aA
Grįžus į Vilnių po dviejų mėnesių Amerikoje, keistas įspūdis. Pirmiausia, atrodo, kad visi vasarai kažkur išvažiavo. Tiesą sakant, skųstis nederėtų, nes ir mes buvome išvažiavę, tai suprantama. Gatvės tuščios. Statykis automobilį nori skersai, nori išilgai. Antras dalykas - per du mėnesius nelabai kas naujo pasirodė restoranų scenoje, ir tai neramina. Paprastai per du mėnesius jau būtų atsiradę kažkas madingo, ką mes būtume praleidę ir kur nekantrautume nueiti. Antra vertus, pasidairius po Vilnių, visos buvusios geros vietos vis dar yra, kaip čia pasakius, savo vietoje, ir tai yra neblogai; reiškia, dar yra valgytojų, reiškia, dar gyvas Gedimino miestas.
Kiaušinių trio
© Andrius Užkalnis

Kaip esame pratę, paklausėme Feisbuke, kokių yra naujų vietų papusryčiauti sekmadienį, ir atsakymas buvo kurtinantis savo tylumu. Nieko naujo. Tai nusprendėme nueiti į vietą, kuri prieš kelis mėnesius atėjo su trenksmu, ir susilaukė nevienareikšmiškų vertinimų. Tiksliau, vieni gyrė, kiti piktinosi. Paskaičius komentarus, nenorėjau tikėti nei vienais, nei kitais: vieni per mažai išmanantys, kiti, velniai juos žino, kokių motyvų vedini. Reikės nueiti patiems.

“Bizarre” Pylimo gatvėje yra nežmoniško dydžio. Be terasos, apie 250 sodinamų vietų. Tai keistos ir ambicingos apimtys Vilniuje. “Keista” yra tas žodis, kuris tinka, nes būtent tai reiškia anglų kalba restorano pavadinimas. Dar keisčiau, kad visiškai Senamiestyje esantis restoranas turi automobilių stovėjimo aikštelę klientams, ir ten yra laisvos vietos (nežinau, gal šiandien todėl, kad visi išvykę, arba visų automobilius nutempė, prieš mums atvažiuojant). Paprastai Vilniuje, jei nori rasti restoraną su savo stovėjimo aikštele, tai bus kur nors pusiaukelėje, važiuojant link Molėtų (turiu galvoje restoraną su pavadinimu iš trijų raidžių, dvi kurių yra “H”). Keistenybė.

Nekeista buvo, kad atsisėdus lauko terasoje, pradėjo lyti, nes visgi čia - Lietuva, ir kas mes būtume, jei galėtume apsieiti be skėčio bent jau pusę valandos. Antra vertus, skėtis apsaugojo, o mes labai norėjome sėdėti lauke ir džiaugtis lietuviška vėsuma po Kalifornijos saulės. Be to, lauke žymiai geresnės nuotraukos gaunasi. Nors į šį restoraną einama (manau) ir dėl interjero - daugybė salių, visos skirtingomis temomis, Budos skulptūra rimtu veidu, drožinėti besijuokiantys budos, Indonezijos skėčiai, kaukės, dailė ir ko tik ten nėra. Pasižiūrėkite tinklalapį, ten yra nuotraukos, aš taip daug fotografuoti nemoku, kiek ten visko sudėta. Mums aprodė valdas (tikrai, plotas Vilniaus kontekste be galo įspūdingas), ir tada aš geriau supratau, kodėl tame pačiame restorane yra skirtingos virtuvės (kada nors reikės ir jų paragauti): nebent pardavinėtum kibinus prie kelio, neįmanoma tikėtis tiek ateinančių valgyti ir gerti mūsų mažame mieste, ir tikėtis, kad pakankamai žmonių ateis antrą kartą to paties trumpo valgiaraščio. Todėl tai ir yra du, o gal ir trys, restoranai viename dideliame pastate per kelis aukštus, su dviejomis atskiromis padavėjų komandomis.

