aA
Lankantis po gastronomines madas diktuojančias sostines ar nuvykus į bet kurią išskirtine maisto kultūra pasižyminčią šalį, dažnu atveju gardžiausius kąsnelius sriubos srėbsite ar autentika mėgausitės kažkur toliau nei miesto centro ribos. Turbūt nenustebsite, jeigu ta vieta atspindės tikrą gaminamos virtuvės autentiką, o virtuvės šefas, jeigu ypač kalbėsime apie Azijos kultūros atspindžius, sunkiai kalbės angliškai ar kuria kita užsienio kalba.
Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tokių autentikų vis dažniau pavyksta atrasti ir Lietuvoje. Viena jų, dar tik trečiąjį mėnesį skaičiuojanti vietnamietiškos virtuvės vieta „Com Viet”, įsikūrusi „Benedikto” turguje.

Autentika iš pirmo žvilgsnio

Pakilus į Azijos virtuvės balkoną, įsikūrusį minėto turgaus antrame aukšte, vieną akimirką galite pasijusti lyg užklydę į tradicinę vietnamietiškos virtuvės užeigą. Žvaigždėmis ir gėlėmis padabintas baras, visas nusėtas nuotraukomis. Mat jos čia atlieka svarbų vaidmenį – meniu funkciją. Nors sakoma, kad reiktų vengti vietų, kuriuose meniu atvaizduojamas nuotraukose, visgi ši taisyklė negalioja autentiškoms vietoms, ypač reprezentuojančios Azijos virtuvę (nors nuotraukų tendencija grįžta į madą). Meniu čia pateiktas paprastai: ant atspausdintų patiekalų nuotraukų priklijuotas lapelis su kaina ir lietuviška patiekalo versija.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Kita klasika – šefė ir jos padėjėjas vos kalba rusiškai. Be abejo, mokytis vietnamiečių kalbos norint pavalgyti jums nereikės, malonus aptarnaujantis personalas padės išsirinkti norimų patiekalų.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamo virtuvė ir jos ypatumai

Vietnamas visuomet garsėjo savo virtuve. Didžioji dalis keliautojų vienareikšmiškai šią šalį įvardija kaip vieną tų, kuriose kone „ant kiekvieno kampo” laukia gardūs valgiai. Ir ar tai būtų gatvės užeigos su vaikiškomis kėdutėmis ar populiarus restoranas Saigono centre.

Įdomus faktas, jog Vietname, kaip ir Kinijoje, laikomasi tokios tradicijos, jog pirmiau reikia suvalgyti visą maistą, o tik tuomet laikas ateina ryžiams – jie skirti tuščioms skrandžio vietoms užpildyti.

Vietnamo virtuvės pagrindą sudaro ryžių ir miltiniai patiekalai, mat be pačių ryžių, itin populiarūs yra ryžių miltų makaronai. Jų esti įvairių: nuo labai plonų iki storų ar maišytų su manijoko miltais. Šioje virtuvėje gausu ir ryžių miltų blynelių, pyragėlių ar ryžių tešlos suktinukai: tiek kepti aliejuje, tiek šviežūs (angl. summer rolls) nekepti.

Garsiausias Vietnamo virtuvės patiekalas yra sriuba pho. Ji ruošiama su minėtais makaronais ir papildomais priedais: jautiena (pho bo), vištiena (pho ga) ar (pho Saigon) su įvairiais pagardais. Be pho sriubų, vietnamietiškos virtuvės vietoje tradicinė mien sriuba su stikliniais makaronais vištiena (jai sultinys ruošiamas iš azijietiško penkių prieskonių mišinio – žvaigždinių anyžių, pankolių, Sičuano pipirų, cinamono ir gvazdikėlių). Jai aš likau tiesiog neabejinga. Galima gauti sriubos su žuvimi ir ryžių vermišeliais bun, o kasdien dienos pietums siūloma vis kita naminė sriubytė. Visos sriubos įkainotos 5 Eur, o dienos sriuba įeina į kompleksą, kurio vertė kartu su pagrindiniu patiekalu – 5.5 Eur.

Ne tik sriubos, čia galite ragauti itin populiarios keptos jautienos su daržovėmis, gardžių kiaulienos šonkaulių su saldžiarūgščiu padažu, keptos žuvies ar traškios vištienos. Prie viso ko rasite užkandžių – keptų suktinukų su stikliniais makaronais, kiauliena, kopūstais ir grybais bei salotų. Maisto kainos čia svyruoja nuo 0.9 ct (ryžiai) iki 6 Eur (brangiausi patiekalai).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Keliaukite, kol dar nesidriekia eilės, nes kelis kartus sutikti tie patys veidai man sakė: „Ei, gal nerašykite, mes nenorime su niekuo dalintis tokiais atradimais“.

