aA
Artėjant penktajai, jubiliejinei, „Vakarienei baltai” (pranc. „Le Dîner en Blanc“), jos organizatoriai ir ištikimiausi draugai susirinko restorane „Radisson Blue Royal Astoria“ paskelbti renginio datos – šiais metais įspūdingas baltasis piknikas įvyks rugpjūčio 31 dieną. Renginio metu buvo išbandytas specialiai restorano „Radisson Blue Royal Astoria“ šefo Gedimino Andriuškevičiaus renginiui sukurtas meniu.
Paskelbta jubiliejinės "Vakarienės baltai" Lietuvoje data
© DELFI / Modesta Meškė

Le Dîner en Blanc – vienas svarbiausių Paryžiaus vasaros renginių jau tapo ir neatskiriama vasaros Vilniuje dalimi. Elegantiška, kvapą gniaužianti, baltai apsirengusių žmonių minia ir vėl papuoš mūsų miesto gatves, paversdama jį dar ypatingesne ir net šiek tiek magiška vieta, traukiančia visų praeivių dėmesį.

Šventės organizatorė Lietuvoje Dovilė Butkienė džiaugiasi tradicija tapusiu renginiu: „Penkti metai Lietuvoje, trisdešimti - Paryžiuje. Šie skaičiai puikiai iliustruoja, jog renginys yra tapęs tradiciniu ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Džiaugiamės prisidėdami prie Vilniaus kultūrinio gyvenimo ir tuo, kad turime daug nuoširdžių žmonių, kurie palaiko, tiki ir kiekvienais metais padeda įgyvendinant šią nuostabią idėją.”

Vakarienė baltai“ neįsivaizduojama be elegantiškai serviruoto, kokybiško maisto. Šventės dalyviai galės atsinešti savo ruoštų patiekalų arba užsisakyti pikniko pasiūlymą iš jau penkerius metus šiai šventei maistą tiekiančio restorano. Restorano šefas Gediminas Andriuškevičius, kuriantis meniu „Vakarienei baltai“, pasakojo, kad ruošiant maistą šiai šventei atsižvelgia į tai, kad patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir gražiai atrodytų bei būtų patogūs valgyti ir supakuoti. Šiais metais renginio dalyviai galės rinktis iš trijų maisto paketų: Azijos virtuvės pasiūlymo, amerikietiško ir desertų.

Paskelbta jubiliejinės "Vakarienės baltai" Lietuvoje data
Paskelbta jubiliejinės "Vakarienės baltai" Lietuvoje data
© DELFI / Modesta Meškė

Lietuviai dažniausiai žavisi įvairiomis prancūziškomis kultūrinėmis tradicijomis, tad nieko nuostabaus, kad ir toks elegantiškas vakaras kaip Le Dîner en Blanc rado savo vietą vilniečių ir miesto svečių širdyse. Prancūzų instituto direktoriaus Jean-Marie Sani nuomone Vilnius, turintis puikių vietų, kuriose galima surengti baltąjį pikniką, yra puikus miestas tokiam renginiui kaip Le Dîner en Blanc. „Lietuviams būdingas stiprus bendruomeniškumo jausmas. Jie mėgsta susitikti, dalintis idėjomis, pasilinksminti ir pavalgyti kartu. Dėl šių priežasčių šis prancūziškas renginys pritapo ir Lietuvoje“, – teigė Prancūzų instituto direktorius.

Balta dalyvių apranga yra esminis šventės akcentas. Stilistė Giedrė Voroneckė dalyviams renkantis aprangą pataria: „Nepamirškite, kad „Vakarienė baltai” yra ne tik baltos spalvos, bet ir elegancijos šventė, kurios metu rekomenduočiau sportinio stiliaus detales palikti kitoms progoms. Leiskite sau iš tiesų švęsti ir į pagalbą pasitelkite įdomesnius aksesuarus, papuošalus bei galvos apdangalus.”

