Vis tik mitybos poveikio sveikatai tyrėjos Aidos Matulevičiūtės teigimu, pilnagrūdžių produktų lietuviai vartoja dar per mažai, rašoma atsiųstame pranešime.

A. Matulevičiūtės teigimu, pilno grūdo produktai labiausiai vertinami dėl to, kad turi daug mineralinių komponentų ir skaidulų, kurios valo žmogaus žarnyną ir veikia tarsi natūralus probiotikas. Anot specialistės, šių medžiagų pasisavinimas yra lėtas, todėl suteikia ilgesnį sotumo ir energijos jausmą ir palaiko stabilią skrandžio veiklą.

Pasaulio delikatesų sąrašą pildo bolivinė balanda

Pastaruoju metu bolivinės balandos (kynvos) sėklos sparčiai populiarėja ne tik prašmatniuose JAV restoranuose, kuriuose jas ruošia garsūs virtuvės šefai, bet vis dažniau aptinkamos žmonių, besidominčių visaverte mityba, virtuvės spintelėje. Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad bolivinės balandos paklausa auga kiekvienais metais.

„Pastebėjome, kad pirkėjai šias sėklas renkasi nepriklausomai nuo metų laiko, o lyginant su praėjusiais metais, bolivinės balandos pardavimai šiemet išaugo beveik dvigubai“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad pastaruoju metu taip pat auga ir kuskuso, bulguro, burnočių bei avinžirnių paklausa. Taip pat dėl savo maistinių savybių pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį į kanapių sėklas ir ispaninį šalaviją (kitaip vadinamas chia sėklas). Vis tik, anot B. Čaikauskaitės, populiariausiomis išlieka tradicinės kruopos – ryžiai, grikiai, avižų gaminiai.

Supermaisto kategorija

A. Matulevičiūtė pasakoja, kad bolivinė balanda yra pusiau sėkla, pusiau grūdas.

„Bolivinė balanda turi labai įdomų ir savitą skonį. Tai yra produktas, kuris leidžia eksperimentuoti. Be to, balanda turi daugiau kalorijų, todėl yra intensyvesnė ir sotesnė“, – apie populiarėjantį produktą kalba A. Matulevičiūtė.

Specialistės teigimu, pagal savo vertę bolivinė balanda patenka į supermaisto kategoriją.
Supermaistu vadiname tuos produktus, kurie yra pripildyti visaverčiais baltymais. Tiems, kas atsisako mėsos, tokie produktai tampa alternatyviu baltymų šaltiniu. Grikiai taip pat yra vienas iš produktų, patenkančių į supermaisto kategoriją, o maišant visas grūdines kultūras tarpusavyje, žmogus praktiškai niekada nepritrūks baltymų“, – atskleidžia A. Matulevičiūtė.

Kaip gaminti ir nesugadinti

Egzistuoja posakis – gerą produktą gali sugadinti bloga kulinarija. A. Matulevičiūtės teigimu, gruzdinimas yra vienas blogiausių dalykų, kuriuos galima daryti su maistu, todėl pataria kruopas ir grūdus kuo mažiau kepti karštoje temperatūroje ir visiškai atsisakyti riebalų.

Mėgstantiems į košę įsimaišyti papildomų riebalų, pavyzdžiui, šlakelį alyvuogių aliejaus ar nedidelį sviesto gabaliuką, A. Matulevičiūtė pataria jais patiekalą papildyti tik tada, kai jis jau yra pagamintas – išvirtas, iškeptas ar kitaip paruoštas.

Tinka ir troškiniams, ir desertams gaminti

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, bolivinių balandų naudojimas maisto gamyboje yra labai platus. Šių sėklų išskirtinumas – neišraiškingas skonis, todėl iš jų galima gaminti įvairius patiekalus: desertus, šaltus ir karštus užkandžius, jos itin dera su įvairiomis lapinėmis ir daržovių salotomis, tinka naudoti vietoj mėsos troškiniuose arba kaip garnyrą prie mėsos ir žuvies patiekalų. Šiuo metu itin populiaru šias sėklas naudoti sušių gamyboje ir jomis keisti ryžius.

Bolivines balandas paruošti nėra sudėtinga – reikia tik laiko ir fantazijos. Vieną dalį bolivinės balandos sėklų užpilkite dviem dalimis vandens ir užvirkite. Užvirę sumažinkite ugnį ir dar keliolika minučių pavirkite. Išjungę ugnį palikite uždengtą puodą, kad sėklos išbrinktų, ir tuomet jau galite vartoti kaip tik fantazija leidžia.

