Japonų virtuvės sąsajas su Amerika išduoda kai kurių sušių pavadinimai. Manoma, kad „Kalifornijos“ sušių, iš pradžių vadintų „Tojo-maki“, receptas gimė visai ne Japonijoje, o Amerikoje. Kai vienas šefas, ieškodamas Vakarų pasaulio gyventojams artimo skonio, nusprendė vietoje jūros dumblių išorėje patiekti ryžius ir pridėti papildomą ingredientą – avokadą.

„Esame įpratę sušius laikyti nacionaliniu Japonijos patiekalu, tačiau sušiams atkeliavus į Ameriką, jie po truputį keitėsi. Tradiciškai japoniški sušiai asocijuojasi su džiovintais jūros dumbliais ir vienu ingredientu – šviežia žuvimi. Amerikiečiams, kaip, beje, ir europiečiams, natūralus žalios žuvies skonis nepasirodė toks artimas ir taip sušių kultūra įgavo naują atspalvį“, – teigia Arnas Marčiulaitis, sušių restorano „Shake Snack Plius“ vadovas.

Japoniški sušiai

Skiriasi ingredientai ir baro tipas

Tradicinei Japonijos virtuvei artimiausi sušiai „nigiri“. Jie nėra sukami į ritinėlį – šviežios žuvies griežinėlis tiesiog patiekiamas ant ryžių. Taip pat į jūros dumblius susukti „maki“ sušiai. Šiam patiekalui tolstant nuo Japonijos, imta ieškoti vis daugiau skonių įvairovės, taip buvo pradėti naudoti netradiciniai ingredientai, gimė karštų sušių kultūra.

Japoniškoje bei amerikietiškoje tradicijoje skiriasi ir vasabio naudojimas – tradicinėje virtuvėje jis nėra patiekiamas lėkštėje greta sušių. Paprastai šefas pats uždeda vasabį ant gaminamo patiekalo, nustatęs reikiamą jo kiekį pagal naudojamos žuvies tipą. Tuo tarpu amerikietiškoje virtuvėje klesti prie sušių ingredientų priderinti išraiškingų skonių saldūs bei aštrūs padažai ir prieskoniai.

„Tradiciškai japonų kultūroje sušiai patiekiami bare tiesiai prieš juos gaminantį šefą. Be sušių ir klasikinės japonų sriubos, daugiau patiekalų tokio baro meniu nerasite. Kaip ir skonio, taip ir patiekalų atžvilgiu, japonai mėgsta grynumą. Tuo tarpu amerikiečiai renkasi patogumą – staliukų ir kėdžių pilnus restoranus su kiek platesniu meniu, iš kurio galima išsirinkti ne tik sušius, bet ir kitokio tipo patiekalus“, – sako A. Marčiulaitis.

Lietuvių skoniui artimesni amerikietiški sušiai

Ilgainiui japoniškų ir amerikietiškų sušių kultūra persipynė tarpusavyje, o jų kilmę šiandien atskiria tik maisto gurmanai ir japonų kultūros ekspertai, tačiau anot A. Marčiulaičio, Lietuvoje populiariausi amerikietiško tipo sušiai.

„Natūralu, kad vykstant maisto kultūros mainams patiekalai įgauna naujų skonių, o tradicinės virtuvės prisitaiko prie gyventojų poreikių ir besikeičiančių lūkesčių. Lietuviai sušius renkasi pagal skonį ir dažniausiai tai būna amerikietiškas variantas. Nors tikrai ne visi atskiria, kokius sušius ragauja – japoniškus ar amerikietiškus“, – pastebi restorano vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)