aA
Man gal ir sunkiau bus rašyti „Laukines žąsis“, bet reikalai provincijoje keičiasi. Dar prieš pora metų buvo lengva kalbėti apie tai, kad artimiausias geras maistas yra degalinėje arba Vilniuje, ir rašyti nesibaigiančius juokus apie kavines keistais pavadinimais „Algintara“ (turbūt steigėjai yra Algis ir Gintaras), „Grabuva“ (nepagalvokite nieko blogo, nes netoliese yra Grabučiškės) arba „Bajorų svetainė“ (nors niekur dešimties kilometrų spinduliu bajorų nėra ir niekada nebuvo).
Kaip tikroje laboratorijoje
Kaip tikroje laboratorijoje
© Andrius Užkalnis

Tos kavinės yra tinkamos tik gedulingiems pietums ir krikštynoms, ir todėl ten būna tik gedulingi pietūs ir krikštynos.

Kai kur sugeba mišrainėms naudoti majonezą, skiestą (dėl pigumo) įvairiais neįtikėtinais dalykais – sako, kalkių skiediniu, ir kur kavinės klasę parodo tai, kad pyrago „Medutis“, siūlomo desertui, ten niekas nededa ant atskiros lėkštutės: deserto lėkštutė ištraukiama iš po puodelio, kuriame patiekiama tirpi kava. Pyragas „Medutis“ yra savotiškas praėjusios epochos rodiklis. Tai konditerinė vakarykštės dienos išraiška.

Žinoma, yra fantastiškų provincijos vietų, kur erdvė nesvarbi, apdaila nesvarbi ir kur yra nuostabūs šeimininkai didele širdimi, ir žmonės myli tas vietas dėl šonkaulių, koldūnų, cepelinų ar ko nors, dėl ko tie restoranai išgarsėja ne mėnesiui ir ne dviem, o dešimtmečiams.

Tačiau dabar atsiranda nauja tendencija, kurią ne taip seniai matėme Marijampolėje, restorane pavadinimu „kamBARys“, kur specialiai viskas padaryta jaunesniam klientui, kuris dirba Vilniuje ir grįžta pas tėvukus. Miesteliuose naujus restoranus atidarinėja nebe tie, kas geru žodžiu mena valstybinį visuomeninį maitinimą (dažniausiai kiekvienas rajono centras turėjo vieną restorano tipo įstaigą baltomis staltiesėmis ir Bordo vyno spalvos pliušinėmis užuolaidomis, kur vietinis partinis ir pedagoginis aktyvas švęsdavo).

Valgiaraštis
Valgiaraštis
© Andrius Užkalnis

Ne, šiais laikais naujas, pakankamai drąsias vietas atidarinėja jauni žmonės, kažką matę pasaulyje ir nesibodintys užsisakyti mėsainį ir nevadinantys jo iš aukšto „bulka su kotletu“. Mėsainis ir bulvytės yra puikus laisvalaikio maistas. Visi, kas tai neigia, apsimetinėja. Galite mėsainio nemėgti, bet negalite neigti, kad jis užima svarbią vietą kulinarijos pasaulyje.

Utenoje buvau susitikime su skaitytojais (tame mieste, jei nežinote, yra viena gražiausių ir moderniausių bibliotekų šalyje, kurios globėjas aš esu ir ten net turiu savo vardinę lentyną; jaučiuosi daug pasiekęs gyvenime). Smagiausiame Aukštaitijos mieste „Food Lab“ (angliškai tai reiškia „Maisto laboratoriją“) atsidarė J. Basanavičiaus gatvėje, prie parko, ir vienintelis dalykas, kuris yra problematiškas tiems, kas atvažiuoja iš kitur, kad restorano surasti beveik neįmanoma.

Gerai, kad mes paskambinome, ir mus pasitiko, ir mojavo jau nuo durų. Pasakysiu taip: pastatykite automobilį prekybos centre ir eikite laipteliais į apačią, link parko, ir sukite dešinėn.

Maisto laboratorija apstatyta kaip tikra laboratorija: daugybė rudų vaistinės butelių, paprasti baldai ir dideli šviestuvai, kaip kokiose mokslo ar projektavimo dirbtuvėse. Stalo vandenį, pagardintą uogomis, atneša cheminiuose laboratorijos induose. Ar tai niekur nematyta idėja? Tikrai taip nepasakyčiau, bet gaivu ir smagu, o provincijos miestui – tai milijono žingsnių kelionė nuo tos liūdnos teritorijos, kur anksčiau būdavo miestelių kavinės. Utena čia kvėpuoja miestu.

Sriuba su kinų koldūnais
Sriuba su kinų koldūnais
© Andrius Užkalnis

Ir valgiaraštis – miestietiškas; mėgiamiausi patiekalai, įėję apyvarton Vilniuje prieš kelerius metus
„Won Ton“ sriuba (4,20 Eur) buvo pakankamai stipraus miso sultinio skonio, kiniški koldūnai su krevetėmis ir kiauliena buvo švelnūs. Tokią sriubą aš užsisakyčiau ir vėl. Tai buvo šalta diena, ir sriuba puikiai tiko.

Buffalo vištienos sparneliai (5 Eur) turbūt turėjo šiek tiek per daug tešlos, mano skoniui, bet aš čia kabinėjuosi prie smulkmenų. Pati vištiena buvo puikios kokybės, riebalų nebuvo per daug. Įsivaizduoju save ir vėl ten atėjusį ir sėdintį su draugais iš Utenos, geriantį šaltą alų ir kremtantį tuos sparnelius. Kada nors taip ir bus, kai negalėsiu vairuoti.

