Šiuo metu pasaulyje yra apie 1900 valgomų vabzdžių rūšių ir net 2 milijardai žmonių juos valgo reguliariai, rašoma pranešime spaudai. Daugiausia jie vartojami Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalyse. Vabzdžiai itin vertinami dėl savo maistinės vertės – juose gausu baltymų, proteinų, geležies, cinko, kalcio ir vitaminų. Pavyzdžiui, vabzdžiai turi net 15 proc. daugiau geležies nei špinatai, daugiau proteinų nei mėsa ir tiek pat vitamino B, kiek jo yra lašišoje.

Vabzdžius, kaip maisto priedą, renkasi ir sveikos gyvensenos propaguotojai, nes jie laikomi labai sveiku ir nekaloringu maistu. Valgomų vabzdžių populiarumą įrodo ir faktas, kad prieš keletą metų Jungtinės Tautos (JT) paskelbė rekomendaciją apie valgomus vabzdžius, kaip kovos su alkiu ir aplinkos užterštumu būdą.

Populiarėja ir Lietuvoje

Pamažu entomofagija (vabzdžių valgymas) atkeliauja ir į Lietuvą. Pasak Insektariumo (specializuoto nariuotakojų zoologijos sodo) vadovo Edgaro Čepulkovskio, didesnį susidomėjimą valgomais vabzdžiais jie pajuto prieš porą metų: „Nors pirmą kartą valgomų vabzdžių į Lietuvą atsivežėme jau prieš 8 m., daugiau užsakymų pradėjome sulaukti palyginus neseniai. Vabzdžių dažnai užsisako tiek pavieniai asmenys, norintys paragauti, padegustuoti ar vakarėliams, tiek ir įmonės. Pastaruoju metu išties pajutome, kad vabzdžių populiarumas auga.“

Valgomi vabzdžiai

Dažniausiai valgomi vabzdžiai yra lervos, vikšrai, Peru juodvabaliai, naminiai svirpliai, skėriai ir žiogai. Vis dėlto nenuostabu, kad daugumai valgyti vabzdžius vis dar atrodo atgrasu ir nepriimtina.

„Ši baimė dažniausiai atsiranda iš nežinojimo. Mūsų kultūroje tai nėra įprasta, tad natūralu, kad žmonėms nėra labai lengva peržengti psichologinį barjerą. Vis dėlto, kai jie pamato, kad vabzdžiai yra tinkamai ir skaniai paruošti – pagardinti česnaku, sūriu, žolelėmis ir prieskoniais, dažnas išdrįsta pabandyti. Juolab, vabzdžius galima vartoti ir kitu pavidalu, pavyzdžiui, užsienyje populiaru įvairiems kepiniams naudoti svirplių miltus. Iš jų kepami sausainiai, pyragai ar gaminami energiniai batonėliai“, – pasakoja E. Čepulkovskis.

Vabzdžiai – ateities maistas

Šiuo metu vabzdžius skatinama vartoti kaip maisto papildą, naudingą organizmui. „Žinoma, nerizikuokite valgydami lauke pasigautų vabzdžių – jie gali būti užkrėsti pesticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Rinkitės vabzdžius tik iš patikrintų tiekėjų“, – primena E. Čepulkovskis.

Kad ateityje vabzdžiai bus vartojami kaip maisto produktai, ekspertai neabejoja. Štai E. Čepulkovskis sako, kad ilgainiui vabzdžiai taps įprastu delikatesu, kurio bus galima paragauti tiek restoranuose, tiek nusipirkus prekybos centre.

Valgomi vabzdžiai

„Šiuo metu valgome krevetes, omarus, moliuskus ar sraiges, kurie kadaise Europoje taip pat atrodė nepriimtini mityboje ir juos išdrįsdavo valgyti tik varguoliai, o dabar jie jau valgomi masiškai, tad neabejoju, kad situacija pasikeis ir vabzdžių atžvilgiu. Bėgant laikui jie gali tapti netgi prabangos dalyku“, – sako jis.

Vabzdžių valgymas propaguojamas ir dėl to, kad jiems auginti sunaudojama daug mažiau energijos, pašarų ir vandens, nei auginant gyvulius ar grūdines kultūras, tad jų veisimas mažiau kenkia aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio sektoriaus organizacija (FAO) įspėja, kad sparčiai augant pasaulio gyventojų skaičiui, po kelių dešimtmečių gali pritrūkti maisto, tad svarbu atsigręžti į alternatyvius maisto šaltinius.

Paragauti vabzdžių šį savaitgalį, kovo 10–11 d., galėsite prekybos ir pramogų centre „Saulės miestas“, Šiauliuose, vyksiančioje egzotinių gyvūnų parodoje. Paroda nemokama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)