Pastaruoju metu visame pasaulyje vis dažniau kalbama apie vabzdžių valgymą ir jų naudą sveikatai. Nors tai europiečiams vis dar skamba neįprastai, pamažu kuriasi vabzdžių fermos ir vis daugiau žmonių nugali baimes ir išdrįsta paragauti valgyti paruoštų vabzdžių. Ekspertai mano, kad ilgainiui vabzdžių užkandžiai ar iš vabzdžių pagaminti miltai taps įprastais maisto produktais kiekvieno virtuvėje.
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

Šiuo metu pasaulyje yra apie 1900 valgomų vabzdžių rūšių ir net 2 milijardai žmonių juos valgo reguliariai, rašoma pranešime spaudai. Daugiausia jie vartojami Pietų Amerikos, Azijos ir Afrikos šalyse. Vabzdžiai itin vertinami dėl savo maistinės vertės – juose gausu baltymų, proteinų, geležies, cinko, kalcio ir vitaminų. Pavyzdžiui, vabzdžiai turi net 15 proc. daugiau geležies nei špinatai, daugiau proteinų nei mėsa ir tiek pat vitamino B, kiek jo yra lašišoje.

Vabzdžius, kaip maisto priedą, renkasi ir sveikos gyvensenos propaguotojai, nes jie laikomi labai sveiku ir nekaloringu maistu. Valgomų vabzdžių populiarumą įrodo ir faktas, kad prieš keletą metų Jungtinės Tautos (JT) paskelbė rekomendaciją apie valgomus vabzdžius, kaip kovos su alkiu ir aplinkos užterštumu būdą.

Populiarėja ir Lietuvoje

Pamažu entomofagija (vabzdžių valgymas) atkeliauja ir į Lietuvą. Pasak Insektariumo (specializuoto nariuotakojų zoologijos sodo) vadovo Edgaro Čepulkovskio, didesnį susidomėjimą valgomais vabzdžiais jie pajuto prieš porą metų: „Nors pirmą kartą valgomų vabzdžių į Lietuvą atsivežėme jau prieš 8 m., daugiau užsakymų pradėjome sulaukti palyginus neseniai. Vabzdžių dažnai užsisako tiek pavieniai asmenys, norintys paragauti, padegustuoti ar vakarėliams, tiek ir įmonės. Pastaruoju metu išties pajutome, kad vabzdžių populiarumas auga.“

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

Dažniausiai valgomi vabzdžiai yra lervos, vikšrai, Peru juodvabaliai, naminiai svirpliai, skėriai ir žiogai. Vis dėlto nenuostabu, kad daugumai valgyti vabzdžius vis dar atrodo atgrasu ir nepriimtina.

„Ši baimė dažniausiai atsiranda iš nežinojimo. Mūsų kultūroje tai nėra įprasta, tad natūralu, kad žmonėms nėra labai lengva peržengti psichologinį barjerą. Vis dėlto, kai jie pamato, kad vabzdžiai yra tinkamai ir skaniai paruošti – pagardinti česnaku, sūriu, žolelėmis ir prieskoniais, dažnas išdrįsta pabandyti. Juolab, vabzdžius galima vartoti ir kitu pavidalu, pavyzdžiui, užsienyje populiaru įvairiems kepiniams naudoti svirplių miltus. Iš jų kepami sausainiai, pyragai ar gaminami energiniai batonėliai“, – pasakoja E. Čepulkovskis.

Vabzdžiai – ateities maistas

Šiuo metu vabzdžius skatinama vartoti kaip maisto papildą, naudingą organizmui. „Žinoma, nerizikuokite valgydami lauke pasigautų vabzdžių – jie gali būti užkrėsti pesticidais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Rinkitės vabzdžius tik iš patikrintų tiekėjų“, – primena E. Čepulkovskis.

Kad ateityje vabzdžiai bus vartojami kaip maisto produktai, ekspertai neabejoja. Štai E. Čepulkovskis sako, kad ilgainiui vabzdžiai taps įprastu delikatesu, kurio bus galima paragauti tiek restoranuose, tiek nusipirkus prekybos centre.

Valgomi vabzdžiai
Valgomi vabzdžiai
© Organizatorių nuotr.

