aA
Penktadienį, rugsėjo 6 d., Rygoje vykusiame Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2019“ Lietuvos komanda, ringe praleidusi penkias valandas ir pagal specialiai varžyboms sukurtą meniu patiekusi tris patiekalus po 30 porcijų, užėmė antrą vietą bei laimėjo „Guest Choice“ apdovanojimą. Šefo Tomo Rimydžio vadovaujami lietuviai tarp Baltijos šalių išsiskyrė ne tik itin vieninga komanda, bet ir originaliu Baltijos šalių kulinarijos paveldo pristatymu per Lietuvos istorinę virtuvę, kurį parengė bendradarbiaudama su prof. Rimvydu Laužiku.
Lietuvos komanda: Erikas Janerikas, Tomas Rimydis, Toma Piskarskaitė, Vilius Ručinskas - Baltic Culinary Heritage 2019
Lietuvos komanda: Erikas Janerikas, Tomas Rimydis, Toma Piskarskaitė, Vilius Ručinskas - Baltic Culinary Heritage 2019
© Organizatorių nuotr.

„Antrą kartą organizuojamo konkurso tikslas – puoselėti Baltijos šalių kulinarinį paveldą. Temą originaliai – per skirtingas vystymosi epochas – atskleisti leido istoriko, kulinarinio paveldo tyrinėtojo R. Laužiko įžvalgos apie tai, kas būdinga, kuo turtinga buvo Lietuvos gastronomija nuo Lietuvos valstybės susikūrimo iki jos klestėjimo baroko periodu. Be abejo, turėjome paisyti ir kitų konkurso taisyklių, pavyzdžiui, naudoti privalomus produktus, nuo lydekos, šviežių agurkų ir krapų užkandžiui iki speltos miltų, pastarnokų ir šermukšnio uogų desertui. Juos integruoti į meniu, laikantis mūsų sumanymo, padėjo komandos patirtis, milžiniškas darbas ir nuoširdus noras“, – sako komandos kapitonas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narys Tomas Rimydis.

Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą
Baltijos šalių kulinarijos konkurse Lietuvos komanda iškovojo sidabrą
© Organizatorių nuotr.

Jo teigimu, komandos užsidegimas, vienybė ir bekompromisis atsidavimas bendram tikslui buvo didžiausia paskata imtis lyderio pareigų, tam skirti ne tik laisvą laiką, bet nemažai jo atimti ir iš tiesioginio darbo, šeimos. „Per visą pasiruošimą nei karto nei iš vieno komandos nario neišgirdau „negaliu“, „nepadarysiu“ ar „nesugebu“. Dirbom kiekvieną laisvą nuo pagrindinių pareigų minutę, naktimis, tobulinom receptūras, technikas. Kaip dažnai būna, trūko vienos nakties, mūsų atveju, vienos treniruotės, kad vyktume į Rygą užtikrintai. Labai rizikavome po vienintelės bendros treniruotės Vilniuje užfiksuotas klaidas ir trūkumus taisydami jau žengę į konkurso ringą Rygoje, bet rizika pasiteisino“, – sako šefas T. Rimydis.

Tik prieš mėnesį gavusi galutinį kolegų latvių ir estų patikinimą, kad konkursas įvyks, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) turėjo mobilizuotis ir suburti komandą iš 4 profesionalų: bent penkerių metų vadovavimo patirtį turinčio šefo, bent trijų metų patirtį turinčio konditerio ir jaunojo šefo iki 23 metų amžiaus. Užimti jų vietas ryžosi praėjusių metų „Virėjo ir barmeno komandos“ konkurso pirmos vietos laimėtojas, restorano „Trinity“ virtuvei vadovaujantis Vilius Ručinskas, pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ Liuksemburge bronzos medalio laimėtoja, „Amandus“ restorano konditerė Toma Piskarskaitė bei konkurso „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas 2018“ II-os vietos laimėtojas Erikas Janerikas. Pastarieji du komandos nariai dalyvavo ir pirmajame, 2016 m. vykusiame, Baltijos šalių konkurse „Baltic Culinary Heritage“ – tuomet Lietuvos komandai atiteko trečia vieta, o E. Janerikas buvo paskelbtas geriausiu jaunuoju virėju.

Lietuvos komanda: Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis - Baltic Culinary Heritage 2019
Lietuvos komanda: Vilius Ručinskas, Erikas Janerikas, Toma Piskarskaitė, Tomas Rimydis - Baltic Culinary Heritage 2019
© Organizatorių nuotr.

Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics 2016“ Erfurte bronzos medalių laimėtojo, virtuvės šefo T. Rimydžio vadovaujama komanda vakar Rygoje komisijai ir svečiams kaip užkandį patiekė trimis būdais ruoštą lydeką su marinuotais agurkėliais, upinių vėžių padažu, morkų piure ir krapais. Pagrindiniam patiekalui lietuviai gamino putpeles su kepenėlėmis, grybais, rūkytais burokėliais ir slyvų padažu, desertui – šermukšnių tartaletes su bergamote, jogurto putėsį su aviečių morengu ir pastarnokų ledus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(14 žmonių įvertino)
4.9286

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Alfo speciali baravykams skirta laida: grybų pyragas, marinuoti žiemai skirti baravykai ir baravykų pudros panaudojimo būdai (3)

Šio pirmadienio „Alfas vienas namuose“ laidoje – viskas apie baravykus . Kai pats šių...

Į Kauną iš visos Lietuvos plūsta dėl ypatingo potyrio: gurmanus vilioja paslaptinga vieta gamtos prieglobstyje (75)

Viena paslaptingiausių vietų Kauno marių gamtos prieglobstyje – Pažaislio vienuolynas ,...

Lauko gėrybių specialistė Ieva Šidlaitė paaiškino, kaip apdoroti grybus, kad jie būtų naudingi sveikatai (67)

Ruduo – grybų metas. Tie, kurie mėgsta vaikščioti po miškus ir grybauti – laimikį namo...

Sugrįžta žiūrimiausias „Alfo didysis kulinarinis šou“: rugsėjo 7 dieną laukia grandiozinis atidarymas

Jau nuo rugsėjo 7 dienos, pirmadienio, ir vėl galėsite stebėti visus rekordus sumušusį ir...

Top naujienos

Valentinas Masalskis: žmonės galbūt pamiršo – gyvename ne vardan malonumų ieškojimo (18)

Kai ruošiesi interviu su teatro ar kino žmonėmis sukirba nerimas: galbūt apie pagrindinius ir...

Svarsto, kaip kontroliuoti triukšmaujančius: užsienyje draudimai tokie, kad mums kol kas sunku įsivaizduoti (189)

Ko gero, daugeliui bent kartą gyvenime teko patirti jausmą, kai kaimynai visai negerbia vienas kito...

Europos „koronaviruso žvaigžde“ tapusi šalis dabar klimpsta vis giliau: deja, klydome (155)

Kai birželio mėnesį ant viduramžiško Prahos Karolio tilto į „Covid-19“ „atsisveikinimo...

Pacientų kantrybė išseko: medikai nekelia ragelio, o jei atsiliepia, bendrauja šiurkščiai (409)

Maždaug prieš dešimtmetį kur kas daugiau panevėžiečių sveikatos reikalus patikėdavo...

Kaip iš kino filmo: Kristina į ligoninę nespėjo – pagimdė uošvio automobilyje (26)

Kaip sakoma, tu planuoji, o Dievas juokiasi. Būtent šis posakis geriausia tinka, kalbant apie...

Bikinio kategorijos grožis ir drausmė: nuo gatvės iki čempionės titulo skiria pusmetis laida „Sportinė forma“ (22)

„Ateidavau į klubą pasportuoti, bet kartą priėjo prie manęs trenerė Renata pakalbėti ir sako:...

Sprendžiu dilemą: pasisakyti žmonai apie vienkartinį nuklydimą į kairę ar ne

Neištikimybė – viena dažniausių porų santykius ardančių priežasčių. Nereikia nė sakyti,...

Džiazo vokalistė Kristina Jatautaitė: juokiuosi iš savęs, kad esu transformeris

Vieną dieną ji – elegancija ir žavesiu spindinti dama iš Svingo eros. Kitą - maištaujanti...

Edita Rouge | D+ nariams

Bendrabučio mergaitės neturi privatumo: bendras maistas, drabužiai ir vaikinai

Perskaitykite šią istoriją su nedidele humoro doze. Ypač rekomenduoju merginoms, kurios atvyksta...

Kairys atsisveikino su dviem žaidėjais, Urbonas praskleidė derybų užuolaidas (9)

Nors pastaraisiais metais Vilniaus „Ryto“ ir Utenos „Juventus“ tarpusavio dvikovos būdavo...

|Maža didelių žinių kaina