aA
Dažnai girdime, kad JAV ir Vakarų Europos šalių mokslininkai daro baltymų ir angliavandenių lyginamuosius tyrimus ir teigia, kad iš ryto pusryčiams yra sveikiau valgyti baltyminius pusryčius, pavyzdžiui, omletą ar varškę, nes jų teigimu, tokie pusryčiai leidžia ilgiau jausti sotumą, palyginti su angliavandeniais.
© Shutterstock

Jeigu atidžiau pažvelgtume į tuos tyrimus, pamatytume, kad mokslininkai lygina su paprastaisiais, t.y. blogaisiais angliavandeniais: skrudinta balta duona, bandelėmis, sausais pusryčiais, dribsniais ir panašiais nesveikais produktais. Jie ne tik nesuteikia sotumo ilgam laikui, bet ir skatina alkį bei saldumynų ir miltinių poreikį. O kad būtų lyginama su sudėtiniais (geraisiais) angliavandeniais, pavyzdžiui, brandinta perlinių ar grikių kruopų košėmis, tokių tyrimų dar niekas neskelbė. Todėl į tokius ar panašius teiginius reikia žiūrėti gana kritiškai.

Pateiksiu savo versiją, kodėl iš ryto valgyti angliavandenius yra geriau nei baltymus. Tam yra šešios priežastys.

Pirma, nakties metu mūsų vidaus organai veikia, nors ir lėčiau, bet mes išnaudojame dalį glikogeno (energijos sandėlio), todėl ryte reikia atsargas imti grąžinti. Taip galima padaryti valgant pusryčius, kupinus sudėtingųjų angliavandenių: grūdų košių ar pilno grūdo duonos sumuštinius. Jie suteikia ilgalaikį sotumą, kuris jaučiamas iki pietų, ir net mažina saldumynų bei miltinių poreikį per visą dieną. Manoma, kad pavalgius iš ryto sudėtinių angliavandenių, ilgainiui sumažėja net kavos poreikis.

6 priežastys, kodėl kiaušinius geriau valgyti vakare nei ryte
© Shutterstock


Antra priežastis yra tokia, kad visos sveikatos organizacijos jau atvirai tvirtina, jog mes šiais laikais valgome per daug gyvūninės kilmės produktų: mėsos ir pieno produktų. Gyvūninės kilmės baltymų geriau valgyti tik vieną kartą per dieną. Todėl jeigu ryte valgysime baltyminio maisto, dieną tikrai rinksimės pietums mėsą, o jei dar tą patį pakartosime vakare – kelis kartus viršysime rekomendacines gyvūninių baltymų normas.


Trečia, kuo daugiau gyvūninių baltymų suvalgome, tuo mažiau suvartojame augalinių produktų. Pastarųjų reikia dėl įvairių priežasčių: nuo sudėtinių angliavandenių, suteikiančių mums energijos, iki maistinių skaidulų, gerinančių virškinimą, mažinančių cholesterolį iki antioksidantų, saugančių mus nuo įvairių ligų ir senėjimo.

Ketvirta priežastis, kodėl iš ryto labiau rekomenduojama valgyti košę, yra ta, kad priešpiečiams siūloma valgyti vaisių, kurie turi būti valgomi apytuščiu skrandžiu. Baltymai skrandyje užtrunka 4–5 val., o angliavandeniai 2–3 val., todėl po baltymų suvalgyti vaisiai per ilgai užtruks virškinimo trakte ir jums gali pūsti pilvą. Po košės porcijos šio nemalonaus pojūčio tikrai išvengsite ir gausite daugiau naudos iš suvartoto maisto.

Avižų košė
Avižų košė
© Shutterstock nuotr.



Penkta priežastis – pirmoje dienos pusėje iki 15 val. mūsų medžiagų apykaita yra pati greičiausia, todėl mums reikia daugiau energijos ir ją lengviau galime gauti iš angliavandenių: grūdinių produktų. Tai ypač aktualu, kai sportuojame po pietų.

Šešta, mums vakare reikia baltymų, o kiaušinis itin lengvai pasisavinamas produktas. Be to, jis labai greitai paruošiamas. Galite rinktis nuo omleto su lengvai apdorotomis daržovėmis iki kietai virto kiaušinio su salotomis. Taip pavalgę vakarienę jausitės sotūs, bet apsunkimo išvengsite ir puikiai miegosite.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Restoranas nustatė „baudą“ už nesuvalgytą patiekalą (26)

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vis labiau suvokiant maisto mėtymo problemą, viename Dubajaus...

„Beatos virtuvėje“ studentė pademonstravo, kaip pasigaminti prancūzišką šedevrą: Lietuvoje tokio nenusipirksite (32)

Jei nors truputį nusimanote ir žinote daugiau apie konditeriją, tai šis tortas yra kažkas...

Maisto ruošimo mitai: triukai, kuriais neverta tikėti (17)

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda,...

Prof. Rimvydas Laužikas atsakė į klausimą, kaip prieš 200 metų valgė paprasti „mirtingieji“ ir diduomenė (12)

Dubingių piliavietės tyrimų projektuose atrasta medžiaga, susijusi su Radvilų mitybos įpročiais...

Prancūziškas antienos troškinys: Beata Nicholson atskleidė, kas su šia mėsa tinka labiausiai (46)

Yra patiekalų, kurie įrašyti į pasaulinę kulinarijos enciklopediją. Vienas iš jų –...

Top naujienos

Biurokratija trauktis nenori: išskyrė ministerijas rekordininkes ir tikras klampynes (215)

Bene visos iki šiol dirbusios Lietuvos valdžios žadėjo mažinti biurokratinį aparatą. Ne...

Niekas apie tai nepagalvojo: skyrybų atveju tektų dalintis ir kaupiamą pensiją (167)

Senatvei kaupiamos lėšos pagal įstatymą yra laikomos bendru sutuoktinių turtu, tad skyrybų...

Karšta krepšinio savaitė: ar atsities Adomaitis su „Rytu“ ir kaip „Žalgiriui“ seksis medžioti Milane? (8)

Priešpaskutinė sausio savaitė krepšinio pasaulyje žada būti ugninga ir kaitri. Vilniaus...

Orai: šaltis parodys savo nagus (37)

Pirmadienio dieną iš vakarų priartės nauja kritulių zona. Debesuotumas sparčiai didės....

Protiniai dantys: kam rauti būtina, o kas tai padaręs gali smarkiai pasigailėti (33)

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis , kitiems per visą gyvenimą jie taip ir...

Pagalvojo ne apie visus? Atlyginimas – pusantro šimto eurų mažesnis (79)

Kai garsiai buvo pristatoma mokesčių reforma, ir finansų ministras, ir premjeras pabrėžė –...

Žymioji vandenyje gyvenančių sutvėrimų buveinė – vėl atvira turistams

Žymusis Palau Medūzų ežeras – tai begalės vandenyje tarpstančių sutvėrimų buveinė. Dar...

Šią naktį visas pasaulis stebėjo kruvinojo Mėnulio užtemimą (37)

Praėjusią naktį žmonės visame pasaulyje stebėjo Mėnulio užtemimą.

Ekspertė apie antrą „Brexit“ referendumą: jo tikimybė labai staigiai išaugs (2)

Jungtinės Karalystės premjerė pirmadienio vakarą parlamentui turi pristatyti B planą – kaip...

Nieko nekainuojanti galimybė privilioti geriausius darbuotojus: daugelis apie tai net nežino

Darbdavio įvaizdį padeda kurti istorijos. Galima siekti, kad apie jūsų vertybes, misiją ar...