aA
Pastaruoju metu visame pasaulyje vis dažniau kalbama apie vabzdžių valgymą ir jų naudą sveikatai. Nors tai europiečiams vis dar skamba neįprastai, pamažu kuriasi vabzdžių fermos ir vis daugiau žmonių nugali baimes ir išdrįsta paragauti valgyti paruoštų vabzdžių. Ekspertai mano, kad ilgainiui vabzdžių užkandžiai ar iš vabzdžių pagaminti miltai taps įprastais maisto produktais kiekvieno virtuvėje.
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 1900 valgomų vabzdžių rūšių ir net 2 milijardai žmonių juos valgo reguliariai, rašoma pranešime spaudai. Daugiausia jie vartojami Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalyse. Vabzdžiai itin vertinami dėl savo maistinės vertės – juose gausu baltymų, proteinų, geležies, cinko, kalcio ir vitaminų. Pavyzdžiui, vabzdžiai turi net 15 proc. daugiau geležies nei špinatai, daugiau proteinų nei mėsa ir tiek pat vitamino B, kiek jo yra lašišoje.

Vabzdžius, kaip maisto priedą, renkasi ir sveikos gyvensenos propaguotojai, nes jie laikomi labai sveiku ir nekaloringu maistu. Valgomų vabzdžių populiarumą įrodo ir faktas, kad prieš keletą metų Jungtinės Tautos (JT) paskelbė rekomendaciją apie valgomus vabzdžius, kaip kovos su alkiu ir aplinkos užterštumu būdą.

Populiarėja ir Lietuvoje

Pamažu entomofagija (vabzdžių valgymas) atkeliauja ir į Lietuvą. Pasak Insektariumo (specializuoto nariuotakojų zoologijos sodo) vadovo Edgaro Čepulkovskio, didesnį susidomėjimą valgomais vabzdžiais jie pajuto prieš porą metų: „Nors pirmą kartą valgomų vabzdžių į Lietuvą atsivežėme jau prieš 8 m., daugiau užsakymų pradėjome sulaukti palyginus neseniai. Vabzdžių dažnai užsisako tiek pavieniai asmenys, norintys paragauti, padegustuoti ar vakarėliams, tiek ir įmonės. Pastaruoju metu išties pajutome, kad vabzdžių populiarumas auga.“

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

Dažniausiai valgomi vabzdžiai yra lervos, vikšrai, Peru juodvabaliai, naminiai svirpliai, skėriai ir žiogai. Vis dėlto nenuostabu, kad daugumai valgyti vabzdžius vis dar atrodo atgrasu ir nepriimtina.

„Ši baimė dažniausiai atsiranda iš nežinojimo. Mūsų kultūroje tai nėra įprasta, tad natūralu, kad žmonėms nėra labai lengva peržengti psichologinį barjerą. Vis dėlto, kai jie pamato, kad vabzdžiai yra tinkamai ir skaniai paruošti – pagardinti česnaku, sūriu, žolelėmis ir prieskoniais, dažnas išdrįsta pabandyti. Juolab, vabzdžius galima vartoti ir kitu pavidalu, pavyzdžiui, užsienyje populiaru įvairiems kepiniams naudoti svirplių miltus. Iš jų kepami sausainiai, pyragai ar gaminami energiniai batonėliai“, – pasakoja E. Čepulkovskis.

Vabzdžiai – ateities maistas

Šiuo metu vabzdžius skatinama vartoti kaip maisto papildą, naudingą organizmui. „Žinoma, nerizikuokite valgydami lauke pasigautų vabzdžių – jie gali būti užkrėsti pesticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Rinkitės vabzdžius tik iš patikrintų tiekėjų“, – primena E. Čepulkovskis.

Kad ateityje vabzdžiai bus vartojami kaip maisto produktai, ekspertai neabejoja. Štai E. Čepulkovskis sako, kad ilgainiui vabzdžiai taps įprastu delikatesu, kurio bus galima paragauti tiek restoranuose, tiek nusipirkus prekybos centre.

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

„Šiuo metu valgome krevetes, omarus, moliuskus ar sraiges, kurie kadaise Europoje taip pat atrodė nepriimtini mityboje ir juos išdrįsdavo valgyti tik varguoliai, o dabar jie jau valgomi masiškai, tad neabejoju, kad situacija pasikeis ir vabzdžių atžvilgiu. Bėgant laikui jie gali tapti netgi prabangos dalyku“, – sako jis.