Vištienos sparneliai ir padažiukai
Vištienos sparneliai ir padažiukai
© Andrius Užkalnis

Jie patys daro ir padažus: man ypatingą įspūdį padarė Malaizijos ir Indonezijos virtuvėse naudojamas „Satay“ riešutinis padažas. Daugelis restoranų perka jį gatavą, čia, laboratorijoje, jo netingi pasigaminti. 1 Eur už padažą yra nebrangu ir tinkama.

Puikiai aštrūs buvo Tailando makaronai „Pad Thai“ su vištiena (6 Eur), su šviežiai papjaustytu čili pipiru.

Labiausiai man patiko kiaulienos šonkauliai (8 Eur) su puikiomis salotomis. Gyvenime būna tokių momentų, kai viskas, ko norisi, yra šonkauliai. Amerikoje tokie momentai man būna pora kartų per savaitę. Lietuvoje irgi visko atsitinka. Utenoje buvo toks momentas.

Šonkauliai
Šonkauliai
© Andrius Užkalnis

Sūrio pyragas (3 Eur) tinkamai užbaigė vakarienę (dalijomės dviese, kaip matote iš nuotraukos). Žinote, net pateikimas ant akmens čerpės, kuris Vilniuje jau tapo beveik standartiniu variantu, čia man nepasirodė banalus, o tiesiog mielas.

Aš nesigėdiju ir nesiginu, kad pasidariau šiame restorane pakankamai atlaidus ir suminkštėjo mano širdis. Jei restoranas sugeba sukurti tokią geranorišką atmosferą ir mano akys pradeda šviestis, kaip tas restorano viduje esantis ženklas, reiškia, kažką daro gerai.

Dviese sumokėjome kuklią 39,90 Eur sumą ir arbatpinigių. Grįšime ir vėl. Utenoje tai yra geriausia, ką šiuo metu esame radę. Keturios žąsys iš penkių.

Food Lab, J. Basanavičiaus g. 54, Utena. Tel. +370 682 54612. Facebook profilis.

Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio – nuo 11:00 iki 21:00, penktadieniais nuo 11:00 iki 22:00, šeštadieniais nuo vidurdienio iki 21:00, sekmadieniais nuo vidurdienio iki 20:00.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kaip per paskutinius mėnesius pasikeitė lietuvių mitybos įpročiai? (5)

Prasidėjus karantinui dėl COVID-19, pasikeitė ir daugumos valgymo įpročiai. Nemėgstantiems...

Virtuvės šefas Zigmas siūlo išmėginti gardžiai paruoštą vištienos krūtinėlę išdavė receptą (16)

Kartais į maisto kultūrą sveika pažvelgti per humoro prizmę. Tą patyrė ir vilniečiai,...

Ideali pora prie filmų namuose: 3 lengvai pagaminamų užkandžių receptai + filmų rekomendacijos (5)

Nors vasara jau čia pat, tačiau kol kas sulaukiame daugiau lietaus nei saulės. Kol negalime...

Parodė, kaip išsikepti pačius skaniausius blynus du ypatingai gardūs saldžių ir nesaldžių blynų receptai (2)

Alfas Ivanauskas parodė, kaip namuose išsikepti pačius skaniausius blynus su skirtingais...

Top naujienos

Amerikos lietuvė – apie tai, kaip vos kelios savaitės jos nuomonę apie Trumpą pakeitė iš esmės: kažkada buvau didžiausia jo skeptikė (460)

Į Jungtines Valstijas emigravusi aktyvi moteris, buvusi liberalė Renata Underis sako, kad pastarasis...

Išdrįsus kalbėti vienai, apie Kėdainių priėmimo skyrių prabilo ir kiti: ten yra baisu (97)

Kėdainiuose įvyko grandininė reakcija: vienam žmogui socialiniame tinkle papasakojus nemalonią...

Kavos vartojimo paslaptys: kiek daugiausiai puodelių per dieną galime išgerti (4)

Daugelio rytas prasideda nuo puodelio kavos, kuris suteikia energijos ir leidžia efektyviai pradėti...

Prancūzų pajėgos Malyje nukovė „Al Qaeda“ vadeivą (1)

Prancūzijos ginkluotosios pajėgos Malyje nukovė teroristinės grupuotės „Al Qaeda“...

Kraupi pramoga – žmonių zoologijos sodai – buvo viena pelningiausių XX a. pradžios šou verslo krypčių (228)

XX amžiaus pradžioje atėję į zoologijos sodą Europoje ar Jungtinėse Valstijose, narvuose...

Fiziko žinia bijantiems 5G technologijos: jei valgote raugintas daržoves, tai galite ir saugiai naudoti 5G (35)

5G ryšio technologijos ir nejonizuojančios elektromagnetinės spinduliuotės reikėtų baimintis...

Valdžiai ruošiantis mažinti mokesčius, verslininkai ženklių pokyčių nesitiki: daugiau išlaidauti gyventojų tai nepaskatins (47)

Valdžia šiuo metu svarsto, ar mažinti darbo apmokestinimą. Verslininkų ir ekonomisto nuomone,...

Automobilių aikštelėje „Tvarkiečiai“ likviduos partiją ir prisijungs prie Zuoko (55)

Šeštadienį Vilniuje, prie „Litexpo“ rūmų esančioje automobilių aikštelėje, Lietuvos...

Abejoja, ar vasarą galėsime mėgautis didžiuliais renginiais: organizatoriams jie tiesiog nepakeliami (2)

Vyriausybė patvirtintą renginių organizavimo sąlygų planą, pagal kurį nuo birželio atvirose...

|Maža didelių žinių kaina