aA
Lankantis po gastronomines madas diktuojančias sostines ar nuvykus į bet kurią išskirtine maisto kultūra pasižyminčią šalį, dažnu atveju gardžiausius kąsnelius sriubos srėbsite ar autentika mėgausitės kažkur toliau nei miesto centro ribos. Turbūt nenustebsite, jeigu ta vieta atspindės tikrą gaminamos virtuvės autentiką, o virtuvės šefas, jeigu ypač kalbėsime apie Azijos kultūros atspindžius, sunkiai kalbės angliškai ar kuria kita užsienio kalba.
Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tokių autentikų vis dažniau pavyksta atrasti ir Lietuvoje. Viena jų, dar tik trečiąjį mėnesį skaičiuojanti vietnamietiškos virtuvės vieta „Com Viet”, įsikūrusi „Benedikto” turguje.

Autentika iš pirmo žvilgsnio

Pakilus į Azijos virtuvės balkoną, įsikūrusį minėto turgaus antrame aukšte, vieną akimirką galite pasijusti lyg užklydę į tradicinę vietnamietiškos virtuvės užeigą. Žvaigždėmis ir gėlėmis padabintas baras, visas nusėtas nuotraukomis. Mat jos čia atlieka svarbų vaidmenį – meniu funkciją. Nors sakoma, kad reiktų vengti vietų, kuriuose meniu atvaizduojamas nuotraukose, visgi ši taisyklė negalioja autentiškoms vietoms, ypač reprezentuojančios Azijos virtuvę (nors nuotraukų tendencija grįžta į madą). Meniu čia pateiktas paprastai: ant atspausdintų patiekalų nuotraukų priklijuotas lapelis su kaina ir lietuviška patiekalo versija.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Kita klasika – šefė ir jos padėjėjas vos kalba rusiškai. Be abejo, mokytis vietnamiečių kalbos norint pavalgyti jums nereikės, malonus aptarnaujantis personalas padės išsirinkti norimų patiekalų.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamo virtuvė ir jos ypatumai

Vietnamas visuomet garsėjo savo virtuve. Didžioji dalis keliautojų vienareikšmiškai šią šalį įvardija kaip vieną tų, kuriose kone „ant kiekvieno kampo” laukia gardūs valgiai. Ir ar tai būtų gatvės užeigos su vaikiškomis kėdutėmis ar populiarus restoranas Saigono centre.

Įdomus faktas, jog Vietname, kaip ir Kinijoje, laikomasi tokios tradicijos, jog pirmiau reikia suvalgyti visą maistą, o tik tuomet laikas ateina ryžiams – jie skirti tuščioms skrandžio vietoms užpildyti.

Vietnamo virtuvės pagrindą sudaro ryžių ir miltiniai patiekalai, mat be pačių ryžių, itin populiarūs yra ryžių miltų makaronai. Jų esti įvairių: nuo labai plonų iki storų ar maišytų su manijoko miltais. Šioje virtuvėje gausu ir ryžių miltų blynelių, pyragėlių ar ryžių tešlos suktinukai: tiek kepti aliejuje, tiek šviežūs (angl. summer rolls) nekepti.

Garsiausias Vietnamo virtuvės patiekalas yra sriuba pho. Ji ruošiama su minėtais makaronais ir papildomais priedais: jautiena (pho bo), vištiena (pho ga) ar (pho Saigon) su įvairiais pagardais. Be pho sriubų, vietnamietiškos virtuvės vietoje tradicinė mien sriuba su stikliniais makaronais vištiena (jai sultinys ruošiamas iš azijietiško penkių prieskonių mišinio – žvaigždinių anyžių, pankolių, Sičuano pipirų, cinamono ir gvazdikėlių). Jai aš likau tiesiog neabejinga. Galima gauti sriubos su žuvimi ir ryžių vermišeliais bun, o kasdien dienos pietums siūloma vis kita naminė sriubytė. Visos sriubos įkainotos 5 Eur, o dienos sriuba įeina į kompleksą, kurio vertė kartu su pagrindiniu patiekalu – 5.5 Eur.

Ne tik sriubos, čia galite ragauti itin populiarios keptos jautienos su daržovėmis, gardžių kiaulienos šonkaulių su saldžiarūgščiu padažu, keptos žuvies ar traškios vištienos. Prie viso ko rasite užkandžių – keptų suktinukų su stikliniais makaronais, kiauliena, kopūstais ir grybais bei salotų. Maisto kainos čia svyruoja nuo 0.9 ct (ryžiai) iki 6 Eur (brangiausi patiekalai).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Keliaukite, kol dar nesidriekia eilės, nes kelis kartus sutikti tie patys veidai man sakė: „Ei, gal nerašykite, mes nenorime su niekuo dalintis tokiais atradimais“.

Beje, iš kiekvienos morkos čia pjaustomos, iš agurkų bei pipirų sukamos gėlės! Žavinga.