Vabzdžių valgymas propaguojamas ir dėl to, kad jiems auginti sunaudojama daug mažiau energijos, pašarų ir vandens, nei auginant gyvulius ar grūdines kultūras, tad jų veisimas mažiau kenkia aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio sektoriaus organizacija (FAO) įspėja, kad sparčiai augant pasaulio gyventojų skaičiui, po kelių dešimtmečių gali pritrūkti maisto, tad svarbu atsigręžti į alternatyvius maisto šaltinius.

Paragauti vabzdžių šį savaitgalį, kovo 10–11 d., galėsite prekybos ir pramogų centre „Saulės miestas“, Šiauliuose, vyksiančioje egzotinių gyvūnų parodoje. Paroda nemokama.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Robertas Daskevičius pristatė maisto ir fotografijos idėjų knygą „52 kartai“

Fotografas ir tinklaraštininkas, maisto projekto „ 52 kartai “ autorius Robertas Daskevičius...

Burnoje tirpstantys Beatos Nicholson pyragėliai su kopūstais: ilgai vargti nereiks (32)

Naminiams pyragėliams puikiai tiks sluoksniuota tešla , kurios nesunku įsigyti kiekvienoje...

Viename geriausių Lietuvos restoranų – naujovės (5)

Vienas geriausių Lietuvos restoranų „Stebuklai“ (2016 metais jis buvo pripažintas nr.1...

Vakarienę visai savaitei pasiruoškite iš anksto: greitas Beatos Nicholson troškintos jautienos receptas (31)

„Paprastai ištroškinu didelį puodą mėsos, kuris paskui stovi šaldytuve ir tą savaitę iš jos...

Norite pavalgyti ten, kur tai daro Lietuvos elitas? Teks pakloti tik 75 eurus (93)

Šių metų gruodžio 6 dieną „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas...

Top naujienos

Rajono mokykloje dirbanti mokytoja atvira: ne vienas mokinys savo vietą mato užsienio braškių lysvėje (14)

1000 – tokių skaičių mokinių dar pamena mokykloje mačiusi Lazdijų Motiejaus Gustaičio...

Ultimatumas Lietuvai: nesusipratimų virtinė ir keistos pasekmės sugriovė seną mitą (247)

Šimtmečius gyveno kaip vyras su žmona. Buvo visko – ir barnių, ir susitaikymų. Tačiau staiga...

Snygis baigėsi, vairuotojų problemos ne – automobiliu geriau niekur nevažiuoti (117)

Vilniaus vairuotojams prieššventinė savaitė, panašu, taps rimtu išbandymu nervams. Antradienį...

Karolinos Liukaitytės vyras susidūrė su rimtais nemalonumais: verslininkas nuteistas dėl milijoninės aferos (5)

Antradienį Generalinė prokuratūra paviešino informaciją apie laisvės atėmimo bausmę, kuri...

Seimo narys Robertas Šarknickas – Santaros klinikose (45)

Seimo narys Robertas Šarknickas pirmadienio vakarą atsidūrė Vilniaus universitetinės...

Iš visos Lietuvos atvažiuoja apžiūrėti vilkaviškiečių šeimos papuošto namo: antro tokio tikrai nėra (68)

Galima pamanyti, kad šiuose namuose įsikūręs pats Kalėdų senelis. DELFI redakciją pasiekė...

Tautvydas Marčiulaitis. Populiarieji mitai apie krizę (21)

Krizės komisijai pradedant teikti pusiau oficialias išvadas apie krizę ir būtinąjį privataus...

Gražiausios eglutės rinkimai: parodykite visiems savo namų ir miesto puošmeną fotografuok, siųsk ir balsuok (5)

Nors daugelis aptarinėja tik šalies miestų Kalėdų egles, kiekvienas Lietuvos gyventojas taip...

Smulkieji išnaudos švenčių progą: didieji tinklai daug užsidirbo, gali nebedirbti (12)

Didiesiems prekybos centrams paskelbus apie nedarbą per Kalėdas, mažieji, netinkliniai prekybos...