aA
Penktadienį, rugsėjo 6 d., Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2019“ Lietuvos komanda, ringe praleidusi penkias valandas ir pagal specialiai varžyboms sukurtą meniu patiekusi tris patiekalus po 30 porcijų, užėmė antrą vietą bei laimėjo „Guest Choice“ apdovanojimą. Šefo Tomo Rimydžio vadovaujami lietuviai tarp Baltijos šalių išsiskyrė ne tik itin vieninga komanda, bet ir originaliu Baltijos šalių kulinarijos paveldo pristatymu per Lietuvos istorinę virtuvę, kurį parengė bendradarbiaudama su prof. Rimvydu Laužiku.
Lietuvos komanda: Erikas Janerikas, Tomas Rimydis, Toma Piskarskaitė, Vilius Ručinskas - Baltic Culinary Heritage 2019
Lietuvos komanda: Erikas Janerikas, Tomas Rimydis, Toma Piskarskaitė, Vilius Ručinskas - Baltic Culinary Heritage 2019
© Organizatorių nuotr.

„Antrą kartą organizuojamo konkurso tikslas – puoselėti Baltijos šalių kulinarinį paveldą. Temą originaliai – per skirtingas vystymosi epochas – atskleisti leido istoriko, kulinarinio paveldo tyrinėtojo R. Laužiko įžvalgos apie tai, kas būdinga, kuo turtinga buvo Lietuvos gastronomija nuo Lietuvos valstybės susikūrimo iki jos klestėjimo baroko periodu. Be abejo, turėjome paisyti ir kitų konkurso taisyklių, pavyzdžiui, naudoti privalomus produktus, nuo lydekos, šviežių agurkų ir krapų užkandžiui iki speltos miltų, pastarnokų ir šermukšnio uogų desertui. Juos integruoti į meniu, laikantis mūsų sumanymo, padėjo komandos patirtis, milžiniškas darbas ir nuoširdus noras“, – sako komandos kapitonas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys Tomas Rimydis.

Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą
Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą
© Organizatorių nuotr.

Jo teigimu, komandos užsidegimas, vienybė ir bekompromisis atsidavimas bendram tikslui buvo didžiausia paskata imtis lyderio pareigų, tam skirti ne tik laisvą laiką, bet nemažai jo atimti ir iš tiesioginio darbo, šeimos. „Per visą pasiruošimą nei karto nei iš vieno komandos nario neišgirdau „negaliu“, „nepadarysiu“ ar „nesugebu“. Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas. Kaip dažnai būna, trūko vienos nakties, mūsų atveju, vienos treniruotės, kad vyktume į Rygą užtikrintai. Labai rizikavome po vienintelės bendros treniruotės Vilniuje užfiksuotas klaidas ir trūkumus taisydami jau žengę į konkurso ringą Rygoje, bet rizika pasiteisino“, – sako šefas T. Rimydis.

Tik prieš mėnesį gavusi galutinį kolegų latvių ir estų patikinimą, kad konkursas įvyks, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) turėjo mobilizuotis ir suburti komandą iš 4 profesionalų: bent penkerių metų vadovavimo patirtį turinčio šefo, bent trijų metų patirtį turinčio konditerio ir jaunojo šefo iki 23 metų amžiaus. Užimti jų vietas ryžosi praėjusių metų „Virėjo ir barmeno komandos“ konkurso pirmos vietos laimėtojas, restorano „Trinity“ virtuvei vadovaujantis Vilius Ručinskas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ Liuksemburge bronzos medalio laimėtoja, „Amandus“ restorano konditerė Toma Piskarskaitė bei konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2018“ II-os vietos laimėtojas Erikas Janerikas. Pastarieji du komandos nariai dalyvavo ir pirmajame, 2016 m. vykusiame, Baltijos šalių konkurse „Baltic Culinary Heritage“ – tuomet Lietuvos komandai atiteko trečia vieta, o E. Janerikas buvo paskelbtas geriausiu jaunuoju virėju.

Lietuvos komanda: Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis - Baltic Culinary Heritage 2019
Lietuvos komanda: Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis - Baltic Culinary Heritage 2019
© Organizatorių nuotr.

Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte bronzos medalių laimėtojo, virtuvės šefo T. Rimydžio vadovaujama komanda vakar Rygoje komisijai ir svečiams kaip užkandį patiekė trimis būdais ruoštą lydeką su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais. Pagrindiniam patiekalui lietuviai gamino putpeles su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu, desertui – šermukšnių tartaletes su bergamote, jogurto putėsį su aviečių morengu ir pastarnokų ledus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
4.9286

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą (31)

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Ypatingas grybų pyragas: gardus tiek karštas, tiek šaltas (8)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti nekasdienišką baravykų pyragą , kuris tiks...

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Alfo speciali baravykams skirta laida: grybų pyragas, marinuoti žiemai skirti baravykai ir baravykų pudros panaudojimo būdai (3)

Šio pirmadienio „Alfas vienas namuose“ laidoje – viskas apie baravykus . Kai pats šių...

Į Kauną iš visos Lietuvos plūsta dėl ypatingo potyrio: gurmanus vilioja paslaptinga vieta gamtos prieglobstyje (75)

Viena paslaptingiausių vietų Kauno marių gamtos prieglobstyje – Pažaislio vienuolynas ,...

Top naujienos

Kaunietis seną automobilį iškeitė į paspirtukus, bet liko be 800 Eur kompensacijos: lėšos ištirpo per porą dienų (1376)

Kaunietis Tomas nusprendė savo seną taršų automobilį iškeisti į du elektrinius paspirtukus ,...

„Bloomberg“: Lukašenka su Erdoganu juokiasi iš ES (184)

Štai ji, didingoji Europos Sąjunga, ekonominės galios atžvilgiu nusileidžianti tik JAV. Štai...

Su tariamai 30-mečiu vyru susitiko automobilių aikštelėje: tada ir prasidėjo „linksmybės“ (100)

Kadangi buvo laikas, kai dažnai vaikščiodavau į pasimatymus, todėl norėčiau aprašyti ne...

Ginekologė atsakė į aktualius klausimus apie mergystės plėvę: kam ji reikalinga ir kodėl moterys ryžtasi jos atstatymo operacijai (44)

Nekaltybės praradimas daugelio siejamas su mergystės plėvės plyšimu. Bet ar žinote, kokia yra...

Jurga Jurkevičienė | D+ nariams

Vyriškumo triumfas rugsėjo vendemijos fone specialiai Delfi Plius iš Romos

Pamenate vieną ekspresyviausių pasaulio kinematografo scenų – rugsėjo vendemiją (vynuogių...

Nekalta dukters frazė padėjo vyrui atskleisti žmonos neištikimybę (4)

Vyras papasakojo, kaip dukters frazė atskleidė jam žmonos neištikimybę su jų kaimynu, rašoma...

Schilleris pakomentavo gandus: Blaževičių tikrai matau sudėtyje, dėl Dimšos – pažiūrėsime (1)

Rungtynėms prieš Alytaus „Dzūkiją“ Martinas Schilleris vėl neregistravo Kauno...

„Chimki“ lieka be pergalių, Gudaitis debiutavo „Zenit“ gretose

Rimas Kurtinaitis ne šiaip sau nuogąstavo dėl problematiško komandos pasirengimo sezonui....

Ekspertai: Lavrinovičių atvejis – netipiškas, tačiau atsakomybė turėtų kristi ne tik ant jų (331)

Lietuvą ir vėl supurtė skandalas, kuris priminė praeityje brolių Darjušo ir Kšyštofo...

|Maža didelių žinių kaina