aA
Japonijoje gimusi sušių kultūra šiandien plačiai pasklidusi pasaulyje. Tiesa, dažniausiai tik maisto gurmanai žino, kokius sušius ragauja. Iš Japonijos į Ameriką atkeliavęs patiekalas ilgainiui įgavo naujų tradicijų – nuo sukimo būdo iki nestandartinių ingredientų. Kuo amerikietiški sušiai skiriasi nuo japoniškų ir kuriuos dažniausiai renkasi lietuviai?
Amerikietiški sušiai
Amerikietiški sušiai
© Organizatorių nuotr.

Japonų virtuvės sąsajas su Amerika išduoda kai kurių sušių pavadinimai. Manoma, kad „Kalifornijos“ sušių, iš pradžių vadintų „Tojo-maki“, receptas gimė visai ne Japonijoje, o Amerikoje. Kai vienas šefas, ieškodamas Vakarų pasaulio gyventojams artimo skonio, nusprendė vietoje jūros dumblių išorėje patiekti ryžius ir pridėti papildomą ingredientą – avokadą.

„Esame įpratę sušius laikyti nacionaliniu Japonijos patiekalu, tačiau sušiams atkeliavus į Ameriką, jie po truputį keitėsi. Tradiciškai japoniški sušiai asocijuojasi su džiovintais jūros dumbliais ir vienu ingredientu – šviežia žuvimi. Amerikiečiams, kaip, beje, ir europiečiams, natūralus žalios žuvies skonis nepasirodė toks artimas ir taip sušių kultūra įgavo naują atspalvį“, – teigia Arnas Marčiulaitis, sušių restorano „Shake Snack Plius“ vadovas.

Japoniški sušiai
Japoniški sušiai
© Organizatorių nuotr.

Skiriasi ingredientai ir baro tipas

Tradicinei Japonijos virtuvei artimiausi sušiai „nigiri“. Jie nėra sukami į ritinėlį – šviežios žuvies griežinėlis tiesiog patiekiamas ant ryžių. Taip pat į jūros dumblius susukti „maki“ sušiai. Šiam patiekalui tolstant nuo Japonijos, imta ieškoti vis daugiau skonių įvairovės, taip buvo pradėti naudoti netradiciniai ingredientai, gimė karštų sušių kultūra.

Japoniškoje bei amerikietiškoje tradicijoje skiriasi ir vasabio naudojimas – tradicinėje virtuvėje jis nėra patiekiamas lėkštėje greta sušių. Paprastai šefas pats uždeda vasabį ant gaminamo patiekalo, nustatęs reikiamą jo kiekį pagal naudojamos žuvies tipą. Tuo tarpu amerikietiškoje virtuvėje klesti prie sušių ingredientų priderinti išraiškingų skonių saldūs bei aštrūs padažai ir prieskoniai.

„Tradiciškai japonų kultūroje sušiai patiekiami bare tiesiai prieš juos gaminantį šefą. Be sušių ir klasikinės japonų sriubos, daugiau patiekalų tokio baro meniu nerasite. Kaip ir skonio, taip ir patiekalų atžvilgiu, japonai mėgsta grynumą. Tuo tarpu amerikiečiai renkasi patogumą – staliukų ir kėdžių pilnus restoranus su kiek platesniu meniu, iš kurio galima išsirinkti ne tik sušius, bet ir kitokio tipo patiekalus“, – sako A. Marčiulaitis.

Lietuvių skoniui artimesni amerikietiški sušiai

Ilgainiui japoniškų ir amerikietiškų sušių kultūra persipynė tarpusavyje, o jų kilmę šiandien atskiria tik maisto gurmanai ir japonų kultūros ekspertai, tačiau anot A. Marčiulaičio, Lietuvoje populiariausi amerikietiško tipo sušiai.