Beje, iš kiekvienos morkos čia pjaustomos, iš agurkų bei pipirų sukamos gėlės! Žavinga.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamietė Mai Bui Thi Lietuvoje pratęsė savo šeimos tradicijas

„Lietuvoje aš radau šiltą prieglobstį, šalį laukai savo antraisiais namais. Maisto ruošimas yra mano kraujyje, mano šeima Vietname turėjo tradicinę užkandinę. Nuo pat mažens mums, vietnamiečiams skiepijamas požiūris, jog maistas turi būti gaminamas su meile, ji priduoda tą ypatingą skonį. O laimingiausia moteris ta, kuri mato savo vyrą ir vaikus su didžiuliu malonumu ragaujančius jos patiekalus“, – dalijosi moteris (tekstas verstas iš vietnamiečių kalbos).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tendencija – turgūs

Tiesa, kalbant apie „Benedikto turguje” įsikūrusią vietą, būtina paminėti ir kitą svarbią tendenciją, kuri paskutiniais metais Vilniuje įgavo tikrą pagreitį, t.y. maisto turgūs. Jie nebėra skirti tik apsipirkti, juos kuriasi valgymo vietos, o lankytojai čia vis dažniau plūsta ne tik dienos pietų, bet ir vėlyvesniems susitikimams su draugais ar kolegomis.

Minėtame moderniame turguje susipina kelių skirtingų kultūrų motyvai. Čia prekiaujama ne tik ūkininkų produkcija, įsikūrusi laikinosios prekybos zona, suburianti ūkininkus, turinčius ribotą asortimentą ir siūlančius vos keletą produkcijos rūšių, bet ir valgymo vietos. Čia veikia ir Azijos virtuvės turgus. Būtent jame, šalia kinų virtuvės patiekalus siūlančios vietos, įsikūrusi Vietnamo virtuvė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.0000

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Alfo speciali baravykams skirta laida: grybų pyragas, marinuoti žiemai skirti baravykai ir baravykų pudros panaudojimo būdai (3)

Šio pirmadienio „Alfas vienas namuose“ laidoje – viskas apie baravykus . Kai pats šių...

Į Kauną iš visos Lietuvos plūsta dėl ypatingo potyrio: gurmanus vilioja paslaptinga vieta gamtos prieglobstyje (75)

Viena paslaptingiausių vietų Kauno marių gamtos prieglobstyje – Pažaislio vienuolynas ,...

Lauko gėrybių specialistė Ieva Šidlaitė paaiškino, kaip apdoroti grybus, kad jie būtų naudingi sveikatai (67)

Ruduo – grybų metas. Tie, kurie mėgsta vaikščioti po miškus ir grybauti – laimikį namo...

Sugrįžta žiūrimiausias „Alfo didysis kulinarinis šou“: rugsėjo 7 dieną laukia grandiozinis atidarymas

Jau nuo rugsėjo 7 dienos, pirmadienio, ir vėl galėsite stebėti visus rekordus sumušusį ir...

Top naujienos

Jaukūs rudens savaitgaliai Lietuvoje: neeilinės vietos, kuriose nakvynės užsinorėsite ir jūs (10)

Keliaujant po Lietuvą neverta skubėti grįžti namo arba karštligiškai ieškoti viešbučio ar...

Ši grožio procedūra ypač populiari, bet medikai pasakė, kam jos tikrai nerekomenduotų (24)

Žmonės visais laikais svajojo atrodyti gražiai ir kuo ilgiau išlikti jauni. Nesvetimas šis noras...

Su trečdaliu darbuotojų dėl įmonėje įsisukusio koronaviruso likęs vadovas: tokios situacijos nelinkime niekam (36)

Šiaulių tekstilės įmonėje „ Interscalit “ dėl plintančios koronaviruso infekcijos šiandien...

Į kapines karsto neįleidęs Marijampolės rajono kunigas – atleistas, jo išsižada jau trečia parapija (194)

Karsto į kapines neleidęs įnešti Skardupių kunigas Algirdas Kanapka atleistas iš pareigų....

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Ar mus be reikalo buvo užkarantinavę? (22)

Įsistebeilijęs į sparčiai augančius COVID-19 susirgimų skaičius ir taip pat mažėjantį savo...

Skvernelis pasisakė apie koronaviruso rekordą: esame pasiruošę ir žinome, ką daryti (327)

Paskelbus paskutinius užsikrėtusiųjų koronavirusu rezultatus savo nuomonę išsakė ir premjeras...

Užkalnis: ar dar nenusibodo kvepalų apžvalgos? (42)

Pasakysiu štai ką: penktadienio vakaras arba šeštadienio rytas, kai rašau apie dar vienus...

Anglija lietuvių nebevilioja: už nekvalifikuotą darbą ir kitur uždirba 1400 „į rankas“ (102)

„Brexit“ paskatino lietuvius dairytis kitų krypčių darbui užsienyje, tačiau dėl to jie...

Koronavirusas įsisuko lietuviškoje ACB lygos komandoje – nukelti net trys Ispanijos čempionato mačai

Koronavirusas ir toliau neduoda ramybės ne tik pasauliui, bet ir krepšiniui.

Jeigu norite tobulos švaros virtuvėje, sekite šiuo grafiku: ką turite daryti kasdien, ir ką galima atidėti šeštadieniui (24)

Virtuvė – namų širdis, viena iš dažniausiai naudojamų patalpų namuose. Kita vertus, būtent...

|Maža didelių žinių kaina