Giedrė Voroneckė
Giedrė Voroneckė
© DELFI / Modesta Meškė

Dovilė Butkienė atskleidė, kad Le Dîner en Blanc pamažu tampa ir didesnių asmeninių ar kolektyvo švenčių dalimi: „Dalyviai dažnai švenčia gimtadienius, mergvakarius ar tiesiog susirenka drauge neoficialioje aplinkoje pabendrauti su darbo kolektyvu. Sporto klubo „JC Sport“ vadovas Jean Claudas turi gražią tradiciją drauge su savo draugais ir klubo nariais švęsti vasarą „Vakarienėje baltai”.

„Kasmet į „Vakarienę baltai” einu su trisdešimties – keturiasdešimties žmonių kompanija, kurią sudaro klubo klientai bei draugai. Kai kurie iš jų specialiai į renginį atvyksta iš užsienio: iš Dubajaus, Čikagos bei Paryžiaus”, – pasakojo J. Claudas.

Jean Claudas
Jean Claudas
© DELFI / Modesta Meškė

Le Dîner en Blanc rekomendacijos ir taisyklės

Turėkite omenyje, kad registracija į šį unikalų renginį vyksta trimis etapais. Pirmajame etape į renginį gali registruotis žmonės, kurie jau dalyvavo Le Dîner en Blanc renginiuose ankstesniais metais.

Antrojo etapo metu galės registruotis tie, kuriuos rekomenduos dalyviai iš pirmojo etapo. Trečiasis etapas skirtas visiems naujiems dalyviams. Jie galės užsirašyti į laukiančiųjų sąrašą, į kurį galima patekti pasinaudojus nuoroda: vilnius.dinerenblanc.com/register.

Siekiant išsaugoti Le Dîner en Blanc unikalumą bei tradicijas, svečiai turi laikytis keleto pagrindinių taisyklių:

  • Gavus dalyvavimo patvirtinimą, svečio atvykimas į renginį tampa privalomu, nesvarbu, kokios bus oro sąlygos.
  • Aprangos kodas: elegantiška balta apranga nuo galvos iki kojų. Sveikintinos tik stilingos ir skoningos originalios idėjos.
  • Stalas turi būti serviruojamas tik baltais indais.
  • Siekiant užtikrinti „Vakarienė baltai“ vietos slaptumą iki pat paskutinės minutės, visi svečiai bus sutikti tam tikruose punktuose iš kurių į šventės vietą juos palydės savanoriai.
  • Po šventės dalyvių prašome susirinkti visus savo daiktus ir pikniko vietą palikti tokią pat gražią, kokia ji buvo ir prieš tai.

Svečiai turi atsinešti:

  • Stalą, dvi baltas kėdes, baltą staltiesę.
  • Pikniko krepšį, kuriame turi būti elegantiškas maistas, taurės ir balti indai. (Galima pasirinkti ir jau paruoštą pikniko krepšį, kurį bus galima pasiimti vakarienės vietoje. Jis puikiai tiks tiems, kurie nenorės ruošti savo maisto. Norintys pasirinkti jau paruoštą maistą, jį galės nusipirkti elektroninėje „Vakarienė baltai“ parduotuvėje).

Le Dîner en Blanc pasaulyje

Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu François Pasquier surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu Le Dîner en Blanc kiekvienais metais dalyvauja jau apie 10 000 žmonių. Technologijos keičia renginio organizavimo subtilybes, tačiau šventės esmė išlieka ta pati: elegantiški svečiai buriasi į slaptą pikniko vietą, mėgaujasi gurmanišku maistu ir bendravimu gražiausiose miesto vietose. Šiuo metu Le Dîner en Blanc rengia organizatoriai iš aštuoniasdešimties miestų trisdešimtyje šalių, kuriuos kuruoja tarptautinis Dîner en Blanc International komitetas. Visi organizatoriai yra užsidegę baltosios vakarienės idėja ir kiekvienais metais šiuo renginiu puošia savo reprezentuojamą miestą.