„Natūralu, kad vykstant maisto kultūros mainams patiekalai įgauna naujų skonių, o tradicinės virtuvės prisitaiko prie gyventojų poreikių ir besikeičiančių lūkesčių. Lietuviai sušius renkasi pagal skonį ir dažniausiai tai būna amerikietiškas variantas. Nors tikrai ne visi atskiria, kokius sušius ragauja – japoniškus ar amerikietiškus“, – pastebi restorano vadovas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Itin gardūs sumuštiniai, kurie užkariaus jūsų draugų širdis (6)

Alfas Ivanauskas atskleidė labai gardžių sumuštinių receptą. Šie tikrai užkariaus jūsų...

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė perspėjo grybų mėgėjus: šie požymiai rodo apsinuodijimą (13)

Nors grybai turi naudingų savybių, mitybos specialistė ir dietistė Vaida Kurpienė pataria...

Iš naujo restoraną atidaręs Liutauras Čeprackas: jaučiu baimę ir nerimą (37)

„Restoranas – tarsi laikrodis. Sureguliuoji, paleidi, patikrini, jei reikia, dar kartą...

Ypatingas grybų pyragas: gardus tiek karštas, tiek šaltas (8)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip pasigaminti nekasdienišką baravykų pyragą , kuris tiks...

Prancūzo konditerio šedevrus rasite tik viename prekybos centre Lietuvoje – grįžo po 10 metų pertraukos (19)

Iš Prancūzijos kilęs konditeris Thierry Lauvray po beveik 10 metų pertraukos grįžta į...

Top naujienos

Autentiški Kosto Kubilinsko gyvenimo kadrai: kaip vaikų poetas tapo žudiku ir išdaviku (38)

Talentingas ir jautrus vaikų poetas, kurio skambius eilėraščius apie du batus, skarotą eglutę ir...

Netiki, kad Lietuvoje vėl bus įvestas karantinas: didžiausią baimę verslininkams kelia kitas dalykas (51)

Nors politikai šiuo metu nekalba apie karantino įvedimą Lietuvoje, tačiau pastaraisiais mėnesiais...

Rytų Ukrainoje nukrito karinis lėktuvas: žuvo mažiausiai 22 žmonės (245)

Mažiausiai 22 žmonės žuvo katastrofoje, kuomet karinis lėktuvas An-26 nukrito Charkivo srityje...

Savaitgalį – paskutinė proga pasidžiaugti šiltais orais (6)

Šeštadienio dieną mūsų šalis bus per kaimyninę Lenkiją keliaujančio ciklono šiltojoje...

Pribloškiantis apleisto 9-mečio prisipažinimas: su manimi darė tai, bet tuomet gaudavau pavalgyti (163)

Devynmetis berniukas maždaug metus buvo seksualiai prievartaujamas, tačiau neturėjo net kam...

Daugiau klausimų nei atsakymų: mįslinga ir kraupi 21 m. studentės mirtis (74)

2013 metais vieno Los Andželo viešbučio vandens rezervuare buvo rastas 21-erių Elisos Lam kūnas....

SAM atnaujino paveiktų šalių sąrašą: papildė Estija, Lenkija, Vokietija, kai kurioms taikomos išimtys (63)

Penktadienį, rugsėjo 25 d., atnaujintas labiausiai koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų...

Vilniuje vyksta „Kultūros naktis“: renginių maratonas truks aštuonias valandas (8)

Šiąnakt Vilniuje jau keturioliktą kartą vyksta kasmetinis festivalis „Kultūros naktis“ ....

Giedrė Balčiūtė | D+ nariams

Grįžo iš Italijos ir pasibaisėjo lietuvių elgesiu per COVID-19 pandemiją: pasimokykite iš italų (143)

Pavasarį Italija išgyveno tikrą košmarą, netikėtai tapusi viena iš labiausiai koronaviruso...

Policija įspėja gyventojus: sukčiai platina elektroninius laiškus policijos vardu (26)

Lietuvoje siautėja virtualūs sukčiai. Lietuvos policija savo feisbuko paskyroje įspėjo...

|Maža didelių žinių kaina