaužo, visgi centralizuotai besišildantiesiems...

Lukašenka su žmona viešai nesirodo jau daugybę metų: kur ji? (224)

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir atskirai gyvenanti jo žmona Galina susituokė...

Johnas Galliano: skandalingas talentas, per ilgą liežuvį netekęs svajonių darbo (6)

Buvęs Willsono berniukų mokyklos kapelionas prisimena: „Johnas buvo tarsi iššūkis kai kurių...

Rimvydas Valatka. Surūgusi 5 darnų bulvienė (303)

Jie ne 3 proc. kartelės nuleidimo kišeninėms partijoms, o trejų metų Seimo kadencijos vietoj...