Dovilė Butkienė ir Valda Lukošiūtė
Dovilė Butkienė ir Valda Lukošiūtė
© DELFI / Modesta Meškė

Le Dîner en Blanc ir Lietuvoje

Idėja surengti Le Dîner en Blanc Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per penkerius metus, šis renginys tapo viena laukiamiausiu Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžianti susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose. Le Dîner en Blanc organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė. Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po savo pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir gavusi kvietimą prisijungti prie Le Dîner en Blanc organizavimo mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Renata Ničajienė pristatė jau septintą kulinarinę knygą: kiekvieną savaitę po naujo skanumyno receptą

Savaitgalį Vilniuje kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė Renata Ničajienė pristatė...

Renkamės kavą: ką kiekvienam vertėtų žinoti apie skirtingas kavos rūšis ir jų skonius (16)

Daugelis iš mūsų sunkiai įsivaizduotų kasdienybę be kavos – su jos puodeliu pradedame kone...

Barista: geros kavos namie pasigaminti nepavyks (28)

Pirmą kartą juodos kavos puodelį geriančiam žmogui ji greičiausiai nepatiktų, LRT RADIJO...

Lietuviai – dideli sūrio mėgėjai: kiek jo suvalgome ir kokį labiausiai mėgstame (2)

Daugiau nei kelis šimtus metų skaičiuojantys įvairūs gurmaniški sūriai – parmezanas,...

Pelėsinių sūrių gidas: kokie populiariausi ir su kuo derinti (2)

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių, tačiau retas gerai...

Top naujienos

Bandymas sudrausminti vaikus baigėsi policijos komisariate: užteko praeivio skambučio (241)

Kaunietės pasivaikščiojimas gamtoje su dviem mažamečiais vaikais baigėsi policijoje. Kaip sako...

Lietuvoje fiksuojama rekordinė ekonomikos augimo trukmė – pastarąjį kartą taip buvo prieš krizę (77)

Bendrasis vidaus produktas Lietuvoje auga 9 metus iš eilės, vartotojų pasitikėjimo indeksas –...

Isterija dėl Trumpo sprendimo – tik pradžia: kaip branduolinių pajėgų sutarties mirtis atsilieps Lietuvai? (484)

JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas trauktis iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų...

Perspėjo, kuo gali baigtis mokesčių didinimas savarankiškai dirbantiems (82)

Nauji įmokų tarifai savarankiškai dirbantiems asmenims buvo žinia tarsi iš giedro dangaus,...

Sąjūdžio jubiliejaus dieną Landsbergis – apie dabarties grėsmes: siūlomas pražūtingas kelias (167)

Minint Sąjūdžio steigiamojo suvažiavimo trisdešimtmetį Lietuvos sąjūdžio garbės pirmininkas...

Ketvirtus metus iš eilės vyks Mokyklų kovos: laimėtojų mokykloje Radistai surengs kalėdinį vakarėlį! (1)

Šiemet DELFI ir Rolandas Mackevičius bei Jonas Nainys jau ketvirtą kartą rengia Mokyklų kovas,...

Medžiotojų šventė kaime baigėsi iššaudytais šunimis: dabar baisu ir į kiemą išeit (764)

Sekmadienį feisbuke ėmė plisti dviejų, kaip įtariama, nušautų šunų nuotraukos. Įrašu...

Po žudynių Kryme paviešintas vaizdo įrašas užminė mįslę (23)

Spalio 21 d. Rusijos valstybinės televizijos ir radijo kompanijos (RVTRK) Krymo filialas,...

Benediktas Vanagas parduoda savo ralio automobilį (2)

Du sezonus Lietuvos ralio čempionate ištikimai tarnavęs „ General Financing team Pitlane “...

Valančiūnui vadovaujantis strategas neabejoja – Jamesui palikus „Rytus“ viskas įmanoma

Nuo Didžiosios Britanijos kelyje sugedusio autobuso iki vadovavimo 150 mln. JAV dolerių biudžetą...