aA
Daugeliui virtuvėje pasisukinėti mėgstančių šeimininkių yra kilęs klausimas, koks skirtumas tarp maistinės sodos ir kepimo miltelių, juk produktai atrodo panašiai ir iš tiesų turi daug ką bendro. Tačiau tie nedideli skirtumai yra labai svarbūs, o juos supainiojus prie kai kurių kepinių gali nesinorėti net prisiliesti, rašo self.com.
© Shutterstock

Tiek soda, tiek kepimo milteliai naudojami tam, kad kepiniams suteiktų lengvumo ir purumo. Jeigu kada nors iš orkaitės ištraukėte kietą kepinį, greičiausiai tai susiję su panaudotos sodos ar kepimo miltelių kiekiu.

Abu šie produktai turi tą patį ingredientą – natrio bikarbonatą. Kai natrio bikarbonatas sumaišomas su rūgštimi ir vandeniu, įvyksta cheminė reakcija, kurios metu išsiskiria anglies dioksidas. Būtent dėl to jūsų keksiukai tampa purūs.

Kepimo soda yra grynas natrio bikarbonatas. Kadangi natrio bikarbonatas, kad išsiskirtų anglies dioksidas, turi sąveikauti su rūgštimi, geriausia sodą naudoti receptuose, kuriuose yra rūgščių ingredientų, pavyzdžiui, citrinos sulčių, pasukų ar jogurto. Taip užtikrinsite minėtą reakciją.

Kepimo milteliuose, be natrio bikarbonato, yra papildomų ingredientų. Tiksliau, savos rūgšties – paprastai tai būna vyno akmens milteliai. Kadangi kepimo milteliai turi savą rūgšties šaltinį, anglies dioksidas gali išsiskirti savaime. Tad kepimo miltelius drąsiai naudokite tuose receptuose, kuriuose nėra rūgščių ingredientų.

Ar žinojote: kuo skiriasi kepimo milteliai ir maistinė soda?
© Shutterstock

Kepimo milteliuose yra lipnumą mažinančios medžiagos, neleidžiančios natrio bikarbonatui ir rūgščiai sulipti. Paprastai tai yra kukurūzų krakmolas. Kai kurie prekės ženklai naudoja glitimo turinčias lipnumą mažinančias medžiagas, tad jeigu stengiatės vengti glitimo, papildomai patikrinkite kepimo miltelių sudėtį.

Dabar, kai jau žinote esminį skirtumą tarp sodos ir kepimo miltelių, nenaudokite šių produktų bet kaip. Svarbiausia taisyklė – nepadauginkite. Nesvarbu, naudosite kepimo miltelius ar sodą ir per mažai rūgšties – jeigu jų įbersite per daug, kepinyje jausis kartokas poskonis.

Daugelyje receptų sodos kiekis nurodomas mažesnis nei kepimo miltelių, nes tai yra grynas natrio bikarbonatas, todėl itin koncentruotas. Jeigu improvizuojate virtuvėje ir bandote sukurti savo receptą, paprastai santykis turi būti toks: stiklinei miltų reikia ketvirtadalio arbatinio šaukštelio sodos arba vieno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Robertas Daskevičius pristatė maisto ir fotografijos idėjų knygą „52 kartai“

Fotografas ir tinklaraštininkas, maisto projekto „ 52 kartai “ autorius Robertas Daskevičius...

Burnoje tirpstantys Beatos Nicholson pyragėliai su kopūstais: ilgai vargti nereiks (32)

Naminiams pyragėliams puikiai tiks sluoksniuota tešla , kurios nesunku įsigyti kiekvienoje...

Viename geriausių Lietuvos restoranų – naujovės (5)

Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1...

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Top naujienos

Rajono mokykloje dirbanti mokytoja atvira: ne vienas mokinys savo vietą mato užsienio braškių lysvėje (12)

1000 – tokių skaičių mokinių dar pamena mokykloje mačiusi Lazdijų Motiejaus Gustaičio...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (242)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Snygis baigėsi, vairuotojų problemos ne – automobiliu geriau niekur nevažiuoti (113)

Vilniaus vairuotojams prieššventinė savaitė, panašu, taps rimtu išbandymu nervams. Antradienį...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (2)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Seimo narys Robertas Šarknickas – Santaros klinikose (42)

Seimo narys Robertas Šarknickas pirmadienio vakarą atsidūrė Vilniaus universitetinės...

Iš visos Lietuvos atvažiuoja apžiūrėti vilkaviškiečių šeimos papuošto namo: antro tokio tikrai nėra (68)

Galima pamanyti, kad šiuose namuose įsikūręs pats Kalėdų senelis. DELFI redakciją pasiekė...

Tautvydas Marčiulaitis. Populiarieji mitai apie krizę (21)

Krizės komisijai pradedant teikti pusiau oficialias išvadas apie krizę ir būtinąjį privataus...

Gražiausios eglutės rinkimai: parodykite visiems savo namų ir miesto puošmeną fotografuok, siųsk ir balsuok (5)

Nors daugelis aptarinėja tik šalies miestų Kalėdų egles, kiekvienas Lietuvos gyventojas taip...

Smulkieji išnaudos švenčių progą: didieji tinklai daug užsidirbo, gali nebedirbti (12)

Didiesiems prekybos centrams paskelbus apie nedarbą per Kalėdas, mažieji, netinkliniai prekybos...