Tobulas trynys išbėgęs
Tobulas trynys išbėgęs
© Andrius Užkalnis

Daryti kelių temų ir kelių valgiaraščių restoraną, ir dar tokios apimties, yra be galo rizikingas dalykas tokiame mieste, kaip Vilnius, kur valgančiųjų ne namie skaičius labai ribotas. Juk reikia užtikrinti ir atskirus produktų tiekimo srautus skirtingiems virtuvės šeimiminkams, ir ne viena, bet keliomis atskiromis kokybėmis rūpintis. Nors sostinėje esama pavyzdžių (“Don Simon” ir “Sushi Stop”, kur dvi atskiros virtuvės toje pačioje salėje gamina ir picas, ir sušius), kurios labai sėkmingai veikia.

Tačiau šiandien mes atėjome vėlyvųjų sekmadienio pusryčių, ir valgiaraštis nedidelis. Kainos kuklios, palyginti su pagrindiniu valgiaraščiu. Užsisakome daug - ramiai, aš jau išmokau ragauti po labai nedaug, todėl prašom nepergyventi.

Dviejų dalykų nebebuvo - nebėra austrių (atsidusome), ir nėra salotų su burata (įsivaizduojate, koks gyvenimas, kai aš buvau išsirinkęs salotas).

Kiaušinių trio (7 EUR) - Benediktas su kumpiu, florentinas su špinatais, karališkas su lašišas. Na, ir ką? Tobula. Nuo teisingos bandelės, tobulo olandiškojo padažo (nei per tirštas, nei per sūrus, nei per rūgštus), na, ir kiaušiniai, virti marškinėliuose - jūs tik pažiūrėkite, koks trynys išbėgo. Neįmanoma norėti geriau.

Kepsniukas su kiaušiniu (14,50 EUR) ir pavyko, ir ne. Jautiena buvo tobula - mėsa itin kokybiškas, tiksliai tokio rausvo iškepimo, kokio ir norėjome, salotos gaivios, padažas kaip pasaka. Kiaušinį pamiršo. Atsiprašė, na, ką darysi, daugeliui būna. Daugiau nepamirš. Antra vertus, buvome jau persivalgę, todėl ir patys pastebėjome tik vėliau, palauk, palauk, o kur kiaušinis?

Baro interjeras
Baro interjeras
© Andrius Užkalnis

Girdėjote, kad jau buvome persivalgę? Todėl dar paėmėme belgišką vaflį su avokadais ir gruzdinta vištiena (7 EUR). Kalifornijoje pripratau prie avokadų kasdien, tai čia lyg savo dozę gavau. Labai skanus patiekalas. Puikus. Gaila, kad negalėjome pabaigti, nes jau nebebuvo kur daugiau lenda.

Kadangi valgyti daugiau nebegalėjome, desertui buvo blyneliai su uogomis (5 EUR) - malonu, kad tokie mažiukai, o ne kažin kokie dičkiai amerikietiški per visą lėkštę.

Už visą šią nepadorią gausą sumokėjome 57,50 EUR ir arbatpinigius.

Ilgai galvojau, kaip vertinti. Dviejų patiekalų nebuvo - truputį liūdna. Pamirštas kiaušinis - priklauso nuo nuotaikos, kitą kartą gal būčiau supykęs, bet jie gražiai atsiprašė. Būčiau mažiau matęs pasaulio, gal sakyčiau, tik Lietuvoje taip būna, bet štai Los Andželo centre mandrame bare nukaitę man pasakė, kad džino su toniku man neduos, nes baigėsi tonikas, turi pusbuteliuką, ir tas išgaravęs. Taip kad visko būna pasaulyje.

Tačiau bendras įspūdis - super. Vilniui reikia tokių vietų. Vilniui būtinos tokios vietos, kad kuo labiau būtų panašus į miestą, o į didmiestį, ne į provinciją. Į restoraną sudėta tiek jėgų ir meilės, ir tai, ką mes valgėme, buvo taip nepriekaištinga, kad na ir nereikia to kiaušinio. Penkios žąsys iš penkių.

