Tai bus jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. „Šio renginio idėją atsivežiau iš užsienio – jie pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia dideles minias“, – organizatorių atsiųstame pranešime cituojama festivalio sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Pasak Jungtinėje Karalystėje gyvenančios merginos, veganams skirti festivaliai, mugės prasidėjo JAV, vėliau persikėlė į Europą, o šiandien rengiami kone kiekviename didesniame mieste. „Mano mieste – Nortamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli veganų renginiai per metus“, – pasakojo ji.

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašūs skaičiai ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau viršija milijoną. „Izraelis laikomas veganams labiausiai draugiška šalimi“, – sakė Ventė.

Veganiški tortai

Pasak jos, nors Lietuvoje veganizmas – dar naujiena, panašios tendencijos sklando ir čia. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ merginos suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia 18 tūkst. narių – tai svarbiausia šalies veganų platforma internete. „Nors ši grupė įkurta vos prieš kelerius metus, narių skaičius išaugo itin greitai. Pajaučiau, kad veganų bendruomenė Lietuvoje jau pakankamai stipri ir „Vegfest LT“ renginiui pribrendo metas“, – dalijosi mintimis iniciatyvos autorė.

Festivalyje bus siūloma natūralių citrusinių vaisių

Pirmasis „Vegfest LT“ buvo surengtas pernai rugsėjį, po to įvyko dar vienas – kalėdinis renginys, abu buvo itin sėkmingi. „Tokio susidomėjimo nesitikėjau – žmonės plūdo nuo ryto, urmu pirko veganiškus keksiukus, sūrį ir dešrą, kai kurių prekių neliko mugei nė neįpusėjus, o žurnalistai renginį lygino su „Lidl“ atidarymu“,– džiaugėsi Ventė. Tokios sėkmės įkvėpta ji ryžosi organizuoti dar didesnį renginį – birželį vyksiantį „Vegfest LT“ vasaros festivalį. „Tai bus didžiausias iki šiol Lietuvoje vykęs veganų renginys“, – žadėjo ji.

Kaip įprastai, veiks veganiškų prekių mugė, vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos, filmų peržiūros. Atėję į mugę galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių pieno ir mėsos produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų prekių, veganiškos kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Iš viso dalyvaus beveik šimtas įmonių, nemaža jų dalis – iš užsienio, tad prekių įvairove tikrai nebus galima skųstis.

Treneris Ignas Bakėjus patars, kaip maitintis intensyviai sportuojant

Paskaitų programa apims įvairias temas. Veganinės virtuvės šefė ir blogo „Veganinės virtuvės pagrindai“ autorė Anna Zabezsinszkij pristatys savo sukurtą gidą, kaip lengvai pereiti prie augalinės mitybos ir dalinsis savo geriausiais receptais. Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis iš Vilniaus universiteto skaitys pranešimą apie veganizmo ištakas Senovės Indijos filosofijoje. Birutės Galdikas fondo atstovė Alvyda Andriekutė supažindins, kuo sveikatai ir aplinkai kenksmingas palmių aliejus, o treneris, sporto namų „MyHero!“ įkūrėjas Ignas Bakėjus patars, kaip maitintis intensyviai sportuojant.

Įvairūs užsiėmimai, filmų peržiūros vyks ne tik renginio dieną, bet visą savaitę. Veganiškos ir veganams draugiškos maitinimo įstaigos tuo metu siūlys nemažų nuolaidų.

Alvyda Andriekutė skaitys pranešimą apie tai, kuo blogas palmių aliejus

Veganai mano, kad nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl nevalgo mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, kiaušinių, pieno produktų ir netgi medaus, atsisako su gyvūnais išbandytos kosmetikos, vengia kailio ir odos dirbinių, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja. Toks gyvenimo būdas yra pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai. Spėjama, kad ateityje būtent taip gyvens didžioji dalis žmonijos.

Renginys yra akredituotas svarbiausios pasaulyje veganų organizacijos – Jungtinėje Karalystėje veikiančios Veganų draugijos, nuo kurios įkūrimo 1944 metais ir prasidėjo veganų judėjimas.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks birželio 10 d. Vilniuje, prekybos ir pramogų centro VCUP penkto aukšto terasoje nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt