„Antrą kartą organizuojamo konkurso tikslas – puoselėti Baltijos šalių kulinarinį paveldą. Temą originaliai – per skirtingas vystymosi epochas – atskleisti leido istoriko, kulinarinio paveldo tyrinėtojo R. Laužiko įžvalgos apie tai, kas būdinga, kuo turtinga buvo Lietuvos gastronomija nuo Lietuvos valstybės susikūrimo iki jos klestėjimo baroko periodu. Be abejo, turėjome paisyti ir kitų konkurso taisyklių, pavyzdžiui, naudoti privalomus produktus, nuo lydekos, šviežių agurkų ir krapų užkandžiui iki speltos miltų, pastarnokų ir šermukšnio uogų desertui. Juos integruoti į meniu, laikantis mūsų sumanymo, padėjo komandos patirtis, milžiniškas darbas ir nuoširdus noras“, – sako komandos kapitonas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys Tomas Rimydis.

Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą

Jo teigimu, komandos užsidegimas, vienybė ir bekompromisis atsidavimas bendram tikslui buvo didžiausia paskata imtis lyderio pareigų, tam skirti ne tik laisvą laiką, bet nemažai jo atimti ir iš tiesioginio darbo, šeimos. „Per visą pasiruošimą nei karto nei iš vieno komandos nario neišgirdau „negaliu“, „nepadarysiu“ ar „nesugebu“. Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas. Kaip dažnai būna, trūko vienos nakties, mūsų atveju, vienos treniruotės, kad vyktume į Rygą užtikrintai. Labai rizikavome po vienintelės bendros treniruotės Vilniuje užfiksuotas klaidas ir trūkumus taisydami jau žengę į konkurso ringą Rygoje, bet rizika pasiteisino“, – sako šefas T. Rimydis.

Tik prieš mėnesį gavusi galutinį kolegų latvių ir estų patikinimą, kad konkursas įvyks, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) turėjo mobilizuotis ir suburti komandą iš 4 profesionalų: bent penkerių metų vadovavimo patirtį turinčio šefo, bent trijų metų patirtį turinčio konditerio ir jaunojo šefo iki 23 metų amžiaus. Užimti jų vietas ryžosi praėjusių metų „Virėjo ir barmeno komandos“ konkurso pirmos vietos laimėtojas, restorano „Trinity“ virtuvei vadovaujantis Vilius Ručinskas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ Liuksemburge bronzos medalio laimėtoja, „Amandus“ restorano konditerė Toma Piskarskaitė bei konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2018“ II-os vietos laimėtojas Erikas Janerikas. Pastarieji du komandos nariai dalyvavo ir pirmajame, 2016 m. vykusiame, Baltijos šalių konkurse „Baltic Culinary Heritage“ – tuomet Lietuvos komandai atiteko trečia vieta, o E. Janerikas buvo paskelbtas geriausiu jaunuoju virėju.

Lietuvos komanda: Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis - Baltic Culinary Heritage 2019

Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte bronzos medalių laimėtojo, virtuvės šefo T. Rimydžio vadovaujama komanda vakar Rygoje komisijai ir svečiams kaip užkandį patiekė trimis būdais ruoštą lydeką su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais. Pagrindiniam patiekalui lietuviai gamino putpeles su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu, desertui – šermukšnių tartaletes su bergamote, jogurto putėsį su aviečių morengu ir pastarnokų ledus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)