Bizarre, Pylimo g. 38, Vilnius. Tel. +370 612 64444. http://www.bizarre.lt/ . Facebook profilį rasite ČIA

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio - nuo vidurdienio iki vidurnakčio. Penktadieniais - nuo vidurdienio iki 02:00. Šeštadieniais - nuo 11:00 iki 02:00. Sekmadieniais - nuo 11:00 iki 16:00.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Virtuvės „popiežiumi“ praminto kulinaro restoranas neteko trečios „Michelin“ žvaigždutės (22)

Garsiojo prancūzų virtuvės šefo Paulio Bocuse'o (Polio Bokuso), kuris mirė prieš dvejus metus,...

Garsiausi šefai šį patiekalą apibūdina kaip blogiausią ir šlykščiausią dalyką, kokį yra valgę: vietiniai valgo pasigardžiuodami (35)

Hákarl – daug amoniako turintis patiekalas, pagamintas iš nuodingos mėsos . Šefas Gordonas...

Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu: nedaug ingredientų, o rezultatas – stebinančiai gardus (7)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasiūlė itin greitai pagaminamą patiekalą –...

Kunigas prakalbo apie maisto ir prieskonių galią, kurie stiprina santuoką (40)

Pasistengus įmanoma šeimos pasisėdėjimus paversti švente, įsitikinęs profesionalus kulinaras ,...

Italijos sostinėje Romoje išdalyti Alyvuogių aliejaus „Oskarai“ (1)

Kasmetinis renginys sutraukia geriausius pasaulyje alyvuogių aliejaus gamintojus, importuotojus,...

Top naujienos

Kokias karines pajėgas iš tikrųjų turi Iranas? Mini „galingą ir baimę sėjantį ginklą“ (95)

Po Qasemo Soleimani nužudymo drastiškai padidėjus Jungtinių Valstijų ir Irano konflikto...

Svajonių darbą galima rasti ir Lietuvoje: dirba keturias dienas per savaitę, tik su viena sąlyga (36)

Lietuvoje specialistai tampa vis reiklesni – vien tik geras atlyginimas „nebepaperka”...

Orai: žiemos nematyt (19)

Sekmadienį šiauriau Lietuvos slinks ciklonas. Šio sūkurio įtaka šalies orams bus nedidelė, tad...

Moteriškas kerštas: mamytė nori pašėlti, jeigu nori ir tu, – paskambink (112)

Daugybę kartų administracine tvarka bausta, kartą dėl smurto teista ir jau areštinės gultą...

Po Meksiką keliavusi lietuvių šeima: čia patyrėme tai, ko net nesusapnuotum (136)

Neseniai iš kelionės po Kenijos safarius grįžusi Marijos ir Algirdo Vaičaičių šeima trumpam...

Mūšis, apie kurį meluojama iki šiol: kodėl sovietai net kelis mėnesius nedrįso įžengti į Klaipėdą (1087)

Klaipėda – vienintelis Lietuvos miestas, kurį sovietai užėmė 1945-aisiais. Tam tikra...

Iš Dakaro sugrįžę Žala ir Juknevičius pažadų apie startą kitąmet nedalija: laukia namų darbai

Po daugiau nei dviejų savaičių Saudo Arabijoje, kur šiemet vyko Dakaro ralis, į Lietuvą...

Karališkieji rūmai: princas Harry su Meghan oficialiai lieka be titulo, lėšų ir turės grąžinti pinigus už būstą (233)

Nuo pavasario princas Harry ir Meghan neteks lėšų, skirtų vykdyti karališkąsias pareigas, ir...

Gediminas Jankauskas. Net popiežiai mėgsta tango ir futbolą (22)

2013 metų kovą viso krikščioniško pasaulio dėmesys buvo nukreiptas į Vatikaną, o reportažuose...

Ryškėja „Eurovizijos“ atrankos lyderiai, keliaujantys į pusfinalį: 6 dalyviai ištarė „sudie“ (191)

Šį šeštadienį suskambo jau antroji „ Eurovizijos “ nacionalinės atrankos „Pabandom iš...