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Vietnamietė Mai Bui Thi Lietuvoje pratęsė savo šeimos tradicijas

„Lietuvoje aš radau šiltą prieglobstį, šalį laukai savo antraisiais namais. Maisto ruošimas yra mano kraujyje, mano šeima Vietname turėjo tradicinę užkandinę. Nuo pat mažens mums, vietnamiečiams skiepijamas požiūris, jog maistas turi būti gaminamas su meile, ji priduoda tą ypatingą skonį. O laimingiausia moteris ta, kuri mato savo vyrą ir vaikus su didžiuliu malonumu ragaujančius jos patiekalus“, – dalijosi moteris (tekstas verstas iš vietnamiečių kalbos).

Vietnamietiška virtuvė
Vietnamietiška virtuvė
© A. Tamulytės nuotr.

Tendencija – turgūs

Tiesa, kalbant apie „Benedikto turguje” įsikūrusią vietą, būtina paminėti ir kitą svarbią tendenciją, kuri paskutiniais metais Vilniuje įgavo tikrą pagreitį, t.y. maisto turgūs. Jie nebėra skirti tik apsipirkti, juos kuriasi valgymo vietos, o lankytojai čia vis dažniau plūsta ne tik dienos pietų, bet ir vėlyvesniems susitikimams su draugais ar kolegomis.

Minėtame moderniame turguje susipina kelių skirtingų kultūrų motyvai. Čia prekiaujama ne tik ūkininkų produkcija, įsikūrusi laikinosios prekybos zona, suburianti ūkininkus, turinčius ribotą asortimentą ir siūlančius vos keletą produkcijos rūšių, bet ir valgymo vietos. Čia veikia ir Azijos virtuvės turgus. Būtent jame, šalia kinų virtuvės patiekalus siūlančios vietos, įsikūrusi Vietnamo virtuvė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
4.0000

Mityba prieš vasarą: paprastos taisyklės, kurias būtina žinoti + receptai (7)

Šiltėjantys orai ir beveik atėjusi vasara vėl priverčia daugelį susimąstyti apie tai, kaip...

Vaikyste kvepiantys patiekalai su žuvimi ir legendiniais konservais (10)

Sovietinių laikų virtuvė išsiskyrė patiekalų, kuriuos galima greitai pagaminti, gausa. Kaip...

Žymieji Argentinos kepsnių restoranai prisitaiko prie gyvenimo karantino metu

Madingame Buenos Airių Palermo rajone prie kepsnių restorano „Don Julio“ medžiais apsodintoje...

Maisto ekspertė pasakė, į ką atkreipti dėmesį renkantis mėsą (21)

Turbūt kiekvienas nors kartą girdėjome pamokymus, kad verčiau rinktis baltą nei raudoną mėsą...

Komiška vakarienė leis pažvelgti į maisto kultūrą kitu kampu

Ištroškusius pramogų su didele gero humoro doze jau ruošiasi priimti sostinės menų fabriko...

Top naujienos

Naujai viruso bangai rudenį reikia ruoštis jau dabar: modernios priemonės patikrai pasieniuose jau egzistuoja (235)

Atsižvelgiant į jau turimas žinias apie koronavirusą ir sezoniškumą, yra nemaža rizika, kad...

Koronavirusas Baltarusijoje: rizikuoja jau ne tik Lietuva, bet ir visa ES (238)

Iš pradžių Baltarusija neigė koronavirusą ir netgi juokėsi iš galimos pandemijos. Šiuo metu...

Ambicingame 6,3 mlrd. plane Lietuvai pasigedo kelių esminių akcentų: planuojame nubėgti maratoną, bet vos paeiname (91)

Finansų ministerijos pristatyme ilgalaikių investicijų ekonomikos skatinimui plane iš viso...

Orai: atsitraukus lietui aplankys vasariška šiluma (9)

Antradienio naktį Lietuvoje savo pozicijas sustiprins aukšto atmosferos slėgio sūkurys. Debesų...

Vašingtono sprendimas – JAV antausis Maskvai ar dar vienas smūgis Europos kariniam saugumui (331)

Viena vertus, Vašingtonas aiškiai parodė Rusijai jos vietą. Kita vertus, tai rodo ir vis...

Veryga: karantiną bus siūloma pratęsti ir vasarą papildyta 15.15 (979)

Spaudos konferencijoje ministras Aurelijus Veryga sakė, kad karantiną bus siūloma pratęsti ir...

Viktoras Bachmetjevas

Esminiai dalykai: pokalbis su Algirdu Davidavičiumi: ką labiausiai pasaulyje norėtų pakeisti filosofas? (1)

Jūsų dėmesiui jau antroji atsinaujinusios laidos „ Esminiai dalykai “ dalis. Šį kartą...

Vilčių nugalėti koronavirusą teikia jau seniai sukurta vakcina (47)

Didelis sergamumas ir mirtingumas nuo tuberkuliozės . Tokiais liūdnais pasiekimais pasaulyje...

Veždama neįgalų tėvą namo 15-metė dviračiu numynė 1200 km (24)

15-metė Jyoti Kumari išvyko iš savo kaimo ir numynė dviračiu 1200 km, veždama ir neįgalų...

62-ejų Sharon Stone bėgantys metai – nė motais: filmų ikona gerbėjus lepina kadrais vien su bikiniu, nesivargina ir dėl grimo (62)

Amerikiečių aktorė, prodiuserė ir buvęs modelis Sharon Stone surado saulėtąją laikotarpio,...

|Maža didelių žinių kaina