Tuo metu namuose migdolų pienas gaminamas tik iš vandens ir riešutų, o šviežias šaldytuve išsilaiko vos penkias dienas, ilgiau laikomas, kaip ir kiekvienas natūralus produktas, surūgsta.

Gamindami augalinį pieną patys galite reguliuoti jo tirštumą, o saldinti pagal skonį ir tik natūraliais produktais: klevų sirupu, medumi, agavų sirupu. Nustebsite sužinoję, kad tokį pieną, namuose turint paprasčiausią elektrinę kokteilinę pasigaminti labai lengva ir greita, o jo savikaina dešimtis kartų mažesnė nei parduodamo parduotuvėje.

Kartą paragavę kokybiško, namuose pagaminto migdolų ar avižų pieno, į pirktinio pusę net nenorėsite žiūrėti. O jį panaudoti galėsite visur: kokteiliams, košėms, su javainiais ar dribsniais.

Naminis migdolų pienas


apie 800 ml
10 min. ir brinkinimas

Reikės:

1 stiklinės migdolų
3,5 stiklinės vandens
1 šaukšto klevų sirupo
1 šaukštelio natūralios vanilės esencijos
0,5 šaukštelio cinamono
0,5 šaukštelio jūros druskos

Gaminimas:

Iš vakaro riešutus nuplaukite po tekančiu vandeniu, užpilkite vandeniu ir palikite nakčiai, kad išbrinktų. Ryte migdolai bus visiškai išbrinkę. Vandenį, kuriame jie brinko, nupilkite, o riešutus po tekančiu vandeniu praskalaukite.

Į kokteilinę suberkite išbrinkusius riešutus, supilkite vandenį. Plakite, kol riešutai visai susiplaks ir pavirs į baltą skystį. Gautą migdolų pieną perkoškite per tankų kiaurasamtį arba drobės atraižą.

Perkoštą skystį supilkite atgal į kokteilinę, o atlikusius tirščius atidėkite. Riešutų pieną antrą kartą perkoškite, kad jame visai neliktų tirščių, ir vėl supilkite į kokteilinę. Ten pat suberkite prieskonius, druską, įpilkite klevų sirupo ir gerai išplakite.

Naminį migdolų pieną laikykite šaldytuve iki 5 dienų. Ilgiau laikomas jis susisluoksniuos, todėl prieš vartodami suplakite.

Iš atlikusių migdolų tirščių pasiruoškite migdolų miltų. Tirščius paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje ir maždaug valandą džiovinkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje vis pamaišydami, kad vienodai išdžiūtų. Ištraukę iš orkaitės palikite juos ataušti. Sausus migdolų tirščius suberkite į trintuvą ir susmulkinkite, kad taptų purūs ir panašūs į miltus. Paruoštus riešutų miltus suberkite į indą ir laikykite sausai.

Avižų pienas


apie 700 ml
10 min. ir brinkinimas

Reikės:

1 stiklinės avižinių dribsnių
3 stiklinių vandens
1 šaukšto skysto medaus
1 šaukštelio natūralios vanilės esencijos
0,5 šaukštelio jūros druskos

Gaminimas:

Likus valandai iki gaminimo avižinius dribsnius užpilkite karštu vandeniu, kad išbrinktų. Išbrinkusius tankiame kiaurasamtyje perplaukite po tekančiu vandeniu.

Į kokteilinę suberkite išbrinkusius avižinius dribsnius ir įpilkite tris stiklines vandens. Jei norite, kad avižų pienas būtų skystesnis, galite pilti keturias stiklines vandens. Viską plakite tol, kol skystis taps baltas ir avižiniai dribsniai visiškai susismulkins. Avižų pieną perkoškite per tankų sietelį. Tirščius išmeskite, o perkoštą skystį įpilkite atgal į kokteilinę ir dar kartą išplakite.

Antrą kartą perkoškite avižų pieną per tankų sietelį ir vėl supilkite į kokteilinę. Dabar į skystį suberkite druską, įpilkite skysto medaus, vanilės esencijos ir paskutinį kartą išplakite. Išplaktą supilkite į indą ir statykite į šaldytuvą. Laikykite iki 3 dienų, prieš vartodami suplakite.

Šie receptai – iš knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“.