aA
Šeštadienį, lapkričio 30-ąją Kauno „Žalgirio arenoje“ šurmuliuos maisto ir gėrimų mugė „Kaunas Food“. Viena iš pagrindinių parodos temų – ateities maistas ir mityba, kuri palies ne tik šiuolaikines maisto gamybos tendencijas, bet ir kintančius visuomenės mitybos įpročius. Ateities maisto produktais besidomintys lankytojai kviečiami pamatyti, kaip garsi šalies kulinarė ir TV laidų vedėja Ilona Juciūtė gamins desertus iš viename Lietuvos ūkių užaugintų naminių svirplių.
Kepti vabzdžiai
© Shutterstock nuotr.

Netradicinio ūkio įkūrėjas ir valgomųjų vabzdžių veisėjas Donatas Glušauskas pasakoja, kad specialiomis sąlygomis užauginti svirpliai yra ne tik ekologiški ir savyje neturintys genetiškai modifikuotų organizmų (GMO), tačiau jie yra tinkami ir alergiškiems bei glitimo netoleruojantiems žmonėms.

„Mūsų auginami svirpliai išsiskiria maistingumu. Sudėtyje yra daugiau nei 65 proc. baltymų, o tai – dukart daugiau nei, pavyzdžiui, jautienoje. Taip pat valgomieji svirpliai turi daug skaidulų, kalcio bei geležies, juose gausu vitaminų ir mineralų, yra visų amino rūgščių. Tuo tarpu Omega 3 ir 6 – netgi daugiau nei lašišoje. Tai neabejotinai tvariausias baltymų šaltinis gamtoje“, – sako UAB „Acheta“ komercinio vabzdžių ūkio įkūrėjas Donatas Glušauskas.

Ateities maistu vadinamųjų valgomųjų vabzdžių augintojas pasakoja, kad nepaisant nemalonių asociacijų ar mūsų regiono žmonėms dar neįprastos vabzdžių mitybos koncepcijos, svirpliai turėtų atsirasti kiekvieno virtuvėje.

„Tiek džiovintais svirpliais, tiek iš jų gaminamais miltais galima ir rekomenduojama praturtinti kasdienę savo mitybą, pakelti ruošiamų patiekalų energetinę vertę, naudoti vietoj įprastų alergiją kelti galinčių produktų. Be to, ir svirplių skonis yra labai geras. Primena saulėgrąžas, riešutus“, – pasakoja ūkio vadovas.

Augintojas pažymi, kad svirpliai naudingi ne tik žmogaus organizmui, bet ir siekiant tausoti gamtos išteklius.

„Pirma, jų auginimas reikalauja keletą kartų mažiau žaliavų, nei vištų, kiaulių ar karvių. Antra, jie neišskiria aplinkai kenksmingų dujų. Pavyzdžiui, norint gauti tokį patį kiekį baltymų kaip jautienoje, svirplių auginimui reikia 200 kartų mažiau vietos, nei galvijų, 2000 kartų mažiau vandens ir 14 kartų mažiau maisto. Tuo tarpu CO2 emisija siekia vos 1 proc., lyginant su karvėmis“, – teigia D. Glušauskas.

Keps desertus iš Lietuvoje užaugintų svirplių

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

Dažniausiai valgomieji vabzdžiai maistui naudojami džiovinti, kepti arba miltų forma. Džiovinti ir kepti vabzdžiai įprastai valgomi vieni, o iš miltų gaminami įvairaus tipo kepiniai ir desertai. Tad valgomųjų vabzdžių įtraukimas tiek į restoranų, tiek į kasdieninės žmonių mitybos meniu – laiko klausimas.

„Azijoje, didžiosiose Europos bei Šiaurės Amerikos valstybėse diskusijos ateities maisto tema girdimos jau ne vienerius metus. Šiandien, kartu su tvaraus gyvenimo principais, rūšiavimo ir gamtos išteklių tausojimo svarbos supratimu, į Lietuvą atkeliauja ir tvarumą skatinančios maisto tendencijos. Neabejotinai ryškiausia jų ir bus valgomieji vabzdžiai“, – teigia „Įranga restoranams“ vadovas Andrius Anisimenka.

Tiesa, anot A. Anisimenkos, pagrindinis trikdis, ribojantis ateities maisto titulą turinčių vabzdžių įsitvirtinimą rinkoje yra visuomenėje vyraujantys mitai bei nepagrįstos asociacijos.

„Mūsų klientai – restoranų verslo atstovai – pasakoja, kad žmonės į šio tipo produktus žiūri dar gana konservatyviai. Juos gąsdina išvaizda ir natūraliai kylančios asociacijos, kurių atsikratyti nėra lengva. Vis dėlto, net ir didžiausi skeptikai paragavę sutinka, jog skonis yra kur kas geresnis, nei išvaizda“, – sako A. Anisimenka.

Naminius svirplių miltų keksiukus žymi kulinarė I. Juciūtė mugės metu keps konvekcinėje krosnyje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(17 žmonių įvertino)
3.1176

Senelio žvejoti pamokytas palangiškis įsuko verslą net sostinėje

Taip jau nutiko, kad Palangoje, prie jūros užaugusio Martyno Mančo gyvenimas sukasi aplink žuvį....

Virtuvės šefo rekomendacijos šventiniam stalui: netikėtas silkės užkandis ir tobulas antienos receptas (25)

Kalėdų karštinei įsibėgėjant vienas pagrindinių galvos skausmų – gausus vaišių stalas. Jau...

Švedijos konditerijos virtuozas į Lietuvą atpūtė naujų vėjų (19)

Lietuvoje pirmą kartą lankėsi Švedijos konditerijos virtuozas Sebastian Pettersson –...

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą (13)

Italija siekia, kad espreso kava būtų įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo...

Kalėdiniai Alfo receptai – specialiose gruodžio laidose

„Virtuvės mitų griovėjai“ ir DELFI TV savo žiūrovams bei skaitytojams turi ypatingą...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (63)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (305)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (28)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (76)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (65)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...