Bolivinės balandos troškinys su daržovėmis


Bolivinės balandos troškinys su daržovėmis


Jums reikės:

  • 250 g bolivinės balandos
  • 150 g morkų
  • 200 g pomidorų
  • 1 saujos kalendros lapelių
  • 1 saujos baziliko lapelių
  • 2 a. š. kario prieskonių
  • 2 a. š. ciberžolės
  • pusės žaliosios citrinos
  • žiupsnelio druskos
  • šlakelio aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Į verdantį vandenį dėkite bolivinę balandą ir pavirkite apie 15 minučių.
  2. Morkas sutarkuokite juostelėmis specialia arba burokine tarka. Tuomet morkas apkepkite keptuvėje, įberkite druskos, kario prieskonių ir ciberžolės. Morkas kepinkite apie 10 minučių, kol gražiai apskrus.
  3. Tuomet suberkite pjaustytus pomidorus, kalendrą ir viską kartu patroškinkite dar keliolika minučių.
  4. Prieš baigdami gaminti troškinį įberkite baziliko lapelių ir įspauskite žaliosios citrinos sulčių.

Bolivinės balandos ir pomidorų sriuba


Bolivinės balandos ir pomidorų sriuba


Jums reikės:

  • 1,5 l sultinio
  • 100 g bolivinės balandos
  • 4 vnt. pomidorų
  • 2 vnt. bulvių
  • 2 vnt. svogūnų
  • 1 morkos
  • 2 skiltelių česnako
  • petražolių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • juodų maltųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Išvirkite bolivinę balandą.
  2. Tuomet svogūnus, morką ir bulves supjaustykite nedideliais kubeliais, o pomidorus – vidutinio dydžio griežinėliais.
  3. Puode įkaitinkite aliejų ir sudėkite susmulkintus svogūnus ir morką. Juos pakepinkite apie 10 minučių ir tuomet sudėkite pomidorų griežinėlius. Sumažinkite ugnį ir pakepkite dar kelias minutes.
  4. Tuomet užvirinkite sultinį ir į jį sumeskite išvirtas ir gerai nukoštas bolivines balandas ir bulves. Virkite dar apie 15 minučių.
  5. Tuomet sumeskite patroškintas daržoves ir dar šiek tiek pavirkite.
  6. Susmulkinkite petražoles ir česnakus – juos užberkite ant sriubos prieš ją patiekiant ant stalo.

Vištienos apkepas su bolivine balanda


Vištienos apkepas su bolivine balanda


Jums reikės:

  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 100 g bolivinės balandos
  • 0,5 l vištienos sultinio
  • 80 g miltų
  • 120 ml pieno
  • 300 g brokolių
  • druskos
  • juodų maltųjų pipirų
  • česnako milteliai

Gaminimas:

  1. Supjaustykite juostelėmis vištienos krūtinėlę ir pakepinkite keptuvėje su lašeliu aliejaus.
  2. Puode užvirkite sultinį, miltus sumaišykite su pienu ir intensyviai maišydami supilkite į sultinį. Viską pakaitinkite, kol sutirštės.
  3. Į gautą masę suberkite bolivinę balandą, sumaišykite ir pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Viską perkelkite į kepimo indą ir ant viršaus išdėliokite apkeptą vištieną.
  5. Pabarstykite druska, pipirais ir česnako milteliais.
  6. Apkepą kepinkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros, apie pusvalandį.
  7. Tuomet brokolius nuplikykite verdančiu vandeniu ir nusausinkite. Išdėliokite brokolius ant keptos vištienos, juos šiek tiek paspauskite ir dar pakepinkite apie 10 minučių.
  8. Prieš patiekdami, leiskite apkepui kelias minutes pastovėti kambario temperatūroje.

Lašišos salotos su bolivine balanda


Lašišos salotos su bolivine balanda ir terijakio padažu


Jums reikės:

  • 100 g bolivinės balandos
  • 160 g sūdytos arba karštai rūkytos lašišos
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • 1 didelės morkos
  • svogūnų laiškų
  • 3 šaukštų laimo sulčių
  • 2 šaukštų terijakio padažo
  • 1 šaukštelio sezamo sėklų

Gaminimas:

  1. Išvirkite bolivinę balandą ir palikite atvėsti.
  2. Pasinaudodami skustuku su šoniniais ašmenimis supjaustykite plonomis juostelėmis agurką ir morką, o svogūnų laiškus susmulkinkite. Viską sumaišykite su laimų sultimis ir terijakio padažu.
  3. Į lėkštę suberkite bolivinės balandos sėklas, sudėkite lašišos gabaliukus, užpilkite supjaustytas daržoves su padažu ir apibarstykite sezamo sėklomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)