Sudirbinėkite burgerius kiek norite, vadinkite bulka su kotletais, bet vis tiek faktas lieka toks, koks yra: skanių burgerių valgytojai ieško mieste dažniau, negu bet kurio nors kito patiekalo. Tame yra ypatinga palaima, suspausti rankose ir suleisti dantis į dvi bandelės puses, tarp kurių daug mėsos, padažai ir žalumynai. Tik pomidoro burgeryje aš nemėgstu, nes nuo jo burgeris būna vandeningas ir bėgantis, tekantis, varvantis, ir šito niekaip neišvengsi. Burgeris turi būti nesveikas, jis taip sugalvotas. Kvietinė bulka dar niekam sveikumo nepridėjo. Tai nėra sveikuoliškas maistas. Pasportuokite, pajudėkite, bet valgykite burgerius, jei norite pajusti tikrąją Ameriką.

Amerika pasauliui gal ir nedavė geriausios pasaulyje virtuvės, bet davė tokį valgymą, kuris limpa prie valgančiojo šonkaulių (toks amerikietiškas pasakymas), kuris duoda momentinį laimės pojūtį, o laimės juk jokios nebūna, tik momentinė ir staigi, ir kas bando pratęsti laimę, tas neišvengiamai nusivilia.

Pavadinimą „Meatbusters“ sunku išversti į lietuvių kalbą, tikriausiai geriausiai būtų „mėsos sprogdintojai“. Tai yra tie, kas ruošia mėsos bombą. Restoranas ramioje ir vis dar neypatingai madingoje Vilniaus vietoje, Kauno gatvėje, kuri, kaip žinia, veda prie stoties, kaip kokia purvina Naujamiesčio arterija. Nesvarbu. Plaikstosi Amerikos vėliava, reiškia, grįžau namo. Amerika yra mano namai, mano antroji Tėvynė, ir amerikietiški mėsgaliai yra mano tikėjimo kūnas ir kraujas. Pridedu ranką prie širdies, o lūpos šnabžda himno žodžius.

Į interjerą sudėta daug energijos ir jėgų, sienos išpuoštos amerikietiškos popkultūros ikonomis, jei dar taip pat skambėtų ir atrodytų aptarnaujantieji, būtų visai gerai, o dabar jie lyg išsigandę, lyg susidrovėję, lyg nelabai laimingi savo darbe. Ko bijoti? Juk ruošiate laimės maistą. Ko drovėtis? Pas jus juk ne žaliavalgiai ateina į svečius. Juk čia turi būti Amerikos ambasada.

Pavadinimai, tačiau, ne drovūs, toli gražu: „jaučio presas“ (burgeris su jautienos išpjova, ne su maltiniu), „vištienos papukai“, „karvės laižekas“. Yra ir normalių burgerių, su maltiniu, bet aš nebūčiau Užkalnis, jei neužsisakyčiau brangiausių, kokie tik yra. Nesmerkite manęs už tai: pinigai mano, o ne jūsų, pats uždirbau, pats ir užsisakinėju muziką. Norite būti tokie, kaip aš? Dirbkite ir jūs taip, ir galėsite valgyti dar ne tiek burgerių. O dabar nepavydėkite. Skaitykite toliau.

Užkandukai normalūs (krevetės tešloje, €3,99, ir gruzdinti aštraus sūrio gabalėliai, irgi €3,99), bet tikrai, ne joks ne pranešimas apie kulinarinę revoliuciją. Užkandukai kaip užkandukai. Dar galėtų būti mano skoniui šiek tiek lengvesni, bet mes jau susitarėme, kad neieškau lengvo maisto, aš neieškau sveiko maisto, aš ieškau savo mieste Vilniuje kulinarinės Amerikos.

Burgeris „Jaučio presas“ (€6,99), be pomidoro (ačiū visiems užatlantės Dievams), yra vienas skaniausių burgerių, kuriuos man teko valgyti Vilniuje. Gal net skaniausias. Ne skystas, ne bėgantis, ne varvantis. Daug puikios mėsos, taip, žiebia kaip tikra bomba. Burgeriui valgyti, kaip kokiam bombos nukenksmintojui, duoda individualias pirštines. Vyrams jos juodos, moterims – rožinės. Žiūrėkite nuotraukas, kaip gerai atrodome su drauge, tiksliau, kaip gerai atrodo mūsų rankelės.

Bet jei galvojate, kad tai – sensacija, tai sensacija yra šonkauliai. O Dieve, tai – geriausi šonkauliai šalyje. Jokio lašinio, jokios prastos mėsos, tik švelniai nuo kaulo atšokanti kulinarinė palaima. Amerikoje valgiau ir skanesnių, bet Lietuvoje – ne. Užsimerkiu. Man prieš akis sumirga Gedimino pilies bokštas, o jame suplazda šių šonkaulių garbei žvaigždėta-dryžuota vėliava, ir skamba trimitai, aidi Jungtinių Valstijų himnas. Visa tai mano galvoje, bet koks skirtumas. Tegyvuoja Amerika, tegyvuoja „Meatbusters“.

Dviese išleidome €29,07 ir arbatpinigius. Kas, kad nekokia Vilniaus vieta, tegu dar aptarnavimui yra vietos mokytis ir atsipalaiduoti, bet koks maistas, žmones, koks maistas. Penkios žąsys iš penkių, ir čia yra tikrasis linkėjimas iš laisvųjų šalies, iš drąsiųjų namų. „O, sakyk, ar matai ankstyvoje aušros šviesoje tai, ką mes taip išdidžiai sveikinome per paskutines sutemas?“, klausia Amerikos himnas. Matau ir girdžiu. Eikite ir valgykite.

Meatbusters, Kauno g. 35, Vilnius. Tel. +370 654 44004. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 21:00, penktadieniais nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais nuo vidurdienio iki 22:00, sekmadieniais nuo vidurdienio iki 20:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)