Daugeliui virtuvėje pasisukinėti mėgstančių šeimininkių yra kilęs klausimas, koks skirtumas tarp maistinės sodos ir kepimo miltelių, juk produktai atrodo panašiai ir iš tiesų turi daug ką bendro. Tačiau tie nedideli skirtumai yra labai svarbūs, o juos supainiojus prie kai kurių kepinių gali nesinorėti net prisiliesti, rašo self.com.
© Shutterstock

Tiek soda, tiek kepimo milteliai naudojami tam, kad kepiniams suteiktų lengvumo ir purumo. Jeigu kada nors iš orkaitės ištraukėte kietą kepinį, greičiausiai tai susiję su panaudotos sodos ar kepimo miltelių kiekiu.

Abu šie produktai turi tą patį ingredientą – natrio bikarbonatą. Kai natrio bikarbonatas sumaišomas su rūgštimi ir vandeniu, įvyksta cheminė reakcija, kurios metu išsiskiria anglies dioksidas. Būtent dėl to jūsų keksiukai tampa purūs.

Kepimo soda yra grynas natrio bikarbonatas. Kadangi natrio bikarbonatas, kad išsiskirtų anglies dioksidas, turi sąveikauti su rūgštimi, geriausia sodą naudoti receptuose, kuriuose yra rūgščių ingredientų, pavyzdžiui, citrinos sulčių, pasukų ar jogurto. Taip užtikrinsite minėtą reakciją.

Kepimo milteliuose, be natrio bikarbonato, yra papildomų ingredientų. Tiksliau, savos rūgšties – paprastai tai būna vyno akmens milteliai. Kadangi kepimo milteliai turi savą rūgšties šaltinį, anglies dioksidas gali išsiskirti savaime. Tad kepimo miltelius drąsiai naudokite tuose receptuose, kuriuose nėra rūgščių ingredientų.

Ar žinojote: kuo skiriasi kepimo milteliai ir maistinė soda?
© Shutterstock

Kepimo milteliuose yra lipnumą mažinančios medžiagos, neleidžiančios natrio bikarbonatui ir rūgščiai sulipti. Paprastai tai yra kukurūzų krakmolas. Kai kurie prekės ženklai naudoja glitimo turinčias lipnumą mažinančias medžiagas, tad jeigu stengiatės vengti glitimo, papildomai patikrinkite kepimo miltelių sudėtį.

Dabar, kai jau žinote esminį skirtumą tarp sodos ir kepimo miltelių, nenaudokite šių produktų bet kaip. Svarbiausia taisyklė – nepadauginkite. Nesvarbu, naudosite kepimo miltelius ar sodą ir per mažai rūgšties – jeigu jų įbersite per daug, kepinyje jausis kartokas poskonis.

Daugelyje receptų sodos kiekis nurodomas mažesnis nei kepimo miltelių, nes tai yra grynas natrio bikarbonatas, todėl itin koncentruotas. Jeigu improvizuojate virtuvėje ir bandote sukurti savo receptą, paprastai santykis turi būti toks: stiklinei miltų reikia ketvirtadalio arbatinio šaukštelio sodos arba vieno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (8)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Moters pagalbos šauksmas: kur dėtis po skyrybų su vaikais? (251)

Su vyru besiskirianti moteris atsidūrė akligatvyje – turi išsikraustyti iš namų, socialinio...

Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė: jis atsiprašė visos Lietuvos, tik ne manęs ir dukrelės (1119)

Skandalingojo politiko Petro Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė Birutė Navickaitė neslepia,...

Po ilgos tylos Adomėnas konservatoriams trenkė durimis ir išklojo nuoskaudas (22)

„Sudie visa tai. Kiekviena politinė karjera baigiasi žlugimu“, - tokiu įrašu anglų kalba po...

Kaune ant kojų sukeltos spec. tarnybos – Aleksoto aerodrome sudužo lėktuvas papildyta (68)

Šeštadienį, 13.53 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...

Vakarą praleidau ligoninės priimamajame: prakaito, alkoholio, šlapimo kvapai ir ilgas laukimas (346)

Niekas nenorėtų ten patekti. Nei kaip pacientas, nei kaip lydintysis. Bet kartais ne pačioje...

Mokesčių inspekcija paskaičiavo: jei 12 eurų mokate už kepsnį – turėtų atnešti du kilogramus mėsos (504)

Palangos verslininkų noras per vasarą užsidirbti visiems metams padarė meškos paslaugą visos...

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“

Baltijos moterų futbolo lygos rungtynės: „Kauno Žalgiris“ – „Parnu“. Tiesiogiai iš Kauno.

Gražulio narystė partijoje sustabdyta metams, jis savo svarstantis trauktis pats Papildyta (216)

Palangoje šeštadienį posėdžiavusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ valdyba nusprendė...

Nakvynė pajūryje už 5 eurus: poilsiautojai iškenčia vos 2-3 dienas (209)

„Šalta, žmonių nėra, vasara – š*****“, – piktai rėžia namelius poilsiautojams...

Lietuvą palikdama Eurika Masytė sunkiai tramdė ašaras: ir šiandien dar jaučiuosi nepritapusi (169)

Minint valstybines šventes vis dar skamba legendinė daina „Laisvė“ ir turbūt nėra žmogaus...