1. Per tankiai suveriate mėsos gabalėlius ant iešmo.

Daugelis labai tankiai suveria mėsos gabalėlius ant iešmo, tad šašlykai veikiau primena kebabą. Tačiau norint, kad kiekvienas mėsos gabalėlis gerai iškeptų, tarp gabalėlių turėtų būti 0,2 cm tarpeliai. Labai tankiai suverti mėsos gabalėliai neapskrus ten, kur liečiasi vienas su kitu.

2. Mėsos gabalėlius supjaustote skirtingais dydžiais.

Savaime suprantama, skirtingo dydžio mėsos gabalėliai iškepa skirtingu laiku. Bet neretai žmonės pamiršta šią taisyklę ir suveria ant iešmo skirtingo dydžio mėsos gabalėlius. Mėsą šašlykams reikėtų supjaustyti 2,5–3 cm gabalėliais. Jei gabalėliai bus mažesni, mėsa bus sausa, o jei didesni – mėsa gerai neiškeps.

Jei gabalėliai bus vienodi, juos bus lengva tinkamai suverti ant iešmo, ir mėsa nebus per sausa.

3. Kartu su mėsa ant iešmo užmaunate daržoves.

Šis keistas įprotis yra klaida. Daržovės iškepa greičiau už mėsą, o iškepusių daržovių nebus įmanoma numauti, taigi jos apdegs, paskleis nemalonų svilėsių kvapą, kuris įsigers į mėsą. Jei norite keptų daržovių, užmaukite jas ant atskirų iešmų. Rekomenduojama daržoves kepti po mėsos, kai žarijos skleidžia mažesnį karštį.

4. Naudojate degiuosius skysčius.

Norintys sutaupyti laiko naudoja degiuosius skysčius. Tačiau mūsų tikslas – stabili, ne per daug intensyvi ugnis, kad anglys kuo ilgiau išlaikytų karštį. Be to, nuo degiųjų skysčių šašlykai prisigers nemalonaus kvapo.

5. Naudojate papuvusią medieną vietoje kokybiškų pliauskų arba anglių.

Žmonės mėgsta deginti papuvusias šakas, senus kuolelius ar bet ką, kas pasitaiko po ranka, o ne malkas ir anglis. Tačiau malkų kokybė turi įtakos ne tik ugnies degimo trukmei, bet ir šašlykų skoniui. Jei norite, kad anglys degtų lygiai, uždėkite panašaus dydžio lapuočių malkų. Jei naudojate medžio anglis, uždekite jas su popieriumi ar skiedromis.

6. Ant anglių pilate vandens.

Visų pirma, užpylus ant anglių vandens, sumažės kaitrumas, o šito neturi būti. Antra, jei šalto vandens klius ant mėsos, šašlyko gabalėliai nevienodai iškeps. Taip pat nepatartina pilti ant mėsos gabalėlių šalto marinato.

Patarimas: jei anglys labai stipriai dega, nukelkite iešmus su mėsa ir žarstekliu ar pagaliuku išskirstykite anglis. Jei norite užpilti ant šašlykų marinato, pirma jį kiek pašildykite.

7. Kepate ant atviros liepsnos.

Turbūt visi stovyklaudami kepėte dešreles ant laužo ir atsimenate, kad galiausiai jos visiškai pajuosdavo. Na, dešrelės – pusgaminis, kurio nereikia labai kruopščiai iškepti, jas pakanka tik pašildyti. O jei ant atviros liepsnos kepsite šašlykus, mėsa iš išorės paskrus iki juodumo, bet viduje liks žalia.

8. Kepate ant netinkamai paruoštų anglių.

Šią paprastą taisyklę patartina įsidėmėti – šašlykams kepti tinkamos anglys turi būti padengtos pelenų sluoksniu, o pačios įkaitusios iki rausvumo. Ir jos skleidžia metalo skambesį primenantį garsą. Kai anglys pasidengia pelenais, padaužytos savotiškai skamba, tada jau galima kepti šašlykus.

10. Pjaustote šašlykus tikrindami, ar jie iškepę.

Jei neaišku, ar mėsa jau iškepė, prapjaukite storiausią gabalėlį. Tik atsiminkite, kad prapjovus ištekės sultys. Jokiu būdu nepjaustinėkite visų gabalėlių ant iešmo. Kepimo laikas priklauso nuo to, iš kokios mėsos yra šašlykai.

Jei vadovausitės visomis minėtomis rekomendacijomis, jau iš mėsos gabalėlių išorės suprasite, kada šašlykai bus iškepę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)