„Šiuo metu valgome krevetes, omarus, moliuskus ar sraiges, kurie kadaise Europoje taip pat atrodė nepriimtini mityboje ir juos išdrįsdavo valgyti tik varguoliai, o dabar jie jau valgomi masiškai, tad neabejoju, kad situacija pasikeis ir vabzdžių atžvilgiu. Bėgant laikui jie gali tapti netgi prabangos dalyku“, – sako jis.

Vabzdžių valgymas propaguojamas ir dėl to, kad jiems auginti sunaudojama daug mažiau energijos, pašarų ir vandens, nei auginant gyvulius ar grūdines kultūras, tad jų veisimas mažiau kenkia aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio sektoriaus organizacija (FAO) įspėja, kad sparčiai augant pasaulio gyventojų skaičiui, po kelių dešimtmečių gali pritrūkti maisto, tad svarbu atsigręžti į alternatyvius maisto šaltinius.

Paragauti vabzdžių šį savaitgalį, kovo 10–11 d., galėsite prekybos ir pramogų centre „Saulės miestas“, Šiauliuose, vyksiančioje egzotinių gyvūnų parodoje. Paroda nemokama.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Joninės turi potencialo tapti pirmąja lietuviška nepersivalgymo švente (8)

Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius atkreipia dėmesį, kad lietuviškų Joninių stalas...

Geriausias Lietuvos restoranas paaiškės jau kitą savaitę: ar „savi“ „savus“ sugebės įvertinti objektyviai? (6)

Šią savaitę nuaidėjo pasaulio restoranų apdovanojimų ceremonija. Specialaus renginio metu buvo...

Prieskoninės žolelės: kokias labiausiai mėgsta lietuviai ir su kuo geriausiai dera (1)

Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta...

Desertai gali išgelbėti net ir kukliausią šventę pyragaičių receptas (2)

Kai kuriuose regionuose vis dar populiarūs tradiciniai desertai , pavyzdžiui, šakotis ar...

Kulinarijos konkurse Honkonge vienintelės dalyvės iš Europos – Lietuvos virtuvės meistrės (4)

Kitą savaitę, birželio 27–29 d., Honkonge vyksiančiame tarptautiniame kulinarijos konkurse...

Top naujienos

Studentą nusikaltėliu pavertusiems prokurorams – skaudus antausis: tiesa net nerūpėjo

Joks asmuo negali būti pripažintas dėl nusikaltimo, jeigu jo nepadarė arba – nesurinkta...

Viena mįslingiausių bylų: svarbios užuominos praleistos jau per pirmąsias trimetės dingimo valandas? (11)

Jau praėjo 11 metų nuo tada, kai Portugalijoje iš vieno atostogautojams nuomojamo buto dingo...

Šaltibarščių ir cepelinų kainos Palangoje: skirtumai bado akis (110)

Į Palangą atvykstantys poilsiautojai mielai skrandžius lepina lietuviškais patiekalais, tad DELFI...

Po ilgos tylos Adomėnas konservatoriams trenkė durimis ir išklojo nuoskaudas papildyta (103)

„Sudie visa tai. Kiekviena politinė karjera baigiasi žlugimu“, - tokiu įrašu anglų kalba po...

Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė: jis atsiprašė visos Lietuvos, tik ne manęs ir dukrelės (1344)

Skandalingojo politiko Petro Gražulio vaikelio susilaukusi palangiškė Birutė Navickaitė neslepia,...

Pasiūlė paprastus būdus, kaip kasdien sutaupyti (2)

Šiais vartotojiškumo laikais vis dažniau kyla klausimų dėl finansinių sprendimų priėmimo ir...

Tunisiečių siaubu virtęs Lukaku lygiuojasi į Ronaldo 5:2 (38)

Pasaulio čempionato šeštadienio futbolo dozė startavo ypač rezultatyviomis G grupės...

Lazdijų centre užsiliepsnojo prekybos centras „Aibė“ (1)

Šeštadienį, apie 16 val., Lazdijų miesto centre užsiliepsnojo pastatas, kuriame įsikūręs...

Moters pagalbos šauksmas: kur dėtis po skyrybų su vaikais? (370)

Su vyru besiskirianti moteris atsidūrė akligatvyje – turi išsikraustyti iš namų, socialinio...

Kaune ant kojų sukeltos spec. tarnybos – Aleksoto aerodrome sudužo lėktuvas papildyta (116)

Šeštadienį, 13.53 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu 112 gautas...